Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Grecja: Rząd Jeorjosa Papandreu otrzymał wotum zaufania

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Skandal!

W ramach "koniecznych reform" Grecja ma sprzedać m.in. porty, lotniska i część jednego z parków narodowych!

autor: V.C., data nadania: 2011-06-22 19:52:31, suma postów tego autora: 1135

Może jeszcze Akropol opie...ć?

Jeśli Grecy na to pozwolą stracą wszystko bezpowrotnie. Prywatyzacja, cięcia socjalu i pensji pozwolą zwrócić złodziejskim bankom pieniądze z tej tzw. pomocy, a Grecji przetrwać do jesieni i wtedy ponownie stanie ona przed katastrofą. Jeszcze gorszą i jeszcze silniejszą. Wraz z cięciami dramatycznie spadnie popyt a gospodarka po prostu zdechnie. Tego sięnie da na dotychczasowych zasadach podnieść z upadku. Właśnie te "prawa rynkowe" sprawią, że żaden zwrot bez nowych inwestycji, jakiegoś nowego New Deal, nie może obiektywnie nastąpić.
W całej tej sprawie nie chodzi o Grecję ale o to by bankom oddać "ich" pieniądze. Grecy nic z tej pomocy nie dostaną, dostaną niemieccy bankierzy. Sytuacja będzie podwójnie dramatyczna, bo tzw. pomoc, która przecież do Grecji nie trafi zostanie oddana bankom sprawi, że Grecja straci cały swój majątek a pijawki z całego świata przejmując jej dobra narodowe bedą ją ssać przez całe dziesięciolecia. Jeśli Grecja ulegnie szantażowi to będzie to koniec tego kraju. Pamiętajmy, że tzw. pomoc to nie jest coś co MFW i Europa da Grecji. To wszystko pożyczki, których pogrązona przez ciecia i przywatyzację Grecja nigdy już nie spłaci. Będzie tam jak w Rumunii w latach 80-tych. Będą jesć trawe, żebrać i spłacać złodziei.
Alternatywą jest koniec kapitalizmu w Gracji. Bankructwo i nowy początek.
W Grecji ważą się dziś losy kapitalizmu.
Jesli zaś Grecji dług zostanie umorzony, a przecież by zostala ona w UE to nie ma innego wyjścia i tak trzeba zrobić, zacznie się w Europie efekt domina. Hiszpania, Portugalia, Irlandia też odmówią spłącania lichwiarzy. Nas też to czeka i to szybciej niż myślimy.
Może naprawdę kapitalizm sie kończy? W koniec realnego socjalizmu też mało kto wierzył.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-22 20:50:37, suma postów tego autora: 6205

>Sierp i młot, dlaczego życzysz Grecji losu Korei Ludowej?

Pewnie zrestrukturyzują dług i tyle. Nie oni pierwsi i nie oni ostatni chcieli żyć w dobrobycie za pożyczone pieniądze, rezultat jest zawsze ten sam.

autor: west, data nadania: 2011-06-22 21:06:31, suma postów tego autora: 6717

West

To nie ja życzę ale MFW, światowa finansjera i Europa chce zrobić w Grecji getto nędzy bez żadnych perspektyw, do którego będą przyjeżdżać bogaci by to Akropol sobie kupić a to jakąś wyspę. Oni wszyscy martwią się tylko o swoje zyski choć doskonale rozumieją, że ten kryzys bez odrzucenia liberalizmu nigdy się już nie skończy. To równia pochyła na której wszystko ruszyło w dół. Na Niemców też przyjdzie kolej jak bieda będzie coraz większa w innych krajach i popyt w inich krajach spadnie do zera. A ja już mówiłem, że ratował tej gospodarki nie będę i nic nie mam zamiaru kupować;-).
Nie wiem co musi się jeszcze stać by te chore dogmaty zostały w końcu odrzucone. Innego wyjścia nie ma. Wydaje mi się, że bez zmian będzie już tylko z roku na rok coraz gorzej i gorzej. Ale może nie ma tego złego... Nie ma innego wyjścia i musi to wszystko upaść byśmy przestali gryźć własny ogon?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-22 21:47:13, suma postów tego autora: 6205

West

Czyżby żyli w większym dobrobycie niż inni? Z krajów starej UE tylko Portugalczycy mieli gorzej. Czy Grecy mieli więcej długów niż inni? Nie. Np. Irlandczycy mają per capita wielokrotnie wyższy dług. Dlaczego to akurat Grecja miałaby zbankrutować?

autor: V.C., data nadania: 2011-06-22 23:14:26, suma postów tego autora: 1135

>Sierp i młot, V.C.

