Nawet pogrzebu nie było?!
W katolickim kraju?!
[!]
Dziwię się, że się dziwisz. Jakie korzyści ma kościół z działania na rzecz lokatorów? Żadnych. A niekiedy wprost przeciwnie. Lokatorzy w "odzyskanych" za pomocą komisji majątkowej budynkach to poważny problem dla pasterzy ludu bożego.
To p. Brzeska, a nie - z całym szacunkiem - p. Blida powinna być patronką i symbolem lewicy w Polsce, a zwłaszcza środowisk lokatorskich.
A co do pogrzebu, to w katolickim (?) kraju kto by się tak naprawdę przejmował osobami biednymi, wykluczonymi - czy za życia, czy po śmierci... :'
Sęk w tym, że w Polszy (poza efemerydami) nie było i wciąż NIE MA lewicy.
Kwestię pochówków regulują (jak wszystko inne) odpowiednie ustawy. Związkom wyznaniowym nic do tego.
Pierwszy listopada powinien być okazją do spojrzenia na postępowanie Joli Brzeskiej. Moim zdaniem może być ona posrawiona jako wzór do naśladowania przez działaczy lokatorskich, przez obywateli.
Przy okazji chwili milczenia zastanówmy się, co my byśmy zrobili na jej miejscu.
[i]
CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI !!
W 100% zgadzam się z Tobą. O Blidzie miałem jak najgorsze zdanie i powiem całkiem szczerze, że nie uroniłem po niej łez. Mam bowiem w pamięci komu zawdzięczamy prawo, dzięki któremu wywalano ludzi na bruk. Nie zgadzam się tylko na opowiastkę środowiska PiSu o jej rzekomym samobójstwie. I g. obchodzi mnie do jakich wniosków doszła prokuratura.
Podpisuję się pod tym. Cześć Jej pamięci!
Nalezy pamietac o Jolancie Brzeskiej, nalezy domagac sie ukarania winnych jej smierci.
Nalezy jednak takze pamietac o wykletych bojownikach o wolnosci i socjalizm. Nalezy domagac sie przywrocenia w Warszawie, na placu Zawiszy, pomnika upamietniajacego smierc z rak sanacyjnej policji Henryka Gradowskiego.
Dzis na placu Zawiszy nie zapalono ani jednej swieczki. Nikt z radnych SLD nie domaga sie przywrocenia pamieci o Henryku Gradowskim. W Sejmie poslowie "lewicy" tworza koalicje ze spadkobiercami Lewiatana i sanacji.
Jesli my nie bedziemy pamietac i dzialac, to kto?
Byłem wczoraj pod pomnikiem Dąbrowszczaków na Powązkach Wojskowych. Jedynymi organizacjami, które zapaliły tam znicze były PPS i LA. Wiem że w poprzednich latach pojawiali się też ludzie z MS.
Legierski jest jedynym radnym SLD wykazującym jakiekolwiek zainteresowanie losem lokatorów. Reszta siedzi cicho lub stoi po przeciwnej stronie barykady.
Wciąż są jednak środowiska wierzące, że Ryszard Kalisz to fajny chłop, bo chodzi na parady równości, a Leszek Miller to jedyna lewicowa alternatywa dla "kaczyzmu". Póki takie środowiska nie znikną póty pseudolewicowy syf zwany SLD będzie egzystował.
na stokach cytadeli warszawskiej, złożył ktoś kwiaty na symbolicznym grobie-pomniku rozstrzelanych członków sekcji wojskowej KPP ,chodzi o Wł.Kniewskiego,Hibnera,Rutkowskiego,zabitych w 1925 roku ?
Oni też należą do Wszystkich Świętych?
warto złożyć kwiaty czy zapalić znicze
Jak szkic przyszłego pomnika albo nagrobka.
.
super kobieta. Bardzo żal.
Innym działaczem SLD, który przejmuje się losem lokatorów jest Jerzy Budzyn. Interweniuje w sprawie bzdurnych decyzji wydz. lokaowego w Śródmieściu nie za tydzień, nie za miesiąc, tylko od razu. Ostatnio pomógł kobiecie chorej na nowotwór w uzyskaniu normalnego lokalu socjalnego zamiast uwłaczającej ludzkiej godności nory.
Wyjątek potwierdzający regułę
się pójść na ulicę Nabielaka z Powązek (gdzie tysiące zniczy uczciły pamięć ofiar katastrofy smoleńskiej), ale trudno stawiać znicze nieżyjącej działaczce społecznej wspólnie z sekciarzami.
pamięc postaci typu Gradowski, Hibner, Rutkowski jest celebrowana w Moskwie.
Na potrzeby "zamachu" smoleńskiego wymyślona została instytucja miesięcznicy. Czy niebawem wymyślicie tygodnicę?
Czytam te Twoje komentarze i co pewien czas nachodzi mnie taka ogólna refleksja, że jesteś nieodłącznym "dzieckiem PRLu", inaczej mówiąc Twój pomyślunek został ukąszony i skażony mentalnością homo sovieticusa już na zawsze.
Co zrobił JarKacz dla lokatorów? Chyba, że te warszawskie budynki które wychachmęcił miały być dla nich przeznaczone? :)
Homo sovieticus latał w Kosmos, chciał szczęśliwości dla wszystkich na Ziemi i pracował dla dobra kraju fizycznie poświęcając swoje zdrowie i czas zagospodarowaniu Syberii i Kamczatki. ABCD jest najwyżej nieudanym klonem przedwojennej Dulskiej w wydaniu męskim.
Pewnie, że tak. Ale są dwa wyjątki potwierdzające regułę. Facet zachowuje się w porządku, więc uznałam, że warto o nim wspomnieć.
i co wyszło z tego zagospodarowania Syberii?
Region ten będziemy musieli zagospodarować my.
CHIŃCZYCY
postawił niewygodne pytanie, co się stało z pieniędzmi ze sprzedaży Rozbratu, które miały zostać przeznaczone na kampanię wyborczą SLD.
Został zawieszony w prawach członkach SLD.
Prawdopodobnie wkrótce przejdzie do ruchu poparcia Palikota. Nie dziwota więc, że zaczął być reklamowany przez lewicowe przybudówki tego ruchu.
A za czyje pieniądze powstał i utrzymywał się zakon PC? Ze składek członkowskich? Telegraf, FOZZ i Fundacja Solidarności - wiążesz jakoś te tematy?