Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Portugalia: Związki zawodowe krytykują podwyżkę VAT na prąd i gaz

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Gwoli ścisłości, podwyżka VAT podniesie dochody państwa a nie ograniczy

jego wydatki, dlatego ostatnie zdanie w kontekście całej wiadomości jest trochę bez sensu.

autor: west, data nadania: 2011-08-14 18:01:13, suma postów tego autora: 6717

WEST

chyba że Portugalczycy przestana korzystać z prądu i gazu. A swoja drogą, jeśli będą musieli wydać więcej na prąd to wydadzą mniej np. na ubrania, szkoły, leczenie, wakacje. Wtedy w tych branżach dochód spadnie i tym samym podatki.

autor: kwak, data nadania: 2011-08-14 18:43:49, suma postów tego autora: 1207

kwak

nie wspominając o inflacji, bo ta podwyżka dotknie ich drugi raz w postaci podniesionych cen

jest ich około 10.5 miliona, dla ułatwienia rachunku załóżmy że 10 z tego żyje w czteroosobowych rodzinach, daje to 30mln euro miesięcznie odprowadzanych bezpośrednio i około drugie tyle w postaci podniesionych cen

w porównaniu z długiem Portugalii to są grosze, spowolnienie konsumpcji o tą kwotę odbije się negatywnie na pozostałych dochodach budżetu co generalnie rządowi przyniesie straty

autor: nikyty, data nadania: 2011-08-15 11:27:45, suma postów tego autora: 3572

Kwak, nikyty - nie tak

Prąd i gaz dla ludności są to dobra o niskiej cenowej elastyczności popytu, więc popyt nie spadnie albo spadnie nieznacznie. Oczywiście wzrost wydatków na prąd i na gaz oznaczać będzie w jakimś stopniu spadek popytu na inne towary i usługi, ale podniesienie opodatkowania pewnej sztywnej części wydatków gospodarstwa domowego skutkować będzie wzrostem średniego opodatkowania towarów i usług w gospodarce, a więc większymi wpływami z VAT ogółem.

autor: west, data nadania: 2011-08-15 13:44:28, suma postów tego autora: 6717

west

więc kłócąc się potwierdziłeś... cóż za niespotykana taktyka...

autor: nikyty, data nadania: 2011-08-16 01:33:26, suma postów tego autora: 3572

Jak zwykle nikyty nic nie zrozumiałeś

ale myślę że kwak zrozumiał.

autor: west, data nadania: 2011-08-16 17:18:19, suma postów tego autora: 6717

west

ja po prostu podziwiam, ja gawiedź:)

żeby przez powtórzenie tych samych argumentów dojść do innych wniosków doprowadzić mnie do sytuacji w której z toba sie nie zgadzając musiałbym obalać moje własne argumenty:)

bo prawda weście jest taka, że jak już musisz przyznać że jakiś negatywny wpływ jest, to nic cię nie przekona, że nie jest znikomy:)

autor: nikyty, data nadania: 2011-08-17 01:29:48, suma postów tego autora: 3572

Dodaj komentarz