Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wenezuela: Umacnianie państwa socjalnego

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

Brawo Chavez! (w szpitalu)

autor: Marek, data nadania: 2011-06-26 15:39:13, suma postów tego autora: 1715

Venezuelska sluzba zdrowia

Tylko dlaczego Chavez polecial na Kube a nie leczy sie w krajowym szpitalu?
A co robi zwykly venezuelczyk ktory nie ma mozliwosci leczenia sie na Kubie?
Zdycha w kraju dla rewolucyjnych eksperymentow Chaveza.
A moze Chavez nie mogl znalezc ani jednego lekarza ktory gwarantowalby mu ze zostanie wybudzony po operacji?

Ojciec narodu czy wyrodny ojczym ?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 16:58:55, suma postów tego autora: 3910

Rebel2

czemu nie poleciał na Haiti,Dominikany i innych kapitalistycznych rajów tamtego rejonu

Po prostu komunistyczna Kuba ma najlepszą służbę zdrowia w Ameryce łać., Wenezuela dzięki bratniej pomocy Kuby też powoli dorobi się takiej służby zdrowia.Poza tym zachorował w czasie pobytu na Kubie gdy prowadził rozmowy

autor: czerwony93, data nadania: 2011-06-26 17:57:01, suma postów tego autora: 2781

Rebel2

Socjalistyczny eksperyment się nie udał, czego dowodem jest świetna jakość służby zdrowia na Kubie, która jak wiadomo jest kapitalistycznym rajem.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-26 17:58:10, suma postów tego autora: 876

Reblu

Kuba w dziedzinie medycyny jest swoistym fenomenem. To biedne państwo nękane przez jankesów od dziesięcioleci embargami, ma służbę zdrowia, której pod względem dostępności i jakości usług oferowanych zwykłym obywatelom amerykański system leczenia jeszcze długo nie dorówna.
Po drugie Kuba dysponuje światowej sławy specjalistami w dziedzinie medycyny i tacy własnie ludzie zajmują sie zdrowiem Chaveza.
Czemu nie ma tego (jeszcze) w Wenezueli? Bo jak mawiają, nie od razu Kraków zbudowano. Dekad rządów sprzedajnych sługusów amerykańskich koncernów naftowych nie da się tak szybko nadrobić.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-06-26 18:03:13, suma postów tego autora: 1578

Stirlitz

12 lat despotycznych rzadow nie doprowadzily nawet do tego zeby ojciec narodu mogl leczyc sie u siebie w kRaju.

Ile dziesiacioleci i ile wymowek trzeba bedzie zeby zwykly wenezuelczyk mial ludzka opieke lekarska?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 18:40:03, suma postów tego autora: 3910

czerwony

Nie zachorowal tylko zostal zdiagnozowany na raka prostaty. I to w powaznym stadium
Ciekawe ze venezuelska sluzba zdrowia nie byla w stanie wykryc tego u swojego przywodcy.
Jakie szanse ma w zwiazku ztym zwykly wenezuelczyk?
Poprostu umiera, nie wiedzac nawet na co

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 18:45:50, suma postów tego autora: 3910

A jaki szanse na dożycie do 40-tki

ma zwykły nieubezpieczony zrywacz azbestu w USA? 1:1 mln?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-26 18:51:14, suma postów tego autora: 6205

Pikos

Kubanska sluzba zdrowia jest doskonala dla prominentow i na pokaz (vide gruby Misiek)
Normalny Kubanczyk w tch szpitalach moze najwyzej sprzatac
II na tym konczy sie jego kontakt z ta wspaniala sluzba zdrowia.

A nie wiem czy zauwazyles ze na Kubie praktycznie nie rodza sie dzieci kalekie czy nienormalne. I to jest najwiekszy "sukces " kubanskiej sluzby zdrowia - Masowa i OBOWIAZKOWA ABORCJA

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 18:54:39, suma postów tego autora: 3910

do czasów Chveza

zwykły Wenezuelczyk lekarza to widział na filmie. Teraz leczą Wenezuelczyków setki kubańskich lekarzy.
Pewnie Wenezuelskich też, ale ich jest mniej, bo Wenezuela to nie socjalistyczna Kuba i sa tam nadal kapitaliści, których wielu lekarzy woli leczyć niż ludzi biednych. To się będzie zmieniać, ale po woli.
W USA jednak nie ma najmniejszych szans by ktoś zaczął leczyć zwykłych azbeściarzy. Ile ci tam jeszcze do tej 40 - tki zostało? Wykorzystaj je dobrze!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-26 18:57:53, suma postów tego autora: 6205

A czemu Reblu

uważasz, że przeciętny Wenezuelczyk nie ma odpowiedniej opieki medycznej? Ma i będzie mieć coraz lepszą, w przeciwieństwie choćby do Polaków.
Ty lepiej uważaj, żebyś nie spadł z dachu lub rusztowania. Bo jak będziesz mieć pecha, to w połowie leczenia przyjdzie na sale krawaciarz i z uśmiechem na ustach poinformuje, że właśnie wyczerpała się twoja polisa i albo płacisz z własnej kieszeni albo wypad do domu. O ile w ogóle masz ubezpieczenie, bo dla dziesiątków milionów hamerykanów to luksus, na który nigdy ich stać nie będzie.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-06-26 19:01:06, suma postów tego autora: 1578

