Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Joanna Piotrowska: O przemocy wobec kobiet

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

"SLD w obronie praw kobiet"

"SLD w obronie praw kobiet" http://krzysztofmroz.blog.onet.pl/SLD-w-obronie-praw-kobiet,2,ID457057493,n

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-03-08 20:46:51, suma postów tego autora: 569

Kiedy wreszcie koś napisze

O przemocy kobiet w stosunku do ludzi?

Co nie wierzycie, No to może pogadajmy o nierównym traktowaniu ludzi przez prawo w tym podłym kraiku.

autor: dzeus, data nadania: 2012-03-08 21:59:40, suma postów tego autora: 1046

oczywiście nie ma mowy o zlikwidowaniu przemocy wobec kobiet nie likwidując przemocy jako takiej

dlatego "przemoc wobec kobiet" jest następną próbą zantagonizowania płci - siłą rzeczy przeciwnych. Albo walczymy z przemocą jako taką, niezależnie od kogo ona wychodzi i kogo ona dotyka, albo dajmy sobie spokój z rozprzestrzenianiem bajek, jakoby to tylko kobiety podlegały przemocy.
Mamy to ze Starym praktycznie za sobą, ale bywały czasy, że mówił on "strzel mnie po pysku, jak ci to ulży, ale odzywaj się do mnie, bo inaczej ten piękny dzień szlag trafi". Jak wiadomo, dobry wybór jest nagradzany, a zły wybór jest karany - przez Los.
Czy przemoc fizyczną i psychiczną da się zlikwidować? - nie mam złudzeń, że to możliwe. Można niejako złagodzić formy wzajemnych relacji międzyludzkich. Charakter można człowiekowi wyrwać raczej chyba razem z duszą.

autor: nana, data nadania: 2012-03-09 11:09:53, suma postów tego autora: 4653

Dodaj komentarz