jest kontrowersyjnego w "ściganiu zbrodni z czasów radzieckiej dominacji"?
Orban rzeczywiście ma taka opropozycję w sprawie bezdomnych (co warto sprawdzić), to w takim razie widocznie chce on zapewnić bezdomnym pracę, chleb i dach nad głową.
W Anglii bezdomni czestokroć starają się dostać do więziwenia, żeby mieć, co jeść i gdzie mieszkać.
Tymczasem na Węgrzech nie trzeba będzie się o to starać.
Nie stanowią poważnej alternatywy dla Orbana. Ich neoliberalizm i bezczelnośc podszyta korupcją są jedna z przyczyn tego, że skrajna prawica i faszyści panoszą się teraz na Węgrzech. Ech smutno się człowiekowi robi, co się dzieje z krajem gdzie kiedyś była Węgierska Republika Rad (1919) i Rada Robotnicza Wielkiego Budapesztu (1956)...
panstwo nie interesuje się bezdomnymi, to jest oskarżane o bezduszny stosunek do "ofiar zła kapitalizmu".
A jeżeli się nimi interesuje, wtedy zarzuca mu się "nadzorowanie i karanie" bezdomnych.
I tak źle, i tak nie dobrze.
politykę wobec bezdomnych prowadzą robotnicze pastwa Fedracja Rosyjska, Ukraina i Mołdowa?
Na zasadzie...
Tytuł: "Morderca w granatowej koszuli znów uderzył"
ABCD: "Co macie do koloru granatowego?"
"A w jakich koszulach grasują mordercy w Rosji, na Ukrainie i w Mołdowii?"
"Jak mordują w granatowych koszulach to nie dobrze. Jak mordują pomarańczowych, to też nie dobrze. Zdecydujcie się!"
to abecadło nie przeszło do solidarnej polszy?
warto zapytać, jak oni by rozwiązali problem włóczęgostwa (dotkliwy niejednokrotnie również dla ludzi, którzy uprawiają włóczęgostwo)?
Nie chcę być złośliwy (naprawdę nie), ale czy tak samo powiesz, jak państewko postanowi w podobny sposób "zainteresować" się np. osobami z widoczną nadwagą?
Po krotkiej przerwie na ZSRR wrocilismy do pomyslow znanych z Dickensa, Jacka Londona ("Na szlaku") i Orwella ("Na dnie w Paryżu i Londynie".
no tak, osoby z nadwagą są ofiarami zła kapitalizmu. Ten piekielny ustrój produkuje tyle smakołyków, że ciężko zachować linię. Dziś na przykład w przytulnym lokaliku odkryłem przepyszne "pierogi z nadzieniem mięsnym"...
Ale jak państwo mogłoby tym ofiarom przyjść na ratunek? Zabronić jadania pierogów?
Obawiam się, że rządząca u nas lewica i na to może pójść. Dlatego, na wszelki wypadek, dopóki jeszcze wolno, zjem kolejną porcję pierożków.
ciemnota na prawicy dalej potrafi mnie zaskoczyć
Czy Orban się nimi "zainteresował" jako ofiarami kapitalizmu?
myślę, że tak.
Dodam, że więzienie w dzisiejszych czasach - to już coś zupełnie innego niż średniowieczna ciemnica z wiązką słomy, chlebem i wodą.
To już było na początku XX wieku w USA o opisał to mój ulubiony pisarz Jack London we wspaniałym opowiadaniu " Jak mnie przymknęli" gdzie zawarł chyba własną historię odsiadki w jednym ze stanowych więzieni w USA ...... właśnie za włóczęgostwo :(
Cóż historia zatoczyła koło a prawica europejska ..... gdyby głupota mogła latać ..... to szybowała by ona jak gołębica na niebie ....... :), :)
jacekx
Ps. Polecam tą pouczającą lekturę ......
Proponuje byś płacił 600$ za każdy kilogram nadwagi. Nadwaga jest szkodliwa nie tylko dla grubasa ale i innych obywateli, co udowodniła Anna Zawadzka w tekście w którym opisała jak takie osoby siadają w autobusie. Otóż grubasy często zajmują dwa siedzenia by zmieścić swoje tłuste dupska i na to nie moze być zgody!
jego to bym za ilosc kretynskich komentarzy wsadzil:)
nie badz taki surowy :))))
blazen nawet w cylindrze bedzie blaznem:)
A na Węgrzech rządzonych przez komunistów bezdomnych znano tylko z lektur Dickensa i Londona.
Ty też chcesz być ..... błaznem w cylindrze :)
jacek
tak jackux, wyobraź sobie, że to nie żarty ani science-fiction, ale prawda, komuniści potrafili.
Nép szava - Isten szava (to tak z okolic 1848).
Mam nadzieję, że odpowie bez podtapiania. Czy gdy Jarosław Kaczyński krzyczał, że i w Warszawie będzie Budapeszt, to miał na myśli:
a) rok 1956?
b) karanie bezdomnych?
chyba sie nie dowiesz.4 litery teraz sie miota pomiedzy tym tlustym w okularach a "ukochanym " do niedawna prezesem :)
pewnie i tak przy tusku skonczy.
_______________________________ cytat mlm
Magyar Népköztársaság
A na Węgrzech rządzonych przez komunistów bezdomnych znano tylko z lektur Dickensa i Londona.
____________________________________ koniec cytatu
.................
jacekx