Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

O kontenerach socjalnych pod patronatem Lewica.pl

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Gdzie

można wynająć taki kontener?
Tyle wokół niego relamy, że musi być coś wart.

autor: ABCD, data nadania: 2011-06-24 13:40:14, suma postów tego autora: 20871

Czy

móglbym chwilowo zamieszkać we wspomnianym tu lokalu przy ul. Poznanskiej?
Skoro mieszkają tam obroncy lokatorów, to na pewno mi pomogą.
BIEDNY LOKATOR

autor: ABCD, data nadania: 2011-06-24 13:53:09, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Niestety w kontenerze miałbyś wilgoś i grzyb, a nie całodobowy dostęp do internetu,a nawet jeśli ogrzewanie na prąd by cię zrujnowało więc na serfowanie nie było by szans. A kim byś był bez tych durnych komentarzy

autor: marco, data nadania: 2011-06-24 14:40:05, suma postów tego autora: 160

To co,

Marco, pomożesz znaleźć kontener?

autor: ABCD, data nadania: 2011-06-24 16:06:16, suma postów tego autora: 20871

A moze jednak amerykanski trailer?

Po Katrinowe trailery
http://discountfematrailers.com/

Ciekawe co Hujdla na to?
Hyjdla jak juz wejdziesz na ta strone to nacisnij "Click here" :))))))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-25 03:51:06, suma postów tego autora: 3910

ABCD

Akurat tobie bym kontenera nie żałował. Przynajmniej byś się może czegoś nauczył i nie pisał już tylko sekciarskich komentarzy.
Powodzenia w szukaniu prawdy o Smoleńsku ;)

autor: Bialy, data nadania: 2011-06-25 12:10:54, suma postów tego autora: 30

...

Akurat domaganie się prawdy o Smoleńsku to cecha każdego przyzwoitego człowieka.

autor: Marek, data nadania: 2011-06-25 12:55:19, suma postów tego autora: 1715

proszę bardzo: cała prawda o Smoleńsku

Smoleńsk (ros. Смоленск) – miasto w Rosji, stolica obwodu smoleńskiego. Położone nad Dnieprem. 319 tys. mieszkańców (2005).

Węzeł kolejowy, stacja Smoleńsk, i drogowy. Leży na szlaku kolejowym z Warszawy do Moskwy. Siedziba eparchii smoleńskiej i wiaziemskiej Rosyjskiego Kościoła Prawosławnego.

Pierwsze wzmianki o Smoleńsku pochodzą z 863. Był ośrodkiem plemienia Krywiczów i ważnym punktem na szlaku "od Waregów do Greków". Od 882 wchodził w skład Rusi Kijowskiej.

Od XII wieku stolica Księstwa Smoleńskiego. W czasach panowania Włodzimierza Monomacha na jednym z siedmiu wzgórz, na których leżał Smoleńsk, zbudowany został sobór Zaśnięcia Matki Bożej (zburzony w 1611, później odbudowany), od czego wzgórze zyskało nazwę Wzgórza Soborowego.

W roku 1395 Wielki Książę Witold opanował Smoleńsk, który odtąd należał do Wielkiego Księstwa Litewskiego[2].

6 września 1502 roku podczas wojny moskiewsko-litewskiej 1500-1503 miasto obroniło się przed armią moskiewską dowodzoną przez syna Iwana III Srogiego Dymitra Iwanowicza Żyłkę. Skuteczną obroną dowodził Stanisław Kiszka.

W styczniu 1513 wojska moskiewskie podeszły pod miasto. W połowie kwietnia 1514 rozpoczęły oblężenie miasta wspierane przez posiłki pod wodzą kniazia Michała Glińskiego, a później również Szczeni Oboleńskiego i samego wielkiego księcia Wasyla III. 31 lipca 1514 - wojewoda smoleński Jurij Sołłohub skapitulował przed wojskami Wielkiego Księstwa Moskiewskiego.

Posłujący do Rosji Antonio Possevino oceniał w 1582 roku ludność Smoleńska na 20 000 ludzi, choć zastrzegał przy tym, że władze rosyjskie rozmyślnie spędzają wieśniaków do miast, przez które przejeżdżają poselstwa, by wydawały się bogatsze i ludniejsze niż w rzeczywistości.

