Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Brońmy się przed eksmisjami i wyzyskiem czynszowym

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Tego

wydarzenia nie zauważył wczoraj żaden z politycznych portali internetowych.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-02 14:10:36, suma postów tego autora: 20871

Brak

danych o frekwencji?
PrZypadek.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-02 14:25:49, suma postów tego autora: 20871

Ile

ustaw dotyczących polityki mieszkaniowej zgłosił Piotr Ikonowicz, kiedy był posłem na Sejm?

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-02 14:26:41, suma postów tego autora: 20871

byłem tam!

Fajnie się tak znaleźć w czasie kampanii wyborczej, w czasie tego cyrku wśród ludzi, którzy w dupie mają tę bandę i coś robią... i było fajnie nawet mimo to, że i tam poprzyłazili "kandydaci" i wciskali swój kit na ulotkach. Mało kto je brał zresztą, a wielu ludzi od razu deklarowało, żeby spadali na drzewo, bo na wybory nie mają zamiaru pójść.
Po drodze przy Chmielnej można było porzucać w portrety polityków. Ja walnąłem piłką w Ziętka a koleżanka w Napieralskiego... obaj padli na chodnik ;-)... mam nadzieję, że nadal tam leżą ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-10-02 15:13:16, suma postów tego autora: 6205

Komentarz do pierwszego zdjęcia

Najpierw za sprawą indoktrynacji neoliberalnych ... i wiadomo jakich mediów ... Zabierz Babci Dowód

a potem ...

Daj Jej Rękawice Bokserskie ....

Gdzie byli Ci ludzie ze zdjęć kiedy Lech Kaczyński budował Polskę solidarną w której każdy POLAK !!! miał mieć mieszkanie ?

Pragnę przypomnieć że śp Prezydent Lech Kaczyńskich tuż przed Zbrodnią Smoleńską miał zamiar uruchomić program 3 milionów mieszkań.

autor: Cud2, data nadania: 2011-10-02 15:16:42, suma postów tego autora: 3207

Lepiej

Zawsze lepiej mieć dwóch ojców
Niż w Kaczyńskim szukać wzorców!

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-02 15:37:45, suma postów tego autora: 1073

Ignoruję

takie demonstracje, bo wiem, że nisZowi gracze polityczni, którzy nigdy w historii swojej działalności nie zdobyli nawet jednego mandatu radnego, niczego dla mnie nie zrobią.
Swoją sytuacje chcę zmienić, glosując na partię opozycyjną, która w swoim programie uwzględnia rownież moje problemy. Po rządzie jej przywodcy, walczącego od wielu lat o Polskę solidarną, mogę spodziewać sie tanich kredytów i łatwo dostępnych mieszkań.
Nie daje się jednak zdołować. Wiem, że polskie problemy - to nie tylko czynsze. Obojętne, ile mamy pieniędzy, wszyscy możemy walczyć o suwerenną, wolną i sprawiedliwą Polskę. Bo tylko w niej nie będzie arogancji i przemocy klik władzy i bogactwa.
A Panom z koncesjonowanej lewicy grZecznie dziękuję. Brońcie sobie "demokracji liberalnej" wspólnie z Gazetą Świąteczną. Nie powołujcie się na mnie i do mni podobnych, bo nie daliśmy wam takiego prawa.
BIEDNY LOKATOR-WOLNY POLAK

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-02 15:50:07, suma postów tego autora: 20871

Tą "opozycyjność"

i "antysystemowość" PiSu bardzo celnie wypunktował miedzy innymi Okraska i inni autorzy "Obywatela". Warto ABCD abyś siegał po pismo w którym swego czasu publikowałeś. Kaczyńscy na zmianę polityki mieszkaniowej mieli czas gdy rządzili. Gdzie ta nowelizacja ustawy o ochronie praw lokatorów? Gdzie ich programy budownictwa? Obiecali 3 mln mieszkań. Ja będę jeszcze lepszy obiecam 6 mln, nic mnie to nie kosztuje.

autor: Cisza_, data nadania: 2011-10-02 16:41:32, suma postów tego autora: 2083

...

