Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Drugi dzień miasteczka emerytalnego "Solidarności"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

znikajaca kasa

od dwudziestu lat zaciskamy pasa jako narod caly czas oszczedzamy a kazdy zdrowo myslaca osoba wie ze jesli sie oszczedza to pieniedzy powino przybywac.zamiast tego mamy okropne dlugi.gdzie sie pytam podzialy sie te wszystkie pieniadze ??

autor: Feniks, data nadania: 2012-03-27 22:53:33, suma postów tego autora: 274

Polak przed szkodą i po szkodzie

@Zdaniem Janusza Palikota pytanie postawione przez związkowców z „Solidarności” jest głupie.

Jeszcze głupsze jest największe poparcie dla Palikota wśród młodych. Krótko mówiąc młodzi Polacy zgadzają się tyrać na kapitalistów do śmierci (ci którzy w ogóle pracę mieć będą).
A ile pomyj wylewanych jest na mlm, kiedy tylko przypomina jaki to durny jest naród polski, młody czy stary.

autor: mlm, data nadania: 2012-03-28 08:00:37, suma postów tego autora: 4284

Lądnie się bawią...

a konto emerytur, których dla większości nie będzie!

autor: steff, data nadania: 2012-03-28 09:50:10, suma postów tego autora: 6626

./..

http://www.wykop.pl/ramka/667027/czym-rozni-sie-ufo-od-ofe/

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-03-28 11:12:15, suma postów tego autora: 3566

./..

Mln, po prostu nikt nie lubi takich prowokatorów jak Ty.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-03-28 11:13:25, suma postów tego autora: 3566

Miś_Bucharin

Nikt? A skąd wiesz?

autor: steff, data nadania: 2012-03-28 16:54:54, suma postów tego autora: 6626

leszek miller

Kiedy odda pieniadze wywiezione do szwajcarii po bylej PZPR?
i z POLISY?

autor: dcio, data nadania: 2012-03-28 19:32:39, suma postów tego autora: 391

Panna "S" odzyskuje cnotę?

Nawet jeżeli nie do końca, to protestujący mają świętą rację. Trzymam za nich kciuki. Nie dotyczy to politutek, które chcą się pod nich podpiąć jak g... pod okręt.

autor: szczupak, data nadania: 2012-03-28 23:24:19, suma postów tego autora: 3747

./..

Masz rację, Steff, nie wiem. Są tu przecież i tacy, którzy (podobno) lubią ubeków i ich ucholi, więc i to jest możliwe, choć mimo wszystko mam jednak poważne wątpliwości czy nie odczuwają dreszczyku emocji, gdy tacy ludzie staną im za plecami...

Tobie oczywiście wolno brać za dobrą monetę wszystko, co wypisuje ten prowokator. Po tym, jak pokładałeś lewicowe nadzieje w panu prezydencie Obamie, a na naszym podwóreczku w Nanie dostrzegałeś uosobienie lewicowości, nie wymagam wiele od Ciebie.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-03-29 11:18:17, suma postów tego autora: 3566

A gdzie wzmianka o tym, że tow. Leszek Szmaciak śpiewał

wraz ze związkowcami "Mury"?

To się nadaje do prasy, a nie rozważania mlm, jakim to jest durnym przedstawicielem durnego narodu.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-03-29 15:55:46, suma postów tego autora: 6199

Ładny obrazek

Solidarność śpiewająca "Mury", jak tło dla tego starego, cynicznego gnoja.
Niech to szlag trafi.
Przez głupotę związkowcy przegrywają. Zamiast postawić warunki wstępne jakichkolwiek rozmów o podnoszeniu wieku emerytalnego: skrócenie dnia roboczego do 7 godz. a w cięzkich warunkach do 6 przy zachowaniu płacy, zasiłek dla bezrobotnych, pasmo pracownicze w TV publicznej żeby świat pracy miał forum prezentowania swojego stanowiska bo na razie maja tylko te chuje z lewiatana itp. , a jak nie to Tusk na drzewo i nie ma gadania, paraliżujemy ten kraj na Euro, to tulą każda mende polityczną od Milera do Kaczora. A gonić to cholerstwo. Oni powinni sie bać tam nawet zblizyć.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-03-29 18:40:25, suma postów tego autora: 1549

dcio pierniczysz takie prawicowe głupoty .....

, że aż chce się lewicowo rzygać.

Mądrale, z prawicy czy ultralewicy udają głupich i nie wiedzą .....

