wciąż żyje.
SN fanie PO ............. jeszcze przed Wami :)
jak Polska pójdzie w ślady Grecji ......... to i ofiary się pojawią .......... :(
jacekx socjalista naiwny
że pamięć o ofiarach PRL-owskiego zamordyzmu wciąż żyje!
Podpisano:
Zdychające ofiary zamordyzmu balcerowiczowskiego:
- bezrobotni,
- wykluczeni,
- zarabiający grosze,
- żebracy
- inni nieudacznicy i ofermy...
ALE WOLNI!!! WE WŁASNYM DEMOKRATYCZNYM KRAJU!!!
.
To, że popieracie strzelanie do robotników, antysemickie czystki w armii i środowisku akademickim a także kredytowanie budowy socjalizmu z kapitalistycznych portfeli jest dla Was powodem do dumy?
.
Bo na mój rozum nią nie jesteś, choć czasem stwarzasz pozory jakbyś chciała być troszeczkę w ciąży.
Wolne to w Polsce jest państwo, ludzie natomiast (zwłaszcza tzw. zwykli) są daleko bardziej zniewoleni niż w czasach PRL. Podstępnie zdjąwszy z siebie obowiązki wobec obywateli państwo uzyskało w Polsce po 89 roku całkowitą wolność. Rękami swoich funków wolno mu praktycznie wszystko: wyrządzać ludziom krzywdę, skazywać na wykluczenie, wyrzucać na śmietnik. Tak, nie mam wątpliwości, tak rozumiana "wolność" w Polsce z całą pewnością istnieje. Ciekawe tylko czy ktoś Polaków wykiwał, czy może od początku o taką właśnie "wolność" chodziło?
Ty załgany hipokryto. Antysemityzm w toruńskim radyjku jakoś ci nie przeszkadza.
Gdyby polscy robotnicy wiedzieli wtedy, że strajkując, zabierają sami sobie prace, to by wysłali list dziękczynny do KC PZPR.
socjalistycznej Szwecji. I to samolotem, a nie kajakiem.
Szkoda, że mlm, steff i reszta forumowej, wesołej trupy, nie ruszyła się sprzed komputera i nie przybyła na tę demonstrację. Może gdyby fani scentralizowanego "socjalizmu" usłyszeli, co współcześni robotnicy lub emeryci (uczestnicy buntu) mają do powiedzenia na temat PRL-u, zmieniliby zdanie. W najlepszym bowiem przypadku usłyszeliby stos siarczystych wulgaryzmów i wyzwisk na "komunę".
i wysłał do Izraela? Więcej, niż towarzysz Wiesław?
Teraz troszeczkę w ciąży nie można chodzić, trza całkiem donosić, choćby i potem na hasiok wyciepnąć się to miało... taki mamy dobrostan...
.
Strzelanie do robotników uważam za zbrodnię klasową. Nie ważne kto to robi - Jaruzel czy Pinochet. Tu z SN pełna zgoda. Klasobójstwo = ludobójstwo. Czy erpetrójka jest wolna? Dla nielicznych pewnie tak. Reszta ma zapieprzać i słuchać rozkazów. Moi drodzy celem rewolucji nie jest pełny bebech tylko WOLNOŚĆ OD UCISKU, GŁODU OGNIA I WOJNY (WYBAW NAS PANie)
twierdzą iż byli to ewakuujący się do ojczyzny stalinowcy? Zapewne o tych samych.
W kwestii Czerwca 56' a raczej Smoleńska 2010': na łamach Niusłyka objawił się niejaki Krauze, reżyser "Czarnego Czwartku", tym razem w roli specjalisty od awiacji i radionawigacji, drugiego po Antku M. No cóż, skoro wg tow. Uljanowa sprzątaczki mogły rządzić krajem, to tym bardziej panowie z kamerami mogą wyręczać ekspertów. Przy okazji wyszło na jaw, że czytane przeze mnie w dzieciństwie "Bajki Pana Krauzego" (książeczka taka) są do dziś aktualne.
A poległym robotnikom i innym demonstrantom - cześć na wieki!
Cytat
1956 roku ..........??
Pozdrawiam.
Rozumu proszę ......... daj Kuligowskiemu Panie
jacekx socjalista naiwny
Czytaj ze zrozumieniem. Obok uczestników wydarzeń z 1956 r. pojawili się pracownicy, związkowcy i działacze społeczni.
@Sumienie. Tak, teraz też są pewne plusy. Poza możliwościami ucieczki (tzn. nieporównywalnie większymi możliwościami, bo wtedy one też w końcu istniały), do tych plusów zaliczyłbym np. faktyczną likwidację przymusowej służby wojskowej. Dziś młodzi ludzie na ogół nie zdają sobie sprawy jak przeciętnemu człowiekowi trudno było za komuny uratować się od tego "zaszczytnego obowiązku" (tak bywał on określany).