Lokatorzy biorący udział w takich hucpach są zmanipulowani przez goszystów.

autor: Marek, data nadania: 2011-10-02 17:03:05, suma postów tego autora: 1715

ABCD

Mówisz bardzo ciekawie, tylko, niestety, pier...lisz bez sensu.
Polska solidarna 2005-07: 1. Obniżenie podatku dla najbogatszych - likwidacja najwyższego progu podatku progresywnego; 2. Obniżenie składki rentowej; 3. Becikowe dla wszystkich - także dla najlepiej zarabiających i tyle w temacie prorodzinnym; 4. Białe miasteczko pod kancelarią premiera - zagłuszanie telefonów głodujących pielęgniarek; 5. zbieranie haków (bezskuteczne) na koalicjantów; 6. "lekarze w kamasze!" - Ludwik Dorn. I tak dalej...
ABCD, ciemny lud kupi, ale nie wszystko. Kaczyński nie załatwi, ani nie uruchomi żadnych tanich kredytów mieszkaniowych, bo m.in. na jego życzenie mamy ustrój neoliberalny i wpływ państwa na komercyjne banki jest żaden. Białą flagę w tej sprawie zawiesiliście dość dawno temu.

IV RP - kolonią karną!
W du..ie mam taką "Polskę solidarną"

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-02 17:15:57, suma postów tego autora: 1073

Donald da 5 milionów mieszkań tylko go wybierzcie na druga kadencję

Wojewódzki też Was prosi, bo biedak tak się boi PiS-u, że nie może spać po nocach.

Cisza - napisz coś o wykupie za bezcen spółdzielczych lokatorskich mieszkań, który umożliwił PiS (przez 2,5 roku, do końca 2009 r.). Ciekawe który rząd zrobił więcej w temacie realizacji hasłem: "Mieszkanie prawem, nie towarem"?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-02 17:37:17, suma postów tego autora: 6199

Cisza

Wydawało mi się, że mimo wszystko masz minimum wyczucia politycznego. Jakbyś miał, nie pisał byś takich bzdur - wszelkie próby socjalnego ustawodawstwa były torpedowane przez popleczników "radykalnej lewicy".

A pan Piotr Ikonowicz jest równie odpowiedzialny za sytuację w tym kraju co Kuroń, Michnik, Tuskarak i Komorov

autor: josip, data nadania: 2011-10-02 18:00:23, suma postów tego autora: 237

coś słabo

skoro nawet mocodawcy z Czerskiej milczą o tej prawie 100 osobowej akcji

autor: josip, data nadania: 2011-10-02 18:01:57, suma postów tego autora: 237

na szczęście

Doświadczający wyzysku czynszowego lokatorzy mają swoje (znacznie liczniejsze) zgromadzenia oraz poparcie poważnych polityków posiadających realny program gospodarczy.

A takie wygłupy dobre są dla prawie trzyosobowych organizacji zrzeszających zwolenników tendencji na rzecz piętnastej międzynarodówki, bezwarunkowej obrony zdeformowanego państwa robotniczego w putinowskiej Rosji, nostalgików Ho-Szi-Mina, Ho-Nekera i Ho-Dży i innych sierot po Związuniu.

autor: josip, data nadania: 2011-10-02 18:09:09, suma postów tego autora: 237

ABCD

To wydarzenie zostało zauważone wczoraj przez portal "Władza Rad", wcześniej niż uczyniła to lewica.pl http://www.1917.net.pl/?q=node/6557

autor: warchlak, data nadania: 2011-10-02 18:34:22, suma postów tego autora: 151

Przestrzegam

Przed gorliwymi agitatorami.
Należy wystrZegać się ludzi, którzy łasili się do postkomunistycznej "lewicy" i bronili Czarzastego, Milera i Jakubowskiej przed napaściami "hanby polskiego parlamentaryzmu" - Kaczyńskimi,a kiedy rzeczona broniona banda nie daje fuchy, zmieniaja front i łaszą się do Jarkacza robiąc tak żałosna propagandę, poprzez prostackie, naciągane i rażące wyznania wiary, że tylko odstraszają potencjalnych wyborców. Kto wie czy kolejnym guru nie zostanie Palikot jak juz Jarkacz pogoni "agitatora" podejrzewając prowokację - do czego bym się przychylił bo jak te agitki się czyta to brzmi jak prowokacja.

autor: red spider 666, data nadania: 2011-10-02 19:31:25, suma postów tego autora: 1549

Sumienie, jakim prawem?

