Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Tomasz Skowronek: Meksykańska wojna narkotykowa

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Dobry tekst

Potrzebna jest kontrola nad narkotykami, a prohibicja to skrajny brak kontroli.

autor: Mandark, data nadania: 2011-11-30 17:25:35, suma postów tego autora: 731

To znaczy Co ? ..... Mandarak?

Mamy ćpać i ...... to rozwiąże problem narkomanii :) :(

jacekx

autor: jacekx, data nadania: 2011-11-30 21:53:42, suma postów tego autora: 3088

Nie ma

innej prewencji antynarkotykowej niż legalizacja narkotyków.

autor: ABCD, data nadania: 2011-12-01 00:03:32, suma postów tego autora: 20871

Narkotyki

- przydatnym narzędziem reakcji na mechanizmy represji, nadzoru i kontroli, generowane przez neoliberalny kapitalizm i zarządzający nim monopolistyczny system panowania partii prawicowych, które niczym się od siebie nie różnią.

autor: ABCD, data nadania: 2011-12-01 00:08:18, suma postów tego autora: 20871

kontrola

Kontrola to przede wszystkim jakiś stopień legalizacji. Na przykład:
http://wyborcza.pl/1,75248,10725004,Legalny_skret_od_urzednika.html

Jakimś stopniem kontroli w przypadku cięższych narkotyków jest też otwieranie tzw. injection rooms, bo to pozwala już wpływać na bezpieczeństwo użytkowników, jakich strzykawek używają, gdzie to robią itp. Bo i trudno myśleć o całkowitej legalizacji chociażby heroiny. Ale marihuany? To nieuniknione.

autor: Mandark, data nadania: 2011-12-01 00:18:33, suma postów tego autora: 731

Ja

bym dodał, że nie ma innej metody kontrolowania zabójstw niż ich legalizacja.
Przypuśćmy, że ktoś zabija na ulicy kłótliwego przechodnia. Wtedy mogę się wtrącić i doradzić: jak już zabijać, to bez niepotrzebnej brutalności.
A zabójstwo pokątne może być tak okrutne, że aż strach.

autor: ABCD, data nadania: 2011-12-01 01:44:08, suma postów tego autora: 20871

nakotyki

jeden z najbardziej dochodowych interesow :)
irangate
iran-contras
iraqgate
inwazja na paname
prywatyzacja systemu penitencjarnego:)

autor: pazghul, data nadania: 2011-12-01 05:18:36, suma postów tego autora: 1489

po utworzeniu nafty meksyk zmienił konstytucję umożliwiając koncernom wykupywanie ziemi będącej wcześniej własnością społeczną, co spowodowało wysiedlenia całych wiosek i powstanie armii bezrolnych z dnia na dzień chłopów

za clintona wprowadzono zakaz wpuszczania do portów w usa statków, których sieci nie były dostosowane do bardziej selektywnego połowu ryb (łapały w sieci w czasie połowu co się nawinie, niszcząc w ten sposób ekosystem), skutkiem ubocznym okazało się zablokowanie kanałów przerzutowych narkotyków z meksyku i niemal natychmiast ekonomiczną zapaść meksyku - stany uchyliły zakaz i finansowo wsparły meksykańską walutę

autor: nikyty, data nadania: 2011-12-01 06:40:01, suma postów tego autora: 3572

Narkotyki

Narkotyki są przecież zalegalizowanie i to mocniejsze od opium. Religie.

autor: mlm, data nadania: 2011-12-01 08:45:01, suma postów tego autora: 4284

Julia Pitera do Meksyku

uwolniła nasz ukochany kraj od korupcji.Wykryła aferę za osiem zł.16 groszy.Jej urząd kosztował podatnika 2 miliony zł.Gdzie te relanium...

autor: ajde, data nadania: 2011-12-01 10:57:30, suma postów tego autora: 291

Brawo ..... pazghul

Trafiłeś w 10 ......
Szkoda, ż nie znam Cię osobiście ......

jacekx

Ps. Lubię czytać twoje posty ...... nie traktuj tego jako cukrzenie. Twoje posty są często celne i ..... mądre

Jest tyle ciemiężonych i tragicznych narodów na świecie ...... myślę, że mimo pozorów wolności Polacy też do nich należą ...... dlatego niektórzy z nas sprawiedliwości pragną jak Kania dżdżu ......

