Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Berlin: wygrana SPD i... koniec czerwono-czerwonej koalicji

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

CZY w POlsce

możliwa była by koalicja chadeków z socjaldemokratami i dlacZego nie?

autor: josip, data nadania: 2011-09-19 06:34:51, suma postów tego autora: 237

josip

Dlatego, że w Polsce nie ma chadecji.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-19 09:00:43, suma postów tego autora: 1073

+

Propaganda sukcesu czyli jak porażkę zamienić w sukces: w tych wyborach SPD straciła 11 mandatów a Linke 4; nawet doliczając Zielonych do lewicy trudno mówić o sukcesie. Jedynym zwycięzcą są Piraci ale ich lewicowość jest problematyczna.
Podobnie zresztą wyglądało to w przypadku Danii, gdzie doliczenie RV (czyli duńskiego odpowiednika PD-demokratów.pl) do lewicy pozwala mówić o jej zwycięstwie.

autor: Angka Leu, data nadania: 2011-09-19 09:28:58, suma postów tego autora: 3102

ocZywiście

nie należy popadać w zbytni entuzjazm wobec SPD, ta partia jak cała europejska "socjaldemokracja" przyjęła gosZystowsko-liberalny dyskurs (pokłosie totalitarnego maja 1968), a dwaj jej legendarne autorytety otwarcie wielbiły Związunia i Enerdunia, jeden nawet wiernopoddańczo ukląkł przed moskiewskimi namiestnikami w Warszawie, drugi służył w SS.

autor: josip, data nadania: 2011-09-19 09:23:32, suma postów tego autora: 237

... w Polsce nie ma chadecji.

Zresztą socjaldemokratów też nie ma.

autor: bullshit.detector, data nadania: 2011-09-19 09:41:41, suma postów tego autora: 213

w Polsce taka koalicja jest niemożliwa z jednego powodu

Rolę socjaldemokracji i chadecji pełni PiS. Jeżeli, jak się powszechnie zakłada, socjaldemokraci i chadecy stworzyli współczesną Europę - widać, kto jest najbardziej pro-europejską partią w naszym kraju.

autor: josip, data nadania: 2011-09-19 10:44:10, suma postów tego autora: 237

josip

No i co z tego, że służył w SS a potem wielbił Enerdunia? To w polityce raczej normalne. Spójrz: JarKacz, niegdyś syn wysokiego rangą dygnitarza PRL, potem herbaciany opozycjonista, następnie nieudolny minister prezydencki, a wreszcie nazilight w wersji polsko-klerykalnej.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-19 10:44:34, suma postów tego autora: 1073

detector

Jesteś w błędzie. Mamy w Polsce partię socjalistyczną. Oczywiście mam na myśli PiS. Jak wiemy, JarKacz jest spadkobiercą myśli Osóbki - Morawskiego, Cyrankiewicza i Bermana :-)

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-19 11:33:10, suma postów tego autora: 1073

W SPD

w przeciwieństwie do CDU i CSU nie roiło się od byłych SS manów i członków NSDAP na wysokich szczeblach

autor: czerwony93, data nadania: 2011-09-19 12:05:28, suma postów tego autora: 2783

ABCD

"jeden nawet wiernopoddańczo ukląkł przed moskiewskimi namiestnikami w Warszawie"

O kogo niby chodzi?

autor: Pikos, data nadania: 2011-09-19 12:46:03, suma postów tego autora: 876

Pikos,

to chyba nie do mnie pytanie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-19 15:06:03, suma postów tego autora: 20871

josip

JarKacz stwierdził dziś, że PiS jest partią konserwatywną. Polemizujesz z prezesem twierdząc, że jest jednocześnie socjaldemokratą i chadekiem? A poza tym - w jaki sposób, twoim zdaniem, partia można być jednocześnie i chadecką, i socjaldemokratyczną? W jednym ciele chrześcijański personalizm oraz marksistowski reformizm? Chyba faktycznie nie jesteś ABCD. Dr Z. gada głupoty, ale nie aż takie.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-19 15:51:22, suma postów tego autora: 1073

bohaterowie niemieckiej socjaldemokracji

Niestety nie mogę odpowiedzieć na pytania o bohaterach niemieckiej socjaldemokracji - jak widać niektórzy boją się PRAWDY zamiast niej wybierając "Правда"ę...