I twoim zdaniem wykup mieszkania za złotówkę - zanegowany tak przy okazji przez Trybunał Konstytucyjny - to było ok? Od kiedy, do cholery, PiS, zwis czy jakakolwiek inna formacja ma prawo rozporządzania nieswoim majątkiem? Przecież zasoby spółdzielni to nie kot czy mieszkanie na Żoliborzu pana prezesa, tylko własność zrzeszonych w niej spółdzielców. I na serio - przy wszystkich defektach SM - ów, przy całym braku sympatii do ich zarządów i prezesów - PiS do spółki z PO wykonał ku..stwo stulecia. Bo też wart Pac pałaca.
I to wy mówicie o reprywatyzacji? I to wy mówicie o państwie prawa? Czy wy się kiedykolwiek dobrze czuliście?

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-02 22:13:04, suma postów tego autora: 1073

red spider

To nie wiesz, że dr Z. wziął sobie za punkt honoru wyleczenie jak największej liczby obywateli z dziecięcej choroby kaczyzmu? Inaczej tego nie podobna wyjaśnić. No, chyba że wzorem swego domniemanego szefa, łyka nadmiar pastylek.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-02 22:42:52, suma postów tego autora: 1073

Wybrane relacje medialne

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10390310,Marsz_lokatorow__groza_miasteczkiem_namiotowym.html

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,-quot-dach-nad-glowa-to-nie-przywilej-ale-prawo-quot-,296079.html

http://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/Lokatorzy-domagaja-sie-praw/

http://www.polskatimes.pl/warszawa/stronaglowna/456902,demonstracja-w-obronie-praw-lokatorow-przed-sejmem-zdjecia,id,t.html

http://www.krytykapolityczna.pl/Zaproszenia/Warszawa1pazdziernika2011Wesprzyjlokatorowwsobote/menuid-34.html

http://www.youtube.com/watch?v=l27blT9k4dA

autor: Cisza_, data nadania: 2011-10-03 07:34:03, suma postów tego autora: 2083

ABCD/josip

Sam JarKacz nie jest tak sprawną antyreklamą PiSu jak Twoje wynurzenia na lewica.pl.

autor: o. Tempora O'Mores, data nadania: 2011-10-03 09:32:54, suma postów tego autora: 327

szerszeń, a jakim prawem z taką pogardą odnosisz się do hasła

"Mieszkanie prawem, nie towarem"? Czyżbyś był kolejnym lemingiem złapanym w pułapkę kredytu na 35 lat? Typowe polactwo: przeżyć nie możesz, że facet z bloku obok wykupił mieszkanie za kilkaset złotych. Jak widać mentalny ślad po katolskim chrzcie pozostał.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-03 11:08:37, suma postów tego autora: 6199

Czy ...

Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się kończyć gadaniem o Kaczyńskim ???

autor: nakama, data nadania: 2011-10-03 14:28:59, suma postów tego autora: 593

Cisza,

OK, PiS nic nie zrobił i nie różnił się od neoliberałów:)))
Powtarzaj mantrę ze swojego młynka modlitewnego.
Ale posłuchaj wielkiej rewelacji. Otoz neoliberał Balcerowicz jako szef NBP musiał spotykać się z politykami PiS-u, kiedy ci byli u władzy. Zdarzyło się, że jeden PiS-owiec na spotkaniu z Balcerowiczem przypadkiem puścił bąka. Balcerowiczowi zrobiło się niedobrze.
Rzecz w tym, że wszystkie antysystemowe jojcZydusze nie zrobiły dla walki z neoliberalizmem nawet tyle, co ów PiS-owiec z mojej wymyślonej anegdoty. Ich wieloletnia "dzialalność" nie przyprawiła Balcerowicza nawet o chwilową niedyspozycję.
A szanse były. Miller dal Ikonowiczowi 8 lat w Sejmie. Ziętek dał Ciszy i jego towarzyszom KPiORP, ktorego działalnośc finansował i jeszcze zapewnial frekwencję na jego demonstracjach. Dał wam też gazetę. I tyle miejsc na listach, ile dusza zapragnie.
Jak to wykorzystaliście? Nijak.
I tacy specjaliści od marnowania wszystkich szans, jakie mieli, recenzują dzialania PiS? Partii, która za tydzień odsunie od władzy Platformę?
Koń by się uśmiał.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 14:46:06, suma postów tego autora: 20871

to niestety prawda

"Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się kończyć gadaniem o Kaczyńskim ??? "
Tyle o Kaczyńskim nie mówi się nawet na forach PiS-u. Nawet oni by tego nie wytrzymali. Każdego żołądek ma jakąś wytrzymałość.
A tu? Nie ma tematu, którego ABCD nie sprowadziłby do Kaczyńskiego. Z tego powodu mam propozycję dla redakcji. Zróbcie trzecią kolumnę. Będzie: Kraj, Świat, Kaczyński. I w tej trzeciej kolumnie będzie sobie ABCD z jospiem i Markiem pisał. A jak cos napisze w innym temacie, będzie to przenoszone automatycznie do trzeciej rubryki.
...Do tej trzeciej rubryki możecie zrobić nawet dostęp płatny. Napewno znajda się tacy co zapłacą, żeby poczytac czystej prawdy ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-10-03 15:11:24, suma postów tego autora: 6205

