Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Egipt: Władze wojskowe zmieniły ordynację na korzyść partii politycznych

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Głupio robią.

Wcześniej czy później pojawi się u nich odpowiednik JarKacza i na zawsze odda w niewolę Watykanu.

Lepiej milion dać na mafię niż mieć z Jarkiem fotografię!

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 11:12:44, suma postów tego autora: 1073

Czy...

Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się zaczynać od gadania o Kaczyńskim ???

autor: nakama, data nadania: 2011-10-03 14:29:38, suma postów tego autora: 593

+

szerszeń, wiesz co masz wspólnego z josipem/ABCD? Tą samą obsesję. Czego by nie dotyczył news wy wyjeżdżacie z Jarkaczem.
News: "Pierwszy statek załogowy wylądował na Marsie". ABCD: "Ho, ho, no i co goszystowskie jojczydusze - tylko program PiS może zapewnić sukcesy w kosmosie". Szerszeń: "Marsjanie, uważajcie na Jarkacza, bo już leci zaprowadzić klerofaszystowską dyktaturę". Naprawdę, ucieszny stanowicie duet.
A to straszenie rządami Watykanu w muzułmańskim Egipcie - paradne!

autor: Angka Leu, data nadania: 2011-10-03 15:38:07, suma postów tego autora: 3102

Te pierdoły o Kaczyńskim

to lepszy sposób (przynajmniej w skali tego forum) na sabotowanie solidarności z Arabską Wiosną niż wszelkie wynurzenia zwolenników Kaddafiego i Assada. Bratki, poprawcie się, też zacznijcie nadawać o JarKaczu!

autor: PMB, data nadania: 2011-10-03 16:19:18, suma postów tego autora: 1628

Angka Leu,

wolę już szerszenia od ciebie, bo on prztynajmniej wyjeżdża ze sprecyzowanymi obsesjami człowieka, którego świat się skończył razem z ZSRR.
A twoj degrelowsko-ewolistowsko-maoistowsko-panslawistyczno-neopogańsko-katolicki świat ani nie istniał, ani go nie ma, ani nie będzie istnieć.
Ale może namówisz jakiegoś anysystemowego panczura do głosowania na PPP?

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 17:00:17, suma postów tego autora: 20871

nakama

"Czy każda dyskusja na tej stronie, musi się zaczynać od gadania o Kaczyńskim ???"

- TAK, tak długo jak reżymowe me(r)dia i niewiele się od nich różniąca "radykalna lewica" będą tę postać opluwać albo w najlepszym razie przemilczać.

autor: josip, data nadania: 2011-10-03 17:04:27, suma postów tego autora: 237

Angka

Żarty (nawet te udane) na bok, Polaków w kosmos posyłał Związunio w ramach bratniej pomocy socjalistycznej, JarKaczowi nie w głowie takie wygłupy. Chociaż kto wie, jak już walka z esbecko-nonemklaturowo-okrągłostolowym układem zakończy się zwycięstwem, to rząd PiSu pomyśli o własnym satelicie albo wsparciu amerykańskich misji.

Jak na razie - wszystkie ręce na pokład do walki ze sztormem reżymu Komorova-Tuskaraka!!!

autor: josip, data nadania: 2011-10-03 17:11:09, suma postów tego autora: 237

ABCD

Nie dziw sie jego obsesji
Ochrzczony, bierzmowany katolik (Wawrzyniec) ktory odwrocil sie od religii i zaczol modlic sie do zwiazunia a zwiazunio padl na ryj musi czuc sie wyjatkowo zle na wspomnienie wlasnej glupoty.
No i musi to zakrzyczec. Pozwol mu szczekac, ugryzc napewno nie ugryzie.