Do końca XVI wieku Smoleńsk posiadał wały drewniano-ziemne. W 1596 car Fiodor I postanowił unowocześnić fortyfikacje miasta, powierzając kierownictwo robót Borysowi Godunowowi. Budową bezpośrednio kierował jeden z najlepszych specjalistów rosyjskich w dziedzinie fortyfikacji Fiodor Sawilejew, zwany przez współczesnych "Koniem". Gdy Godunow w 1598 został carem, powierzył nadzór okolniczemu Buturlinowi, kniaziowi Zwinigrodzkiemu i diakowi Pieriefijewowi. Pomimo, że prace nad umocnieniami uległy znacznemu przyspieszeniu, a do robót miano spędzić według niektórych nawet 300 tys. ludzi[2], główne roboty ukończono dopiero w 1602. Prace wykończeniowe ciągnęły się do 1609 roku. Długość murów nowej twierdzy wynosiła 6500 metrów, ich wysokość 10-15 metrów, baszt do 33 m, a grubość 5-6 metrów.

W czasie wojny polsko-rosyjskiej 1609-1618, oblężony i zdobyty w 1611 przez wojska Rzeczypospolitej. W tym też roku król Zygmunt III Waza erygował tu biskupstwo smoleńskie Kościoła katolickiego.

Zdobycie Smoleńska przez wojska polskie umożliwiła niekorzystna konstrukcja zachodniej części twierdzy, która umożliwiła polskim żołnierzom podkładanie min. Po zdobyciu twierdzy postanowiono to zmienić i w tym celu w latach 1629-1631 wyburzono wspomniany odcinek murów wraz z dwoma basztami, a na jego miejscu wybudowano wzorowaną na nowoczesnych fortyfikacjach holenderskich pięcioramienną murowano-ziemną konstrukcję, znaną pod nazwą Fortalicja Zygmuntowska. Pracami zarządzał wojewoda smoleński Aleksander Gosiewski.

Podczas wojny smoleńskiej Rosjanie ponownie oblegali Smoleńsk w dniach od 18 października 1632 do 3 października 1633 (Oblężenie Smoleńska 1632). W dniu 1 marca 1634 wojska moskiewskie pod dowództwem Michaiła Szeina skapitulowały pod Smoleńskiem przed królem Władysławem IV, który przybył na odsiecz obrońcom.

Ludność Smoleńska w 1635 roku szacowano na 6000 ludzi mieszkających w około 1000 domów.

W czasie walk z Powstaniem Chmielnickiego latem 1654 roku trzy armie rosyjskie liczące łącznie około 200 000 żołnierzy zaatakowały Rzeczpospolitą. 7 lipca car Aleksy I Romanow obległ Smoleńsk, który po obronie skapitulował 3 października 1654 roku. Na mocy kończącego wojnę rozejmu w Andruszowie w 1667, Smoleńsk przeszedł do Rosji.

W 1708 Szwedzi pokonali Rosjan podczas bitwy w czasie wielkiej wojny północnej.

Według spisu z 1780 roku w Smoleńsku było około 3000 domów, w których mieszkało około 11000 ludzi.

Podczas wojny Napoleona z Rosją, w pobliżu miasta stoczono jedną z największych bitew kampanii (15-18 listopada 1812, bitwa pod Krasnym).

XX wiek Od 25 marca 1918 do 5 stycznia 1919 Smoleńsk wchodził w skład Białoruskiej Republiki Ludowej - pierwszego w historii niepodległego państwa białoruskiego. 1 stycznia 1919 grupa komunistów białoruskich, na terenie kontrolowanym przez Armię Czerwoną, ogłosiła w Smoleńsku, gdzie tymczasowo mieściły się władze radzieckie tzw. obwodu zachodniego (formalnie obejmował teren całej Białorusi), powstanie Białoruskiej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej. 5 stycznia 1919 roku, po zajęciu bez walki Mińska przez Armię Czerwoną, nastąpił kres istnienia Białoruskiej Republiki Ludowej. 7 stycznia przeniesiono do Mińska stolicę nowo powstałej BSRR.

Podczas II wojny światowej Smoleńsk został zajęty przez Niemców i prawie w całości zniszczony.

Warto odnotować przypadek niemieckiego oporu antyhitlerowskiego z okresu II wojny światowej. Dwaj oficerowie ze Sztabu Grupy Armii Środek: generał major Henning von Tresckow i jego adiutant Fabian von Schlabrendorff 13 marca 1943 na lotnisku w Smoleńsku umieścili bombę w samolocie, którym Hitler wracał do Kętrzyna po inspekcji wojsk. Bomba jednak nie zadziałała.

