Może nie jest to o Danii, ale wymienione patologie społeczne typowe są dla społeczeństw kapitalistycznych także w tak wychwalanej przez socjaldemokratów i "lewicowych patriotów", Skandynawii:
- Szwecja: kolejny rok rośnie liczba samobójstw, Michał Haykowski (IAR)/10.09.2011
Problemem Szwecji jest rosnąca liczba samobójstw ludzi młodych. Statystyki wykazują to od czterech lat. Obecnie śmierć samobójcza jest główną przyczyną zgonów mężczyzn w wieku od 15 do 44 lat w tym kraju. Do podobnego poziomu zbliża się liczba samobójstw kobiet w tym samym wieku - w tej grupie w ostatnich 20 latach liczba prób odebrania sobie życia niemal się podwoiła. W 2008 r. rząd przedstawił program, który miał powstrzymać te zjawiska. Niestety, zdaniem zaangażowanych w ten program osób, niewiele się udało dokonać. Kilka dni temu np. poinformowano, że na spotkanie z psychologiem specjalizującym się w leczeniu młodzieży, trzeba czekać rok.
- Norwegia, 300 000 Norwegów ma poważne problemy z czytaniem
mojanorwegia.pl/29.08.2011.
Okazuje się, że Norwegowie mają ogromne problemy z czytaniem. Są one tak poważne, że uniemożliwiają aż 300 000 osób funkcjonowanie w pełni w społeczeństwie. Problemy związane z dysfunkcja są rozliczne, wymieńmy kilka: brak zrozumienia tego, co jest napisane na opakowaniach leków, które zażywają lub mają podać dzieciom; niemożność przetworzenia oficjalnych komunikatów; czy brak prawa jazdy związany z niemożnością przejścia testów teoretycznych. Osoby, których dotyczy problem, odczuwają go już w szkole. Wielu nie udaje się ukończyć liceum. Bez egzaminów i umiejętności czytania ze zrozumieniem kończą często jako bezrobotni lub niepełnosprawni.
... to tylko FIŃSKI model.
Paradoksalnie dobry tytuł - Duńczycy mają powody do dziękowania za 10 lat dobrych rządów.
piszesz:
"Jeśli chodzi o edukację...
... to tylko FIŃSKI model."
a jeśli chodzi o Polskę....
... to tylko JARKACZ.
daleko do 12% poparcia którym cieszą się lewicowi patrioci.
a co venstre z konserwatystami zrobilo dobrego przez 10 lat?
W przypadku edukacji to raczej RomGier. W praktyce oznacza to mundurki i watykańską indoktrynację zamiast rzetelnej wiedzy.
22 dni do kolejnej porażki PiSu!!!
Powiedziałbym że systematycznie obniżający się poziom nauczania i zanik funkcji wychowawczych szkoły, no ale widać każdego boli co innego...
Wbrew pozorom słowo "dziękuję" nie musi wcale oznaczać wdzięczności. Czasami wprost przeciwnie - w grzeczny sposób oznajmiasz komuś, że nie podejmujesz z kimś współpracy lub ją na wstępie odrzucasz. Dokładnie tak było w tym przypadku. A za 3 tygodnie Polacy po raz kolejny równie grzecznie podziękują JarKaczowi i jego pretorianom.
9 października = Dzień Zwycięstwa nad kaczyzmem!!!
W sprawie czytania ze zrozumieniem: "...indoktrynację zamiast rzetelnej wiedzy". Zauważyłeś mój zarzut? Może zamiast polecać innym czytanie, skoncentrujesz się na dwóch linijkach postu? A może to zbyt wiele dla Pana Inżyniera?
jedyny realny, więc do niego się odniosłem. Trudno się przecież odnosić do majaków powstałych pod wpływem zbyt zaangażowanej lektury Faktów i Mitów.
Zapluwaj się, ale z nieco większym umiarem :-) A za zgłębianie szatańskich treści z Faktów i Mitów - trzy zdrowaśki, pięć razy "Wierzę w Boga" i przez tydzień co wieczór druga tajemnica bolesna.