autor: Rebel2, data nadania: 2011-10-03 17:31:13, suma postów tego autora: 3910

Myślę, rebel,

że nie doceniamy szerszenia.
Szerszeń wyznał gdzie indziej, że ma mieszkanie i nie życzy sobie, żeby inni je mieli taniej.
Kropka w kropkę Związunio, gdzie ludzie wytrzymali 70 lat, bo cieszyli się, że im jest marnie, ale inni też czegoś nie mają.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 17:45:58, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Więc słucham: jaki jest twój argument za tym, żeby państwo mogło przymusić podmiot bynajmniej niepaństwowy - w tym wypadku SM - do sprzedania swojej własności za określoną przez to państwo cenę. W tym wypadku za 1 złotówkę! Czy to przez przypadek nie jest praktyka rodem ze Związunia? Ach nie! Zapomniałem, przecież to uchwaliła wymarzona koalicja dr Z. czyli POPiS!

Polacy zasługują na więcej! Niż PiS.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 18:18:12, suma postów tego autora: 1073

hebelku 2

Modlitwa - najważniejszy rytuał i jedna z podstawowych form kultu religijnego. Polega na skierowaniu swoich myśli do istoty lub istot, mogących być lub będących przedmiotem kultu (bogowie, święci, aniołowie). Tyle wikipedia.

Związuniowi raczej trudno byłoby załapać się na bycie bogiem, świętym lub aniołem. Wy się modlicie to uważacie, że każdy to musi robić. Drobna korekta - jestem bardzo świadomym agnostykiem.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 18:24:35, suma postów tego autora: 1073

szerszeniu,

istotą peereli i jego państwa-matki, Związunia, było okradzenie całego społeczeństwa. W peereli ludzie dostawali za swą harowę 20 dolarow na miecha, a przecież ich praca byla więcej warta. Do władz peereli oraz ich struktur legalnie należały egzemplarze Krótkiego Kursu WKP(b), które im dało Sloneczko Narodów i ani dudu więcej.
Stąd idea powszechnego uwlaszczenia. Zdrowa gospodarka istnieje tylko tam, gdzie ludzie mają coś swojego.
Kwaśny zawetowal ustawe o powszechnym uwlaszczeniu. Bronił interesów swoich kompli z nomenklatury, uplasowanych ma ciepłych posadkach w spółdzielniach mieszkaniowych.
Ale żadnych zludzeń! Ci towarzysze nawet się nie spostrzegą, jak ludzie ich z tych posadek wyciągną.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-03 19:43:01, suma postów tego autora: 20871

Angka

No i dostało Ci się od dr Z. za ekumenizm :-)

"Naprawdę, ucieszny stanowicie duet. A to straszenie rządami Watykanu w muzułmańskim Egipcie - paradne!" - ano właśnie, skąd zatem poprzednia część postu? ;-)

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 20:20:43, suma postów tego autora: 1073

ABCD

Prezes mojej spółdzielni - posadkę objął w 1987 roku - jest zoologicznym antykomunistą, a w 2001 roku zakładał komórkę PiSu w mojej dzielnicy. Obecnie - niezrzeszony, a przynajmniej nieaktywny politycznie. To o tych towarzyszach mówisz?

PS - cokolwiek bym nie myślał o wspomnianej formacji, człowiek jest ogarnięty pod większością względów i bardzo bym sobie nie życzył, żeby odszedł. Ale rozumiem, że jak wróci JarKacz to się przeliczę.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-03 21:18:33, suma postów tego autora: 1073

Nie wiem czy wiesz, szerszeniu, że

piszesz tutaj "klasyczne" LEPIEJE inaczej LEPIUCHY (*_*)
Ten:
Lepiej milion dać na mafię
niż mieć z Jarkiem fotografię!
jest taką małą perełką. Niektóre poprzednie ocierały się o grafomaństwo i rymy jasnogórskie (jak Miś_Buch zauważył) ale ten jest przecudny!