Można dyskutować o szczegółach procedury naprawczej. Nie ulega jednak wątpliwości że Grecy się w obecną sytuację sami wpakowali, zaciągając zobowiązania, z obsługą których nie są w stanie sobie poradzić.
Czy można było inaczej? pewnie że można. Vide kraje skandynawskie. A można i przywołać przykład Polski za Gomułki.

autor: west, data nadania: 2011-06-23 12:06:11, suma postów tego autora: 6717

west

po co ściemniasz? Jaka procedura naprawcza? Ograbić kraj ze wszystkiego by spłacić tłustych bankierów z Francji i NIemiec to jest procedura naprawcza? Pomoc UE (także nasze pieniądze) to nie jest pomoc dla Grecji ale dla francuskich i niemieckich banków, żeby tylko nic nie straciły.
Grecji nikt nie chce naprawiać. Zapomnij o tym. Nie twierdzę, że chcą ją niszczyć. Ale zniszczą ją (ten plan oszczędności to katastrofa dla Grecji) jeśli nie będzie innego wyjścia by zaspokoić pie...ne banki. To jest chore!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 13:46:27, suma postów tego autora: 6205

Co jest chore - oddawanie pieniędzy które się pożyczyło?

Trzeba było nie pożyczać.
Oczywiście, mogą nie oddawać. Sądzisz że będzie to dla nich bardziej opłacalne w sytuacji, kiedy kredyty dawno przejedzone, a gospodarka leży?

autor: west, data nadania: 2011-06-23 14:07:40, suma postów tego autora: 6717

west

a ty chcesz powiedzieć, że pożyczenie pieniędzy od UE i MFW nie na rozwój własnej gospodarki ale spłatę złodziei w momencie gdy jak sam zauważyles gospodarka lezy a "reformy" moga ją tylko dorżnąć, pozwoli Gracji na wyjście z kryzysu?
Dług pozostanie. Będą winni między innymi nam bo i Tasak coś tam dorzuca, tylko PRYWATNE BANKI SIE ZASPOKOJĄ!
To jest granda, żeby nasze pieniądze nie szły na jakąś pomoc ale do prywatnych kieszeni bankowych zlodziei! Pożyczyły, Grecja im nie oddała. i kogo to obchodzi?
Jest zupełnie inaczej niż mówisz. NIe, że trzeba było nie brać pożyczek, ale trzeba było ich nie udzielać. A jeśli się udzieliło to teraz ponieść konsekwencje tego ryzyka. A wiec zbankrutować powinna nie Grecja ale rabusie w bankach, ktorzy przeliczyli siew swoich zyskach i niech upadają, pójdę się na ich siedzibach wysr...ć!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 15:34:46, suma postów tego autora: 6205

>Sierp i młot

Kogo to obchodzi, pytasz, że nie oddałaby? No np. wszystkich potencjalnych partnerów gospodarczych zarówno greckiego rządu, jak i greckich przedsiębiorstw. "Grecy to ci co nie oddają pożyczek? Aha, no to im sprzedamy tylko za gotówkę". No i klops.
To już nie wspominając o bezpośrednich konsekwencjach wstrzymania kredytowania zagranicznego.
Nb. Tusk Grecji nic nie pożycza. Polska ma uczestniczyć w udzieleniu gwarancji kredytowych.