W pobliżu miasta znajduje się miejscowość Katyń, znana ze zbrodni popełnionej na polskich oficerach.

Osoby związane ze Smoleńskiem:
Aleksander Beliajew
Michaił Glinka
Siergiej Konienkow
Siemion Ławoczkin
Anatolij Łukjanow
Grigorij Maksimow
Grigorij Potiomkin
Nikołaj Przewalski
Aleksandr Twardowski
Eduard Chil

autor: nikyty, data nadania: 2011-06-25 14:18:01, suma postów tego autora: 3572

Ciebie może to bawi, Rebel,

ale to wcale zabawne nie jest.
Te jankeskie wozy Drzymały pomyślane były na okres po kataklizmie, tymczasowo. A i tak służyły lat kilka, mimo waszej "zamożności".
Natomiast te polskie hasioki z oknami mają służyć ludziom wykluczonym przez nieludzki system - przez ciulów u steru, którzy topią polską łajbę. Ich nieuctwo, łajdactwo i pazerność na dobro WSPÓLNE doprowadziły Mój Kraj do ruiny, a teraz robią z niego pośmiewisko świata. Bo zanosi się na to, że ludzie nie potrafiący odnaleźć się w tej kloace usranej przez flejtuchów rządowych będą mieszkać tam przez dziesięciolecia.
Nie śmiej się, to przecież był też twój kraj. Nawet komuna nie upadlała tak LUDZI.
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-06-26 02:29:39, suma postów tego autora: 5956

Hyjdla

Ja sie nie smieje z ludzkiego nieszczescia.
Ja sie smieje z lewackiej glupoty i zawzietosci. Gdyby nie wasza alergiczna nienawisc do USA moglibyscie sie jednak czegos nauczyc od USA. A tak poczekajmy na komentarze w tym temacie od roznych czerwonych mlotkow

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 19:05:28, suma postów tego autora: 3910

Amerika ist wunderbar!

Rebel, czepiłeś się tej "alergicznej nienawiści do USA" jak pijany płotu, a tymczasem ja nie zauważyłem, żeby ktoś tu gardził takim np. Chomskim z powodu narodowości. Jeśli ktoś tu krytykuje SZA to nie z powodu własnej obsesji, ale z powodu obrzydliwego ustroju panującego w tym państwie i jeszcze wstrętniejszej "polityki zagranicznej" prowadzonej przez takie indywidua, jak np. Bush. Zupełnie nie rozumiem skąd u Ciebie takie szowinistyczne kompleksy? Wykupili Ci ostatnie kalesony z flagą Ojczyzny, o których marzyłeś jeszcze mieszkając w Murzasichlu, czy co? Golnij sobie miareczkę naziFanty, to ukoi nerwy;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2011-06-26 21:14:26, suma postów tego autora: 3566

Misiaczku

Kto to jest Chomski?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 21:35:06, suma postów tego autora: 3910

Komentarze jak zawsze na temat

Za to spotkanie całkiem udane. ABCD nie ma dla ciebie miejsca nawet w nowym obywatelu tak więc teraz jeszcze więcej czasu na durne komentarze, można sobie więc darować nawet logowanie, każdy temat będzie teraz po 100kroć zawalony wypowiedziami abecadła

autor: marco, data nadania: 2011-06-26 22:28:19, suma postów tego autora: 160

Rebel

Jakiś-tam jankeski lingwista. Skąd mam wiedzieć, skoro nigdy w SZA nie byłem?! Swoją drogą, myślałem, że znasz tam już wszystkich, a tu takie rozczarowanie (-:

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2011-06-26 23:15:16, suma postów tego autora: 3566

A czegóż to moglibyśby nauczyć się od Jankesolandii, Rebel???

Jak mordować tubylców w Afganistanie?
Jak rozkradać zabytki Babilonu?
Już umiemy! Perfekt!
(_*_)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-06-27 01:07:43, suma postów tego autora: 5956

Brawo Hyjdla !!!

