Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Sondaż: Na wakacje byle nie z Balcerowiczem

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

A prawda z tego płynie taka,

że Polacy nie mają z kim spędzić wakacji. Dobrze wyraża się ona w absencji wyborczej. Czy nadchodząca potwierdzi ją jeszcze mocniej? Sądzę, że tak. Bo przecież płacz smoleński ani unijne uśmiech nie zastąpią Polakom pracy i chleba, których niestety nikt im nawet nie obiecuje. Miliony mieszkań Kwaśniewskiego czy Kaczyńskiego wysadził w powietrze Balcerowicz, który jednocześnie za ich zgodą gruzował fabryki. ITD, ITD...

autor: steff, data nadania: 2011-07-09 11:53:41, suma postów tego autora: 6626

Propozycja sondażu

Z kim z redakcji lewica.pl nie chciałbyś/chciałabyś spędzić wakacji?

autor: rote_fahne, data nadania: 2011-07-09 12:00:09, suma postów tego autora: 1805

.

JAREK jest tu postacią oczywiście najbardziej interesującą w sensie intelektualnym, niemniej jednak wątpię, by ktoś normalny chciał spędzać wakacje w towarzystwie ludzi, których "zna" jedynie z przekazu medialnego.

autor: Bury, data nadania: 2011-07-09 12:25:15, suma postów tego autora: 5751

Wakacje

Naturalne rozumowanie statystycznego Polaka; z dwojga złego lepsze byłyby wakacje z Kwaśniewskim, z chłopem możnaby było chociaż wypić i pośpiewać, a co można robić na wakacjach z aspołecznym Kaczyńskim? Chyba tylko umrzeć z nudów.

autor: mlm, data nadania: 2011-07-09 12:37:06, suma postów tego autora: 4284

Ja bym pojechał z Kaliszem

Jako człowiek lewicy dał by pewnie poprowadzić nowego Jaguara :

Kalisz ma nowego jaguara. Zobacz za ile!

Co kampania do Sejmu, to u Ryszarda Kalisza (56 l.) nowy jaguar. Co prawda polityk SLD skarży się, że zarabia śmieszne pieniądze, ale bez problemu stać go na nowiutkiego jaguara XF. Najdroższy model kosztuje niemal pół miliona złotych!

http://moto.gadu-gadu.pl/5627262139821355922/kalisz-ma-nowego-jaguara-sprawdz-za-ile1

@ mln

wiele można powiedzieć o pośle Kaliszu ale na pewno nie to że spał na styropianie & że jest anty komunistą.

Po prostu uczciwy człowiek lewicy w samochodzie za pół miliona zł ( słownie dla Getzz : za pięćset tysięcy zł )

autor: Cud2, data nadania: 2011-07-09 13:56:26, suma postów tego autora: 3207

Przedwczesne pytanie Rote Fahne

Odpowiedzieć na nie będziemy mogli dopiero po 1 września. Zwycięzcy bądź zwyciężczyni naszego konkursu ufundujemy także nagrodę w postaci wystrzałowych wakacji z redaktorem bądź redaktorką, najlepiej pasującym/-ą ze swym wizerunkiem do nowej nazwy portalu.

Pozdrawiamy serdecznie
REDAKCJA LEWICA.PL

PS. Przypominamy nasze ogłoszenie konkursowe.

http://lewica.pl/forum/index.php?fuse=messages.24790
WAŻNY KOMUNIKAT! OGŁASZAMY KONKURS!

Ogłaszamy konkurs na nową nazwę portalu.

Dla zwycięzcy przewidzieliśmy atrakcyjne nagrody książkowe - w tym wywiad rzeka z Radkiem Sikorskim "Strefa zdekomunizowana" oraz "Kościół, lewica, dialog" Adama Michnika. Mamy nadzieję, że laureatowi czy laureatce zdołamy wręczyć jeszcze planowane nowe pamiętniki Donalda Tuska wraz z autografem autora - dla rozjaśnienia umysłu przy lekturze dołączymy jeszcze gratis zimnego Lecha i marychę!

Wynik konkursu podamy po publicznej wiadomości 1 września br.

Propozycje prosimy przesyłać na adres odpowiedzialna_nie_skrajna_nie_demagogiczna@lewica.pl.

Uczestnikom i uczestniczkom konkursu (oczywiście niekoniecznie osobom o lewicowych poglądach) życzymy powodzenia i z niecierpliwością czekamy na propozycje.

