Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

USA: Seniorki spowodowały zamknięcie Bank of America

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Aż dziw bierze, że hamerykańscy stróże systemu

nie potraktowali staruszek jak innych oburzonych. Demokracja, buahahaaha

autor: Stirlitz, data nadania: 2012-01-08 10:17:01, suma postów tego autora: 1578

Ci "rydzycy"

są związani z wielkim sukcesem SKOKów czyli konkurencji dla banków, która jest solą w oku reżimu, a szczególnie jego bezpośrednio powiązanej z Wall Street częsci jaką jest gazeta Wyborcza. Śmiem twierdzić, że sukces SKOKów w Polsce jest większy niz tych sympatycznych skądinąd pań.Szkoda, że nie dostrzegają tego redaktorzy lewica.pl

autor: kontras, data nadania: 2012-01-08 10:31:50, suma postów tego autora: 1774

wow! Wild Old Women

Co gorsza polscy oburzeni wpadają w sieć Nowego Ekranu albo Młodzieży Wszechpolskiej.

autor: Roger, data nadania: 2012-01-08 10:08:59, suma postów tego autora: 514

Wspaniałe kobiety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.

autor: nana, data nadania: 2012-01-08 10:42:25, suma postów tego autora: 4653

SKOKi to banki jak wszystkie, tyle że mocno zorientowane politycznie

Podniecać się "sukcesem SKOKów" to jak ekscytować się tryumfem Biedronki nad Lidlem czy odwrotnie.

autor: west, data nadania: 2012-01-08 11:08:53, suma postów tego autora: 6722

offtopowo

http://wolnemedia.net/polityka/poczatkiem-dyktatury-w-usa/

Czy ktoś coś wie na ten temat? Jeżeli to prawda, a mnie nie zdziwi jeśli tak, wszak to państwo bandyckie... to szykuje nam się straszny rok...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-01-08 11:28:53, suma postów tego autora: 6205

Patologia?

Nasze Old Wild Crazy Women nie zajmują się takimi duperelami, a ich kontakt z bankami sprowadza się do wypełniania przelewów na poszukiwania geotermalne Ojca Dyrektora - dobre to i jaki ma wpływ na PKB! No może jeszcze sobie czasami pogaworzą pod krucyfiksem jako Occupy Zamkowy Square i wspólnie podziargają moherki przypinane i w wersji lux. Wstydu te amerykańskie emerytki nie mają. A potem się dziwią w tych Stanach, że nie są zieloną wyspą szczęścia i zgody społecznej, tak jak Chrystus Narodów - Polska.

autor: anakonda , data nadania: 2012-01-08 12:22:35, suma postów tego autora: 126

Sierp i młot

Ciekawa informacja. Podrzuć jakiś artykuł w tym temacie, bo to wydaje się bardzo ważne. Grzecznie dziękuję.

autor: anakonda , data nadania: 2012-01-08 12:32:37, suma postów tego autora: 126

SKOKi

to spółdzielcze kasy oszczędnościowo pożyczkowe , jak ktoś uważa, że to banki takie jak wszystkie to cóż uczyć się trzeba, a potem dopiero pisać.
To, że są jednocześnie obywatelskie co konsumenci junk mediów nazywają politycznością, to bardzo dobrze o nich świadczy. Zwykłe banki oczywiście są apolityczne dla westów itp. którzy nie kojarzą stron reklamowych z innymi treściami.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-08 12:32:53, suma postów tego autora: 1774

Bądź tak dobry kontrasie i wytłumacz mi (albo wskaż jakieś opracowania do poczytania)

wskazujące że instytucje pod nazwą SKOK bankami nie są. Bo być może jestem w błędzie, nie są to banki tylko np. piekarnie albo domy publiczne? Kto wie?
Co do "polityczności"czy "apolityczności" to sprawa jest prosta - są to instytucje pisowskie, o czym można się łatwo przekonać czytając ich materiały promocyjne.

autor: west, data nadania: 2012-01-08 12:43:56, suma postów tego autora: 6722

szlag mnie trafia

co to za ankieta?
gdzie tow. prez. Morales i gdzie tow. prez. Chavez?
zabrakło ankiety? Miejsca zabrakło?
jaja sobie robicie?

to ma być lewica?
Gówno a nie lewica!

pozdrawiam!
gabriela
-------------------------------

Piszę tu bo 5 pierwszych nazwisk z listy lewica.pl odbija listy! nie mozna się połączyć! Wszystko odbija!

