Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

DZS do premiera: Wiemy jak odzyskać "stracone pokolenie"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

Ja też wiem, należy, niezależnie od przynależności organizacyjnej, zagłosować na PiS, partia ta dobrze "rozkminia" ten problem w swoim programie.

autor: Marek, data nadania: 2011-08-31 12:41:40, suma postów tego autora: 1715

tak zupełnie z innej beczki

bo tematu nie ma a forum tu nie istnieje.
http://www.psz.pl/tekst-39093/Lukaszenka-chce-okraglego-stolu-na-Bialorusi
Wszystkim nam się okrągły stół raczej źle kojarzy. Więc ja się zastanawiam, czy to początek drogi do zniszczenia Białorusi? Czy coś innego?
Bo ja jak słyszę - okrągły stół, do którego zaprasza się nikogo niereprezentującą opozycję (vide 1989 r w Polsce), by pod pozorem demokratyzacji dokonać wspólnej grabieży majątku narodowego, to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Czy białoruska nomenklatura już dojrzała do uwłaszczenia i podzielenia się majątkiem z Zachodem i rodzimymi pachołkami zachodu?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-08-31 12:51:37, suma postów tego autora: 6205

Sądząc z treści listu otwartego, a zwłaszcza pewnych fragmentów

dotyczących funkcjonowania gospodarki i pracownika na rynku pracy, sygnatariusze będą na garnuszku rodziców jeszcze długo. Niektórzy zapewne do emerytury.

autor: west, data nadania: 2011-08-31 13:24:14, suma postów tego autora: 6717

KryPol całkiem sensownie w temacie

http://www.krytykapolityczna.pl/Opinie/BendykToidziemlodosc/menuid-1.html

autor: Cud2, data nadania: 2011-08-31 14:16:48, suma postów tego autora: 3207

Wkleję tu postulaty DZS bo są dosyc ciekawe

Postulujemy:

Zwiększenie progresji podatkowej oraz zwiększenie podatków dla najbogatszych.
Aktywną rolę państwa w gospodarce oraz tworzenie nowych miejsc pracy przez państwo.
-Uzależnienie stawek podatkowych od wysokości osiąganych dochodów, a nie od rodzaju wykonywanej działalności.
Zrównanie kosztów zatrudnienia na tzw. „umowach śmieciowych” z kosztami zatrudnienia na umowę o pracę, tak żeby pracodawcom nie opłacało się oszukiwanie państwa i wyzyskiwanie pracowników.
Skrócenie tygodniowego czasu pracy zgodnie z hasłem „Mniej pracy, pracują wszyscy”.
Podniesienie płacy minimalnej do poziomu co najmniej 68 % przeciętnego wynagrodzenia, odniesienie jej do stawki godzinowej oraz objęcie jej obowiązywaniem umów zlecenia.
Wzmocnienie i dofinansowanie Państwowej Inspekcji Pracy oraz skuteczne egzekwowanie i podniesienie kar dla pracodawców za łamanie praw pracowniczych.

Otoczenie pracownic i pracowników wykonujących swoją pracę na podstawie umów cywilnoprawnych prawem koalicji związkowej i wynikającą z niego ochroną związkową.
Wprowadzenie ustawowego zakazu bezpłatnych praktyk i staży oraz obowiązkowej odpłatności za staże w wysokości co najmniej płacy minimalnej.
Zwiększenie roli kształcenia zawodowego.
Wprowadzenie do szkół średnich i zawodowych nauki prawa pracy, polityki społecznej i spółdzielczości oraz wykorzystywanie w procesie edukacji zapomnianej formy nauczania poprzez pracę w grupach.
Wprowadzenie bezpłatnej edukacji na wszystkich etapach nauki. Studia dzienne, zaoczne i wieczorowe powinny być bezpłatne.

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-08-31 14:35:23, suma postów tego autora: 1953

Czy

DZS - to mutant Jaruzelskiego Zrzeszenia Studentów Polskich?
Gdyby kadry ZSP nie rządziły po roku óńę byłoby problemu straconych pokoleń.

autor: ABCD, data nadania: 2011-08-31 16:43:37, suma postów tego autora: 20871

Jak

do władzy wrócą Napieralski i Miller, a z nimi prędzej czy później Czarzasty i Rywin, to można oczekiwać 17 mln dolarów dla każdego... skorumpowanego aparatczyka SLD.

autor: ABCD, data nadania: 2011-08-31 16:44:59, suma postów tego autora: 20871

errata

...gdyby kadry ZSP nie rządziły po roku 1989...

autor: ABCD, data nadania: 2011-08-31 17:52:38, suma postów tego autora: 20871

Marek mnie uprzedził,

ale to nie szkodzi, bo jak zwykle ma rację.

autor: bolo, data nadania: 2011-08-31 18:22:41, suma postów tego autora: 4522

...

DZS nie ma NIC wspólnego z ZSP i postkomuną, młodszą czy starszą.

autor: Crusty, data nadania: 2011-08-31 18:54:02, suma postów tego autora: 159

Jeśli tak,

to sorry.

autor: ABCD, data nadania: 2011-08-31 19:11:14, suma postów tego autora: 20871

oj, ma się tą praktykę z dawnych zebrań partyjnych

obrzucić błotem, zawsze coś przylgnie

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-08-31 21:05:28, suma postów tego autora: 1953

Wlasnie

przeciez ZSP nadal istnieje.

Ale ja i tak mysle ze wszystkie organizacje studenckie poza NZS to Jaruzelowcy:P

autor: A.Warzecha, data nadania: 2011-08-31 22:15:18, suma postów tego autora: 2743

Sorry.

Oplułem na wszelki wypadek. Taki nawyk...

LEWICOWY PATRIOTA

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-09-01 06:15:02, suma postów tego autora: 1578

[wiemy jak odzyskać stracone pokolenie]

Rządzący też wiedzą, być może nawet lepiej niż DZS. Nie po to jednak zatracali to (i praktycznie każde inne) pokolenie, by teraz je odzyskiwać.

autor: Bury, data nadania: 2011-09-01 11:46:36, suma postów tego autora: 5751

Szanowny Panie Premierze!

Młodych można odzyskać POprzez legalizację mientkich narkotyków. Jeżeli Pan tego nie zrobi przed końcem mijającej kadencji, to więcej na Pana nie zagłosuję!

autor: Paszport Tefałenu, data nadania: 2011-09-01 22:21:58, suma postów tego autora: 231

Dodaj komentarz