@Kuligowski (btw.)
Mlm i steff mieszkają daleko od Poznania. Mlm zdaje się na Górnym Śląsku, a steff jeszcze dalej, chyba w Sączu w Galicji. Mieliby ciągnąć się przez Polskę kilkaset km na jakąś kilkunastominutową manifestację?
Jeśli robotnik pluje na "komunę" to nie znaczy, że mądrze robi. Przy wszystkich błędach i wypaczeniach, które my komuniści ostro krytykujemy, "komuna" w większym stopniu dbała o klasę robotniczą niż dzisiejsza kapitalistyczna IIIRP. Nie ma żadnego porównania i robotnicy we większości to widzą i po fakcie wiedzą, że stracili na kapitalistycznej restauracji. A że są wśród nich fanatycy, którzy dostali kopa w dupę od IIIRP, a wrzeszczą na "komunę" to trudno. Jak ktoś jest dureń to nie poradzisz.
rozmawiam niejednokrotnie ze starszymi ludźmi i muszę przyznac ze mnie samego zaskakuje, jak dobrze wspominajają tamte czasy
Traktowanie całego okresu PRL jako całości, niezależnie czy są to czasy stalinizmu, czy powiedzmy lata 60 te czy 70 te jest nieuczciwym uproszczeniem
Cóż, trzeba oddać Bogu, co boskie. A teraz czekamy na "nocne czuwanie" pod domem Balcerowicza, oficjalne składanie hołdu ofiarom "restrukturyzacji" gospodarki i instytucji państwowych i tak dalej.
A może nie? Teraz "cysorz" to ma klawe życie, nie to co za "komuny"...
(Sumie) teraz się nie "strzela do robotników", teraz jest lepiej, niemal jak w tym dowcipie o teściowej:
"Baca trzyma swoją teściową nad przepaścią i mówi:
- Mój dziadek swoją teściową w Dunajcu utopił, mój ojciec swoją teściową ciupagą zaciupał, a ja cię puszczę wolno. Leć!"
tą grupkę smutnych i schorowanych ludzi. A czy ich fabryka nadal coś produkuje, czy ludzie w niej pracują, zarabiają na chleb? Gdybym tam był, najpierw o to bym zapytał, a potem byśmy porównywali... Oj nie jednemu łezka by się zakręciła, jeżeli nie za pełnym żołądkiem, to przynajmniej za godnościa, którą wtedy miał.
PS: dziękuję za pamięć.
Towarzysz Lenin przewraca się w mauzoleum :-)
Powinno być: PK dziękuje za pamięć.
Gdyby zamiast - w Twoim tekście były : ............. to zgoda ale jest ---> cytat
O godz. 12 przed bramą główną HCP S.A. przy ul. 28 Czerwca 1956 roku zebrało się ok. 250 osób - uczestników wydarzeń sprzed 55 lat, pracowników Cegielskiego, związkowców i działaczy społecznych.
.........
więc nie ściemniaj a sam pisz ze zrozumieniem ........ :)
jacekx socjalista naiwny
Produkować turbin do elektrowni wiatrowych .............?
To takie naiwne pytanie......:)
jackax naiwnego socjalisty
Powołalibyśmy do, życia komitet budowy pomnika
Ofiar transformacji ekonomicznej prof. Leszka Balcerowicza ..... :(
jacekx socjalista naiwny
Peerela, peerela,
Peerela co niedziela,
Pełna śmiechu i wesela,
Peerela, peerela...
Gdzie i kiedy. Pierwszy sie piszę. Zasadniczo jako polityk odnosze się do idei, ale tego gada szczególnie nienawidzę, śmiem twierdzić, że podobnych szkodników należy rozliczac w trybie rewolucyjnym. na razie jakbysmy mu tak na nosie zagrali, żeby chociaż go zabolało )iwyznawców jego)
nie mial bardziej podloza ekonomicznego niz politycznego?zreszta chyba te wydarzenia doprowadzily do likwidacji resztek stalinizmu.cos mi sie tak placze.okrzyk "precz z komuna" chyba stal sie hmmm nazwijmy go "legendarny" :) teraz tez zwiazkowcy lataja i pala opony krzyczac to samo :))))
PT SN, ja nie zgłębiałem nauk tego Buriata. I nie odwiedzałem jego truchła.
Nasze 4Litery ................... zwariowały........... :)
chyba z miłości do Lewicy ........
Śpiewa, śpiewa ............od rzeczy :)
Psychiatry mu szybko ............. trzeba :), :)
jacekx socjalista naiwny
Ps. Romantyczna historia 4 Liter na lewica.pl ---> Najpierw szalona miłość, potem tysiące postów ......
aż serce pękło a mózg nie wytrzymał ........ :(
płaczę .......... :(
Matka nasza ojczyzna PRL kochała swoje dzieci ....... swoich obywateli - Polaków.