autor: josip, data nadania: 2011-09-20 08:01:06, suma postów tego autora: 237

szerszeń

Zapomniałeś o jednym. Sprawdzić do kogo akurat Kłamczor przemawiał. Będąc w Sosnowcu uważał Gierka za patriotę, a na spotkaniu z kółkami różańcowymi Radia MaRyja twierdził, że każdy komunista to antychryst.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-09-20 10:06:31, suma postów tego autora: 1578

ABCD

Jakby powiedział Kaczyński: "Dlaczego mam rozmawiać z pomocnikiem, skoro mogę rozmawiać z szefem?"

autor: Pikos, data nadania: 2011-09-20 12:43:06, suma postów tego autora: 876

Stirlitz

Jakby spotkał się z którymś z nas to zapewne powiedziałby, że sam siebie nie lubi i w gruncie rzeczy to celowo robi z siebie osła :-)Wszystko, aby zdobyć kilka głosów więcej.

NEWS: JarKacz oświadczył, że sam na siebie nie głosuje!!!

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-20 14:01:41, suma postów tego autora: 1073

Trudno

ocenić, kto bardziej przyczynił się do powstania państwa socjalnego: socjaldemokraci czy konserwwatyści i chadecy.
Poza tym Kaczyńscy nie powielali mechanicznie doktryn politycznych z XX wieku, tylko tworzyli nowatorskie kombinacje ideowe.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-20 15:51:44, suma postów tego autora: 20871

Mam wrażenie,

że josipowi chodziło o Brandta.
Z tym, że Ostpolitik Brandta była niezłym pomysłem na erozję wpływów Związunia w Europie Środkowej i Wschodniej.
Co prawda, Związunio kontratakował na poziomie wywiadowczym, osaczając Brandta swoimi ludźmi (obok słynnego Guilaume`a - również Bahr i Wehner).
Ale w końcu i tak Moskwa sprzedała swój Enerdunio za śmieszną sumę na ratowanie padającego budżetu Związunia.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-20 17:00:37, suma postów tego autora: 20871

Brandt

Moje poprzednie wpisy zatrzymała "moderacja". No więc moim zdaniem Willy Brandt miał serwilistyczną postawę wobec bloku sowieckiego.

Inny bohater SPD, grafoman Grass służył w SS i chwalił Enerdunia.

autor: josip, data nadania: 2011-09-20 19:14:02, suma postów tego autora: 237

josip,

czytałeś studia Bettine Rohl o generacji 1968 i popkomunizmie.
Jest tam sporo ciekawych rzeczy m.in. o Grassie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-20 20:17:32, suma postów tego autora: 20871

Abecadło

Kaczyńscy faktycznie tworzyli nowatorskie kombinacje, ale bynajmniej nie ideowe. No, chyba że Telegraf i Fundacja Prasowa to kombinacje ideowe.
A "grafoman" Grass to ten sam, który otrzymał literackiego Nobla w '99 roku? Ale, ale - przecież nagrody Nobla przyznaje sobie goszystowskie towarzystwo wzajemnej adoracji. Inna rzecz, że nie ma wyjścia. Żaden prawaczek nie potrafi dobrze sklecić zdania. A jak już uda mu się otworzyć wielką literą i zamknąć kropką... Sensu nie doszuka się człek ani przed, ani po litrze czystej.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-20 20:21:37, suma postów tego autora: 1073

nowatorskie kombinacje ideowe :D

Np. realizacja koncepcji "Solidarnej Polski" poprzez obniżkę podatków najbogatszym. Faktycznie trudno o lepszy przykład nowatorstwa.

