Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Waldemar Pietrzak: Czy Ruch Palikota jest lewicowy?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Lewicowość opisana w tekście brzmi szlachetnie...

Nigdy jednak takiej lewicowości niestety nie było i pewnie nie będzie. Natomiast ta radziecka, kubańska czy chińska była i jest. Jej zaletą zaś było i jest to, że każdemu zapewniała pracę, chleb i dach nad głową, czego kapitalizm nie czyni nawet tam, gdzie osiąga najwyższy PKB. A myślę, że pragmatyzm w osiąganiu podstawowych celów, to także lewicowość.

autor: steff, data nadania: 2012-06-03 19:40:37, suma postów tego autora: 6626

SLD stale w góre a Ruch Palikota stale w dół

Aktualnosci na stronie internetowej SLD Mokotow w tym "Sprawozdanie z Pikniku Sojuszu Lewicy Demokratycznej - 03.06.2012r." i najnowsze wyniki na stronie Wybory.XAA.PL . SLD w góre a Ruch Palikota w dół. Równia pochyła.

http://www.sldmokotow.pl/index.htm

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-06-03 23:32:09, suma postów tego autora: 569

steff

Jeszcze lepiej niż socjalizm zapewniali pracę, chleb i dach nad głową właściciele niewolników.

autor: jliber, data nadania: 2012-06-04 08:04:38, suma postów tego autora: 4329

Autor po odcięciu

się od bolszewików cytuje Marksa (ok. da się zrozumieć) ale powoływać się potem na trockistów Cliffa i Harmana?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2012-06-04 11:32:41, suma postów tego autora: 2743

"Ani obecnie, ani w przeszłości nie ma i nie było na świecie państwa socjalistycznego"

Skoro go nie było to może nie jest możliwe istnienie takiego państwa?
"Pod całkowitą kontrolą państwa powinny pozostawać następujące dziedziny:
* edukacja,
* system ubezpieczeń społecznych,
* opieka zdrowotna i socjalna,
* system regulacji rynku (podatki, interwencjonizm, płaca minimalna itp.),
* system prawa,
* policja i wojsko."
Przecież te dziedziny pozostają niemal pod pełną kontrolą państwa w Polsce. A na co się najbardziej nażeka w naszym kraju, a w tym na tym zacnym portalu. A no na edukację, system ubeżpieczeń, służbę zdrowia, opiekę socjalną, prawo, podatki, itp.
"Ludzie lewicy uważają, że prawdziwą wolność zapewnią wolne i pluralistyczne media, wolność religijna i świecki charakter państwa oraz likwidacja wszelkich nieuzasadnionych nierówności, wykluczeń i dyskryminacji."
Z tą wolnością religijną to jest chyba nie bardzo. Bo o ile krytyka działań kościoła jest uzasadniona, to pruby sprowadzenia religii do kwesti czysto prywatnej, w tym zamknięcie jej w kościołach z tym postulatem jest sprzeczne. Jeżeli mamy wolność religijną to znaczy, że powinenem móc ją pokazywać na zewnątrz.
"Być lewicowym to potępiać fundamentalizm religijny, skrajny nacjonalizm oraz terroryzm,". Potępiać funndamentalizm religijny to również dzialenie przeciw sferze religijnej, a więc zabijanie jej wolności.(przy czym proszę nie mylić fundamentalizmu z fanatyzmem bo to nie to samo, i wydaje mi się, że autor miał na myśli fanatyzm). A dlaczego potępiać tylko nacjonalizm. Powinno się potęiać wszelkie formy dyskryminacji(ksenofobię, seksizm, szowinizm, rasizm, wyznanie, itp.). Ale wtedy wyszłoby, że większość organizacji lewicowych nie jest lewicowa, bo każda tak naprawdę kogoś dyskryminuje z jaiegoś powodu.

autor: samson_miodek, data nadania: 2012-06-04 12:47:48, suma postów tego autora: 288

Czy RP jest lewicowy?

Nie jest. I na tym można było zakończyć.

autor: artur_m, data nadania: 2012-06-04 18:59:32, suma postów tego autora: 21

jliber

Co ja czytam? Pracujesz? Więc jesteś niewolnikiem? Tak mi ciebie żal? A zawsze polemizowałem z tobą w przekonaniu, że jesteś wolnym człowiekiem. Myliłem się, niestety...

autor: steff, data nadania: 2012-06-04 20:16:27, suma postów tego autora: 6626

steff

Na szczęście nie jestem, dzięki temu że tacy jak ty od "zapewniania pracy, chleba i dachu" nie są przy władzy.

autor: jliber, data nadania: 2012-06-05 11:41:14, suma postów tego autora: 4329

Socjalizm czy coś co powinno nastąpic po kapitalizmie.

Nie polega na tym , że ktos komuś coś odgórnie załatwia.
Polega na wolności od wyzysku i kontroli nad własnym życiem.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-06-07 21:37:14, suma postów tego autora: 1549

Dodaj komentarz