Co to? Militaria.pl? A może by tak o innym "dowódcy" - http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/krwawy-romans-bylam-jego-psem,1,4811502,kiosk-wiadomosc.html ...?
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/historia/wakacje-w-lozku-potwora,1,4832685,wiadomosc.html
Piękny przykład. I pod samym nosem USA można uzyskać niepodległość oraz obalić władzę korporacji.
Wspaniała postać, jeden z tych prawdziwych rewolucjonistów którzy z bronią w ręku walczyli z imperializmem.
Jeden z wielkich partyzantów,guerilla latynoamerykańska ma wielu takich bohaterów.
CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI !!
polak 17
Wielki człowiek !!Cześć rewolucjoniście!
Zgadzam się zawsze z ABCD
REBEL2
kierownictwie rewolucyjnej Kuby zanosi się na odmłodzenie.
Kuba się zmienia. A PiS?
nie ma potrzeby zmian, bo JarKacz do wieku Fidelowego dobije dopiero za około ćwierć wieku.
Czyli PiS czeka 26 lat w opozycji. Z czego zdecydowaną większość poza parlamentem. Tak trzymać, tego nam trzeba!
rządzi dopiero od roku!?
Jakbyś w ramach wywrotowej działalności nie wagarował w czasach represyjnej komuny to z historii wiedziałbyś, że Fidel rządził od 1959 roku, a z matematyki wywiódłbyś, że od 1959 do 2010 jest nieco więcej niż rok.
bym na to nie wpadł.
Dziękuję.
No i czym się podniecacie? Co z tego, że wygrali rewolucję, skoro robotnikom na Kubie żyje się gorzej niż w większości kapitalistycznych krajów.
Ch** mu na grób
Przepraszam, może to ja nie mam racji, wy wiecie lepiej. Z waszej czerwonej kanapy może jest lepsza perspektywa.
cham ze wsi... to chyba nie przypadek
Myślący antykomunista to oksymoron !
Kulturalny antykomunista to oksymoron !
Może nasze miejsce na kanapie ale twoje na śmietniku historii razem z czołowymi antykomunistami takimi jak Adolf
Tak na marginesie poziom agresji prawicowych troli wzrasta, czy nie czas aby kolektyw redakcyjny zajął się tym, wielokrotnie zwracałem na to uwagę ale sytuacja robi się coraz gorsza
Jak z redakcją poruszony zostanie temat prawackich trolli buszujących po forum, to rotmistrz ABCD pozwie wszystkich forumowiczów do Strasburga za obrazę prezesa JarKacza oraz rotmistrza osobiście. :-)
przegrałeś: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
nie jestem antykomunistą. dla mnie komunizm kończy się tam, gdzie depcze swoje pierwotne idee - wyzwolenie społeczne i gospodarcze pracowników.
pozdrawiam wszystkich zdegenerowanych lewicowców patrzących na świat przez czerwone okulary
----------------------------
Batki Machno wspomnij czasy,
gdy Ci w walce braknie sił.
Jak na stepach Ukrainy
Białych i Czerwonych bił.
czy to ten słynny jedyny polski "anarchosarmata"
, ostatni mamut batki Sierpuch którego nawet anarchiści mają dośc
nie, nie jestem borutą
Co to za tekst "ch... mu na grób"?
Popier... cie?
Wyznajesz kapitalistyczną mentalność konsumpcyjną, która na pierwszym miejscu stawia poziom materialny. Uważasz, że robotnicy kubańscy powinni przehandlować socjalizm, bo w kapitalizmie dostaną lepsze telewizory i coca-colę? Dla nas komunistów poziom materialny jest istotny, ale najważniejsze są stosunki społeczne. Trzeba walczyć o społeczeństwo bezklasowe, razem wytwarzać i dzielić wytworzone bogactwo, dążyć do dobrobytu, ale w ramach społeczeństwa bezklasowego. Ty płaczesz, że kubańscy robotnicy nie mają ipodów i plujesz na grób człowieka, który walczył o coś więcej niż złote kajdany, o zniesienie wyzysku i ucisku.
czerwony93, polak17 i guevarysta to trzy rozne osoby to dopiero oksymoron !
ale o jakim społeczeństwie bezklasowym mówisz? Przecież system komunistyczny rodem z Korei Płn, ZSRR lub Kuby to bardziej powrót do czasów feudalnych z panem i sługami niż społeczeństwo bezklasowe... Władza tam jest wszystkim, a ludzie nikim.
