To podobno Białoruś a nie Izrael łamie prawa człowieka. Komiczne.
Po zabójstwie dzieci przed francuską szkołą łzy z ekranów i gazet zamieniły się w rwącą rzekę. Po śmieci zaś tysięcy libijskich dzieci te same ekrany pokrywał kurz.
Barbarzynstwo nasze oraz naszych przyjaciol nie jest tym, czym sie zdaje. Jest w zaleznosci od potrzeb: niesieniem wolnosci i demokracji, pomoca humanitarna, walka z terroryzmem, budowaniem i otwieraniem rynkow, ochrona ludnosci cywilnej. W ostatecznosci konieczna samoobrona.
Bardzo niepokojaca, lecz i symptomatyczna jest w tym aspekcie ksiazka Sama Harrisa, Koniec wiary. Religie sa niewatpliwie zlem absolutnym, ale walczyc z nimi by popierac Busha, Cheneya i Rumsfelda, to zaiste pokretna racjonalnosc.
jedna śmierć to tragedia, milion to statystyka?
Czy chciałeś w ten sposób usprawiedliwić jego żal, że tak mało zabił. A więc jednak Raskolników miał rację? Tak, Dostojewski był jednak geniuszem.
Myślę, Crystiano, że nie zapomniał, tylko chciał, żebyś się poczuł choć przez chwilę potrzebny na tym portalu.
że nikogo nie ruszają tysiące czy miliony zabitych w jakieś wojnie, powodzi czy trzęsieniu ziemi bo to abstrakcyjne liczby, znacznie łatwiej utożsamiać się z jedną czy dwoma ofiarami, które zobaczy się na ekranie, usłyszy wypowiedzi ich znajomych czy rodzin.
zginęło?
pytam, bo na forum są najwidoczniej naoczni świadkowie
Zapewniam cię, że nie dokonywałem żadnego wpisu na tym portalu w przeświadczeniu, iż jest jego powietrzem. Czyżbyś swoje traktował inaczej?
za cholere nie da sie nawet odtworzyc twojej logiki, a co dopiero ja zrozumiec...
takie informacje mozna znalezc w sieci :)
zreszta nikt nie pisal o milionach tylko tysiacach.
jakbys nie wiedzial to smierc dzieci nie jest tylko z powodu bombek,rakietek i strzelaniny.
wiesz ile trwalo potwierdzenie egzekucji na "geniuszu afryki"?
2 minuty 13 sekund :)tyle trwalo od slynnego jeczenia kadafiego :"szur,szur?" do jego rozwalki :)
Racjonalizm jest w sposob naturalny i genetyczny zwiazany z lewicowym swiatopogladem. Racjonalizm Harrisa jest nakierowany na zniszczenie swiatopogladow religijnych (z pewnymi wyjatkami) oraz (co glownie wazne) obrone istniejacego systemu wyzysku i opresji (uwagi o USA i Izraelu sa bardzo lakmusowe).
A tlumacz ksiazki nie zauwazyl w swym neoliberalnym racjnalizmie, ze Arundhati Roy to kobieta.
za zwrocenie mi uwagi na tekst Pawła Michała Bartolika: Czarna reakcja w szatach Woltera (internacjonalista.pl). To bardzo dobra ocena aktualnego kursu portalu racjonalista.pl, wydawcy ksiazki Harrisa.
Takim "racjonalistom" dziekujemy!
Nie, Steff. Uważam natomiast, że Crystiano nie miał niczego interesującego do napisania, ale koniecznie coś napisać chciał. Na to tylko zwróciłem (również niepotrzebnie) uwagę.