Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Polacy czytają mało książek

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ech, gdzie te czasy, kiedy masy pracujące zaczytywały się publikowanymi w setkach tysięcy dziełami

tow. tow. Machejka, Lenarta, Jesionowskiego...

autor: west, data nadania: 2012-05-08 16:28:38, suma postów tego autora: 6717

Masz rację west, tak reczywiście było...

Ale dodałbym do tego jeszcze L.Tołstoja, Dostojewskiego, Balzaka, Camusa i wielu, wieli innych geniuszy... W dużym stopniu zastąpił ich internet. Ma tą przewagę, że pozwala swoim użytkownikom być twórczymi. Dlatego książka z nim przegrywa tym bardziej taka, która nie syntetyzuje rzeczywistości. A takie przeważnie ukazują się na rynku.

autor: steff, data nadania: 2012-05-08 17:34:53, suma postów tego autora: 6626

steff

internet też powoduje pewien nieprzyjemny skutek uboczny. przeciętny użytkownik zmienia obiekt zainteresowania przeciętnie 37 razy na godzinę. mózg ma to do siebie, że ma dwa tryby koncentrowania się - krótko i długoterminowy. regularne i częste korzystanie z internetu powoduje, że mózg odzwyczaja się od długoterminowego koncentrowania się na jednym obiekcie, co utrudnia czytanie książek, czy nawet obejrzenie filmu.

przemysł filmowy radzi sobie z tym problemem przez "tworzenie" filmów nie wymagających większej inteligencji, oddzialowujących na widza nie treścią, ale bodźcami, przemysl muzyczny wypuszcza na rynek coraz krótsze utwory, z coraz prostszymi rytmami, które się cały czas powtarzają, bo jak się okazało, mózg odczuwa satysfakcję będąc w stanie przewidzieć sekwencje, ale książka bez obrazków sobie z tym problemem raczej już nie poradzi

oczywiście, zawsze będą ludzie, którzy będą czytać książki, tak jak i zawsze będą tacy co lubią muzykę klasyczną, ale wygląda na to, że czasy kiedy przeczytanie kilkuset niewiarygodnie dobrze napisanych stron będących do tego dopiero początkiem historii sprawiało przyjemność z uprawiania samej czynności czytania już się nie wrócą

autor: nikyty, data nadania: 2012-05-08 18:25:08, suma postów tego autora: 3572

ej, my kulturnyj narod

Polak/Polka chodzi do opery raz na 400 lat.

autor: altstettiner, data nadania: 2012-05-08 19:07:26, suma postów tego autora: 1512

zawyżam normę

kilkadziesiąt książek rocznie... wiem, że to mało - ale czasu na więcej nie mam.

autor: deadbastard, data nadania: 2012-05-08 19:29:20, suma postów tego autora: 500

ale i tak jestem chamem

bo opera kojarzy mi się z przeglądarką internetową. bo te wycia i wrzaskiw budynku o podobnej nazwie chyba nic wspólnego z kulturą nie mają?

autor: deadbastard, data nadania: 2012-05-08 19:30:48, suma postów tego autora: 500

Świadoma strategia

Rządzący po 1989 nauczeni doświadczeniem polityki komunistów upowszechnienia nauki i kultury wiedzą, że to przygotowywanie gilotyny pod własne rządy. Stąd konsekwentna polityka tumanienia i tak już ciemnego polskiego ludu.

autor: mlm, data nadania: 2012-05-08 20:18:50, suma postów tego autora: 4284

Kto jedziee na Metalfest?

temu zazdroszczę? Mam w tym czasie zaliczenia.
Odbiję sobie na Brutal Assalut 8- 10 sierpnia. Grają m.in: Machine Head, Napalm Death, Sodom, Nile, Immortal, Ministry, czereda młodziaków z nowej fali thrashu na czele z Warbringer

Ale uczta kulturalna się szykuje!!!

autor: red spider 666, data nadania: 2012-05-08 20:44:56, suma postów tego autora: 1549

A u nas do bibliteki

przyszedł człenio w dresiku i zapytał:
"Czy jest książka o rycerzu"
"Ale jaka synu" - zapytała biblitekarka.
"No taka o rycerzu, bo mam temat "Topos rycerza" na ustnej maturze"

autor: red spider 666, data nadania: 2012-05-08 20:47:53, suma postów tego autora: 1549

Sie chciałem zapytać

czy są takie wypożyczalnie jak z filmami tylko że z książkami? Bym se luknął.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-05-08 20:50:29, suma postów tego autora: 1549

Zauważyłeś redspider,

że metal jest popularny wśród polskiej lewicy? Raczej odwrotnie niż na świecie, bo to często muzyka prawicy.
Z rapem za to odwrotnie, na świecie raczej lewiocwo, a polscy słuchacze i wykonawcy tego są naprawdę straszni w większości. Zresztą pod każdym względem straszni, nie tylko politycznym, ta (pseudo)kultura jest jakąś okropną parodią w Polsce.

PS. Jak można w ogóle książek nie czytać?

autor: Getzz, data nadania: 2012-05-08 20:54:55, suma postów tego autora: 3554

Getzz

Metal to tylko metal. Różniście to jest na świecie.
Są rzeczy radykalnie lewicowe: Napalm Death, Terrorizer, Gorefest, Lock Up, gdzie jest jasno to wyrażone w tekstach ostro w tekstach. Szwedzi ryczą raczej apolitycznie i w stylistyce metalowej ale przyznaja się do socjalizmu (np. At The Gates, Grave).
Są naziole, poganie i wyznawcy UFO (Norwegia) choć Ferniz (Darkthrone) ostatnio nawrócił się na socjaldemokrację.

Slayer jest zajebisty, ale głupi Araya sławił Pinocheta, chociaż jego stary przed Pinochetem dał nogę do Stanów.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-05-08 21:13:19, suma postów tego autora: 1549

Jak można w ogóle książek nie czytać?

Można.
Próbowałem. Wytrzymałem z miesiąc. Cięzko było ale się da.
Tym bardziej podziwiam sportowo ubranych młodzieńców uprawiających kult ciała i walczących z tyranią ducha.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-05-08 21:17:58, suma postów tego autora: 1549

Po pobieżnym obejrzeniu tegorocznych

testów maturalnych przedmiotów diagnoza jest jedna. Głupimi łatwiej rządzić. Kultury to też dotyczy.

autor: Stirlitz, data nadania: 2012-05-09 19:20:08, suma postów tego autora: 1578

Mam to samo, PT Martwybękarcie

ciągle nie mieszczę się w średniej.

autor: szczupak, data nadania: 2012-05-11 21:28:17, suma postów tego autora: 3747

jaki metal?

od kiedy to napalm death to metal, siem pytam wielebnego 666? :) i grind we crust! ;)

autor: loki, data nadania: 2012-05-13 00:09:00, suma postów tego autora: 10

Dodaj komentarz