autor: abangel666, data nadania: 2012-01-08 15:19:46, suma postów tego autora: 411

wescie

czytaj jeśli już nie ze zrozumieniem to przynajmniej dokładnie.
Jakbyś to potrafił to wiedziałbyś, że nie napisałem, że bankami nie są, raczej należałoby napisać, że właśnie one są prawdziwymi bankami.
A jak masz czas to poczytaj sobie ich statuty, zasady udzielania pożyczek, inwestowania, kupowania udziałów itp.bo na ich streszczanie w uproszczonej wersji dla czytelników GW nie mam tu czasu.
Notabene jedną i jak dotąd najskuteczniejszą forma protestu związaną z ruchem OW jest właśnie przenoszenie pieniędzy ze zwykłych banków do tamtejszych SKOKów.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-08 16:08:24, suma postów tego autora: 1774

anaconda

No własnie ja zapytałem, czy ktoś coś więcej na ten temat wie ;-). Ta informacja pojawia sie na wielu portalach polskich i zagranicznych, raczej spoza mainstreamu. Nie jest ona do końca tak offtopowa, bo to tak jakby reakcja amerykańskiej, tfu! demokracji na Dzikie Babcie, Czy Okupuj Wallstreet. I wiszace w powietrzu poważne niepokoje
Ten dokument nie wydaje sie czymś wyjątkowym. To tak jakby rozszerzenie Patriot Act Busha, aczklowiek jego konsekwencje mogą być coraz bardziej poważne. Już ni na żarty ale całkowicie realnie w USA rodzi się faszyzm. Zakres ograniczeń swobód obywatelskich i praw człowieka zawartych w tym akcie (jeśli to wszystko prawda) uzasadnia twierdzenie, że w USA rozpoczyna się stan wojenny. To są ograniczenia rodem z tych jakie okupant narzuca podbitej ludności... a to ponoć ich rząd ;-)
Za terrorystę, wroga Imprium Zła, którego bez wyroku można bedzie zamknąć w obozie koncentracyjnym (dotychczas to było Guantanamo, teraz obozy koncentracyjne - jeśli to prawda - będą już mogły powstawać na terytorium USA) mozna być bardzo łatwo uznanym. Ponoć już na podstawie Patriot Act można kogoś zapuszkować, gdy zgromadził w domu żarcia na dłużej niż 3 dni... bo to jest podejrzane ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-01-08 17:17:06, suma postów tego autora: 6205

az serce rosnie

po takim newsie :DDD

autor: MJ, data nadania: 2012-01-08 19:22:48, suma postów tego autora: 1280

Widzisz, kontrasie, jak szybko przeszedłeś od czegoś takiego

cytuję: "SKOKów czyli konkurencji dla banków" do przyznania że SKOKi to banki?
Jestem pewien że odrobina refleksji, a zwłaszcza zapoznanie się z owymi "zasadami udzielania pożyczek i inwestowania", pomogą ci uświadomić sobie że są to w dodatku banki takie same jak wszystkie inne. Ofertę mają taką sobie, no ale jak Ojciec Dyrektor powie to babuliny i tak poniosą swoje skromne emeryturki do SKOKów i biznes będzie się dalej kręcił.

autor: west, data nadania: 2012-01-08 19:26:47, suma postów tego autora: 6722

SKOKi to takie same banki jak wszystkie

udzielają oprocentowanych kredytów, prowadzą konta i lokaty, mają nawet bankomaty. Nazwy kasa używają tylko po to aby uniknąć niekorzystnych zapisów ustawy o prawie bankowym i być poza kontrolą NBP. Tak poza tym to wszystko jest tam po "bankowemu" weż kredyt i nie spłać to komornik wcześniej czy później zapuka.

autor: ktos, data nadania: 2012-01-08 19:41:33, suma postów tego autora: 35

s&m

w piatek byl wywiad z rzecznikiem saudyjskiego msz.on posrednio potwierdzil ta informacje.doradzal obywatelstwom krolestwa ktorzy maja tez amerykasnkie zeby zrezygnowali z amerykanskiego inaczej sluzby konsularne nie bede mogly im pomoc.doradzal takze wycofywanie inwestycji itd z usa.np.bank w ktorym mam konta oglosil ze z dniem 31.12 zeszlego roku wycofal z usa 160mld dolarow i umiescil je na rynkach azjatyckich.takze banki algierskie wycofaly rezerwy w wysokosci 150 mld dolarow z usa.kraje zatokowe itd...jezeli bankierzy juz panikuja tzn ze cos jest nie tak :))boja sie pewnie powtorki z wtc gdzie z skarbcow "ulotnily" sie milairdowe rezerwy w zlocie emiratow,bahrajnu,kataru itd...