Nie wiedzą, że żadne pieniądze nie zostały wywiezione.....
Nie wiesz,że jako partia państwowa PZPR zatrudniała pracowników na umowę o pracę i tym ludziom po likwidacji partii trzeba było wypłacić odprawy ......
Natomiast rzeczywiście ciekawe, co stało się z kasą Solidarności schowaną przed stanem wojennym ......

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-03-29 21:46:28, suma postów tego autora: 3088

Ultralewico RP

wam nienawiść do innych ugrupowań lewicowych rozum przesłania
.....
Cóż miłość własna Wam rozumu nie zastąpi.....

Choć nie myślałem, że Ty misiu taki ultralewak :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-03-29 21:52:27, suma postów tego autora: 3088

./..

Jacku, a propos czego to piszesz?

Na marginesie, nie jestem żadnym _ultra_-lewakiem, tak jak nie wierzę w _super_-bohaterów ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-03-30 12:09:53, suma postów tego autora: 3566

A gedzie bojówki $ld?

Odpowiedź!
Szykują jak zwykle pały, by lać ludzi pracy broniących swoich praw.

autor: dzeus, data nadania: 2012-03-30 15:58:51, suma postów tego autora: 1046

Miller: SLD wraz z NSZZ "S" w obronie sprawiedliwości społecznej

"Miller: SLD wraz z NSZZ "S" w obronie sprawiedliwości społecznej" http://krzysztofmroz.blog.onet.pl/Miller-SLD-wraz-z-NSZZ-S-w-obr,2,ID461778887,n

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-03-30 22:56:15, suma postów tego autora: 569

To zadaj sobie Misiu pytanie .....

Kim Ty jesteś na forum Komentarzy lewica.pl ?

Jaką tu pełnisz rolę ?

Bo ja widzę Cię tu jako Super_Lewaka :)

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-03-30 23:44:13, suma postów tego autora: 3088

dzeus ......

póknij się pałą w czerep rubaszny zanim napiszesz następną
głupotę .....

Ja już tu w jakimś miejscu w komentarzach pisałem .....

Dzeus Ty jesteś chory ..... lecz się bo to
coś jakby choroba nieuleczalna o tajemniczej nazwie $+SLD.

Chyba pierwsze słowa jakie jako niemowle wydałeś to nie
mama czy tata ale ......

pierwsze $ a drugie to SLD :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-03-30 23:52:23, suma postów tego autora: 3088

./..

Jacku, skoro tak twierdzisz, to pewnie jestem. Nadal jednak nie zdradziłeś z jakiego powodu mnie o tym informujesz?

A przy okazji, tak się składa, że z definicji lewak już jest ultra, a bohater super, zatem nie jest potrzebne tworzenie nowomodnego masła maślanego.

Superpozdrawiam ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-01 10:20:23, suma postów tego autora: 3566

Jasiu obraziłeś się ..... sorry :)

Ultralewica jest mało konstruktywnym rozwiązaniem dla fana lewicy .
Dużo w niej swarów i naiwnej lewicowości oraz utopijnych pomysłów na RP jak dla mnie jackax marksisty za dużo :( ......

A myślę też , że Misiu
marnujesz się na ultralewicy :).

Nie wiem też, czy każdego lewaka można zaliczyć do
ultralewicy ?
Mam na myśli np. komunistów.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-02 17:53:58, suma postów tego autora: 3088

Wiki widzi to tak

Cytat z Wiki

Skrajna lewica (radykalna lewica, ultralewica, ekstremizm lewicowy, rewolucyjna lewica) – postawa społeczno-polityczna, obejmująca lewicowe nurty polityczne charakteryzujące się postawami antykapitalistycznymi i jednocześnie rewolucyjnymi, takie jak:

Komunizm

Nurty

Marksistowskie
LuksemburgizmLeninizmTrockizmMaoizmInne
Anarchizm komunistycznyKomunizm chrześcijańskiNarodowy bolszewizm

Państwa rządzone przez partie komunistyczne

Koreańska Republika Ludowo-DemokratycznaRepublika KubySocjalistyczna Republika WietnamuLaotańska Republika Ludowo-DemokratycznaChińska Republika LudowaFederalna Demokratyczna Republika NepaluRepublika Cyprudawne państwa komunistyczne
Związek Socjalistycznych Republik RadzieckichMongolska Republika LudowaPolska Rzeczpospolita LudowaNiemiecka Republika DemokratycznaWęgierska Republika LudowaCzechosłowacka Republika SocjalistycznaSocjalistyczna Federacyjna Republika JugosławiiAlbańska Republika LudowaSocjalistyczna Republika RumuniiBułgarska Republika LudowaDemokratyczna Republika AfganistanuLudowo-Demokratyczna Republika JemenuDemokratyczna KampuczaLudowa Republika KampuczyLudowo-Demokratyczna Republika EtiopiiLudowa Republika BeninuLudowa Republika KongaLudowa Republika AngoliLudowa Republika Mozambiku

