Gdyby wybory prezydenckie w warszawie wygrał Czesław Bielecki nigdy by do tego nie doszło.
Przynajmniej będzie (mam nadzieję) mniej synekur dla lokalnych polityków.
SLD zbierała głosy żeby nie zebrać,
to samo będzie z PiSem, choć w tej spraqwie intencje może mieć mniej fałszywe niż SLD,
z góry jałowe protestowanie,
i jak tu nie pomyśleć, że swoją działkę wezmą,
publika też dostanie co nieco:
ogrzewanie z internetem i nadzorem elektronicznym
ciekawe co z duchowym przewodnikiem HGW, też dostał coś za przewodnictwo?
gratulujemy udanego sabotażu neoliberalnej inicjatywy SLD. Nie podłączyli się pod nią, sprytnie rozbijając proces zbierania głosów na dwie inicjatywy, dzięki czemu będzie po Bożemu, tzn. prywatnie.
A prywatne wyklucza senekury? Jesteś tego pewny? A rezydencji gdzie żyli, czy nie przy majątkach?
Trudno więc się dziwić, że przeciw tej prywatyzacji sprzeciwiała się bardzo nieśmiało. Zresztą sama też sprzedawała, co się dało.Ludowi wszytko jedno. To prawda. Ale nie jest prawdą, że chce lewicy takiej, jaką jest prawica. Wyborcy to potwierdzą absencją.
ważne, że obroniliśmy demokrację przed kaczyzmem. Pamiętaj, zwolenniku prawdziwej lewicy: między PiS a PO nie ma różnic w kwestiach socjalnych, za to PiS zamordował Blidę, a PO daje dotacje "Krytyce Politycznej". Pamiętaj o tym szczególnie, gdy dostaniesz wyższy rachunek za ogrzewanie.
do opchniecia na tej ciaglej od 20 lat wyprzedazy od jednego zeta ?. Bareja by sie teraz usmial, bo jego pomysl z ciuchcia nabral nowego znaczenia :)
albo PT UBCD włamał się na twoje konto, albo zamieniliście się rozumami. Bo zasadziłeś posta dokładnie w jego stylu. A dotąd miałem cię za zjadliwego, a zarazem niezwykle inteligentnego gościa. Co dalej? Pójdziesz pod tzw. namiot? Aha, jest trzecia opcja: coś ci zaszkodziło, ale to stan przejściowy.
Dla jasności: pisuję znad południowej granicy.
gdyby nie to, że rządząc doprowadził do prywatyzacji znacznie większej od SPEC firmy energetycznej - Enei. PO odpowiadać będzie za wzrost cen ciepła, a PiS - prądu.
"między PiS a PO nie ma różnic" sam trafnie pisałeś. Blidy nie żałuję, Krypol to nie moja bajka. Podpisałem się zarówno pod wnioskiem SLD jak i PiS pod referendum, bo mam w dupie pod jakim szyldem zbiera się podpisy. I tym się różnię od sekciarza, który wił się z rozkoszy kiedy SLD nie zebrał podpisów na czas.
mielibyśmy twierdzić że SPEC we własności samorządu warszawskiego oznacza coś lepszego dla warszawiaków, np. niższe rachunki. Ja akurat co do tej prywatyzacji miałem i mam wątpliwości, nawet podpisałem wniosek o referendum, oczywiście eseldowski, a nie pisowską "drożyźnianą" demagogię, ale sądzę że emocjonować się nie warto. Władze Warszawy i tak nie umieją i nie umiały wykorzystać ogromnego miejskiego majątku.
Natomiast nieporadność pisowskiej kampanii w tej sprawie daje podstawy do optymistycznych wniosków przed wyborami. Zresztą, nieporadność warszawskiego SLD w pewnym sensie również - potwierdza że napieralizm to ślepa uliczka.
więc wątpliwe, żeby jakoś drastycznie wzrosły..
zameldowałeś się już w Warszawie, a co z placówką w Wałbrzychu?
nieporadność pis i sld to niewłaściwa diagnoza, gdy z ich strony ta akcja była tylko pokazówą dla szeregowych działaczy i społeczeństwa, coby nikt sie nie czepiał, że cicho siedzieli
co do samej podwyżki kosztów życia w warszawie, średnio mnie to boli, co przyznam szczerze, miasto wymiecie ze swoich granic biedotę i emerytów, czyli ludzi, których wydoić nie może, a zrobi w ten sposób miejsce klientom prestiżowym, aktywnym, czyli skutecznie wyzyskującym robotników
nowy slogan wyborczy dla po powinien brzmieć: cała polska płaci czynsz managerom
zbierze podpisy w terminie.