PS - są różni forumowicze na lewica.pl. Ty należysz do tych, którzy nie zasługują nawet na demonstracyjną ignorancję. Brak ci fundamentalnej ogłady, rozumiesz? Wiocha.pl to portal dla ciebie. Polecam, poczujesz się tam jak u siebie w słomianej chacie.
do koalicji lewicowej należy ugrupowanie określające się jako "sojusz antykapitalistyczny".
A gdyby w jednym z krajów europejskiech powstała koalicja prawicowa, do której należałby "sojusz antykapitalistyczny"?
Czy w takim wypadku byśmy - i słusznie nie protestowali?
masz link : http://www.enhedslisten.dk/ raczej trudno ich zaliczyc do prawicy czy nawet do socjal-demokracji.
i akurat za to Giertychowi trzeba podziekować - mundurki po prostu przyczyniają się do zwiększenia dyscypliny w publicznej szkole, a w efekcie pozwalają biednym dzieciom żeby się czegoś nauczyły.
bo jest socjalistką. A socjaliści to POnuracy.
Yyy ale o co chodzi??? Jakieś nowe, niejasne wytyczne?
Portugalii, grecji wladze przejela lewica i po kilku latach mamy masowe demonstracje przeciwko lewicowym rzadom na ulicach.
Nastepna Dania???
Chociaz sorry tam nie maja euro.
A tam gdzie rządzi prawica do protestów nie dochodzi? Włochy, Wielka Brytania, Francja żeby wymienić tylko co większe państwa.
Co Ci wieś zrobiła, że chcesz ją zbezcześcić w tak okrutny sposób? Wieś to już od dawna nie to, co sobie mieszczuchy wyobrażają. Mieszkam na wsi i coś już wiem na ten temat. Jeżeli mnie Los nie zmusi, nigdy nie pojadę mieszkać do miasta. Być może życie na wsi ma swoje wady, ale ma niezaprzeczalnie OGROMNE ZALETY, które widzieć może tylko ten, co na wsi mieszka i to dobrowolnie.
Niedawno obejrzałam sobie "Zakazane piosenki" na youtube. Koleś zamieścił całe filmy, więc skorzystałam z okazji. I w związku ze wsią i tym filmem przyszła mi do głowy rzecz następująca: jeżeli warszawiacy jeździli w czasie okupacji po wałówkę do okolicznych wsi, przywożąc stamtąd produkty w mięsne zakupione nielegalnie, to oznacza, że okoliczni chłopi hodowali również nielegalnie świnie, chowając je pewnie po lasach i komórkach. Nielegalnie te świnie ubijali i nielegalnie sprzedawali to mięcho i wyroby. Nie słyszałam jednak, by chłopi z okolic Warszawy zrobili na tym jakiś majątek - a powinni, bo towar był mocno chodliwy. Słyszałam natomiast pogardliwe zwracanie się warszawiaków do przybyszów ze wsi. Ja rozumiem, że Ci się, Szerszeń, narażam, jednak moje poczucie elementarnej przyzwoitości nakazuje mi nie baczyć na mogące mnie oczekiwać ewentualne przykrości. Jako okoliczność łagodzącą proszę weź pod uwagę, że my tu na wsi nie zwalczamy szerszeni. Są, owszem, choć w tym roku niezbyt liczne. Niszczą mi bzy zgryzając z nich korę i zjadają co słodsze owoce. Mówię Ci, Szerszeń, wieś to podstawa życia. Jeśli nie musisz koniecznie, to jej byle czym nie zaśmiecaj.
Nikogo nie wysyłam na wieś. Jedynie na portal wiocha.pl. Oczywiście, że wieś, jakakolwiek by ona nie była, nie zasłużyła sobie na takich kompanów, jak przynajmniej kilku z tutejszych forumowiczów.
widać że nie wiesz o czym piszesz.
Po 1 Lewica w Danii rządziła praktycznie 80 lat z małymi przerwami i to dzięki niej Dania jest tak bogatym krajem
Po 2 Lewica w Dani jest trochę inna niż w Hiszpani czy w Grecji(tutaj kraj zadluzyla prawica,lewca tylko po niej przejela wladze)
PT Kontrasie - ja też jestem za uniformizacją w szkołach, ale nie arbitralnie "bo góra kazała", tylko po klarownym wyłożeniu zalet tejże.