Sumiku

To nie o mnie tu chodzi. Nie mam w zwyczaju tłumaczyć się, ale uczynię wyjątek w tej sprawie.
Nie brałem kredytu ani na mieszkanie, ani na nic innego. Nie miałem takiej potrzeby. Jestem pełnoprawnym właścicielem mieszkania spółdzielczego, wykupionego od SM ponad 15 lat temu. Za nieco inną kwotę niż złotówkę. Masz rację - wkur...ia mnie, że sąsiad wziął sobie takie samo mieszkanie jak moje za darmo. Dziś nawet takie gówno jak Gazeta Polska Codziennie jest droższe. Ty, jak sądzę, uważasz, że to w porządku. Czekam sugestii, że zachowuję się jak pies ogrodnika. Ciekawi mnie jaki jest twój argument: wolny rynek? walka z komunizmem? Polska solidarna? Słucham...

Wszystkie ekipy po '89 roku nie miały pół pomysłu na politykę mieszkaniową. A ekipy tzw. postsolidarnościowe dokładały do swej genetycznej głupoty i niemocy jeszcze coś: obciąganie ch..ja rzekomym spadkobiercom - kamienicznikom oraz wieczną wojnę ze spółdzielniami mieszkaniowymi. Efekt: eksmisje rencistów i rodzin wielodzietnych na bruk oraz oddawanie NIESWOICH mieszkań za darmo (dla niepoznaki nazwano to wykupem za złotówkę). I tyle. A raz na cztery lata słyszymy: "Polska zasługuje na więcej" lub "Zrobimy więcej. Polska w budowie".

I jak was, zafajdańcy, nie kochać?

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 15:29:21, suma postów tego autora: 1073

nakama,

a o kim dyskutować?
O Donaldzie "Nic nie mogę" Tusku?
O Grzegorzu "Sprzedałem Rozbrat" Napieralskim?
Czy chcemy, żeby Polską przestała rządzić skorumpowana klika, która potrafi tylko ciąć budżet i aferalnie prywatyzować?
To poprzyjmy jedynego polityka w tym kraju, który z nią walczy.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 15:29:57, suma postów tego autora: 20871

Warchlaku,

demonstrację zauważył też portal Hodja Forever, który na razie redaguję w jednym egzemplarzu dla rozbawienia mojej kotki domowej, Brunhildy.
Ja wskazałem, że demonstracja nie vwywołała zainteresowania portali internetowych, które czytają ludzie.
Paradoksalnie, post Ciszy potwierdza tezę o nikłym zainteresowaniu demonstracją. Pomijając film umieszczony na you tube przez osoby z kręgu organizatorów, znajdujemy tam jedynie takie mało lewicowe media jak gazeta.pl czy TVN.
A tam informacje o dzialalności - zdaniem redaktorów tych przekaźników - irochę odlotowej programowo, ale porządnej, bo "antykaczystowskiej" i "antyfaszystowskiej" lewicy informuje się z klucza.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 15:43:32, suma postów tego autora: 20871

...

Już za tydzień będziemy świętować zwycięstwo PiS.