Bez wsparcia i pomocy Świadków Wojciechowy.
myślę, że powinieneś się zatroszczyć raczej o swój rozum i to, co jemu zaszkodziło, skoro jest on w tak kiepskim stanie, że nie dostrzega, iż jedni elektrociepłownię sprywatyzowali, a inni zdaje się nawet nie planowali tego robić.
,,Największe obawy wzbudza fakt, iż warszawskie ciepło należy do najtańszych w kraju - i to pomimo dobrej kondycji finansowej dostarczającej je spółki.''
podpisów na rzecz referendum zebrali lewicowi radykałowie?
rzeczywiście nie powinien bronić państwowej własności SPEC, bo uczestnicy ewentualnego referendum gotowi pomyśleć, że SLD potrzebuje posad dla Czarzastego i Oleksego, ktorzy kandydują do Sejmu, ale mają nikłe szanse do niego wejść.
???
nie brzmi przypadkiem: "Czy chcesz, żeby SPEC został sprywatyzowany przez PiS, a nie przez PO"?
ABCD - gdzieś wyczytałem że ok 3 tysięcy.
I PiS i PO mają czasami swoje lepsze dni, dziś daję jeden plus dla PiSu który jest przeciwko GMO.
Pozdrawiam
Jako żeś niezwykle inteligentny, co zawsze będę podkreślał, gość, a poza tym pragmatyk zaangażowany sercem - dobrze wiesz, że linia podziału nie przebiega pomiędzy partiami tylko ludźmi uczciwymi i tymi pozostałymi. Tyle po prostu chciałem wyrazić. W tej sprawie niestety nie mogę z przyczyn oczywistych wyrazić poparcie ale w tych na rangę ogólnokrajową - zawsze. W końcu nie jesteś małostkowy, n'est ce pas?
A tak w ogóle zajrzałem ostatnio po długiej przerwie pod adres Obywatela i poprzez link na tworzoną de novo witrynę przeczytałem twój felieton, sprzed miesiąca wprawdzie, za to jak rzadko kapitalny. Twoją publicystykę zawsze ceniłem, nawet nie zgadzając się czasem z wyrażanymi poglądami, ale rozważania o rzeczywistości pracowniczej u zachodnich sąsiadów w porównaniu z naszym krajem to po prostu "samo gęste". Trzymaj tak dalej. Pozdrawiam słowami Boba Dylana: Niechaj Bóg cię błogosławi, obyś wiecznie młody był.
Co narzekasz, marudzisz!? Teraz masz wolność, masz wolny wybór. Możesz wyjechać w poszukiwaniu pracy do innego kraju, nikt ci nie broni. Jeśli sobie nie radzisz, to pewne twoja wina, charakteru, osobowości, która nie potrafi się przystosować do prostych zasad naturalnego systemu kapitalistycznego. Żyjemy już we własnym domu, nie jesteśmy przymuszani do pracy. Możemy już pozbywać się pozostałości komuny, które tak wszystkich "zniewalały"...
I z tego miejsca wszystkich (tak, wszystkich) obecnych pozdrawiam. Odetchniecie ode mnie nawet parę tygodni.
to niewinny żart z wałbrzyskiej placówki KSS i "Bolka".
Nie.
Rządy Olszewskiego i Kaczyńskiego blokowały szkodliwe społecznie proxcesy prywatyzacyjne. Głównie dlatego beneficjenci transformacji je obalili.
A co, może tylko kolesie Kiszczaka i Michnika mają prawo kraść? Koniec z monopolem, teraz PiSowcy też mogą się uwłaszczać.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10013285,Warszawa_sprzedaje_SPEC_francuskiej_firmie_Dalkia.html
Garść archiwalnych informacji. Polecam, naprawdę interesujące cytaty.
"Dziennikarz: Do tej pory Prawo i Sprawiedliwość było postrzegane jako partia przeciwników prywatyzacji i wolnego rynku. Coś się zmieni?