autor: bolo, data nadania: 2011-09-20 20:39:29, suma postów tego autora: 4522

szerszeniu,

najpierw - opamiętania.
A potem - do biblio po książki bezsprzecznie już chyba największego pisarza XX wieku, Ernsta Juengera. Zdecydowanego prawicowca i konserwatysty.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-21 12:31:28, suma postów tego autora: 20871

ABCD/josip

"jeden nawet wiernopoddańczo ukląkł przed moskiewskimi namiestnikami w Warszawie"

Interesuje mnie ta konkretnie wypowiedź. Kiedy takie wydarzenie miało miejsce? Może dowiem się czegoś nowego.

autor: Pikos, data nadania: 2011-09-21 12:40:20, suma postów tego autora: 876

Brandt

ukląkł.
W miejscu po warszawskim getcie, więc towarzysz josip sprytnie sugeruje, że PiS-owi ten gest mógl się szczególnie nie podobać ze względu na wybór miejsca.
Tymczasem z reliktami polskiego antysemityzmu w znacznym stopniu załatwił się Lech Kaczyński swoją polityką historyczną.
Ten pozytywne zmiany dokonują się w dalszym ciągu. Kilka lat temu kibole potrafili śpiewać o "lódzkim Żydzewie". Dzisiaj śpiewają: "Donald, szuszwolu, zabijasz piękno futbolu".
PiS praktycznie więc wyeliminował antysemityzm z polskiego społeczeństwa.
Żrodłem reliktowych form antysemityzmu pozostaje Gazeta Wyborcza, która eksponuje prawdziwe czy zmyślone pochodzenie swoich redaktorów, sugerując następnie że coraz bardziej powszechna niechęć do tego medium ma z nim jakiś związek.
Myślę, że jeśli w Gazecie Wyborczej faktycznie (nie sprawdzałem tego) są jacyś Polacy żydowskiego pochodzenia, to jest o tyle przykre, że ludzie ci kompromitują dobre imię polskich Żydów, które - na szczęście równocześnie ratują B. Wildstein czy Adam Sandauer.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-21 14:34:24, suma postów tego autora: 20871

Ernsta Juengera.

"Zdecydowanego prawicowca i konserwatysty". A poza tym niemieckiego nacjonalisty, oficera Wehrmachtu i cenzora listów w okupowanym Paryżu, jak również...amatora mocnych narkotyków. Dla dopełnienia, rzeczony Herr Juenger po II Wojnie odmówił poddania się procedurze denazyfikacyjnej i miał zakaz publikowania.

ABCD - myślałem, że dla patreigenossen z PiS dziadek w Wehrmachcie to powód do potępienia. Okazuje się, że nie. To wręcz nobilitacja. Myślałem, że dla członków SturmAbteilungen PiSu wszelkie narkotyki, w każdej ilości to najwyższe zło. Okazuje się, że wprost przeciwnie.

Lepiej nie opuszczać sracza niż głosować na JarKacza!

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-22 10:16:24, suma postów tego autora: 1073

szerszeniu,

ponawiam apel: do biblio!
Juenger otrzymał najwyższe odznaczenie francuskie od socjalisty Mitteranda, był też bardzo wysoko honorowany w RFN. Entuzjastami jego prozy byli też bardzo lewicowi Boell i...Grass.
Zresztą wystarczy przeczytać ze dwie-trzy kartki "Im Sturmgewitter" czy dziennika Juengera, żeby odkryć jego wielkość.
Przy okazji warto dowiedzieć się, że Juenger gardził "18" (którego przezywał "Knibolo") i jako jeden z pierwszych świadków wydarzeń odsłaniał prawdę o Holocauście.

autor: ABCD, data nadania: 2011-09-23 17:10:34, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Tak, tak, gardził 18. I to pewnie z tej pogardy objął swą komendanturą Paryż i cenzurował listy intelektualistów francuskich.
ONRowcy też nie lubili wujka Adolfa. Stalin też wykańczał polskich komunistów.
Głupszym od siebie wciskaj te kity.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-09-24 15:13:30, suma postów tego autora: 1073

Dodaj komentarz