Teoretycy i działacze

Karol MarksFryderyk EngelsWłodzimierz LeninLew TrockiJózef StalinLeonid BreżniewErnesto GuevaraFidel CastroRaúl CastroJosip Broz TitoAntonio GramsciRóża LuksemburgKarl LiebknechtFeliks DzierżyńskiJulian MarchlewskiBolesław BierutNicolae CeauşescuWalter UlbrichtHồ Chí MinhMengystu Hajle MarjamKim Ir SenKim Dzong IlEnver HodżaMao ZedongLin BiaoPrachanda

[pokaż] Tematy powiązane

AnarchizmKapitalizmImperializmRealny socjalizmDyktatura proletariatuZdegenerowane państwo robotniczeReformizmRewizjonizmRewolucjaSocjaldemokracjaSocjalliberalizmSocjalizm naukowy

Anarchizm

Nurty

bezprzymiotnikowychrześcijańskifeministycznyindywidualistycznykolektywistycznykomunistycznysyndykalistycznyzielony

Anarchizm
w historii

Komuna ParyskaPowstanie w KronsztadziePowstanie MachnyPowstanie KantonalistówRewolucja hiszpańska 1936 rokuDni majowe w Barcelonie

Teoretycy
i działacze

Edward AbramowskiMichaił BakuninMurray BookchinBuenaventura DurrutiEmma GoldmanPiotr KropotkinJan Wacław MachajskiNestor MachnoErrico MalatestaPierre Joseph Proudhon

Organizacje

Anarchistyczny Czarny KrzyżAnarchistyczna Federacja PolskiCNTFAIFederacja AnarchistycznaInicjatywa PracowniczaNabat

Tematy powiązane

agoryzmalterglobalizmanarchiaAnarchistyczne FAQanarchizm kapitalistycznyanarcho-punkCentrum Informacji Anarchistycznejdemokracja uczestniczącaIndymediainfoanarchizmJedzenie Zamiast BombkomunaryzmNowa lewicapanarchizmsamorządność pracowniczasquatsymbolika anarchistycznasytuacjonizmwolnośćwolnościowy municypalizm

Portal Anarchizm

Komunizm

marksizm
leninizm
trockizm
luksemburgizm
fidelizm
guevaryzm
titoizm
maoizm
hodżyzm
autonomizm
goszyzm
neokomunizm
komunizm chrześcijański
komunizm utopijny
Anarchizm

anarchokolektywizm
anarchokomunizm
anarchosyndykalizm
______________________________ koniec cytatu

Moim zdaniem Wiki jest cholernie prawicowe ...... analizując
ten bełkot prawicowy dochodzę do wniosku, że lewicą
dla Wiki

jest jedynie socjaldemokracja..... Ha, Ha .............

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-03 00:36:23, suma postów tego autora: 3088

Mam problem z identyfikacją siebie na tle podanych przez Wiki

definicji.

Chyba zakwalifikuję siebie jednak do marksizmu chrześcijańskiego :), :)

Wracając do tematu artykułu ..........

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie:

Czy Solidarność jest nadal prawicowym związkiem zawodowym ?

Odpowiedź na to pytanie jest istotna bo może stanowić o sukcesie protestu oraz o tym czy ten związek zawodowy nie ulegnie samounicestwieniu.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-03 08:55:31, suma postów tego autora: 3088

???

"marksizm chrześcijański"

A cóż TO za twór? Jak marksizm może być chrześcijański? Jak materializm może być idealistyczny? To absurd!

autor: Filozofka87, data nadania: 2012-04-04 10:10:06, suma postów tego autora: 183

Filozofka nie masz poczucia humoru ;)

Choć pierwotne chrześcijaństwo było bliskie ...... socjalizmowi a może nawet komunizmowi :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-04 18:52:40, suma postów tego autora: 3088

Skoro może być według WIKI

komunizm chrześcijański to dlaczego nie może być

marksizm chrześcijański ?

A o teologii wyzwolenia Aśćka słyszała ?