autor: Marek, data nadania: 2011-10-03 15:53:38, suma postów tego autora: 1715

red spider,

owszem, broniłem Millera i reszty przed napaściami ówczesnej opozycji, w tym Kaczyńskich. W odróżnieniu od niektórych twoich idoli, nie przekraczając zresztą granicy przyzwoitości, nie będąc zatem np. sejmową papugą z łaski tej grupy.
Broniłem, bo uważałem wtedy, że nawet najbardziej beznadziejna personalnie, programowo i rodowodowo socjaldemokracja jest lepsza niż prawica. Zastosowałem też do kampanii antykorupcyjnej z lat 2001-5 klasyczny lewicowy schemat manipulacji przez nagonkę.
Zasadniczo zmieniłem ocenę, kiedy ujawnione zostały jednoznaczne fakty. Nawet czołowy przedstawiciel kierownictwa SLD, Jozef Oleksy, stwierdził (w rozmowie z A.Gudzowatym), że rządy jego ugrupowania polegały na tolerowaniu, wspieraniu i finansowym eksploatowaniu rozkradania kraju przez gangi.
Natomiast organizatorzy rzekomej nagonki, kiedy znależli się u władzy, nikogo nie skrzywdzili, podejmując jedynie uzasadnioną politycznie i moralnie walkę z korupcją. Awansowaliśmy dzięki temu w rankingach antykorupcyjnych, a budżet też sporo na tym zyskał.
Taka zmiana oceny sytuacji nie jest powodem do wstydu. Jedynym źrodłem hańby jest upór w kłamstwie i wyrządzaniu zła.
A tak właśnie postępuje zbankrutowany politykier, który - z jednej strony - uparcie szkaluje "neoliberalny":) PiS, a z drugiej - od mniej więcej godziny podlizuje się - jego obecnym zdaniem zapewne "antyliberalnemu":) Palikotowi w stołecznych Hybrydach.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 16:02:11, suma postów tego autora: 20871

nakama

"Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się kończyć gadaniem o Kaczyńskim ???"

TAK, bo JarKacz i jego partia są jedynym gwarantem niepodległości i zrównoważonego rozwoju gospodarczego.

Dyskusja jest zasadna także pod tym newsem, gdyż to właśnie PiS, a nie prawie 3 osobowe organizacje inwokujące przebudzenie Związunia, ma REALNY program mieszkaniowy. Co więcej, partia ta podejmowała ten temat zanim Ikon i jego adiutant Cisza zaczęli swoje hucpy.

autor: josip, data nadania: 2011-10-03 17:26:52, suma postów tego autora: 237

...

ABCD - dlaczego dopiero po 2005(?) roku przejrzałeś na oczy czym jest SLD?

autor: Marek, data nadania: 2011-10-03 18:37:43, suma postów tego autora: 1715

No właśnie szerszeniu - mieszkania będące w zasobie spółdzielni są własnością spółdzielców

Za "złotówkę" właśnie udało się to zrealizować. Więc czemu się tak ciskasz - dlatego, że wykupiłeś mieszkanie wcześniej płacąc 1/5 wartości rynkowej, a Twój sąsiad zapłacił 1/30? A gdybyś np. kupił telewizor plazmowy 8 lat temu za 50 tysięcy, a teraz można taki sam kupić za 3000 zł to też będziesz pomstował, że to niesprawiedliwe?

Typowy polski katol z Ciebie, kolego. Dla lepszego samopoczucia otruj swemu sąsiadowi psa, albo poprzecinaj opony w samochodzie - to powinno spuścić ciśnienie z dekla.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-03 18:53:01, suma postów tego autora: 6199

Poza tym mógłbyś się w końcu zdecydować, czy

"zasoby spółdzielni to [...] własność zrzeszonych w niej spółdzielców", co tylko potwierdziła PiS-owska nowelizacja ustawy, czy też wręcz przeciwnie.

Jak na razie masz własne zdanie, ale się z nim nie zgadzasz.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-03 19:06:27, suma postów tego autora: 6199

nakama

"Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się kończyć gadaniem o Kaczyńskim ???"

To trudny do zakwestionowania sukces A..D/j...p et consortes.

autor: o. Tempora O'Mores, data nadania: 2011-10-03 19:25:21, suma postów tego autora: 327

Marek,

ciekawe pytanie.
Chyba za bardzo w ocenach rzeczywistości kierowałem się kategoriami klasycznej myśli lewicowej, a za mało realistyczną, adogmatyczną percepcją.
Można się tu odwołać (si magna parvis comparari licet) do Lukacsa, ktory opisał w autobiografii Gelebtes Denken, jak szukał drogi od Hegla do politycznego konkretu i dopiero po latach takich wędrówek zauważył, że jest praktyk, który każdy konkret przeklada spontanicznie na kategorię teoretyczną i vice versa. On, oczywista, nie musi tej relacji mozolnie szukać. Był to bohater jego studium "Lenin. O wzajemnych powiązaniach jego myśli".
No więc nie każdy też od razu zauważył, że takiego magika mamy dziś w Polsce.
Ale, jak mówią, lepiej późno niż wcale.
Można by pytać też, dlaczego Kmicic trafił do właściwego hetmana z szeregów Janusza Radziwiłła.
Ważne, żeby się w końcu odnaleźć w wolnej Polsce. Miejsca tam nie zabraknie, bo - jak mówi poeta -
"Jutro będzie roboty wiele
Bić Tuskaraka - rzecz głowna
Już my wyciągniem z URM-u
Te platformerską Donaldównę".