autor: pazghul, data nadania: 2012-01-08 19:50:22, suma postów tego autora: 1489

skoki

pożyczają więc muszą ściągać chyba, że ktoś uważa, że ściąganie długów przy pomocy komornika to zło samo w sobie, a skoki powinny pieniądze ciułaczy rozdawać.
Tym bardziej, że w odróżnieniu od banków skoki pożyczają to co ludzie w nich składają, a nie tworzą pieniędzy z niczego.
Bankomat to urządzenie techniczne, kto chce ten korzysta tak samo jak telefon komórkowy itp.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-08 19:54:01, suma postów tego autora: 1774

wescie

nie popisuj się brakiem umiejętności myślenia, bo to, że ktoś jest dla banku konkurencją wcale nie znaczy, że sam nim nie może być. To nie ja "doszedłem" tylko Tobie wydaje się, że coś złapałeś, ale to twój własny ogonek, którym machasz myśląc, że to rozumek.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-08 19:58:15, suma postów tego autora: 1774

@kontras

Oczywiście że długi należy spłacać, ja nigdzie nie napisałem że nie, chciałem tylko porównać zakres i zasady działania banków jak i różnych parabanków (do których nalezą m. in. SKOKi), i wykazać że to w gruncie rzeczy to samo. A co do kasy, tu również mamy podobną zasadę: zarówno banki jak i parabanki obracają środkami, które lokują u nich ludzie. Każda instytucja finansowa potrzebuje pewnego kapitału na rozruch, także pieniądze "znikąd" jednak skąśtam pochodzi, a skąd mają go poszczególne instutucje, to już nie w moich kompetencjach.

autor: ktos, data nadania: 2012-01-08 20:15:27, suma postów tego autora: 35

Widzę kontras że z polszczyzną też masz kłopoty (-:

Nie ja pierwszy to zauważam, ale jakoś dotąd nie rzuciło mi się to w oczy.
Przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post.

autor: west, data nadania: 2012-01-08 20:58:10, suma postów tego autora: 6722

byl

Był taki skecz Monty Pythona o staruszkach z piekła rodem :P

autor: Ostap_Bender, data nadania: 2012-01-08 20:39:14, suma postów tego autora: 1002

pazghul podał ważną informację!

Czyżby te panie wywołały panikę wśród arabskich miliarderów? Byłoby to niezwykłe, gdyby było prawdziwe. pazgul - może te fakty jakoś skojarzysz?

autor: steff, data nadania: 2012-01-08 21:11:32, suma postów tego autora: 6626

"serce rosnie po takim newsie"

No, nie byłbym tego tak pewien. Moim zdaniem news ten jest raczej smutny. Mówi bowiem o tym, że ludzie mądrzeją dopiero na starość, w końcówce życia, wtedy gdy już (choćby z przyczyn biologicznych) niewiele mogą zdziałać. Całe życie posłuszni systemowi, w ten czy innym sposób wysługujący się mu, dopiero teraz zreflektowani się, że są przezeń robieni w bambuko. Z czego tu się cieszyć? O takich przeciwnikach kapitalizm marzy.

autor: Bury, data nadania: 2012-01-08 22:11:58, suma postów tego autora: 5751

steff

ja sierpowi odpowiadalem w zwiazku z ndaa a nie starszymi paniami :)

autor: pazghul, data nadania: 2012-01-09 01:21:31, suma postów tego autora: 1489

Mi też chyba odbija ;-)

Abangel:
"szlag mnie trafia

co to za ankieta?
gdzie tow. prez. Morales i gdzie tow. prez. Chavez?
zabrakło ankiety? Miejsca zabrakło?
jaja sobie robicie?

to ma być lewica?
Gówno a nie lewica!"