Stirlitzu

Jezeli w prymitywnych wycieczkach ad personam probujesz doscignac swojego guru mlotka to daj sobie spokoj.
Nie masz szans - on jest zawodowcem

"Ma i będzie mieć coraz lepszą, w przeciwieństwie choćby do Polaków."
Mozliwe, ale jak narazie to zlotousty Hugo tak jak jego koles z Polski Wielki Elektryk pomocy szukali nie u krajowych specjalistow tylko zagranicznych

A teraz zaspokuj moja ciekawosc.
Skad wzioles :
"to w połowie leczenia przyjdzie na sale krawaciarz i z uśmiechem na ustach poinformuje, że właśnie wyczerpała się twoja polisa i albo płacisz z własnej kieszeni albo wypad do domu."

Kto jest autorem tych genialnych informacji?

A teraz rada, podszkol sie troche bo mamy 2011 rok i Obama Care wiec dobrze gdybys przynajmniej "liznol" cos na ten temat. Broszurki mlodego komsomolca z 1918 roku zdazyly sie juz zdezaktualizowac

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 21:30:49, suma postów tego autora: 3910

Rebel

Ty mi bajki, a ja ci fakty, a konkretnie średnią długość życia.

Kraje regionu:
Kuba - 77,4
Kolumbia - 74,3
Meksyk - 75,6
Dominikana - 73,7

Dla porównania kilka kapitalistycznych rajów:
USA - 78,1
Portugalia - 77,8
Gruzja - 76,7
Polska - 75,8
Łotwa - 72,6

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-26 22:18:34, suma postów tego autora: 876

Pikos oj szutnik z ciebie

Nie ma lepszych bajek niz "oficjalne " statystyki Kuby, Bialorusi czy Koreii Pln.
Sam Lem nie bylby w stanie wymyslic lepszego SiFi

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-26 23:00:36, suma postów tego autora: 3910

Rebel

Może masz rację, dlatego sięgnąłem do informacji przygotowanych przez CIA. I co widzę? Kuba wypadła nawet lepiej niż w danych rządowych - średnia długość życia według agencji wywiadowczej ojczyzny wolności i twojej wynosi na Kubie 77,7.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-27 10:51:21, suma postów tego autora: 876

Leonid Iljicz

też umacniał rozwinięte państwo socjalistyczne.
Tak je umocnił, że kilka lat po jego śmierci upadłem.
ZWIĄZUNIO

autor: ABCD, data nadania: 2011-06-27 11:21:08, suma postów tego autora: 20871

oj Pikos, Pikos

Nie wiem czy jestes tak naiwnie dziecinny czy bezdennie.... nie powiem jaki bo znowu mnie wytna

A skad CIA ma informacje?
CIA jedynie zbiera w calosc i publikuje to co rzady oficjalnie podaja.

A ty pewnie myslales ze agenci CIA w kazdym kraju zbieraja sami informacje ?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-27 14:30:35, suma postów tego autora: 3910

Rebel

To CIA przetwarza i publikuje kłamstwa? Ciekawe, czy przekazuje je też prezydentowi Jueseju. Może i mnie zatrudnią, w końcu przeglądać Internet potrafię.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-27 15:06:10, suma postów tego autora: 876

a to dobre

to te głupie amerykany według Rebelka bulą miliony rocznie na to swoje CIA a ono im za tą kasę robi wywiad... biały, znaczy sie czyta obcojęzyczne gazety i robi z tego prasówki ;-)))) hahahahahaha

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-27 15:16:26, suma postów tego autora: 6205

Kuba i zdrowie

Prawda jest taka że jeszcze przed rewolucją na Kubie służba zdrowia była już na wysokim poziomie. Choć oczywiście za Castro, poziom ten utrzymano (co nie znaczy że jest tak tak różowo, jak to niektórzy próbują malować) Ale widząc że i na Kubie zaczyna się zwrot w kierunku kapitalizmu, można się spodziewać iż wszystko to będzie powoli rozmontowywane.

autor: nakama, data nadania: 2011-06-27 15:33:14, suma postów tego autora: 593

Kuba i zdrowie

Nie podoba mi się na pewno polityka przymusowej aborcji, jaką się tam prowadzi.

autor: nakama, data nadania: 2011-06-27 15:35:40, suma postów tego autora: 593

ważny jest nie tylko poziom służby zdrowia

ale jej powszechność. Przed Castro nawet jeśli ten poziom byl wysoki to korzystał z niego 1 czy 2% mieszkańców. Być może i na Haiti jest jakiś świetny szpital, tylko po co o tym mówić jeśli leczy tylko bogatych?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-27 17:02:36, suma postów tego autora: 6205

Rebel 2

Tendencyjność twoich opinii o służbie zdrowia na Kubie pozbawia je wiarygodności. Bo widzisz propaganda wymaga umiaru. Ty go nie masz. Ucz się od ABCD. Jemu się to od czasu do czasu nawet udaje. Tymczasem od młota niczego się w tej mierze nie nauczysz. Bo on w tym, co pisze, jest do bólu rzetelny!

autor: steff, data nadania: 2011-06-27 17:46:52, suma postów tego autora: 6626

steff

No coz steffciu, twoj guru Jarus jest rzetelny jak Pinokio co juz mu wielokrotnie udowodnilem. Ale jezeli to ma byc autorytet to chyba tylko dla ciebie.