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 19:58:59, suma postów tego autora: 20871

nakanama

przepraszam za to, ze sie powtarzam, dzisiaj juz napisalem to winnym watku

wszystkie dyskusje spadaja na imc chomika i jego wiernego pisa tylko dlatego ze imc abcd celowo wykorzystuje je w charakterze plachty na byka, nawet podpisujac sie roznymi nickami, myslac sobie ze taki sprytny jest...

wyskakiwanie z pisem przy kazdej okazji nie ma na celu niczego innego jak wciagniecia do jalowej dyskusji jak najwiekszej liczby osob w jak najwiekszej liczbie watkow

innymi slowy: w tym szalenstwie jest metoda

tylko ignorowanie prowokacji ma sens

autor: nikyty, data nadania: 2011-10-03 20:41:29, suma postów tego autora: 3572

Sumiku

Oczywiście, że cholera mnie bierze, że ktoś kupił taniej chałupę, ale wyłącznie dlatego, że było to wbrew wbrew elementarnemu prawu i elementarnej sprawiedliwości. Bo absolutnie nie wbrew logice PiSu. Przepisy ustanowione przez koalicję POPiS zakwestionował Trybunał, któremu raczej ciężko zarzucić goszyzm. Nie mam więc najmniejszego zamiaru dyskutować o ich słuszności.
Przykład z plazmą jest dosyć głupi i zapewne o tym wiesz, ale na wszelki wypadek i tak ci wytłumaczę. Otóż cenę plazmy ustala rynek. A konkretnie wygląda to tak: sprzedawca wystawia pudło na sprzedaż, określa cenę i jak znajdzie się kupiec - dobijają targu. Państwo ma do tego ewentualnie podatek VAT. Uruchom teraz swoją chorą wyobraźnię: co by się stało gdyby państwo odgórnie ustaliło, że plazmy np. w Saturnie kosztują 15 groszy? Popierasz takie rozwiązanie? Domyślam się, że nie. Bo to idiotyzm, prawda? A co zrobiło państwo PiSu? Dokładnie narzuciło odgórną cenę podmiotom niepaństwowym. Ale ponieważ zrobił to PiS i dorzucił do tego hasło: precz z komuną - alleluja i do przodu.

Lepiej zerżnąć szopa pracza
Niż głosować na JArKAcza!

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 20:51:52, suma postów tego autora: 1073

@red spider 666

Jesteś poważnym gościem, z tego co wiem działasz w KSS, bronisz lokatorów, po kiego grzyba więc chcesz "punktować" ABCD?

"Zychu" wtedy tak pisał? No i co z tego? Każdy ma prawo raz - do błędów (errare humanum est) a dwa - do zmiany poglądów.

autor: Bury, data nadania: 2011-10-03 22:17:55, suma postów tego autora: 5751

Drogi szerszeniu - cenę mieszkań też określa rynek

Ja za swoje płaciłem 2700 za metr, a teraz cena wynosi 10 000 za metr. I muszę Cię zmartwić: potencjalny nabywca może sobie pomstować do woli, że on płaci 4 razy więcej, niż wyłożyłem ja - nic mu to nie da.

TK zakwestionował przepisy, ale kilkaset tysięcy osób zdążyło z nich przez 2,5 roku skorzystać. Zresztą sam Trybunał odroczył wejście w życie swego wyroku na czas 18 miesięcy od jego ogłoszenia, zezwalając na wykup mieszkań przez ten (dość długi, sam przyznasz) czas.

Współczuję, że pospieszyłeś się i musiałeś wybulić więcej, niż sąsiad. Jak to mówią: chytry dwa razy traci ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-03 23:27:44, suma postów tego autora: 6199

zgrzyt

Pod koniec wiecu pod Sejmem miał miejsce przykry zgrzyt. Koordynator OZZ Inicjatywa Pracownicza Kuba Grzegorczyk zaczął ironicznie mówić na temat kandydatów w wyborach parlamentarnych. Wiceprezes Polskiej Unii Lokatorów Rafał Zieleniewski, kandydujący z listy Polskiej Partii Pracy do Sejmu, poprosił o głos. Kuba Grzegorczyk odmówił i nie dopuścił do zabrania głosu przez Rafała Zieleniewskiego.

autor: Roger, data nadania: 2011-10-03 23:32:29, suma postów tego autora: 514

cóż dodać?