autor: west, data nadania: 2011-06-23 17:16:16, suma postów tego autora: 6717

west

pożyczał rząd to i niech rząd płaci. U nas był taki rząd co się sam żywił, a w Grecji będzie taki rząd co będzie sam spałacał swoje pożyczki, A jak nie zapłaci to niech idzie zmywać gary w Niemczech i Francji, Grecy odetchną jak się tej bandy pozbędą.
Dlaczego Grek, który nic nie pożyczał ma stracić 30% swojej pensji by oddał lichwiarzom tę częśc jego pensji rząd ... podobno grecki?
A poza tym weście, właśnie o to chodzi by ten nieludzki i złodziejski oparty na lichwie system się w końcu zawalił, by móc zacząć od nowa. Bardzo liczę na to, że Gracja nic nie zapłaci a za nią pójdą inne kraje i nastąpi krach tego burdelu. Oby! Będzie ciężko? Może być jeszcze ciężej? NIe sądze. A nawet jeśli przez trochę będzie ciężej to widocznie tak musi być, by potem można bylo zbudować ustrój sprawiedliwy, bez bankowców i kapitalistów, nastawiony na potrzeby ludzi a nie lichwiarzy w bankach.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 18:18:40, suma postów tego autora: 6205

weście

jak ja pożyczę Tobie pieniądze i mi ich nie oddasz, bo nic nie masz to mogę sobie iść do sądu i dostać na to wyrok, który sobie wsadzę w buty. Będę sobie pluł w brodę, że ci pożyczyłem. A podkreślam, ze nie jestem lichwiarzem, nie biorę za nic procentów i nie pożyczam czegoś czego nie mam tak jak to robią banki. Będę musiał ponieść konsekwencje własnej niefrasobliwości i takie konsekwencje powinni ponieść też lichwiarze w bankach... i oby pozdychali złodzieje! Złodzieje! Złodzieje! ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 18:23:20, suma postów tego autora: 6205

w prawdziwej demokracji

tylko wola ludu jest święta. Nie żadna własność i tym podobne pomysły. Ten dług można więc przegłosować, nie zapłacić a wszyscy lichwiarze niech Greków w dupę pocałują!
Grecy sobie poradzą jeszcze lepiej. Mają kozy, oliwki, morze, plaże i gyrosa. Od razu się tam wybiorę spędzić wakacje i zostawić im trochę gotówki.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 18:27:34, suma postów tego autora: 6205

Ja bym na miejscu Greków zrobił tak

Oczywiście lichwiarzom bym nic nie zapłacił i nie mordował własnego narodu by ci w Niemczech i Francji mogli się zesrać z przeżarcia.
Jakby sie ta Unia zaczeła rzucać, to rozpoczałby albo zagroził, rozmowy z Moskwą lub z Pekinem o przyłaczenie Gracji do ich krajów;-). I albo przyszli by mnie dupę całować bym tego nie robił, albo... przysłaliby swoje bombowce. Grecja ma armię, warunki geograficzne dla partyzantki doskonałe poradzą sobie z imperialistami. Zobaczymy czy nie przyjdzie koza do woza!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 18:34:48, suma postów tego autora: 6205

jak to jest z pomocą?

W telewizorni Kołodko opowiadał jak tą ręką podpisywał redukcję naszego długu o 50%. Zaznaczył jednak, że nikt nam nic nie dał. Warunkiem tej redukcji było otwarcie naszego kraju z dnia na dzień na kapitał zachodni i jego towary. Przez 20 lat zniszczyli albo poprzejmowali nasze fabryki, wydrenowali nas ze wszystkiego i drenują nadal, a te zredukowane 50% odebrali sobie w wielkosci kilkudziesięciokrotnej. To jest pomoc zachodu! Trzymać sięod niej jak najdalej! To nie żadna pomoc, to wywłaszczenie społeczeństwa i zniszczenie jego kraju. To taka pomoc jak skorzystać z ochrony mafii.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 18:43:29, suma postów tego autora: 6205

Rzekłeś, Młocie!!!

Niech się stanie!!!
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-06-23 18:47:39, suma postów tego autora: 5956

Śierpie

dokładnie jest tak jak to definiujesz.Ale niestety hyjdla ma racje.Społeczeństwo jest w stanie hibernacji.Dobrze że jesteś z nami niech zawsze tli się zarzewie buntu i przemian.

autor: ajde, data nadania: 2011-06-23 19:05:17, suma postów tego autora: 291

>Sierp i młot

Tylko zapominasz że ta pensja Greka, z której niby miałby stracić 30%, była wypłacana dzięki pożyczonym pieniądzom, bez oparcia w realnym produkcie greckiej gospodarki. Bo problem nie polega na jakichś zaszłościach (te zawsze można renegocjować, zrestrukturyzować, przesunąć terminy spłaty, odmówić spłaty w końcu) tylko na tym samym co u nas za późnego Gierka - że gospodarka potrzebuje finansowania na bieżąco, a obsłużyć tego finansowania nie jest w stanie.