________________ cytat

Teologia wyzwolenia jest ruchem, który wyłonił się wewnątrz Kościoła rzymskokatolickiego w Ameryce Łacińskiej w latach 60. ubiegłego wieku. Zaproponował on nową interpretację ewangelicznego posłania wobec wyzwań społecznych. Dla teologii wyzwolenia przyniesiona przez Jezusa Chrystusa wolność nie jest wyłącznie wolnością duchową, ale również wybawieniem od ucisku i niesprawiedliwości również tutaj, na Ziemi. Kościół nie powinien przejmować się tylko ograniczeniem zasięgu nędzy, jakby wszystko miało być wyłącznie wolą Boga, ale powinien zająć się prawdziwymi społecznymi przemianami i uznać, że bieda wcale nie pochodzi od woli Boga, ale wprost przeciwnie, jest owocem wyzysku, eksploatacji jednych przez drugich.

drugi cytat

Inny nurt teologii wyzwolenia reprezentują ci chrześcijanie i teologowie, którzy uznali się za awangardę walki o wyzwolenie. Stanęli oni na gruncie ideologii marksistowskiej, tworząc (w Chile, 1971) ruch "Chrześcijanie na rzecz socjalizmu". W tym skrajnym ujęciu teologia wyzwolenia staje się teorią określonej praktyki wyzwolenia z orientacją na socjalizm typu marksistowskiego. Przeciwko temu ruchowi występowały Kościoły lokalne w Ameryce Łacińskiej i Kościół powszechny.

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-04 19:03:04, suma postów tego autora: 3088

A tak na marginesie ......

Teologię Wyzwolenia zamordowano w Ameryce Południowej

Autorami tego działania byli:
a) USA
b) Papież Polak :(

jacekx marksista

Ps. Ten wątek który poruszyłem jest bliski Solidarnośi
( związkowi zawodowemu o korzeniach chrześcijańskich)

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-04 19:13:41, suma postów tego autora: 3088

./..

Jacku, "fanem" też nie jestem ;-)

A co do marnowania się, nie każdy może i powinien być wzorem mieszczańskiego rozsądku, umiaru i trzeźwości, oddając się poszukiwaniom złotego środka. Radykalne poglądy są, że się tak wyrażę, kręgosłupem lewicy. Gdy nowomodni postępowcy postanowili odnaleźć inną, trzecią drogę, zaprowadziło ich to na manowce, gdzie spragnieni czegoś wartościowego, wchłaniają prawicowe poglądy jak gąbka wodę. Jakie są tego efekty widać...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-04 22:58:33, suma postów tego autora: 3566

Czyli co misiu ;(

Rewolucja ......
inaczej się nie da?

Nie można rozważniej, roztropnie czy sprytniej tak jak
nasi bracia Czesi ......

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-05 08:25:32, suma postów tego autora: 3088

Errata ......

Ps. Ten wątek który poruszyłem jest bliski Solidarności
( związkowi zawodowemu o korzeniach chrześcijańskich)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-05 08:27:25, suma postów tego autora: 3088

./..

Jacku, trzeba realistycznie podchodzić do (zastanej) rzeczywistości, rewolucja nie dlatego, że lewactwo sobie umyśliło, by pochłeptać trochę burżujskiej krwi, lecz dlatego, że kapitaliści po dobroci ze swojej władzy i przywilejów nie zrezygnują, a to jest przecież warunek konieczny, by myśleć o "wolności, równości i braterstwie".

Druga sprawa, coś ważnego przegapiłem, bo nic mi nie wiadomo, by w Czechach zapanował marksizm, czy cokolwiek mu bliskiego.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-05 17:09:02, suma postów tego autora: 3566

Chodzi mi Misiu nie o marksizm ale sposób radzenia

sobie z sytuacją w Europie przez wieki wcale dla Czechów nie łatwą .....
a my nic ino na koń i szablę ...... i po szlachecku bigosujemy ......

jacekx marksita

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-05 20:46:08, suma postów tego autora: 3088

./..

Jacku, ani nie imponują mi Czesi, ani nie uwłacza mi specjalnie ten koń i ta szabla. Marny więc ze mnie materiał na postępowego Unio-/Europejczyka ;-)

Mówiąc krótko, gdybyśmy mogli i mieli zostać Czechami, to byśmy nimi byli od dawna. Natomiast naśladownictwo typu "być jak (np.) Czesi" udaje się zwykle... jako farsa ;-)

Myślę, że o wiele bardziej od czeskiego sprytu, Polakom przydałoby się trochę więcej świadomej pewności siebie. Świadomej, podkreślam.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-05 23:40:50, suma postów tego autora: 3566

./..

PS. Świadomej i z dystansem, czyli ani lamenty nad tą całą "szlachetczyzną", ani bezmyślne samozadowolenie, czy też zadowolenie ze swoich wad...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-05 23:44:39, suma postów tego autora: 3566

Misiu Ok idźmy na kompromis .....

