proponuję mocną i znakomitą wypowiedź Magdaleny Środy w "GW".
http://wyborcza.pl/1,75968,11918546,Swiat_wedlug_profesora_Balcerowicza.html
Nie, tu naprawdę jest potrzebny jakiś Stalin albo inny Pinochet (-:
urlopy dla podratowania zdrowia, gwarancja zatrudnienie i 18 godz pracy w tygodniu.
Niechby się przekonał, jak ludzie za zmiany mu dziękują...Zrobiłbym zatem to, co on proponuje innym.
Miał sposoby na takie upiory jak ten, który co raz w telewizji pokazuje żadną krwi mordę.
Odetchnę z ulgą kiedy to bydlę zobaczę z osinowym kołkiem w piersi. Kłamca, manipulant i socjopata.
Tego hochsztaplera, socjopatę i manipulanta. Bo, że gówno z niego nie ekonomista,tylko marionetka Friedmanowskiaj sekty z Chicago, to już cała Polska zobaczyła.
Przez ich nieuctwo, głupotę i nędzne kwalifikacje moralne, od 20 lat nadrabiam braki w wykształceniu i niedawno, właśnie po 25 latach dowiedziałem się, że moge byc niezły z fizyki matmy i elektrotechniki. Ale już na studiach, bo w technikum zrobili wszystko, żeby mi wybic te nauki z głowy.
Ale będę bronił ich praw pracowniczych, które jako takie jeszcze mają. Jeśli maja je na przyzwoitym poziomie, to lewica ma na chuju stanąć, żeby reszt pracowników miała podobne, a nie równać ich z ziemią. Nie. Jak my robole mamy przejebane, to nie znaczy, że trza im zabrać. trza wywalczyć i dla nas z pomoca nauczycieli także. To prosta definicja solidarności. nieprawdaż?
Wypuśćcie serie koszulek "anty- balcerowicz".
Taka przekreślona podobizna facjaty tego typa jak np. przekreślony sierp i młot czy zakaz pedałowania jak to robią nasi dzielni narodnicy.
Ja sobie taka sprawię w Lublinie. Jest tam taki punkt ksero gdzie dolepia do koszulki wzór jaki sobie klient zyczy
od 1969 roku członek PZPR, doradca ekonomiczny E.Gierka, w SOLIDARNOŚCI pracował nad stopniowym przejściem z gospodarki centralnego planowania do wpół - wolnorynkowej gospodarki opartej na samorządach pracowniczych , po wprowadzeniu stanu wojennego wystąpił z PZPR , tyle oficjalnie o Leszku B.
prawdą jest to ,ze jego szokowe terapie nie przyniosły nic dobrego polskiemu społeczeństwu i całkowicie zrujnowały polską gospodarkę.
ten piewca prywatyzacji za wyprzedanie majątku narodowego na który pracowały trzy pokolenia obywateli powinien już dawno stanąć przed plutonem egzekucyjnym , a wraz z nim wszyscy ci którzy babrali się w tym całym antyspołecznym gównie od okrągłego stołu począwszy.
to był świetny układ władzy z opozycją ( podstawieni agenci bezpieki ), My Wam władzę , a Wy Nam (całej partyjnej nomenklaturze wysokiego szczebla ,UB-kom i innemu ścierwu ) pozwolicie sie uwłaszczyć.
układ trwa do dziś, a sprawca zaniedbania twórca ideii grubej kreski T.Mazowiecki jest teraz wielbiony przez POjebów , bo to on dał zielone światło do wielkich , złodziejskich przekrętów w Polsce.
tak sie zastanawiam czy nauczyciele mają siłę przebicia ,żeby cokolwiek zmienić w swojej chyba jednak przegranej już sprawie.
na specjalizację nauczycielską poszli najgłupsi...
nauczyciele maja siłę przebicia, w przeciwieństwie do uczniów o których to tu tak naprawdę powinno chodzić...
inni pracownicy mają dosyć wśród siebie burżuazji... burżuazji nauczycielskiej, która dawno przestała należeć do klasy robotniczej!
wszystkie komentarze dobre.
Swego czasu osobiście brałem udział w negocjacjach z rządem. I nie zapomnę nigdy jak Broniarz sprzedał emerytury nauczycielskie.
Wyłamując się ze wspólnego stanowiska z pozostałymi związkami zawodowymi. Przy okazji uwiarygodnił on tą metodą bezprawie jakiego w tych negocjacjach dopuszczał się donosiciel Boni. Za co chciałem go postawić przed trybunałem stanu.