Pozdrawiamy serdecznie
REDAKCJA LEWICA.PL

----------------------

No dobra. Dość żartów. Mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie. Ale niech koledzy i koleżanki z tej redakcji zastanowią się czy trochę nie odjechali...

autor: PMB, data nadania: 2011-07-09 14:05:46, suma postów tego autora: 1628

zastanowią się czy trochę nie odjechali...

Oby nie nowym Jaguarem Kalisza.
To wprawdzie skromny człowiek zarabiający (jak sam o sobie mówi w zalinkowanym powyżej tekście ) śmieszne pieniądze ale na dobrego prawnika Go jeszcze stać.

Pytanie do Towarzyszy z KSS :

Czym jeździ Ikonowicz ?

autor: Cud2, data nadania: 2011-07-09 14:18:05, suma postów tego autora: 3207

Balcerowicz

nieczego nie robił za zgodą JarKacza. Przeciwnie, JarKacz obalił okrągłowostołowy rząd Mazowieckiego, do ktorego filarów należał Balcerowicz. Obok Kiszczaka.
To nie patriotyczna, antykomunistyczna, solidarnościowa opozycja przeprowadziła reformy neoliberalne. Zrobili to komuniści oraz ich sojusznicy, zgrywający się na opozycjonistów. Natomiast opozycja walczyła przeciw antyspołecznym reformom. Czas najwyższy to sobie uświadomić.

autor: ABCD, data nadania: 2011-07-09 14:44:50, suma postów tego autora: 20871

Cud2

Czym jeździ Ikonowicz?
Nie jest to Alfa Romeo

Reno 19 przerobione na gaz. Rocznik? Prawie nówka. Raptem 20 lat. Wygląda jakby przed chwilą wyjechał prosto ze złomowiska. O wartości według wagi w przeliczeniu na aktualne ceny stali. Strach go gdzieś zostawić by z powrotem nie został odholowany tam skąd wyjechał. Ekonomiczna dobra zachodnia marka przerobiona na gaz.
Fajnie się go pożycza. Dostajesz adres postoju i informacje, że drzwi są otwarte a kluczyki w schowku. A najlepsze jest wtedy jak już jedziesz. Dlatego ja bym polecał wyjazd wakacyjny z Ikonowiczem. Jest wiele atrakcji przewidzianych już w podróży, ponieważ samochód nie ma ręcznego, wsteczny rzadko wchodzi, nie zamykająca się klapa od bagażnika podskakuje w rytm wybojów na drodze, a tłumik kiedyś tam po prostu odpadł. Ciekawe przeżycia i emocje gwarantowane wzrostem poziomu adrenaliny.
Czy jest to wystarczająco lewicowy wehikuł? Jakiego samochodu się Cudzie spodziewałeś? A widzisz! To się pomyliłeś.

autor: politbiuro, data nadania: 2011-07-09 15:28:33, suma postów tego autora: 486

To Ikonowi oddali już prawo jazdy?

Czy robił od nowa?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-09 16:11:30, suma postów tego autora: 6199

politbiuro

I chcesz powiedziec ze zlom bez recznego hamulca i tlumika legalnie porusza sie po polskich drogach?
A moze lewicowy dzialacz swiadomie i nagminnie lamie prawo a inne lewicowe oszolomy uczestnicza w tym pozyczajac ten kawal zlomu
No i doszlo jeszcze pytanie o prawo jazdy.
Kolejne swiadome lamanie prawa przez lewice

autor: Rebel2, data nadania: 2011-07-09 16:21:15, suma postów tego autora: 3910

politbiuro

Jakiego samochodu się Cudzie spodziewałeś?

No powiem szczerze to się rozczarowałem.
Kolega po fachu ( tak, że prawnik) oraz partyjny posła Kalisza ( W 1993 uzyskał w okręgu lubelskim mandat posła na Sejm z listy Sojuszu Lewicy Demokratycznej ) powinien jeździć czymś lepszym.