autor: west, data nadania: 2011-06-23 19:19:20, suma postów tego autora: 6717

van der Młot... to pewnie z tej ręki,

która podpisywała tę "redukcję" wypadła mu wczoraj szklanka z drinkiem, kiedy z Monisią Wielkoustą rozmawiał. po tym mu wypadła i szpargały monisiowe zalała, gdy ta OFEralna "dziennikarka" na Grekach psy wieszała, że lenie, że obiboki, pijanice i szaławiły...
weścior... jak ci nikt kasy nie pożyczy, której Młotowi nie oddałeś... to wpadnij do mnie po pomoc żywnościową. Ugoszczę cię żurem własnego kiszenia i jeszcze do krałzy na drogę naleję.
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-06-23 19:24:38, suma postów tego autora: 5956

Dokładnie tak

oj tak ta Monisia to wyjątkowa menda. Ona i Lis to najgorsze cyniczne kreatury w tv. Ona chyba nawet ciut gorsza, taka wręcz bezwstydna w tej swojej bezczelności i pogardzie dla tych co mniej od niej zarabiają.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 20:30:10, suma postów tego autora: 6205

dzięki ajde

Ja tak to wszystko na zdrowy rozum. Nie jestem ekonomistą. Zresztą to co jest może określić za normalne albo debil albo ekonomista niestety. West też nie jest zapewne i wyrażamy tylko swoje skrajnie różne poglądy oparte o różne wartości. Dla mnie najwazniejszy jest człowiek i jego życie a dla westa prawa rynku. A mnie po prostu mimo wieku i doświadczenia nadal nie mieści mi się mimo wszystko w głowie, że całe narody i ich los mogą w tym obrzydliwym systemie być mniej warte niż kilku lichwiarzy. Że państwa i cała Unia daje kilku lichwiarzom gwarancje, by ci sobie pożyczali coś czego nie mają, zamiast sobie same wydrukować pieniądze bez procentów.
Rząd grecki się utrzymał i jak zareagował na to ten pieprzony rynek? Frank miał spaść a osiągnął rekordowy kurs 3,4 złotego! A zarazem west coś bredzi o "realnym oparciu w gospodarce Grecji"... to mi cholera wytłumacz gdzie to oparcie w gospodarce Szwajcarii, która jest małym krajem produkujacym czekoladę i śmierdzący ser? Dlaczego więc wartość ich waluty rośnie??? To wszystko jakieś bzdury i spekulacje złodziei.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-23 20:44:36, suma postów tego autora: 6205

>Sierp i młot

Co Cię tak martwi w tym kursie franka, masz kredyt we frankach czy jak? Nb. Szwajcaria jest w czołówce krajów uprzemysłowionych, gdybyś miał wątpliwości co do jej gospodarczych fundamentów.
W Twoim poście padło kompletnie demagogiczne stwierdzenie "dla mnie najwazniejszy jest człowiek i jego życie a dla westa prawa rynku". Równie dobrze mógłbyś tu podstawić nie "prawa rynku" a np. "prawa przyrody" czy "reguły arytmetyki".

autor: west, data nadania: 2011-06-24 09:55:56, suma postów tego autora: 6717

Nic mnie osobiście nie martwi

Ale czy z dnia na dzień w tej Szwajcarii wyprodukowano jakieś wielkie ilości dóbr, że ich waluta tak w górę szybuje? Może mają i więcej ale "produktów" bankowych ;-).
Przecież na tych manipulacjach nie mających nic wspólnego z realną gospodarką ktoś traci pieniądze a kapitaliści i bankierzy zyskują je z niczego. Na zwykłej spekulacji. I to dla Ciebie jest w porządku, że pożyczasz 100 zł, umawiasz się, że oddasz 110, a po tych ich manipulacjach okazuje się że zabiorą ci 120? I jak mozesz przeczyć, że ten system nie jest chory i złodziejski?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-24 12:04:46, suma postów tego autora: 6205

Dodaj komentarz