Brawo Kuba Grzegorczyk. To była demonstracja w konkretnym celu a nie wyborczy cyrk na którym mają się proomować ci co chcą do władzy.
Czy Kuba Grzegorczyk pcha się na cudze konwencje wyborcze by tam przemawiać? Nie! To dlaczego nawet społeczna demonstracja nie może być wolna od partyjniackiej propagandy?
Bardzo dobrze się stało, bo to Rafał Zieleniewski wybrał swoja drogę i jest to jego droga, a nie jego kolegów z LA.
Albo się działa społecznie albo działa się w korporacji wyborczej. Tertium non datur.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-10-04 01:20:13, suma postów tego autora: 6205

zgrzyt?

Widocznie kolo z Inicjatywy ma łeb nie od parady. To dobrze o nim świadczy, że nie stał i nie suszył zębów udając, że wszystko jest w porządku.

autor: o. Tempora O'Mores, data nadania: 2011-10-04 09:20:36, suma postów tego autora: 327

Roger

I bardzo dobrze zrobił. Jak chcesz to sam sobie zorganizuj wiec wyborczy PyPyPy czy innej partyjki i tam agituj do woli. dzień lokatora powinien być wolny od kampanii wyborczej. Jak dla mnie i tak te akcenty wyborcze, które się pojawiły były już niesmaczne.

autor: Cisza_, data nadania: 2011-10-04 10:32:21, suma postów tego autora: 2083

Nikyty

Jaka prowokacja ??? Chodzi o tylko o to że czuje się na tej stronie jak na jakimś forum PISu, ciągle aby Kaczyński, Kaczyński, Kaczyński.

Wiem że na tej stronie nikt nie kontroluje wpisów, ale to co wyrabia ABCD to już klasyczne trollowanie, no ile można ???

autor: nakama, data nadania: 2011-10-04 12:28:18, suma postów tego autora: 593

Czyli co Cisza?

Jak LA - organizacja chyba polityczna firmuje akcje lokatorskie i dociera tam z przekazem politycznym jest ok jak Rafał Zieleniewski z Zarządu Głównego PUL kandyduje w wyborach to ma to ukrywać na akcjach lokatorskich.

Troche popieprzone.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2011-10-04 14:02:27, suma postów tego autora: 2743

@A.Warzecha

Może się mylę, ale nikt z LA nie chce się po plecach lokatorów dostać na ciepłą sejmową posadkę, żeby - chcąc nie chcąc - osiąść na laurach w temacie pro-społecznej działalności, w tym działalności lokatorskiej.

Czyli nie "popieprzone", ale realistyczne podejście, obliczone na skuteczne załatwianie problemów lokatorów.

autor: Shoo, data nadania: 2011-10-04 18:12:05, suma postów tego autora: 266

Sumiku

Przecież dokładnie zaprzeczyłeś sam sobie. Skoro cenę ustala rynek - ty np. zapłaciłeś 2700 za kwadrat - to z jakiej okazji 1 złotówka ustanowiona przez państwo? I vice versa. Swoją drogą - sporo wyszła cię twoja nora.

I tak przegracie w niedzielę.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-04 18:13:56, suma postów tego autora: 1073

Sumiku

I jeszcze jedna kwestia. Mieszkańcy spółdzielni to na ogół ludzie jednak wiążący koniec z końcem. Bywa różnie, ale z reguły lepiej lub gorzej sobie radzą.

Skoro koalicja POPiS jest taka uczynna dla szerokich mas to dlaczego mieszkania komunalne nie były do wykupu za złotówkę? Wiesz ilu tragedii pozwoliłoby to uniknąć? Za to z radością nakazali SM oddanie za frajer ich zasobów.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-04 18:42:03, suma postów tego autora: 1073

szerszeniu - nadal nie dostrzegasz różnicy między spółdzielczym lokatorskim prawem do lokalu

a mieszkaniem tzw. hipotecznym? Jeśli tak, to chyba jesteś skazany na wieczne utyskiwanie na sąsiada.
Przykłady przez mnie podane miały Ci uświadomić, że często jest tak, że ktoś płaci za to samo znacznie więcej, niż drugi.

Ciekawe czy nadal uważasz, że mieszkania stanowiące własność spółdzielni należą do wszystkich mieszkańców ...