No ale bądźmy dobrej myśli. Wybory się zbliżają a przecież Kalisz się nie rozdwoi & dwoma Jaguarami jeździć nie będzie, może jednego odstąpi dawnemu koledze z $LD.

autor: Cud2, data nadania: 2011-07-09 16:30:31, suma postów tego autora: 3207

ABCD

Zaskoczyłeś mnie. Prawda wymaga, bym podzielił twoją opinie. W 1989 r żadna ze stron nie miała w swym programie bezrobocia a tym bardziej prywatyzacji. Oszustwo przyszło później, kiedy już podzielili między siebie władzę. Myślę, że to jest podstawowe źródło nieufności a w konsekwencji pogłębiającej się absencji wyborczej. Bo kogokolwiek od dwudziestu lat wybierzesz, tym samym się zawsze się kończy: prywatyzacją, czyli złodziejstwem umożliwiającym nielicznym wypróżniać się złotem i skazującym pozostałą większość na robienie co najwyżej chwastami.

autor: steff, data nadania: 2011-07-09 17:50:21, suma postów tego autora: 6626

Ja najchętniej spędziłbym wakacje z Wielce Szanownym Panem POsłem Januszem Dzięciołem.

Wielce Szanowny Pan POseł (jak mawia Wielce Szanowny Pan Redaktor Adam Michnik/Aaron Szechter*) POdszkoliłby mnie w pielęgnacji POmidorów i ogórków. Przyjemne POłączyłbym z POżytecznym.

P.S. Czy "Super Express" to jakaś lektura obowiązkowa lewicy?

* - niePOtrzebne skreślić

autor: Paszport Tefałenu, data nadania: 2011-07-10 12:03:49, suma postów tego autora: 231

Rzeczywiście dziwny ten sondaż.

Spędzać wakacje z całkiem obcym człowiekiem (w dodatku wymienieni sami mężczyźni)?
Chociaż JKacz naprawdę jest tu najciekawszą postacią, bo DiscoOlo to nie dość, że człowiek chyba strasznie nieinteresujący, to nawet mocnej głowy nie ma.
Dobrze przynajmniej, że Balcer najmniej popularny (chociaż elitki, w przeciwieństwie do "zwykłych ludzi", go lubią [co właściwie nie dziwi], kiedyś Kieślowski się zwierzał w jakimś starym programie tv, że Balcerek to dla niego autorytet).

autor: Getzz, data nadania: 2011-07-10 15:48:56, suma postów tego autora: 3554

PRL też nie miała w swoim programie budowania socjalizmu

za pieniądze kapitalistów. Tak po prostu wyszło.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-10 15:57:24, suma postów tego autora: 6199

popieram pomysł rote fahne

ciekawe ile osób chciałoby spędzić wakacje z Szymonem Martysem i Anną Zawadzką :-)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-07-10 19:57:40, suma postów tego autora: 1953

Postsocjalista

Nie musisz się martwić. Jesteś akurat jedną z ostatnich osób z którymi chciałbym spędzić czas, nie tylko zresztą w wakacje.

autor: SzymonM, data nadania: 2011-07-10 20:28:37, suma postów tego autora: 915

A kto chciałby spędzić urlop z Sumieniem Narodu?

Tylko uprzedzam, że ja wybieram dość nietypowe desztynacje :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-10 20:40:10, suma postów tego autora: 6199

destynacje

.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-10 20:40:57, suma postów tego autora: 6199

Jeśli SzymonM jest lewicowy to wolę byc prawicowy

boję się takich osobników od rewolucji kulturalnych
Jak tam sytuacja Questionings w San Marino?
Cóż, nic dziwnego że mając takich działaczy jak Szymon M Polska Partia Pracy nie może przekroczyć w wyborach granicy błędu statystycznego
Ludzie boją się ekstremistów

P.S Mam nadzieję że w najbliższych wyborach znowu będę mógł oddac głos na Stanisława Ziobrę i wreszcie ten młody człowiek rozprawi się z bandytyzmem i korupcja, podpisano Pierwszy Naiwny
!
Poskanduj sobie Martys ,,Homofobia to sie leczy!'' bo to jedyny sposób w jaki lewicowi ekstremiści jak ty mogą miec coś wspólnego z seksem

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-07-10 20:50:34, suma postów tego autora: 1953

Z Sumieniem pewnie ok, bo to ciekawa osoba i lubię go,

mimo różnych poglądów (ale to lepiej, niż ciągle się zgadzać). Żeby tylko całkiem alkoholu nie rzucił.