a ja osobiście jeszcze mam słabość do haseł Wielkiej Francuskiej Rewolucji ..... Liberté, Égalité, Fraternité

autor: jacekx, data nadania: 2011-12-01 11:11:42, suma postów tego autora: 3088

Nie jestem jeszcze tak zdeterminowany .....

kto wie ...... wszystko w rękach rządzących ..... w RP

ale hasło Wielkiej Francuskiej brzmiało trochę inaczej niż na codzień je znamy Liberté, Égalité, Fraternité .........

właściwie
________________ cytat z WIKI

"Wolność, Równość, Braterstwo, albo Śmierć"

(fr. Liberté, Égalité, Fraternité, ou la Mort) - hasło sformułowane 30 czerwca 1793. Rozpowszechnione zostało od czasów Wielkiej Rewolucji Francuskiej i umieszczane było na budynkach publicznych w skróconej formie.

___________________ koniec cytatu

jacekx

autor: jacekx, data nadania: 2011-12-01 11:43:31, suma postów tego autora: 3088

Czekałem

na komentarz ABCD z jakąś absurdalno-naciąganą analogią i się nie przeliczyłem :-)

autor: Shoo, data nadania: 2011-12-01 16:06:05, suma postów tego autora: 266

jacekx

sprawiedliwosci nie mozna pragnac.trzeba o nia walczyc czesto w paskudny sposob przymierzajac sie z szejtanem ale slonca nie prosisz o litosc :)
np.castro wybral opcje niemoznosci zaslonienia slonca palcem :)

autor: pazghul, data nadania: 2011-12-01 17:17:38, suma postów tego autora: 1489

Sama walka .....?

Właśnie To my Polacy walczyliśmy wielokrotnie w sytuacjach praktycznie beznadziejnych...... i co to dało .......?

Krew, cierpienia, miliony istnień ok. 7 ml obywateli II RP poległo bądź zostało zamordowanych przez naszych sąsiadów ......
około 45 lat leczyliśmy rany i demograficznie je zabliźnialiśmy w PRL, ( dlatego mam szacunek dla tego okresu w historii Polski i dla tego kraju ) by teraz stać się ofiarą składaną na ołtarzu kryzysu ...... :(
________________ cytat
Demografowie oszacowali, że po 2004 roku ubyło aż 1 mln Polaków. Nasi rodacy wyjechali za chlebem do krajów Unii Europejskiej i nie zamierzają już wracać.
Więcej
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/ilu-jest-polakow-przez-emigracje-zarobkowa-ubylo-1-mln-obywateli-w-polsce-mieszka-37-mln-polakow_197022.html
_____________________________ koniec cytatu

Nas Polaków jest na świecie około 59 ml

__________________ cytat z WIKI

Według danych szacunkowych poza terytorium Polski mieszka do 21 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego. W Polsce mieszka ok. 38,1 ml Polaków (stan na 2008 r.).

Dlatego mówię dość beznadziejnych walk Polaków :(
Chyba, że znów ktoś nas przyprze do ściany tak jak Hitlerowskie Niemcy.

jacekx

Ps. My powinniśmy czekać na lepsze czasy ...... i minimalizować straty demograficzne, czyli powalczyć jedynie w wyborach o mądre rządy ( prawicowe PO i PIS nie potrafią niestety minimalizować strat demograficznych ) .....To lewica powinna przekonać Polaków o odsunięcie od władzy Prawicy bo zabezpiecza ona jedynie siebie i swoich majętnych wyborców.

autor: jacekx, data nadania: 2011-12-01 21:17:09, suma postów tego autora: 3088

Sposób na wyjście z kryzysu

Tak ......to lewica powinna przekonać Polaków do odsunięcia od władzy Prawicy ponieważ Prawica tak naprawdę ...... zabezpiecza przyszłość jedynie sobie i ......przetrwanie swoim majętnym wyborcom.

jacekx

autor: jacekx, data nadania: 2011-12-01 23:10:34, suma postów tego autora: 3088

jacekx

mnie nie chodzilo o walke z karabinem w rece :)
raczej polityczna...

autor: pazghul, data nadania: 2011-12-02 02:57:36, suma postów tego autora: 1489

Dodaj komentarz