Tylko pod krzyżem,
Tylko pod tym znakiem,
Polska jest ciemna,
A Polak - ciemniakiem.
Stanowi niewątpliwie przynajmniej kilka cegieł wyciągniętych z muru ciemnoty wciąż otaczającego cienie tego smutnego faceta. Radnym, którzy tą jedną trzecią utworzyli, należy się lewicowe uznanie.
stalina, hitlera, marksa, lenina, nietzschego, stirnera, robespierre'a, einteina, eisensteina, okrzei, struga, krzywickiego... i jakiejkolwiek innej ciekawej postaci. dla mnie wojtyła jest postacią klasy pinocheta - mała zbrodnicza menda.
wymieniłeś tego drugiego z kolei?!
za tym aby wszystkie szkoły w Polsce nosiły imię JP2. Wtedy jest większa gwarancja, że nie zostaną zlikwidowane. Można dla pewności jeszcze krzyż postawić
A może wszystkie szkoły, ulice i wszystko co się da nazwijmy imieniem Jana Pawła II. Będzie aleja Jana Pawła, szpital Jana Pawła, skwer Pana Jawła,.
Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem,
Niemiec jest Niemcem, a Krzyżak Krzyżakiem.
bo i po lewej i po prawej stronie są ciekawe postaci. prawica to nie tylko pokraki pokroju dmowskiego, eliadego, wojtyły czy pinocheta. dorzucić jeszcze mogę futurystę (między innymi) d'annunzio, mistrza pr goebbelsa czy chwiejnego polityczne falladę.
Powinno nosić imię Stanisława Barei.
Koncepcja by wszystko było JP2 też nie jest zła. Tylko wtedy nazwę państwa jeszcze zmienić na Nadwiślańskie Bajzel im Barei.
Koncepcja ma jednak pewne słabości. Jak komuś wytłumaczyć jak gdzieś dojść w jakimś miescie?
- przepraszam jak dojść do placu im. Jana Pawła II?
- pójdzie pani prosto ulicą JPII. Na drugich światłach skręcił pani w ulicę JPII. Potem prosto przez skwer Jana Pawła II, minie pani Liceum Ogólnokształcące im. JPII i zaraz za nim trzeba skręcić w prawo w ulicę...
- Jana Pawła II?
- dokładnie! To pani z Warszawy?
- Nie, strzelałam.
- na wprost zobaczy pani w oddali kościòł pod wezwaniem Jana Pawła II, a obok niego płac... Ale to nie ten płac, bo to jest plac Jana Pawła II. Pani musi iść z drugiej strony i tam przy pomniku Jana Pawła II jest właśnie plac im. Jana Pawła II.
- bóg zapłać
- szczęść boże
Jak widać, może to nie być takie łatwe. Wyjściem z sytuacji jest nowojorski wzorem, numerowanie ulic. Np. 5 Jana Pawła II Avenue, 27, 7 itd. Albo dla rozróżnienia dodawać określenia: ul. Błogosławionego JPII, Jana Pawła II cudotwórcy, JPII zatroskanego, JPII Wniebowziętego, zadowolinego, głośnego, śpiącego, modlącego, podczas instrukcji bolesnej itd.
Adres:
Kraj:Jano Pawłolita II
Woj.:JanopawłoweII
Miejscowość:JanopawłonowoII
Ul.JanapawłaII/II
... z pewnością będą zbawieni jako pierwsi! ;)
nareszcie coś mądrego od SLD
Idąc główną ulicą miasta al. Jana Pawła II koło szkoły im Jana Pawła Wielkiego skręcamy w ul. Papieża Polaka. Przy skwerze Karola Wojtyły stoi kapliczka Błogosławionego Jana Pawła II. Śliczna robota w drewnie miejscowego artysty ludowego,
dwie ulice dalej przy ul. Ojca Świętego ten sam artysta wyciosał kapliczkę Papieża Frasobliwego. Przy Wadowickiej na skrzyżowaniu z ul. Papieża Wszechczasów mamy pomnik Papieża z Dalekiego Kraju. Władze mojego miasta są na tyle rozsądne żeby nie nazywać wszystkiego imieniem Jana Pawła II
mogą sprzeciwiać się nadawaniu szkołom takiego imienia.
LEWICOWY PATRIOTA