Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Sonda: Najważniejsza lewicowa książka roku 2011 wydana w Polsce

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Hm...

Nie wiem, po co robić taki sondaż, skoro i tak wygra książka o Wróblewskim, bo fan@tycy będą produkować głosy, tak jak rok temu na Sekurę i jego książkę, której pewnie 99% ludzi wchodzących na lewica.pl nie miało w rękach. Na razie, jeszcze chyba się nie dowiedzieli o sondażu - na Wróblewskiego 0 głosów oddanych.

autor: anakonda , data nadania: 2011-12-10 22:18:14, suma postów tego autora: 126

"Wielka Transformacja"

Kral Polanyi

autor: sputnik, data nadania: 2011-12-11 01:10:11, suma postów tego autora: 52

"Duch równości. Tam gdzie panuje równość, wszystkim żyje się lepiej"

Co prawda nie czytałem książki pt. "Duch równości. Tam gdzie panuje równość, wszystkim żyje się lepiej" Pickett i Wilkinsona, ale z opisu skali wpływu na elity polityczne i szerokie warstwy społeczeństwa Zjednoczonego Królestwa gdzie została wydana po raz pierwszy przypuszczam, że jest to najważniejsza książka wydana w Polsce w tym roku. Może przez najbliższe 3 tygodnie wyjdzie jednak coś ważniejszego?

autor: Samael, data nadania: 2011-12-11 17:54:41, suma postów tego autora: 103

Ech.

Ażeby oceniać, trzeba czytać, choćby recenzje. Ja ledwo "Żyto w Dżungli" ostatnio. Chwalę się,

autor: prezio, data nadania: 2011-12-11 18:26:57, suma postów tego autora: 878

...

Przeczytałe 2 książki z listy, ale nie książkę Pickett i Wilkinsona, którą wymieniłem jako najważniejszą wydaną w tym roku w Polsce. Próbka jest na chomiku. Książka była komentowana w "Europie" w obszernym wywiadzie z Wilkinsonem.

autor: Samael, data nadania: 2011-12-11 19:17:40, suma postów tego autora: 103

Czytajcie klasyków!

Karol Marks:"18 brumaire'a Ludwika Bonaparte".

autor: Filozofka87, data nadania: 2011-12-12 06:54:10, suma postów tego autora: 183

Nieprzeczytana

To od lat najpopularniejsza ksiażka w Polsce.

autor: red spider 666, data nadania: 2011-12-16 07:49:46, suma postów tego autora: 1549

Brakuje jednej

ważnej pozycji - książki Snydera o Kelles-Krauzie, wydanej przez Krytykę Polityczną. Formalna data edycji to co prawda rok 2010, ale książka ukazała się wiosną 2011 (zdaje się, że w tym samym czasie, a nawet ciut później niż biografia Ciołkosza). Niezależnie co sądzimy o książce, samo to, że o polskim marksiście i jednym z niewielu tej klasy polskich ideologów lewicy napisał książkę amerykański badacz, jest chyba warte uwagi co najmniej tak samo jak zwykłe polskie przekłady kolejnych wywodów o złu kapitalizmu.

autor: Durango 95, data nadania: 2011-12-17 02:19:02, suma postów tego autora: 3848

Dodaj komentarz