[Ten krótki, jednozdaniowy, często nonsensowny, groteskowy wierszyk, standardowo składa się z dwóch wersów i każdy z zawiera 8 sylab. Pierwszy wers zaczyna się słowem "Lepiej", a drugi "niż lub "niźli".
Wynalezienie tej formy przypisuje się Wisławie Szymborskiej, natomiast nazwę temu gatunkowi nadał jej sekretarz Michał Rusinek. Celem LEPIEJA jest ukazanie lepszej alternatywy od jakiejś możliwości kulinarnej.
LEPIEJ jako forma literacka wyewoluował do porównywania dwóch opcji niezwiązanych z jedzeniem czy ofertą kulinarną. LEPIEJE stały się formą gry słownej i improwizacji satyryczno-poetyckiej.]

Rymuj częściej LEPIEJE, nie tylko o Kaczorze!
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-10-04 00:09:15, suma postów tego autora: 5956

Hyjdla!

W II Korpusie Polskim Andersa popularny był taki wierszyk:
Lepiej muchę znaleźć w zupie
Gołą d**ą siąść na jeża
Lepiej zginąć na dnie s(r)acza
Niźli służyć u Kiedacza.

Czyżby napisała to Wisłocka?

autor: cetes, data nadania: 2011-10-04 15:27:08, suma postów tego autora: 633

szerszeniu,

wybacz, ale twe informacje o prezesie twojej spółdzielni niewiele mi mówią, bo przecież dla ciebie każdy, poza może członkami KPP, jest "zooologicznym antykomunistą".

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-04 15:46:40, suma postów tego autora: 20871

Hyjdla

Wezmę sobie głęboko do serca Twoje porady :-)
PS - miałem dosyć dobrych polonistów - tak mi się przynajmniej wydaje. Na lekcji słyszałem, że była sobie kiedyś taka babka, jak Szym... coś tam. Chyba kiedyś dostała nawet pokojowego Oskara za całokształt. I chyba miała pozytywny stosunek do kotów. (Jak były i przyszły niedoszły premier) Ale dokładnie to już nie pamiętam ;-)

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-04 18:24:25, suma postów tego autora: 1073

Nie wiem o co chodzi panu Jaszczukowi.

Ordynacja proporcjonalna jest znacznie bardziej demokratyczna, niż ordynacja w której jakakolwiek grupa jest uprzywilejowana. Jeśli członkowie partii politycznych zdobędą 95% głosów, nie widzę żadnego powodu, by nie mieli 95% mandatów.

Scena polityczna nie jest w egipcie ugruntowana, a obecnie partię może założyć tam każdy. Znacznie większym problemem są próby wprowadzania demubarakizacji i lustracji.

autor: CHErwona Wolność, data nadania: 2011-10-04 19:05:05, suma postów tego autora: 387

A druga wersja brzmiała

Lepiej pieszo przejść przez Irak,
Mieć na dupie krwawy czyrak,
Lepiej zginąć na dnie sracza,
Niźli służyć u Kiedacza.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-04 20:28:00, suma postów tego autora: 1073

ABCD

To dla twojego obrazu. "Z komunistami nie można rozmawiać, ich trzeba zabijać" - po raz pierwszy słyszałem to od niego na trochę przed okrągłym stołkiem. To jego ulubiony cytat.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-04 20:34:51, suma postów tego autora: 1073

Obiły mi się o uszy fragmenty tego lepieja żołnierskiego,

ale pełnej (pełnych) wersji nie słyszałam. Dzięki (*_*)
cetes... dlaczego Wisłocka? Michalina w innej branży robiła. Ale se wyobraź, że też te dwie panie tutaj kiedyś pomyliłam!
Z autorstwem "lepiejów" było pewnie tak, że funkcjonowały na długo przez Szymborską, ale to ona je opatentowała i rozwinęła. Podobnie miało stać się z oscypkami, ale pewien cwany baca nie zdążył się załapać na wielowiekowe patenty. Wydutkano go, zanim on się uwinął...
.
Ja Ci dam "pokojowego Oskara za całokształt", szerszeniu! (*_*) A Nobla to powinna dostać za limeryki, których jest mistrzynią, chociaż lepszy był wg mnie Tuwim. W ogóle krótkie formy literackie są wdzięczne w odbiorze, mimo że wymagają dużego kunsztu i precyzji autora. Ważne jest każde słowo. Grafoman nie ma szans.
Mój Karol jest zachwycony Twoimi rymowankami, bo nie cierpi JarKacza od momentu kiedy ten wydalił z siebie wiekopomną myśl, że "deklarowanie narodowości śląskiej to zakamuflowana opcja niemiecka". No, nienawidzi go wręcz. Z twoich lepiuchów zaśmiewa się do łez.
Też ułożyłam lepieja o Kaczorach. Posłuchaj:
Lepiej z Lechem stracić cnotę
niż na Jara mieć ochotę.
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-10-04 22:07:22, suma postów tego autora: 5956