Czeski sposób na przetrwanie ..... i gdy będzie okazja wybicie się na niezależność.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-06 23:22:02, suma postów tego autora: 3088

./..

Kompromis? Czy koncepcja typu "daj mi pieniądze, a ja być może Ci je kiedyś oddam" to kompromis? :-)

Jacku, nic mi nie wiadomo (również) o tym, by Polacy byli gatunkiem zagrożonym wyginięciem, a więc jeśli nie są, to znaczy, że i oni mają jakiś "sposób na przetrwanie". Nie wiem czy lepszy, czy gorszy od innych, ale z pewnością prawdziwy, skoro działa. I to z nim trzeba się przede wszystkim liczyć, zamiast kombinować jak udawać kogoś, kim się nie jest.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-08 07:12:47, suma postów tego autora: 3566

Misiu ......

bigosowanie przeszkadza postawie pozytywistycznej.

a taką postawę widzę współcześnie tak:

a) budować sensownie propublico bono gdzie się da
b) walczyć z psuciem RP przez PO ( ta partia zachowuje się we własnym kraju jak okupanci)

Jak walczyć ?

Np. poprzez choćby obnażanie szkodliwości reformatorskich działań gospodarczo-społecznych proponowanych przez PO.

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-08 20:42:40, suma postów tego autora: 3088

./..

Empiryczna metoda naukowa przekonuje mnie, że pozytywizm ostatecznie do niczego nie prowadzi ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-09 18:58:01, suma postów tego autora: 3566

Misiu prowadzi, prowadzi ..... do lepszego życia

Takki PRL to efekt pozytywistycznego dla wielu Polaków działania o różnych poglądach i korzeniach ......PRl który odbudował RP z ruin ( Warszawa, Gdańsk i Wrocław) ,

zlikwidował nędzę na wsi i w mieście,

zlikwidował też bezrobocie ( szkoda, że z nim szacunek do pracy )

i analfabetyzm ( dzięki któremu klasa robotnicza czy chłopi mogli czytać solidarnościowe ulotki )

a przyrost naturalny znacznie wzrósł (oscyllował około 800 tysięcy latach 1955- 1957 a w latach 1975-80 między 600- 700 tysięcy by wolnej RP w roku 2003 osiągnąć wartość ujemną - 0,4 promila)

Faktem jest też to, że pokolenie TKMY niszcząc socjalistyczną hydrę :) to spieprzyło...tzn. dorobek PRL czyli edukację na poziomie i uprzemysłowienie

( np. polska flota składająca się z ok. 500 jednostek - dziś mamy chyba 10 jednostek , pewnie ..... też nie wiecie , że PRL był w czołówce państw na świecie badających mikrosyntezę jądrową..... a polski laser a nawet polski komputer, polskie radia z Radmoru.... itd.)
:(.

jacekx marksista belfer

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-10 10:45:14, suma postów tego autora: 3088

Co najważniejsze było w PRL i errata poprzedniego postu

Tojest wyznacznik róznicy między PRL a RP

- była nadzieja w narodzie a dziś czy jest nadzieja ?

W PRL przyrost naturalny znacznie wzrósł (oscylował około 800 tysięcy latach 1955- 1957 a w latach 1975-80 między 600- 700 tysięcy by wolnej RP w roku 2003 osiągnąć wartość ujemną - 0,4 promila).

jacekx marksista belfer

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-10 11:03:56, suma postów tego autora: 3088

./..

To w takim razie ja też "uprawiam pozytywizm": jem, śpię, pracuję, piorę i tak dalej ;-) Nie do końca jednak jestem przekonany, że w ten sposób kroczę drogą do socjalizmu...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-04-11 04:20:19, suma postów tego autora: 3566

Misiu a skąd wiesz, że droga do socjalizmu to

właściwa droga .....?

A droga skandynawska to nie może być ......?

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-11 22:59:42, suma postów tego autora: 3088

Różne pojęcia.

Komunizm chrześcijański może istnieć. Ba! nawet istniał komunizm pierwotny. Ale marksizm - materializm dialektyczny chrześcijański być nie może. I kropka.

autor: Filozofka87, data nadania: 2012-04-14 16:23:07, suma postów tego autora: 183

Gdzie masz informację, że Marks .....

był wrogiem chrześcijaństwa i to tego pierwszego którego jeszcze nie ukradł RZYM.

On tylko uważał, że religia jest opium dla Ludu ......
a to nie jest to samo ......

a ja jestem przedstawicielem marksizmu chrześcijańskiego
czyli takiej Polskiej Teologii Wyzwolenia..... i basta :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-16 20:01:50, suma postów tego autora: 3088

Dodaj komentarz