Też tak myślę! Jeśli nie ma towarzysza cyrkowca, organisty i "czarnego papieża" LaVeya, to powinien być chociaż tow. prez. Obama! Oi Kamela! ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-01-09 04:00:44, suma postów tego autora: 3566

staruszka z fakującym paluchem

jakaż to głęboki lewy język ciała...

a potem kwilicie, że nikt was nie traktuje poważnie, hehe

btw, co dala akcja babć oprócz utrudnień dla klientów banku?

autor: dr(e)s, data nadania: 2012-01-09 08:20:04, suma postów tego autora: 1539

@ sierp_i_młot, pazghul

Więcej na temat podpisanej przez Obamę, totalitarnej ustawy, National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2012, znajdziecie tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Defense_Authorization_Act_for_Fiscal_Year_2012.

autor: Marcel_Duchamp, data nadania: 2012-01-09 11:09:20, suma postów tego autora: 17

czy SKOK to bank

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spółdzielcza_kasa_oszczędnościowo-kredytowa

Spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa (SKOK) – instytucja parabankowa, zaliczana do szerokiej kategorii instytucji finansowych. W rozumieniu prawa SKOK nie jest bankiem – dzięki takiemu sformułowaniu prawnemu nie podlega kontroli przez te same instytucje, które kontrolują banki.

west, jak rozumiesz sformułowania: "instytucja parabankowa" i "nie jest bankiem"?

dziekuje, do widzenia.

autor: magenta, data nadania: 2012-01-09 12:31:38, suma postów tego autora: 102

west

masz złe wzorce.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-09 12:34:42, suma postów tego autora: 1774

=> Sierp

jak bedziesz czytal te prawicowe oszolomskie portale, ktore wyjasniaja, ze nie nalezy szczepic dzieci bo tak wynika z badan (!!!) pani doktor, ktora jest twarza religijnej medycyny to takie bedziesz mial poglady, nawet sie nie zorientujesz kiedy sam sobie to zrobisz ;)

NDAA jest ustawa o randze nizszej od konstytucji i jako taka nie znosi konstytucyjnych zapisow. Budowanie totalitaryzmu spokojnie obchodzi sie bez ostentacyjnego gmerania w ustawach, wystarczy pozbawic ludzi dochodow i osmieszyc jako nieudacznikow aby im pokazac gdzie ich miejsce w systemie.

autor: magenta, data nadania: 2012-01-09 13:05:37, suma postów tego autora: 102

sierp

W polskojęzycznym internecie trafiłem jeszcze tutaj:

http://newworldorder.com.pl/artykul,3244,USA-Wojna-przeciwko-Amerykanom-oficjalnie-zatwierdzona

ciekawe kiedy po nas przyjdą?

autor: Lexxx, data nadania: 2012-01-09 14:37:29, suma postów tego autora: 157

nawiasem mowiac

brakuje mi na tym portalu jakiegokolwiek artykulu na temat roznic miedzy spoldzielczymi SKOKami a komercyjnymi bankami. JEden z postulatow Ruchu 99% to przeniesienie oszczednosci z bankow do kas oszczednosciowych (ginal w i tak minimalnych newsach na temat). Mam nadzieje, ze to nie ze wzgledu na pisowsko-religijne zabarwienie SKOKów.

Poczuliby gdyby ludzie wycofali oszczednosci z bankow i zostawili tam niewielkie sumy na comiesieczne wydatki.

autor: magenta, data nadania: 2012-01-09 14:56:32, suma postów tego autora: 102

te obozy koncentracyjne juz nawet fotografowane byly i podawane jako prawdziwe i w stanach czekajace na zapelnienie - tyle ze zdjecia zrobiono w czassie lotow nad jednym z panstw azjatyckich - korea polnocna jesli dobrze pamietam

spiskowe teorie sa zabawne, dopoki nie spotka sie ich wyznawcow

autor: nikyty, data nadania: 2012-01-09 20:45:53, suma postów tego autora: 3572

Hehe

Spiskowi paranoicy zaraz będą nas straszyć czipowaniem ludzi albo piętnem Bestii 666 :P

autor: nakama, data nadania: 2012-01-09 21:44:03, suma postów tego autora: 593

Lexxx

http://www.sandiego.indymedia.org/en/2004/09/105692.shtml

autor: Rebel2, data nadania: 2012-01-10 02:59:34, suma postów tego autora: 3910

po kierunku drutów kolczastych zwięczających ogrodzenie widać, czy chodzi o to, żeby

nikt nie wszedł do środka, czy o to, by nie wyszedł na zewnątrz. Na tych zdjęciach widać wszędzie wyraźnie, że druty są skierowane do środka, czyli uniemożliwione ma być wyjście stamtąd.

autor: nana, data nadania: 2012-01-10 10:55:24, suma postów tego autora: 4653

...