Dawała nam to co najważniejsze dla człowieka ..........
tzn. bezpieczeństwo i pracę.
III RP jest macochą dla wielu swoich dzieci i kocha tylko te piękne, mądre i bogate .......... a te brzydkie, głupie i biedne odrzuca .......... a nawet porzuca.
Pozdrawiam Cię piękny , bogaty i mądry Sumie ....... :)
jacekx socjalista naiwny
Masz nauczkę, że jak czegoś nie zgłębiłeś to nie cytuj, bo może wyjść komicznie.
powiem krótko, w tych samych słowach, w których JP II podsumował wywody tow. Gierka dotyczące dobrobytu w Polsce: "Nie cudzołóż" (dosadniej mu nie wypadało a i ja się wdragam).
Nowe wcielenie ............ Jaśnie kardynała Stanisława Dziwisza ................. :), :)
To wyjaśniałoby treść niektórych postów a może też nienawiść ...... do PRL :(
jacekx socjalista naiwny
Czy jesteś może Albinem Siwakiem, bo to wyjaśniałoby zachwyt nad ustrojem, który strzelał do robotników?
Ten nie strzela lecz skazuje na śmietnik, bezdomność, zamarzanie. Ale jak zajdzie potrzeba, to strzelać też potrafi. Przykładów daleko szukać nie trzeba, szczególnie dzisiaj.
pałasz wielką, nieodwzajemnioną miłością?
Tan system na razie nie strzela ale zabija liczniej, gorzej, bo także poniża i to nie tylko tymi śmietnikami i bezdomnością. Dlatego przyznaję, z czego jestem nawet dumny, wyżej cenie PRL niż III RP. A prawdziwa miłość wzajemności nie potrzebuje. Pewnie nigdy prawdziwie nie kochałeś. Aż mi ciebie żal.
Sprawiasz jedak wrażenie jego brata bliźniaka .............. :)
tak gorliwie powołując się na Jana Pawła II.
jacekx socjalista naiwny
Art lewic.pl Dwa miliony biednych dzieci
[2011-06-03 17:05:29]
To rachunek który my socjaliści i nie tylko naiwni .......... wystawimy III RP i tobie SN .......... prawicowy egoisto .............
Historia też go wam wystawi...... :(
Bez komentarza
To raczej ty straciłeś czujność klasowo-historyczną, bo do robotników polskich pierwej strzelała sanacja. Z kilkanaście razy większą ilością ofiar się to skończyło. A podobno mieliśmy wtedy wolny kraj.
Zgadza się. Państwo było wtedy całkowicie wolne - wolno mu było strzelać do swoich obywateli. Dziś takiego stopnia wolności jeszcze ono nie osiągnęło, ale jak przyjdzie potrzeba szybko nadrobi zaległości.
jak się rozmawia z pracownikami HCP którzy przeżyli 1956 to będą na komunę gadać. Ale wystarczy pogadać z mieszkańcami byłych peegerów i bedzie na odwrót. A naprawde weteranow solidarnosci i walki z komuna jest mniej niz tych co ostali obok patrzyli a potem dostali po dupie.
Nikt tak sie sam nie kopnal w dupe jak klasa robotnicza w Polsce niestety.
Tym bardziej należy go pielęgnować.
dzisiaj mozna zrobic taki medialny myk, ze to nie My strzelalim, nie panstwo, tylko nieprofesjonalni pracownicy prywatnej firmy ochroniarskiej zatrudniej w prawnie prawidlowym przetargu przez urzad. Tego jeszcze tutaj nie bylo, ale przedsmak byl przy likwidacji KDT. I nikt na swiecie nie powie, ze to rezim!
że PRL była niewolą, bo nie oferowała żelu do włosów na głowie ani budek z kebabami? O dichach ze striptizem i swingers clubach nie wspominając.
Pierwszy Kebab w Polsce powstał jeszcze za PRL ........
w Sopocie ( w bocznej uliczce blisko Monciaka ) ... :), :)
Byłem, widziałem :) ............ i jadłem :) ......... klasyka - dziś takich kebabów nie ma
jak i prawdziwych Cyganów :).
jacekx socjalista naiwny
Można by pewnie stworzyć stronę internetową ........... niestety to nie moja działka umiejętności.......?
Stronę która by była wirtualnym pomnikiem w sieci .......
Co mogłaby ona zawierać ?
Trochę grafiki, licznik odwiedzin ........ no i może forum ( gdzie można by składać np. kondolencje :) ) .........
Byłby to .... pomnik ......
Ofiar transformacji ekonomicznej prof.Leszka Balcerowicza
Pozdrawiam.
jacekx socjalista naiwny