Jezeli chodzi o Kube to mi calkowicie wisi czy jest to dla ciebie wiarygodne czy nie. Ja pisze tak jak jest. A jezeli ty chcesz wierzyc Jarkowi ze ziemia jest plaska oparta na trzech sloniach to twoja sprawa

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-27 20:18:57, suma postów tego autora: 3910

to ma być ten medyczny raj?

http://therealcuba.com/Page10.htm

autor: dr(e)s, data nadania: 2011-06-27 21:22:33, suma postów tego autora: 1539

Na Kubie istnieje oaza dobrobytu

To Guantanamo, za które Fidel co roku dostaje sowity czek. Ciekawe, że lewakom nie przeszkadza amerykańska baza na Kubie, a na myśl o takowej w Polsce zaczynają toczyć pianę i krzyczeć, o jankeskim wasalstwie. Najwyraźniej, najwierniejszymi kundlami US-mańskimi są Raul i Fidel ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-06-27 22:22:19, suma postów tego autora: 6199

Kubańska służba zdrowia jeszcze raz pokazała swoją potęgę

Uczcijmy pamięć towarzysza Chaveza minutą ciszy.

http://www.domasjefferson.com/news/wikileaks-argentina-hugo-chavez-no-longer-in-critical-condition-died-in-cuban-hospital-this-morning

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-06-27 22:45:03, suma postów tego autora: 6199

Rebel 2

Nie martw się. Na pewno zostaniesz zadziornym antykomunistą. Może przerośniesz ABCD a może nawet samo Sumienie Narodu? Zauważyłem, że młot już dostrzegł w tobie te możliwości. Pewnie dlatego tak się o ciebie troszczy a to z dachu spadniesz, a to że smoła na ciebie się wyleje, prawie jak ojciec. On jednak we wszystkim jest rzetelny...

autor: steff, data nadania: 2011-06-27 22:58:33, suma postów tego autora: 6626

Rebel II Oświecony

Rebel 2: "Ja pisze tak jak jest."

On to po prostu WIE. Przepraszam za to, że kwestionowałem jego wiedzę, cytując dane patałachów z CIA. Tylko jak on sobie poradzi z tym, że to CIA takie buble wypuszcza? A może to jest celowa polityka dezinformacji?

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-28 00:19:42, suma postów tego autora: 876

Pikus geniuszu

Roznica miedzy nami jest taka ze ja czerpie informacje z wielu zrodel.
Ty tylko z tych politycznie poprawnych dla twojej ideologii.
Wszystkie inne zrodla z gory uwazasz za klamliwa propagande
Nie dziw sie wiec ze masz takie duze braki w informacji

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-28 01:32:57, suma postów tego autora: 3910

Rebel - komediant

Jak powszechnie wiadomo CIA jest źródłem politycznie poprawnym dla lewicy.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-28 10:03:56, suma postów tego autora: 876

@Rebel2

To zapodaj swoje źródła (linki, tytuły artykułów itp) dla porównania.

autor: Shoo, data nadania: 2011-06-28 11:07:50, suma postów tego autora: 266

@sierp_i_młot

"A jaki szanse na dożycie do 40-tki ma zwykły nieubezpieczony zrywacz azbestu w USA? 1:1 mln?"

Znałem tu paru nielegalnych w średnim wieku. Chyba nie jest tak źle. :)

autor: za_wielką_wodą, data nadania: 2011-06-28 14:15:05, suma postów tego autora: 59

:)))

Shoo, Shoo bierzesz mnie pod siu siu?
Lepsi niz ty probowali tego obcykanego szkolnego numeru :))

Jezeli bym ci powiedzial to:
1 - nie bedzie o czym dyskutowac - bedziesz wiedzial tyle samo co ja a wiec strace dyskutanta
2 - i tak powiesz ze to propaganda

autor: Rebel2, data nadania: 2011-06-28 14:22:50, suma postów tego autora: 3910

@Rebel2

Nie wiem skąd u ciebie założenie, że bezkrytycznie, na wiarę przyjmuję pozytywne tezy o kubańskiej służby zdrowia i że w związku z tym uznam twoje podobno krytyczne źródła za "propagandę". Akurat w tej kwestii nie mam wyrobionego zdania i prosiłem o źródła z czystej poznawczej ciekawości. Więc bądź tak uprzejmy, uchyl rąbka tajemnicy i oświeć mnie maluczkiego.

autor: Shoo, data nadania: 2011-06-28 15:28:18, suma postów tego autora: 266

Dodaj komentarz