I o taka odpowiedz mi wlasnie chodzilo.
Z gory zakladasz ze nic dobrego nie moglabys sie nauczyc, a wiec dawanie jakichkolwiek rad z gory skazane jest na porazke
A wiec sami "wywazajcie otwarte drzwi"

"Rebel, czepiłeś się tej "alergicznej nienawiści do USA" jak pijany płotu"
Misiaczku eny kfeszczyns?
poczytaj Hyjdle

Kaczor Donald, pies Pluto sa bardziej znani niz twoj Chomski

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-27 01:25:50, suma postów tego autora: 3910

rebel

"Kaczor Donald, pies Pluto sa bardziej znani niz twoj Chomski"

Zapewne, zapewne. Gratulujemy, a jak słyszysz Kant, to z czym ci się kojarzy?

autor: yona, data nadania: 2011-06-27 10:45:13, suma postów tego autora: 1517

...

tzn. kojarzy ci się tak bardziej z polska, czy tak bardziej z angielska?

autor: yona, data nadania: 2011-06-27 11:42:52, suma postów tego autora: 1517

...

Yona - dobry punch :)

autor: Marek, data nadania: 2011-06-27 11:52:10, suma postów tego autora: 1715

Yona

Nie wiedzialem ze Kant byl amerykaninem :)

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-27 14:14:55, suma postów tego autora: 3910

Jak słyszę słowo kant

to mi się to kojarzy z tym, że znów cały dzień darłem azbest ze ścian jak wiejska baba pierze z gęsi... i znów mnie zrobili na pół dniówki ;-(
REBEL

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-27 17:39:43, suma postów tego autora: 6205

Chomsky to amerykański kryptosyjonista, którego część leaków kocha tak

samo jak Sławojkę Ziżka. Obydwu tłumaczy na język polski Sierak i to z pewnością nie jest przypadek :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-06-27 23:19:32, suma postów tego autora: 6199

O Kanta należy zapytać Chryzantemę Szyszkowską, która pół życia

spędziła na analizie twórczości geniusza z Kaliningradu.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-06-27 23:23:25, suma postów tego autora: 6199

Sumienie

ale o ssso ci chozi

autor: nikyty, data nadania: 2011-06-28 11:03:05, suma postów tego autora: 3572

serce roście

jakiż to samych kulturalnych komentujących mozna znaleźć na forum lewica.pl. Temu z Chryzantemą, temu z Amerykaninem.., ale nikomu się brzydko z anigielska nie skojarzyło. Brawo!

Chyba, że Rebel?... Nie, to niemożliwe. Sam sie przecież za Amerykanina uważa.

autor: yona, data nadania: 2011-06-28 19:30:03, suma postów tego autora: 1517

nikyty - generalnie o trzeźwość myślenia

.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-06-28 19:50:17, suma postów tego autora: 6199

yona

Poniewaz jest to ze slownika brytyjskiego nie amerykanskiego.
Nie przypuszczalas ze moge znalezc jeszcze inne znaczenie :))))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-29 04:28:22, suma postów tego autora: 3910

i zeby nie bylo na mnie, nie ja to wymyslilem

Andrzej Bursa

Modlitwa dziękczynna z wymówką

Nie uczyniłeś mnie ślepym
Dzięki Ci za to Panie
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Nie uczyniłeś mnie dziecięciem alkoholika
Dzięki Ci za to Panie
Nie uczyniłeś mnie wodogłowcem
Dzięki Ci za to Panie
Nie uczyniłeś mnie jąkałą kuternogą karłem epileptykiem
hermafrodytą koniem mchem ani niczym z fauny i flory
Dzięki Ci za to Panie
Ale dlaczego uczyniłeś mnie Polakiem?

Wanka nu dawaj :))))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-29 04:39:47, suma postów tego autora: 3910

sumienie

no to kiedy zaczynasz studiować Kannta?

autor: nikyty, data nadania: 2011-06-29 10:38:58, suma postów tego autora: 3572

nikyty

A kto to jest KANNT?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-29 15:15:38, suma postów tego autora: 3910

rebelq

i co było udawać że się nie wie:)

swoją drogą jak już pewnie odtańczyłeś swoje triumfalne dygi o jedno n to może się uspokoisz teraz i zrozumiesz że o znajomość ale nie pisowni nazwiska w przypadku Kanta się liczy:)

autor: nikyty, data nadania: 2011-06-29 16:34:33, suma postów tego autora: 3572

to Rebla na tym azbeście

nie okantowali tylko okanntowali? czyli 2/3 dniówki poszlo sie...? Przykro Rebel. Zgłoś się do KPiORP ;-) Pomogą ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-29 18:56:02, suma postów tego autora: 6205

Dodaj komentarz