A tak swoją drogą to przecież sam zapłaciłeś za swoje mieszkanie znacznie mniej, niż wynosiła jego wartość rynkowa. Czy nadal przepaja Cię z tego powodu poczucie niesprawiedliwości?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-04 22:43:43, suma postów tego autora: 6199

Myślę szerszeniu, że dostrzegasz różnicę między mieszkaniami komunalnymi

a spółdzielczymi, które przecież jak sam stwierdziłeś stanowią własność członków spółdzielni. Na temat szczególnej sytuacji spółdzielni mieszkaniowych istnieje wiele opracowań, wystarczy że zapoznasz się pierwszymi z brzegu.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-04 22:48:04, suma postów tego autora: 6199

Jak na centrum Warszawy to dość tanio, szerszeniu.

Zresztą coś pewnie o cenach w stolicy słyszałeś.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-10-04 23:02:20, suma postów tego autora: 6199

sierp i inni

Rafał Zieleniewski chciał zaproponować sprawę wspólnej inicjatywy organizacji lokatorskich a mianowicie akcję sprzeciwu wobec interpretacji Ministerstwa Finansów nakładających obowiązek podatkowy na osoby, które otrzymały darmową poradę prawną.

Poza tym nie wypada, aby Kuba jeździł po kandydatach do Sejmu jak po łysej kobyle nie mając racji. Interwencja Rafała odniosła częściowy skutek, gdyż Kuba przeprosił za swoje słowa. Powinien jednak przeprosić za niedopuszczenie do głosu działacza lokatorskiego na Dniu Lokatora.

autor: Roger, data nadania: 2011-10-05 08:55:23, suma postów tego autora: 514

do sierpa

> Albo się działa społecznie albo działa się w korporacji wyborczej. Tertium non datur.

Takiej bzdury dawno nie czytałem. Obrażasz tysiące ludzi, którzy społecznie pomagają przy wyborach.
Powinieneś przeprosić.

autor: Roger, data nadania: 2011-10-05 09:08:25, suma postów tego autora: 514

Napisał

szczerą prawdę, a przeprosić powinni ci którzy dzień lokatora wykorzystują do prostackiej partyjnej propagandy.

autor: Cisza_, data nadania: 2011-10-05 09:25:00, suma postów tego autora: 2083

Sumiku

To ty masz wyraźny problem z rozróżnieniem dwóch podstawowych form własności mieszkań - własności hipotecznej oraz spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego.
Ale ok, gadaj zdrów.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-05 10:16:42, suma postów tego autora: 1073

Sumie

Oczywiście, że widzę różnicę między komunałkami, a spółdzielniami. By zacytować posła twej partii - różnica widoczna jest gołym okiem. Zwłaszcza przy wykupie.
Fakt - za swoją chatę zapłaciłem mniej niż cena rynkowa. A wiesz dlaczego? Pewnie tak, bo masz sporo opracowań z zakresu SM.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-05 10:20:22, suma postów tego autora: 1073

Sumie

To jeszcze zależy kiedy to kupowałeś. I w jakim stanie jest twoja nora. I jaki jest jej status(no, właśnie). I jeszcze kilka innych pytań. Cytując prezesa, mógłbym je zadać, ale tego nie zrobię. W każdym razie po 9 października odpowiednie służby dokładnie sprawdzą okoliczności tej transakcji kupna - sprzedaży :-)

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-05 10:46:41, suma postów tego autora: 1073

Koncepcja

apolitycznych, oddolnych ruchów społecznych jest totalną fikcją.
Po Sierpniu 1980, władze PRL deklarowały, że zaakceptują Solidarność pod warunkiem, że będzie to ruch apolityczny. Wladze związku odpowiadały, że nawet stowarzyszenie hodowców kanarków stałoby się siłą polityczną, gdyby mialo 10 mln członków.
Obecny ruch lokatorski jest apolityczny tylko w tym sensie, że nie ma poparcia i zasięgu społecznego. Nie wywiera zatem wpływu na prawo czy instytucje.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-05 11:02:35, suma postów tego autora: 20871

do Ciszy

Miniony Dzień Lokatora był prostacką propagandą organizacji lokatorskich, które zorganizowały pikietę przy blokowaniu wypowiedzi przedstawicieli innych organizacji lokatorskich.

autor: Roger, data nadania: 2011-10-05 12:04:24, suma postów tego autora: 514

@Roger

...a po wybraniu na posła albo mają społeczną działalność w d*pie, albo tryby machiny tzw. realpolitik skutecznie wiążą im ręce w tym temacie. Lub jedno i drugie po trochu.

autor: Shoo, data nadania: 2011-10-05 15:25:45, suma postów tego autora: 266

Dodaj komentarz