Wybaczcie więc czerwone książęta z lewica.pl, ale w te pierdoły, jakoby ten wasz Broniarz stał na czele jakiegoś realnego protestu, nigdy, ale to nigdy ja i wszyscy nauczyciele w Polsce nie uwierzymy.
A wręcz odwrotnie wiem to już dziś, że jest to z pewnością przysłowiowy koń trojański PO- rąbanej władzy.
I że z takimi osobnikami nie należy w ogóle się zadawać.
I powierzać im jakiegokolwiek zaufania społecznego.
TFU!!!!
Nie widziałem jeszcze większego roszczeniowca od Balcerowicza. Bęcwał rości sobie prawo do nieomylności, robi z siebie wyrocznię, której naród ma słuchać. Ktoś kto postuluje likwidację publicznego szkolnictwa nie zasługuje na tytuł profesora tylko cymbała.
o sprawie pisze znakomicie:
http://wyborcza.pl/1,75515,11941642,Pawel_Huelle_do_Balcerowicza__Uwzial_sie_pan_na_nauczycieli_.html
Pisać do tego bydlaka taka laurkę:
"Mam do Pana ogromny szacunek - jak wiele milonów Polaków - którzy przeszli swoje Morze Czerwone dzięki Pana bardzo odważnym reformom i - na tym skorzystali."
Wstyd, hańba.
Przychylam się do tego co napisał Dzeus o Broniarzu.
Taka sama szmata jak inni przywódcy związkowi, którzy dzis, podczas Euro, kiedy jest szansa zaprotestować tak żeby cała Europa usłyszała, zamknęli swoje spasione mordy bo są kurwa "odpowiedzialni za wizerunek Polski"
TFU!!!
Nigdy nie zdobyl sie na cos oryginalnego.
Plagiat mysli ekstremistow wolnorynkowych zachodu - to cala jego post-socjalistyczna kariera. Znajomosc jezyka angielskiego bardzo pomogla temu "blyskotliwemu" karierowiczowi.
Dorobek watpliwy, ale wystarczy na miejsce przy zlobie.
Ostatnio sie wzieli za nauczycieli i ich zwiazki w Ameryce --
to Balcerowicz ma cos to przetlumaczenia i przekazania rodakom. Ten "ekonomista" to taki prawdziwy Nikodem Dyzma.
Przezytek zdyskredytowanego neoliberalizmu. Daj spokoj, Leszek. Kup sobie jakas emeryture i nie mac ludziom w glowach. Jedna rzecz mnie martwi. Jak wreszcie obala ten
obecny porzadek, Leszek -- sedziwy juz -- przystosuje sie
do nowych czasow ... i bedzie oskarzycielem numer jeden
zgnilego systemu neoliberalnego kapitalizmu. Ten to ma barwy ochronne do pozazdroszczenia!
Zgadzam się z wszystkimi, którzy zauważyli, że obecni nauczyciele to w swojej największej części całkowici idioci, wręcz społecznie nieodpowiedzialni.
Najlepszym dowodem stojącym za tym jest fakt , że Związek Niedojdów Polskich jest największym związkiem zawodowym w tej grupie.
Dlatego uważam, że nauczycieli należy lać w d..ę ile tylko wlezie. Pozbawiać wszelakich praw, w tym nawet publicznych. gdyż ich totalny brak świadomości politycznej, ekonomicznej i socjalnej przenosi się automatycznie na młode pokolenie.
A co ostatecznie grozi zagładą tego już dziś do cna skundlonego narodu.
Jakie bowiem młodzieży chowanie, takie... itd, itp.
Tylko czy towarzysze, służący jak psy czerwonej zarazie to kiedykolwiek rozumieli?
Ja wątpię.
Nie przesadzaj. nauczycieli trzeba poddać moralnemu rozliczeniu i osądowi za postawę ale:
1. Niech sprawiedliwości nie wymierzają im nasi wrogowie bo wrogów trzeba tępić
2. Z punktu widzenia praw pracowniczych, bronic nauczycieli i żądać od nich za to stanowczego poparcia dla innych grup zawodowych. Chyba muszą dostać takie ultimatum na otrzeźwienie.
Ty jesteś za czy przeciw ..... czarno-czerwona V kolumno.....
A tak to moi mili quasi-lewicowcy niczym nie różnicie się od komentujących na Onecie, WP czy O2 .....
To takie samo chamstwo plujące na ciężko pracujących ludzi z naszą złotą kulturalną młodzieżą acz cokolwiek wulgarną i chamską ..... są oczywiście wyjątki, ale dzieci z domów gdzie rodzice kochają mądre swe dzieci.
