Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Antifa pod sąd

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

AK

Co za głupi obrazek. Antyfaszyści z AK?

autor: mlm, data nadania: 2011-12-01 09:59:26, suma postów tego autora: 4284

Jak można

Jak można defensywnie pobić kobietę, bo miała krótkie włosy? Jak można defensywnie czekać przed knajpą na gościa, który ma krótką kurtkę, i defensywnie go później zaatakować go od tyłu?

autor: kwak, data nadania: 2011-12-01 10:05:27, suma postów tego autora: 1207

no

To dobrze, bo bandytyzm trzeba tępić, niezależnie od tego, jaką sobie etykietkę przypnie.

autor: 1234, data nadania: 2011-12-01 10:29:15, suma postów tego autora: 873

słusznie

Też uważam, że treści z forum Antify są skandaliczne i kompromitujące dla tego środowiska. Szkoda, bo Antifa jest potrzebna, ale nie złożona z takich ludzi.

autor: Mandark, data nadania: 2011-12-01 11:20:24, suma postów tego autora: 731

Zaraz...

Antifa... Skinheads?! Zawsze mi się wydawało, że skiny to naziole, ja powoli już przestaję wszystko rozumieć...

autor: Paweł Ciupak, data nadania: 2011-12-01 13:16:49, suma postów tego autora: 193

Istnieje też ruch Red Skinheads. Swego czasu miał on spore wpływy we Francji.

autor: Piotr Kuligowski, data nadania: 2011-12-01 13:25:47, suma postów tego autora: 620

wytlumacze jak dzieciom:

(sub)kultura skinheads ma korzenie w Wielkiej Brytanii konca lat 60-tych kiedy to mlodziez z klasy pracujacej zaczela przejmowac mode i muzyke jamajskich imigrantow.
W latach 70-tych czesc skinheadow padla ofiara propagandy Frontu Narodowego.
W tej chwili np. w Niemczech praktycznie nie ma nazi-skinow,
a duza czesc skinheadow stoi na pierwszym froncie walki z faszyzmem. Stereotyp skina - neonazisty pokutuje wciaz w mediach, bo jest latwo rozpoznawalnym symbolem i sposobem by zaszufladkowac problem, podczas gdy 90% rzeczywistych neo-nazistow nie rozni sie wygladem od przecietnej mlodziezy. Pora by lewica/ruch antyfaszystowski to zrozumiala i przestala szukac wroga tam gdzie go nie ma.
Antifa Hooligans forever !

autor: Mao Tan Wen, data nadania: 2011-12-01 15:13:13, suma postów tego autora: 368

Paweł Ciupak,

podstawy wiedzy o tej ciekawej subkulturze to nawet w internecie znajdziesz, skąd się wzieli, jakie mają korzenie, wartości, kulturę i dlaczego zaczęto nazywać ich naziolami (z którymi nie mieli nic wspólnego).
Mao trochę wspomniał.

autor: Getzz, data nadania: 2011-12-01 16:06:59, suma postów tego autora: 3554

+

No tak, do przewidzenia: prawacki prowokator mlm szczuje na Antifa Skinheads ;) - nie podoba mu się ich symbolika.

autor: Angka Leu, data nadania: 2011-12-01 22:05:49, suma postów tego autora: 3102

"Sądzą, nie wiedząc że już osądzeni".

nie badzcie bezpieczni -
- milosnicy faszystow,
poeta byl na Krakowskim Przedmiesciu.

autor: Czarek, data nadania: 2011-12-02 01:44:21, suma postów tego autora: 306

Polska lewica w poszukiwaniu przyjaciół

Najpierw zaloty do "antyestablishmentowych" kiboli piłkarskich, teraz - do skinheadów. No, pogratulować towarzyskiego nosa.
Jestem skłonny uwierzyć, że w Niemczech i paru innych, bardziej od Katolandu cywilizowanych krajach, skinheadzi lewicowi i antyfaszystowscy stanowią większość. W prawoskrętnej Polsce jednak, śmiem przypuszczać, łatwiej od takowych znaleźć czterolistną koniczynkę.
Dlatego odradzam lewicowcom podchodzenie do każdego łysego osiłka w glanach krzycząc "Viva la revolucion" i "Vivat antifascista" i proponując żółwika.

autor: xionc_fil, data nadania: 2011-12-02 11:13:22, suma postów tego autora: 63

xionc,

subkultura skinheadów w Polsce w 2011 roku jest bardzo nieliczna, więc nie tak często spotkasz "osiłków w glanach" (też niewiele wiesz o tej subkulturze pisząc tak).
Została zastąpiona (wraz z innymi prawdziwymi subkulturami) przez znacznie głupsze pseudosubkultury (istnieje takie słowo?), bo w obecnych czasach prawdziwych subkultur już nie ma.
Dziś neonaziści chodzą w garniturach i krawatach. Nacjonalisci też. Np. taka Młodzież Wszechpolska jest chyba pośmiewiskiem (z wielu powodów, od wizerunku grzecznych chłopców, po bycie teczkonoszami posłów z LPR) wśród prawdziwych nacjonalistów w dawnym stylu. Traktują ich pewnie tak jak my tutaj, na lewicy.pl Kwaśniewskiego i SLD.

autor: Getzz, data nadania: 2011-12-02 13:20:21, suma postów tego autora: 3554

@Getzz

Może i nie jestem wielkim ekspertem w zakresie "subkultur" (jeżeli już muszę klasyfikować ludzi, to wolę ich dzielić na myślących i bezmyślnych), ale parę lat już w tym dziwnym kraju żyję i kilku obserwacji dokonałem. Może z jakichś powodów "prawdziwi" skinheadzi chowają się na mój widok, ale te ogolone, obute w glany indywidua, które zdarzyło mi się spotkać, prezentują z reguły poglądy z nurtu "Rudolf Hess moim wzorem jest".
Tak, wiem, że "oldskulowi" londyńscy skinheadzi prezentowali zgoła inny pogląd na świat niż ich nadwiślańskie podróbki, ale tak się składa, że nie żyjemy w Brixton 1969, tylko w Klechistanie 2011 i skinheadzki "image" kojarzy się
jednoznacznie ze skrajną prawicą.

autor: xionc_fil, data nadania: 2011-12-02 13:45:31, suma postów tego autora: 63

./..

Może popsuję trochę piękny czarno-biały obrazek, ale to, że ktoś jest z Antify nie znaczy jeszcze, że jest lewakiem. Z drugiej strony, sporo skinheadów z gatunku "ani sharp, ani nazi" koleguje się z boneheadami, bo łączą ich rozrywki twardych facetów, czyli przede wszystkim piłka nożna i burdy stadionowe, a lewacy to dla wielu hipisi, których z powodów subkulturowych, niekoniecznie politycznych, należy zwalczać.

Mało tego, wielu spośród nazi-skinów nie interesuje specjalnie polityczna strona swojej subkultury, po prostu nazizm jest groźny i zły, a oni właśnie tacy chcą być, więc "straszą" tego rodzaju symboliką...

Bezmyślne stereotypy nic w tej sprawie nie wyjaśniają, ale jak ktoś się uprze, to zawsze w łysym w glanach będzie widział neonazistę...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2011-12-03 08:47:13, suma postów tego autora: 3566

Dodaj komentarz