autor: Getzz, data nadania: 2011-07-10 22:23:55, suma postów tego autora: 3554

Getzz, ja wódki i pacierza nigdy nie odmawiam

Nie wiem, skąd masz takie info ;)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-10 23:12:04, suma postów tego autora: 6199

postsocjalisto

Twój atak jest kompletnie nie na miejscu. Prawda jest taka, że dzięki takim ludziom, jak Szymon Martys, PPP jest w stanie tworzyć listę krajową; czyli ludziom, którzy po prostu zapier...ją w terenie, a nie tylko dają twarz do TV i serwują płomienne przemowy na barykadzie.

autor: rote_fahne, data nadania: 2011-07-10 23:51:53, suma postów tego autora: 1805

Sumień... lipiec mam zajęty,

bo z Karolem na biofeedback chodzę. W sierpniu wybieram się na wieś do kuzynki i pod namiot z chłopcami (nie, nie na Krakowskie!!!). Wenezuela i Afryka odpada. Źle upały znoszę. Może we wrześniu na Syberię wyskoczymy?
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-07-11 02:52:24, suma postów tego autora: 5956

steff,

rzecz w tym, iż absencją niczego nie osiągniemy. Be3neficjenci transformacji oraz ich akolici na wybory pójdą, bo wiedzą, że głosem na Platformę bronią swojego stanu posiadania.
Trzeba odkryć autentyczną opozycję, która nigdy nie zaakceptowałaq transformacji balcerowiczowskiej ani związanego z nią podziału władzy i własności. Kaczyńscy taką opozycją zawsze byli i dlategfo otoczeni są fanatyczną, wręcz opętaną nienawiścią establishmentu.

autor: ABCD, data nadania: 2011-07-11 10:56:48, suma postów tego autora: 20871

Nie wiem czy

Martys to ekstremista (napewno na lewo odemnie jest) ale napewno Postsocjalista to maruda i upierdliwiec- przynajmniej ostatnio bo kiedys dosyc ciekawe komentarze pisal a teraz jak nie sledzi SzMartysa to zwalcza Durango.

Ja bym wakacje spedzil jakkolwiek nie w pracy.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2011-07-11 14:36:51, suma postów tego autora: 2743

Odkąd przeczytałem post Postsocjalisty

z 2011-07-10 20:50:34, to nie chciałbym z nim spędzić wakacji. Paskudztwo wyjątkowe - nie myślałem, że to człowiek zdolny paplać coś takiego.

No ale ostatnio nie śledziłem jego komentarzy.

autor: PMB, data nadania: 2011-07-11 16:18:42, suma postów tego autora: 1628

ABCD

Wczoraj włączyłem kanał "Trwam". Wysłuchałem Rydzyka. Nawet mi się podobał, bo mówił dużo i żarliwie o bezrobociu, o biedzie, o sobkostwie, o kredytowym złodziejstwie, o poszukiwaniu chleba poza granicami kraju... I przestał mi się szybko podobać, gdy sobie uświadomiłem, że nic nie powiedział o formach własności a w szczególności, którą wspiera a której jest przeciwny. Bo przecież źródła tych wszystkich nieszczęść,które wyliczał, są właśnie one a przede wszystkim prywatna własność środków produkcji, która bez bezrobotnych i biednych więdnie, jak rośliny bez wody.I na pewno i Rydzyk i Kaczyński dobrze o tym wiedzą. Więc przynajmniej nie rwaliby szat, skoro u kapitalistów szukają wsparcia, czego Rydzyk nawet nie krył, przeciwnie głośno ich do niego wezwał. Kaczyński nie jest inny. Chciałby tylko, by kapitał należał do jego popleczników takich np jak Rydzyk. Więc jak mam wybierać? Między sługami tych samych panów? Przecież to się zawsze tym samym skończy.

autor: steff, data nadania: 2011-07-11 17:57:39, suma postów tego autora: 6626

Nie

warto, steffie, dawać się wrobić w ogólnikowy antykapitalizm, który obecnie nie jest programem realnym. Nawet Fidel Castro zmienia formę własności z państwowej na prywatną.
Wybierzmy program JarKacza: zniszczyć "układowe" patologie polskiego kapitalizmu, a następnie zmienić ten system na bardziej sprawiedliwy i egalitarny.
Własnośc prywatna nie przeszkadza Finom, Szwajcarom czy nawet Czechom żyć w dużo bardziej nadających się do zaakceptowania realiach niż nasze.
A jak się zrealizuje program JarKacza, to może sytuacja na świecie się zmieni i będzie można pomyśleć o socjalizmie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-07-11 18:07:48, suma postów tego autora: 20871

Hyjdlo, właśnie jestem w trakcie załatwiania rosyjskiej wizy

Tylko nie Syberia a Petersburg i nie we wrześniu a w sierpniu.