Kolejny

przykład medialnego zarządzania frustrą.
Krytyka dotycZyła ekstremistycznej organizacji RAŚ. A nie Ślązaków. Zaraz na początku kampanii zostało to wyjaśnione na spotkaniu w Katowicach. Zresztą kampania jeszcze trwa, można pójśc na spotkanie z kandydatem na posła i zadać mu odpowiednie pytanie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-05 10:57:45, suma postów tego autora: 20871

szerszeniu,

widzę, że obracasz się w miłym i mądrym towarzystwie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-05 10:58:20, suma postów tego autora: 20871

Hyjdla

Dobry jest Twój lepiej ;-)
Też lubię krótkie formy. Dlatego ubóstwiam Leca i Sztaudyngera.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-05 11:04:55, suma postów tego autora: 1073

ABCD

Powiedzmy wprost - JarKaczowi wyszło jak pół pupy zza krzaka. Jak zwykle zresztą. Tłumaczenie, że chodzi RAŚ i że tu coś wynika z kontekstu, jest troszkę po niewczasie, bo każdy słyszał to, co słyszał.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-05 18:43:10, suma postów tego autora: 1073

szerszeniu,

przecież ty jak zwykle go nie słuchałeś tylko czytałeś. W Nie.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-06 13:16:19, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Nie czytam NIE. Ale sądzę, że jeśli cytowaliby pana pastylkowego to raczej brzmiałoby to tak samo. Ale cóż - u pastylkowego jak zwykle chodzi o kontekst i okoliczności. A kontekst i okoliczności są takie, że nieco za szybko uwierzył we własne sondaże i pomylił drobne zmniejszenie rozmiarów porażki ze zwycięstwem.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-06 20:02:45, suma postów tego autora: 1073

Poczekaj,

szrszeniu, cierpliwie do 9. 10

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-06 20:17:40, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Jeśli RAŚ to organizacja ekstremistyczna, to PiS to co?

autor: o. Tempora O'Mores, data nadania: 2011-10-06 20:23:21, suma postów tego autora: 327

Legalna

opozycja parlamentarna.
Trochę pamiętam reżim, w ktorym nie było legalnej opozycji, był natomiast - integrujący wszystkie siły rozsądku, zgody i porozumienia - Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego ze znanym antysemitą i endekiem, J.Dobraczyńskim na czele.
Nie były to miłe czasy.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-06 20:30:44, suma postów tego autora: 20871

W czym widzisz

ekstremizm tej organizacji?

autor: o. Tempora O'Mores, data nadania: 2011-10-06 21:49:39, suma postów tego autora: 327

ABCD

Zdecyduj się. Ja słyszałem, że nawet za stalinizmu mniej tępiło się opozycję i kościół niż dzisiaj. Słyszałem na własne uszy przy namiotach pod Pałacem Namiestnika.

BTW - już się cieszę na samą myśl o 10 października. Po pierwsze półtora roku po "zamachu". Po drugie dzień po kolejnym "oszustwie" wyborczym.

ABCD - będziesz tam? Może się spotkamy?