Co z tego, że walczył o idee, skoro ostatecznie przegrał tą walkę? Trzeba być fanatykiem, by do końca życia upierać się przy niedziałających i skompromitowanych przez historię metodach.
"Gdy teoria mija się z rzeczywistością - wybierz rzeczywistość"
Na każdym etapie rozwoju rewolucji występują trudności, zarówno obiektywne, jak i subiektywne. Nie trudno o błąd, o zgubienie drogi, o stratę czasu i energii, ale rewolucja jest nieprzetartym szlakiem, więc nie sposób tego wszystkiego uniknąć. Rewolucja nie jest jedynie pasmem zwycięstw i sukcesów, ale także ciernistą drogą bezlitosnej walki z kontrrewolucją, która na każdym kolejnym etapie przybiera inną postać np. biurokracji w socjalizmie. Kapitalizm posiada zdolność reprodukowania się tak długo, jak długo społeczeństwo podzielone jest na klasy. Powstanie biurokracji jest rezultatem reprodukowania się kapitalizmu w warunkach dyktatury proletariatu. Biurokracja jest siłą kontrrewolucyjną, dąży do restauracji kapitalizmu, obala dyktaturę proletariatu, wywłaszcza klasę robotniczą, staje się burżuazją i ustanawia dyktaturę burżuazji.
Nie ma gotowych rozwiązań jak temu przeciwdziałać. Trzeba je dopiero wypracować. W każdym razie jesteśmy dziś mądrzejsi o doświadczenie z historii. Budowa socjalizmu jest jak nauka chodzenia. Zanim się nauczysz chodzić wiele razy upadniesz, a upadki potrafią być bolesne. Trzeba jednak próbować dalej. Do skutku.
Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
Albert Einstein
Chamie ze wsi, a kim był Machno tak przez ciebie wychwalany jak nie pospolitym mordercą Żydów, Mennonitów-pacyfistów.Czy nie rozstrzeliwał schwytanych rewolucjonistów bolszewików, lewych eserowców,maksymalistów
niepoukładane w głowie można mieć także będąc mieszczuchem. I ten ów z pewnością ze wsią nic wspólnego nie ma. Pewnie nawet nie wie, jak wieś wygląda. Ktoś mu głupot naopowiadał, a ten złapał się jak mucha na lep. Nędzna ludzka kreatura, i tyle.
Rebel 2 vel ABCD
PUDLO !!!!!
Rebel2 wystepuje tylko w oryginalnej wersji :)))))
@nana - mój nick to tylko taka prowokacja. właśnie, że ze wsi jestem, wiem jak wygląda wieś i ciężka praca na niej. w przeciwieństwie do większości zakładających "partie robotnicze", którzy z robotnikami nie mają nic wspólnego.
@czerwony93 - co do żydów, to były oszczerstwa. machno sam napisał potem oświadczenie, które łatwo można znaleźć w sieci. tak, strzelał też do bolszewików - jak historia pokazała, miał rację
Jak pokazała historia zasłużenie przegrał.
Jak pokazała historia niezasłużenie przegrał. Anarcho-komuny rozwijały się, ludzie byli wolni, pracowali wydajnie, mieli dostatek.
Jak przyszli bolszewicy, to niedługo później czekał ich tylko Hołodomor...
To mamy powtorke chin z koncowki lat 70 tych.
Towarzysze komunisci po zlikwidowaniu niewygodnych towarzyszy zostana wlascicielami fabryk wyzyzkujacymi kilkudziesiat tys robotnikow i raz na tydzien spiewajacymi miedzynarodowke na zebraniach partyjnych.