Grupa staruszek skuteczniejsza w działaniu (przynajmniej w tej konkretnej akcji) od polskiej lewycy. Brazylijska lewicowa prezydent Dilma Rousseff zaczynała karierę od rewolucyjnego napadu na bank. Nasi lewycowcy od noszenia teczek i wgryzania się w struktury nomenklatury. Co kraj, to obyczaj.

autor: jazi, data nadania: 2012-01-10 11:47:46, suma postów tego autora: 496

magenta

Masz rację, ale jak widać z przedmiotowego newsa, nazwisko Rydzyk funkcjonuje na lewicy jako epitet.Nieważne co pisze, co osiągnął - ważne, że ksiądz katolicki.
Z kolei w mediach ojca dyrektora tak funkcjonuje słowo lewica, i tak to trwa ku radości innych.

autor: kontras, data nadania: 2012-01-10 12:54:56, suma postów tego autora: 1774

fakt, rydzyk zarobil, yyyy, osiagnal calkiem sporo...

autor: nikyty, data nadania: 2012-01-10 19:52:41, suma postów tego autora: 3572

nikyty

Twój komentarz to kompletna żenada na poziomie TVN, GW - zacznij chłopie myśleć, a nie tylko łechtać swój "ressentiment"

autor: kontras, data nadania: 2012-01-10 22:03:29, suma postów tego autora: 1774

Można pokazywać baranom czarno na białym,

że ustawa umożliwia bezterminowe przetrzymywanie obywateli bez sądu, a i tak będą bredzić o "spiskowej teorii".

autor: bolo, data nadania: 2012-01-11 11:09:48, suma postów tego autora: 4522

Dlaczego nie ma tu jeszcze ABCD

Z komentarzem, że te babcie to pewnie agentki-emigrantki ze Związunia, które są córkami prominentów KPZR?

autor: socjalpatriota, data nadania: 2012-01-11 18:46:51, suma postów tego autora: 471

kontras

jedno osiągnięcie mi wskaż rydzyka które nie było gromadzeniem wpływów i majątku

autor: nikyty, data nadania: 2012-01-11 19:14:14, suma postów tego autora: 3572

Amerykańskie mohery wzięły przykład z polskich i zaczęły zwalczać system

Dobrze, że lewacy doceniają "moher power".

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-01-11 22:34:56, suma postów tego autora: 6206

nikyty

Osiągnięciem jest właśnie wpływ.
Konkretnie wyłom w neoliberalnym monolicie medialnym - jedyny znaczący.
Wzrost pluralizmu medialnego poprzez prezentacje innego niż GW punktu widzenia.
Wystarczy ? czy może chcesz mnie przekonać, że posiadanie wpływu jest be?

autor: kontras, data nadania: 2012-01-12 10:45:42, suma postów tego autora: 1774

bolo

co sie dziwisz, zeby caly przewrot sie udal najpierw trzeba bylo wychowac niewolnikow tak, by nie zauwazali grozacego niebezpieczenstwa i reagowali alergicznie na wszelkie proby zwrocenia ich uwagi na fakty, ktore wrecz bija po oczach. Jak widzisz udalo sie doskonale...
Szkoda tylko, ze skonczymy razem z nimi w jednym obozie koncentracyjnym. O nazwie Ziemia.

autor: MJ, data nadania: 2012-01-12 18:42:37, suma postów tego autora: 1280

Czym różni się SN od 4 Liter

Głupotą postów chyba nie .... ?

SN to pasożyt wychowanek kapitalistycznego systemu ......
czytaj prawnik .... Papuga.

Papugi w większości nie sieją nie orzą i mają się w polskim kapitaliźmie wspaniale jak ryby w wodzie.

Cóż Polskie mętne prawo gdzie np. Pani Brzeska wspaniała kobieta i osoba walcząca o sprawiedliwość według Polskiej Prokuratury sama się zamordowała, sama polała środkiem palnym i pewnie zapaliła papierosa ....... Tfu takiej to grupy jesteś przedstawicielem SN.

Dlaczego Was potop SN nie pochłonie ...... ?

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-01-19 13:12:45, suma postów tego autora: 3088

Dodaj komentarz