Afrykę byś pokochała, tylko oczywiście trzeba tam jechać w miesiącach względnej hicy.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-07-11 18:19:12, suma postów tego autora: 6199

@steff

Źródłem wspomnianych przez ciebie bolączek a tragedii dla zwykłych ludzi nie jest żadna "forma własności", lecz nasze obecne państwo: patologiczne post"komunistyczne" monstrum stojące na straży tego, co Jarosław Aleksander Kaczyński (a także ABCD) nazywają i słusznie układem.

autor: Bury, data nadania: 2011-07-11 20:19:13, suma postów tego autora: 5751

Państwo polskie rzeczywiście nie jest wyrozumiałe

dla wszelkiego rodzaju pasożytów, nierobów, oszustów, nieudacznych przedsiębiorców itp. elektoratu narodowej prawicy. Tylko czy lewica powinna się tym martwić, czy z tego cieszyć?

autor: west, data nadania: 2011-07-11 20:39:54, suma postów tego autora: 6717

Więc po co ten falsz, to rwanie szat?

Skoro musi być kapitalizm, to musi być bezrobocie, bieda, bezdomność, bo to jedna z form przymusu, bez której ten system istnieć nie może. Ci, którzy twierdzą, że w tym systemie może być inaczej, po prostu kłamią! Dlatego, gdybym miał już wybierać, to na pewno nie uczyniłbym tego wobec tych, którzy jak Rydzyk i Kaczyński obiecują gruszki na wierzbie.

autor: steff, data nadania: 2011-07-11 21:01:33, suma postów tego autora: 6626

ABCD

Wielkość Finlandii nie budowali neoliberałowie, tylko socjaldemokraci. Porównywanie rządzących tym krajem do Kaczyńskiego jest śmieszne.

autor: Pikos, data nadania: 2011-07-12 01:21:30, suma postów tego autora: 876

west

bardzo słusznie wskazał, że lewicowość nie polega na tolerowaniu pasożytów, oszustow itd. w imię fałszywie pojętej otwartości, dialogowości i antyrepresyjności.
Z tym, że minimalnie pomylił się w jednym epitecie. Rzeczywiście, pasożyci itd. są elektoratem prawicy. Ale nie narodowej, tylko neoliberalnej. Tej, która zgrupowała się SLD.
Gotowy jestem jednak przeprosić westa za ewentualne niezrozumienie jego intencji. Neoliberałowie z SLD są narodową prawicą swojej ojczyzny, Rosji.
Jeśli to miał na myśli west, to pełna zgoda.

autor: ABCD, data nadania: 2011-07-12 09:16:09, suma postów tego autora: 20871

Pikos,

wyobraź sobie, że - powiedzmy - w roku 1946 agenciak KGB za pieniądze tej firmy zakłada partię o nazwie "Socjaldemokracja Fińskiej Republiki Radzieckiej) ".
Co wtedy zrobiłby przywódca fińskiej socjaldemokracji?
Zapewne założyłby partię w istocie socjaldemokratyczną, ale unikająca przymiotnika ukradzionego przez KGB. Na przykład - Porozumienie Centrum. Albo - Prawo i Sprawiedliwość.

autor: ABCD, data nadania: 2011-07-12 09:20:42, suma postów tego autora: 20871

tak west

Właściwie masz rację. Popatrz: jeśli jedna opcja skupia udaczników, to inna, opozycyjna wobec niej, musi skupiać nieudaczników. Inaczej bowiem nie byłaby opozycją (chyba że "opozycją" jaką w stosunku do siebie tworzy PO i SLD).

autor: Bury, data nadania: 2011-07-12 11:32:16, suma postów tego autora: 5751

ABCD

Nazwy bardzo ładne, ale nawet gdyby takie partie powstały, to byłyby socjaldemokratyczne, a nie neoliberalne, jak ich polskie odpowiedniki.

autor: Pikos, data nadania: 2011-07-13 00:47:35, suma postów tego autora: 876

Dodaj komentarz