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-07 09:58:29, suma postów tego autora: 1073

Ja jeszcze w sprawie Kiedacza,

który mnie zainteresował dzięki cetesowi i szerszeniowi. Tu jest jego krótkie dossier:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Kiedacz
a tu z fotkami:
http://www.promemoria2010.republika.pl/plk_kiedacz.html

A to co przytoczyliście to ŻURAWIEJKA czyli krótki, najczęściej dwuwierszowy, żartobliwy kuplet układany dla poszczególnych pułków kawalerii, oceniający z ironią i czarnym humorem ich wojenne losy. Żurawiejki charakterystyczne były dla kawalerii polskiej oraz rosyjskiej. Za twórcę żurawiejek uchodzi Michał Lermontow. Nazwa pochodzi albo od rosyjskiego słowa "żuraw", czyli tak jak on przelotna, albo wprost od tytułu popularnej rosyjskiej pieśni żołnierskiej "Żuraw".
.
A o Egipcie i zaordynowanej tam ordynacji wyborczej nie ma co gadać, bo jaki my wpływ mamy na ichnią juntę?
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-10-07 11:47:51, suma postów tego autora: 5956

szerszeniu,

wpadnij koniecznie.
Ostatnio przeciwnicy wychodzą stamtąd, jeśli nie w pełni przekonani, to w każdym razie zmobilizowani do myślenia. Dyskusje ciągną się do północy i dłużej.
Po prostu kraj się budzi. Jak trzydzieści lat temu.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-07 14:06:17, suma postów tego autora: 20871

Co

jest ekstremistycznego w działalności RAŚ?
Istnieją obawy, że kwestionuje ona integralność państwa polskiego, traktując hasła autonomistyczne jako pierwszy krok do secesji Śląska.
We Francji, Hiszpanii oraz innych krajach UE tego typu struktury są uważnie monitorowane, a gdy stają się zagrożeniem dla państwa i jego struktur - delegalizowane.

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-07 14:12:50, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Ja jestem tam niemal za każdym razem i jakoś mnie nie przekonaliście. Ale jeśli cię tam zobaczę, to wyjmę i będę kolportował wycinki z gazet z twoimi tekstami (Dziś, NTP). Wskażę również ich autora. Wydam cię w ręce sprawiedliwości moherowego ludu.

autor: szerszeń, data nadania: 2011-10-07 16:50:20, suma postów tego autora: 1073

Voila!

:)

autor: ABCD, data nadania: 2011-10-07 21:09:59, suma postów tego autora: 20871

Po prostu kraj się budzi. Jak trzydzieści lat temu.

Faktycznie, absencja może być wyjątkowo wysoka.

autor: bolo, data nadania: 2011-10-08 00:45:59, suma postów tego autora: 4522

mubarak

najbardziej proizraelski?nigdy nie odwiedzil israela,oficjeli israelskich przyjmowal u siebie.dzialal w przestrzeni politycznej bardzo ograniczonej.ja tam do jego fanow nie naleze ale caly ten jego upadek wg mnie zostal spowodowany 2 zdarzeniami.

1.wscieklosc jastrzebi z armii ze pod wplywem usa zaczal sie zastanawiac nad prawdziwym wycofaniem sie z programu nukleranego "zamrozonego" jeszcze przez nasera.nie wspominajac o pianie na ustach saudyjczykow ktorzy wlozyli miliardy w egipski program.stracil wiarygodnosc i poparcie nawet swoich najblizszych oficerow.nie wspominajac o wielkim rozgrywajacym w egipcie omarze sulejman,gietkim, elastycznym i nie pchajacym sie zbyt na afisz.
2.byl przeszkoda w budowie osi ankara-kair-ar-rijad.

przeciez to co sie dzieje w syrii czy obecnie w iraq na placu wolnosci jest spowodowane pewnymi grami politycznymi.
jezeli mlody assad padnie a on jest wlasnie najbardziej proisraelski po saddamie to jordania zostanie otoczona i haszymidzi odejda na smietnik historii gdzie ich miejsce :)
a ten tworek zostanie zlikwidowany :)

autor: pazghul, data nadania: 2011-10-09 16:11:39, suma postów tego autora: 1489

Dodaj komentarz