Paweł Poncyljusz: Mamy taką łatkę, ale fakty są inne. Proszę zobaczyć, ile nasz rząd zrobił przez dwa lata. To PiS sprywatyzował PZL Mielec czy Stocznię Gdańską i przygotował prywatyzację Enei. Dziś w przemyśle zbrojeniowym, nie wspominając o stoczniach, o prywatyzacji nie ma mowy. W praktyce więc PiS wcale nie wygląda tak anytprywatyzacyjnie, jak utarło się to mówić. Zwłaszcza, jeśli porównujemy nasze rządy z rządami PO." (2009)
"Jest zgoda całego rządu co do konieczności prywatyzacji polskich stoczni - powiedział w poniedziałek, w Warszawie wiceminister gospodarki odpowiedzialny za przemysł stoczniowy, Paweł Poncyljusz" (2007)
"Wiceminister gospodarki Paweł Poncyljusz jest optymistycznie nastawiony po poniedziałkowych rozmowach z przedstawicielami górniczych związków zawodowych. Potwierdził, że związkowcy zgodzili się na prywatyzacje sektora, potrzebne jest jeszcze porozumienie co do kształtu tej prywatyzacji. "Mówimy wspólnym głosem o prywatyzacji. Jest tylko kwestia, jak ta prywatyzacja ma wyglądać" - powiedział Poncyljusz we wtorek w "Gościu Porannym" w TVN24 (...)" (2007)
skoro sprawa prywatyzacji warszawskiego SPEC-u ciągnie się już od połowy 2009 r., o czym informuje Jan Fusiecki w "Gazecie Wyborczej", to można było się do takiego obrotu spraw przygotować.
Nie musielibyście gmerać ręką w nocniku.
Nie oczekujcie, że podamy wam teraz rękę. Śmierć frajerom, którzy dali się złapać na przedwyborcze rozgrywki PiS i SLD.
Mamy dla was tylko gest Kozakiewicza.
UWAGA NA PRZYSZŁOŚĆ: WYBIERAJCIE ZAWCZASU MIEJSCE NA SOLIDNĄ BARYKADĘ, jeśli znów nie chcecie się ośmieszyć.
GRAMY O WIĘCEJ?
Pikosa dotyczą kluzików, czyli PJN.
Dość popularna piosenka wśród sympatyków PiS:
Raduje się serce, raduje się dusza,
Gdy nadchodzi klęska Pawła Poncyljusza.
kim i o co?
Jak tam, BB, wasza Wszechnica Robotnicza?
Jak, abecadło, zapewne wiesz nie o nas tu chodzi. "Wszechnica Robotnicza" była agendą "Solidarności" Regionu Mazowsze w 1981 r. W nowych okolicznościach nikomu nie była ona potrzebna do szczęścia, podobnie zresztą jak klasa robotnicza.
Co prawda parę osób próbowało reaktywować jej działalność (m.in. bracia - Marian i Julian Srebrni), ale bez zgody władz Regionu to wyjść nie mogło.
Wiesz przecież nie od dziś, że nie przypadkiem DO "PIERWSZEJ 'SOLIDARNOŚCI'" NIE MA POWROTU (Okraska ci tego nie mówił?).
Chyba wiesz dlaczego?
PO CO WYWOŁYWAĆ DUCHA, PRZECIEŻ TO "ZMARŁA KLASA".
Nam ta idea jednak nie przeszkadza.
JESTEŚMY PRZECIEŻ "GŁOSEM NIEOBECNYCH". Nie rozliczaj nas zatem z obecności, to nie fair.
Poncyljusz był wiceministrem gospodarki w rządzi PiS. Zbiesił się, czy co?
Rozumiemy, Abciu, że nie chodziło ci o wspólną płaszczyznę działań na gruncie "Solidarności". Bez zgody władz tego Związku musielibyśmy Wszechnicę Robotniczą ulokować w wędrującym namiocie. Wasz jest mały i zajęty. Muammar ma większy i w znanych wszystkim okolicznościach bezużyteczny. Żaden z niego schron, ale na "latający uniwersytet" może wystarczy. Jak pazghul odpowiedni dywan podrzuci popuścimy wodzy fantazji.
Póki co musimy ograniczyć się do internetu - ta wszechnica jest już otwarta.
Przyjdzie czas, że z tego i klasa robotnicza skorzysta. Teraz w waszym zaprzęgu chodzi.
