Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Magdalena Lisińska: Koniec Zapatero, początek Rubalcaby

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Przegrali ale wygrali czyli sierakowszczyzna w natarciu

Po pierwsze :

Już wiemy że socjaliści przegrali ale dla czego w artykule nie pojawia się informacja kto wygrał i z jakim programem ?

Na czym polegał wybór po między przegranymi socjalistami a ich zwycięskimi adwersarzami ?

Po drugie :

Tekst napisany w konwencji KryPolowej Sierakowszczyzny :

Nie jest bowiem zaskakującym stwierdzenie, że to właśnie światowy kryzys oraz jego implikacje w największym stopniu przyczyniły się do całkowitej klęski linii politycznej prowadzonej przez byłego premiera.

Reasumując :

Największy od lat 20 kryzys kapitalizmu jest katem socjalistycznych partii w Europie.

Sierak argumentuje w/w tezę tym, że w czasach kryzysu wyborcy w sposób naturalny kierują się ku ruchom radykalnym i populistycznym.

W tym momencie rodzi się pytanie :

Jeśli wraz z kapitalistyczną bessą spadają notowania socjalistów to kiedy rosną ?

Kiedy rozpoczyna się hossa i kapitalizm odbija od dna ?

Czy nie czujecie że ktoś Was robi w konia ?

autor: Cud2, data nadania: 2012-02-14 14:59:34, suma postów tego autora: 3207

cudzie

oczywiście masz rację, ale za tym "dyskursem" kryje się tęsknota do wyborców idealnych, którzy dorośliby do kierowania się wartościami postmaterialistycznymi, kontentowaliby się jednopłciowymi małżeństwami i delikatnym szczypaniem katolickiego kleru. A jak tu nagle jest kryzys kapitalizmu to PSOE nie ma nic do powiedzenia, oczywiście poza banalnymi cięciami budżetu i walką o rating. Wyborcy też nie mają wyboru, bo zawarcie związku jednopłciowego też nic nie załatwi, geje tak samo w kryzysie mają przerąbane. Znacjonalizować by coś, postawić się MFW - nie, to nie pojawiło się w horyzoncie umysłowym Zapatero i jego kolegów czy koleżanek, w dowolnym wieku oni są i jakiejkolwiek płci.

autor: altstettiner, data nadania: 2012-02-14 18:48:14, suma postów tego autora: 1512

caly ten tekst mi ciagle sld i milera przypominal, zle sie go przez to czytalo

nie byla to nawet analiza pobiezna czegokolwiek, tylko taki nius troche rozgadany

cud - kula w plot - twoje zarzuty dotycza tego ze nikt nie chce tu ex-cathedra udowadniac twoich pogladow

stetiner - ile razy mozna w kolko jeden i ten sam zarzut podnosic?

autor: nikyty, data nadania: 2012-02-14 21:15:09, suma postów tego autora: 3572

"A jak tu nagle jest kryzys kapitalizmu to PSOE nie ma nic do powiedzenia,.."

A kto ma ??
Byle coś rozsądniejszego niż np. p.Sierp-i-Młot ?

Bo jeśli ktoś myśli, że jest możliwy (w jakiejkolwiek formie) powrót do systemu radzieckiego, to delikatnie mówiąc,
żyje w świecie fantazji.

autor: tarak, data nadania: 2012-02-14 22:37:37, suma postów tego autora: 3283

Myślę, że Hiszpanie wpierw nawrucą się na faszyzm

niż na ultra socjalizm(komunizm), o jakim tu wypisujecie.

W końcu tradycje faszystowskie są w tym kraju najdłuższe.
A i życie pokazuje, że komunistyczny liberalizm, to antyspołeczny bandytyzm.

autor: dzeus, data nadania: 2012-02-15 14:38:49, suma postów tego autora: 1046

Zapatero to kompromitacja lewicy i słaby premier

który zajmował się tylko kościołem i sprawami obyczajowymi a jak wyszło wszyscy wiemy

autor: Fred_BB, data nadania: 2012-02-15 21:56:12, suma postów tego autora: 676

nykity

- prawa par jednopłciowych dla mnie są o.k., nie jestem bynajmniej czcicielem mitu tzw. rodziny tradycyjnej, przywilejów kleru też nigdy nie będę bronił, tylko pamiętajmy o tym, co naprawdę decyduje o jakości życia mas i o tym, co zostaje z lewicy. Żadnych złudzeń.

autor: altstettiner, data nadania: 2012-02-16 08:36:07, suma postów tego autora: 1512

altstettiner : "...pamiętajmy o tym, co naprawdę decyduje o jakości życia mas..."

No, co ?
Bo chyba nie sprawiedliwy podział ?
To jest postulat z wszech miar słuszny, ale chleba masom nie da - więc co ???

autor: tarak, data nadania: 2012-02-16 19:27:30, suma postów tego autora: 3283

altstettiner

ja nie mówię że jesteś przeciwko, ja się pytam ile można jedno i to samo mówić? powiedziałeś już raz i drugi i spoko, słyszymy się

autor: nikyty, data nadania: 2012-02-17 01:52:45, suma postów tego autora: 3572

altstettiner jak zwykle - palnie coś jak niegdyś towarzysze z trybuny do szerokich mas ...

...ale bez suflera nie potrafi wyjaśnić co miał na myśli.
A ponieważ podpowiadacz ze zgryzoty poszedł na wódkę, to nie dowiemy się co, zdaniem altstettinera, jest najważniejsze dla szerokich mas i jak to osiągnąć.

autor: tarak, data nadania: 2012-02-20 20:33:05, suma postów tego autora: 3283

Dodaj komentarz