"problem nieustannej korupcji i prania brudnych pieniędzy niepokoi w Watykanie wielu i jest przedmiotem częstych wewnętrznych dyskusji"
księża - operatorzy tacy ręcznej wiklinowej
instytucja zbudowana na wierze w to, że aby dostać się do nieba trzeba żyć w zgodzie z tym, co bóg przekazał jednemu panu na odludziu i w tajemnicy
największą tajemnicą wiary jest jak szantażować owieczki i dorabiać się na naiwności wiernych
Czy dla ochrony tych świństw JPII rozwalił teologie wyzwolenia? Tylko ona, ze swoimi zasadami, mogłaby im zapobiec i uratować kk.
To teraz trza Benka ukrzyżować. Będą mieć katoliccy chrześcijanie nowego mesjasza. Historia powtórzy się w jej farsowym wydaniu...
Jest na pokładzie Piłat?
.
Domoroslych Pilatow to my tu mamy zatrzesienie, Hyjdla, ale skoro nawet "jedinyj, moguczij sowieckij Sojuz", czy np. ulubieniec ABCD Enver Hoxha, nie sprostal zadaniu, to oni tym bardziej nie.
O co ci dokladni chodzi w zdaniu "instytucja zbudowana na wierze w to, że aby dostać się do nieba trzeba żyć w zgodzie z tym, co bóg przekazał jednemu panu na odludziu i w tajemnicy"? Bo jak masz na myśli dekalog to w tym wypadku ironia jest nie potrzebna. Gdyby ludzie żyli według dekalogu nasz świat byłby naprawdę niemal idealny. Są w nim przekazane wartości moralne, bez poszanowania, których nie można zbudować żadnej cywilizacji. Szkoda tylko, że nie wszyscy ich przestrzegają.
mam na myśli wszystkie boskie komunikaty przekazane ludzkości i wszystkich schozofreników, którzy je otrzymywali w samotności i na odludziu:)
10 przykazań istniało już po powstaniu pierwszych cywilizacji, co jak twierdzisz byłoby niemożliwe gdyby zasady w nich zawarte nie leżały u ich podstaw
więc albo twoje twierdzenie jest błędne i do powstania cywilizacji 10 przykazań nie jest konieczne - co by miało sens jeśli wziąć pod uwagę, że cywilizacja wymaga organizacji społecznej co jest rownoznaczne z organizacją ekonomiczną, zdolnej do wspólnego wykonywania projektów i związanej ogólnie akceptowanym systemem wartości, który nie musi opierać się na tych samych zasadach co 10 przykazań
albo 10 przykazań nie było w żaden sposób nowe, czy odkrywcze i istniały zanim mojżesz skończył tripa na górę synaj
samson_miodku - zanim coś napiszesz, pomyśl
Taka piosenka Judas Priest mi sie przypomniała. Poza tym po raz kolejny na lewicowym portalu wzniecają się kościołem. To jakaś niezdrowa obsesja.
miałem na myśli oczywiście, że zaistniało, napisało mi sie "istniało" :)
to plagiat z przeszłości. Spisane i "opracowane" przez gramotnych inaczej...
.
Czy naprawdę została zamordowana przez J.P.II i R.Regana i bezpowrotnie odeszła
do historii :(?......
cytat __________
Teologia Wyzwolenia
"Kiedy daję biednym chleb, nazywają mnie świętym. Kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, nazywają mnie komunistą".
Dom Helder Cámara
Jeszcze nie umilkły echa opublikowanego 10 lipca 2007 roku dokumentu Kongregacji Nauki Wiary o zagadnieniach dotyczących natury Kościoła Katolickiego, który ogranicza dialog ekumeniczny pomiędzy Kościołami. Wzbudził on olbrzymie kontrowersje nie tylko w Europie, ale też i na innych kontynentach. W Ameryce Łacińskiej mocne wystąpienia takich teologów jak Leonardo Boff czy Pablo Suess przypominają o istnieniu innej wizji chrześcijaństwa, wizji, która zrodziła się ponad 40 lat temu na tym kontynencie pooranym niesprawiedliwością i cierpieniem milionów osób.
Teologia wyzwolenia, bo o niej mowa, do dzisiejszego dnia wzbudza olbrzymie kontrowersje. Z jednej strony wielbiona przez rzesze teologów i zwykłych chrześcijan, z drugiej potępiana przez Watykan i konserwatystów, oskarżana o tendencje komunistyczne i dążenie do krwawych przewrotów w ramach walki klas. Dla niektórych ciągle żywa i aktualna, dla innych przegrana, potępiona i dogorywająca w zaciszu akademickich sal. Prawdą jest, że nikt nie może przejść obok niej obojętnie, i nikt nie może zaprzeczyć jej wielkiego wpływu na to, czym jest dzisiaj kontynent latynoamerykański
_______________________________ koniec cytatu
Myślę, że nie jest to koniec Teologii Wyzwolenia ..... bo tylko ona ma siłę zreformować Kościół Katolicki w XXI wieku .
jacekx marksista o korzeniach chrześcijańskich.
Cytat z Wiki
Dom Hélder Pessôa Câmara (ur. 7 lutego 1909 w Fortaleza, Ceará, zm. 27 sierpnia 1999 w Recife) – katolicki biskup pomocniczy archidiecezji Rio de Janeiro, później biskup Recife i Olindy w stanie Pernambuco (uważanych za najbiedniejsze części Brazylii). Jeden z czołowych teologów teologii wyzwolenia. Zyskał sobie przydomek "czerwonego biskupa".
Urodził się jako jedenaste dziecko w rodzinie.
Câmara wyświęcony na kapłana został w 1931, konsekrowany na biskupa w 1952. Uznał, że Marks w kulturze współczesnej osiągnął taką rangę, jak Arystoteles w czasach średniowiecza, przeto należy, podobnie jak to uczynił św. Tomasz z Arystotelesem, dostosować teorię Marksa do wymogów wiary chrześcijańskiej. Do historii przeszło jego powiedzenie: "Kiedy daję biednym chleb, nazywają mnie świętym. Kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, nazywają mnie komunistą".
W latach dyktatury wojskowej 1964-1985 odznaczał się odwagą jako obrońca poszanowania praw człowieka.
W 1973 był zgłoszony do Pokojowej Nagrody Nobla przez amerykańskie stowarzyszenie religijne American Friends Service Committee (AFSC).
W 2008 do Watykanu skierowano dokumentację w sprawie jego beatyfikacji.
_______________ koniec cytatu
To był prawdziwie Błogosławiony Biskup ..... cóż Watykan zrobił jakby na złość Błogosławionym J.P II ...... zabójcę Teologii Wyzwolenia.
Czy kościół katolicki ma więc jeszcze szansę na odrodzenie wiary pierwszych Chrześcijan - pierwszych gmin chrześcijańskich?
jacekx marksista chrześcijański