Przyznasz chyba, że nie czerpiemy z tego żadnych korzyści. Wręcz przeciwnie.
Nie musimy jednak krzyczeć: "Wodzu, prowadź!"
W tej gonitwie prowadzicie swobodnie nie tyle o koński łeb, co o dobrych parę długości. Wydaje wam się, że możecie już sobie pozwolić na wszystko.
Łebski jesteś chłopak to zrozumiesz aluzję:
http://www.tvn24.pl/12690,1712079,0,2,17_latek-zgwalcil-konia,wiadomosc.html
To nie był arab, ani klacz Szecherezada, którą na lewica pl, jak pazghula ujeżdżasz. To zwykły źrebak i wasza latorośl. To dowód koronny (by nie rzec perła w koronie), że pieprzycie i lud was słucha.
1. Tak się składa, że jak coś jest samorządowe, to obywatele, przynajmniej potencjalnie, mogą mieć na to wpływ.
2. SPEC przynosił spore zyski kasie miejskiej, a więc Warszawiakom, przez całe lata. Tym razem Hani zabrakło pieniążków na domknięcie budżetu, więc sprzedaje nasze wspólne dobro, naszą wspólną własność, należąca do wszystkich Warszawiaków, żeby naprawić swoje błędy, pozbawiając nas istotnego wpływu do kasy miejskiej na następne lata. Teraz już pieniądze wpłacane przez nas do firmy będą służyły dorabianiu się przez jakiś udziałowców i ani jedna złotówka nie zostanie wydana na nasze wspólne cele, jak to było dotychczas.
3. Ciepło w Warszawie było najtańsze, firma porządnie dbała o infrastrukturę, Warszawiacy mieli pracę w firmie, która przynajmniej przestrzegała kodeksu pracy. Teraz w imię jeszcze większego zysku, z którego dla odmiany my nic już nie będziemy mieli, na pewno zostanie zwolniona jakaś część pracowników, którzy następnie zasilą szeregi bezrobotnych. Miasto więc wypłaci więcej zasiłków rodzinom z OPS-ów, więcej dodatków mieszkaniowych, etc.
4.SPEC jest i będzie monopolistą. Oddawanie monopolu w prywatne ręce to samobójstwo dla konsumentów, bo wiadomo, że konkurencji i wolnego rynku tutaj nigdy nie będzie. Skro ciepło jest w Warszawie najtańsze to żaden urząd antymonopolistyczny nie zabroni nowemu właścicielowi podnieść cen do chociażby tych najwyższych w Polsce, bo niby dlaczego. Ciepła po tych cenach nie będą jednak mogli opłacić m.in. zwolnieni ze SPEC-u byli jego pracownicy, oraz emeryci i renciści, kierowcy jeżdżący po warszawie autobusami komunikacji miejskiej pewnej firmy z Grodziska, która płaci im około 3 zł/h pracy, itd.
5. Ciepło zostanie wyłączone zadłużonym miejskim szpitalom, na co władze miasta dotychczas nie pozwalały, bo miały nad SPEC-em władzę.
"Solidarność protestowała, tylko jak się okazało do czasu, przecież za "pakiet socjalny" można się sprzedać...
Ciekawe co na to inne związki zawodowe, a może ich w ogóle nie ma, w kraju "związkowego pluralizmu"...
Btw
abecede,
Rządy Olszewskiego. No proszę, chodzi o ten rzad Olszewskiego w którym odnalazł się... Olechowski, a sam Olszewski i jego rządowi oficjele, jak na lewicę patriotyczną przystało, chcieli przeprowadzić program powszechnej reprywatyzacji i prywatyzacji...
W programie ROP-u natomiast można znaleźć poparcie dla "polskich przedsiębiorców" i powszechnej reprywatyzacji, która miałaby zostać przeprowadzona przed programem tzw. powszechnego uwłaszczenia czyli rozdrobnionej prywatyzacji majątku państwowego.
komuniści mieli dość czasu, żeby udowodnić, że gospodarka bez własności prywatnej i przedsiębiorców jest w stanie wyprodukować sznurek do snopowiązałki.
Ponieważ tego nie zrobili, więc teraz ich krytyczne refleksje są trochę bez sensu.
http://www.stachurska.eu/?p=3996