Cóż wychodzi też z was, sexizm bo nauczycielski klan w RP to w większości kobiety.
Pozdrawiam tutejsze chamstwo reprezentowane przez Dzeusa może coś do tych nieedukowanych mądrali dotrze :(
jacekx marksista stary belfer
Errata
Są oczywiście wyjątki, ale są to Dzieci z domów gdzie Rodzice kochają je mądrze .
jacekx marksista
A ja Ci napiszę koziołku matołku ..... a u nas na kierunki nauczycielskie UG poszli mądrzy młodzi ludzie a na
nienauczycielskie przyszli członkowie NZS obecna władza PO :)
No może z wyjątkiem autsajdera Donalda.T miłościwie nam panującego
...... Miał być belfrem od Historii i może dobrze, że został Premierem, i nie napsuł młodym w głowach :)
jacekx marksista stary belfer ( rocznik D.Tuska )
diabeł tkwi w szczegółach. nie zrozumiałeś mnie ale i ja powiedziałem za ogólnie. Skończyłem studia (historia) 4 lata temu i chodziło mi tylko i wyłącznie o to pokolenie, nie wiem jak było wcześniej ale podejrzewam że inaczej, pozdro
Przypominam wszystkim, że wśród wszystkich nauczycieli, zaledwie 60% jest zrzeszonych, z czego ok. 75% w ZNP a reszta w "Solidarności" Nauczycielskiej. A jak wynika z badania exit pool przeprowadzanego podczas ostatnich wyborów parlamentarnych ok. 80% ogółu nauczycieli uczestniczących w wyborach POPARŁO PełO, a jak podpowiada logika cała reszta, czyli głównie "S" poparła PiS!!!!! Jakieś wnioski!!!!!??????? A może belfrzy sami zawinęli sobie ten parol na szyi????
Ja jestem członkiem ZNP i trochę znam innych członków ZNP w swoim rejonie - wielbicieli PO raczej tam nie ma :)
Jak sam napisałeś około 20 % były przeciw PO i w tej grupie jest wielu naszych członków.
A tak naprawdę to klan nauczycielski jest atakowany przez:
dziennikarzy RP (i to od wielu lat a psują nam oni naszą pedagogiczną robotę), przez celebrytów, przez byłych członków AWS ( to przez nas przewrócił się ich rząd - przypominam Lasecznika Złośliwego niejaki świętej pamięci Stelmachowski, Handke), przez byłych członków KLD ( kamienia węgielnego PO), przez komentujących gimnazjalistów czy paragimnazjalistów piszących na WP,ONET czy O2, przez zakochanych w swych dzieciach nowobogackich (co chcą za pieniądze kupić wykształcenie swych pociech) a nawet przez naszych ministrów i tak 2 Panie: Panią Kasię Hall i jej następczynię Panią Szumilas.
Pozdrawiam.
No tym forum jest kliniczny przyklad nauczyciela - marksista, stary belfer, ksywka flaszka
Jezeli tylko polowa nauczycieli reprezentuje jego poziom to i tak mlodziez macie doskonale wyksztalcona
czy też jak wolisz Kowboju z Jackowa czy Trąbek Wielkich
ewentualnie Skowronku Teksański
O Twoim poziomie postów to trudno nawet pisać :)
o wierny sługo Wielkiego Brata ......
Twe reklamowe prawicowe agitki są, co najwyżej na poziomie edukacji zza Wielkiej Wody :) .....i są dalekie nawet od poziomu gimnazjalisty w RP.
jacekx marksista
Ps. Napisz coś nam o kulturze zza morza to będzie ciekawsze niż próby szczypania ludzi myślących inaczej ty apologeto makkartyzmu :) ...... a nam belfrom z RP to do pięty nie dorastasz.
Rebelku trochę fantazji nie znasz innego przedmiotu niż flaszka .... :)
Uderz w stol a jacusx sam siem odezwie.:))
"inni pracownicy mają dosyć wśród siebie burżuazji... burżuazji nauczycielskiej, która dawno przestała należeć do klasy robotniczej!"
Nauczyciele należą do klasy burżuazji, konkretnie drobnej burżuazji.
Drobna burżuazja jest klasą pośrednią między klasą burżuazji, a klasą robotniczą i w walce klas waha się między nimi: górne warstwy zbliżają się do burżuazji, a dolne do klasy robotniczej. Warstwy średnie w obie strony.
Tak to mniej więcej wygląda jeśli chodzi o klasę drobnej burżuazji w ogóle, ale konkretnie w przypadku nauczycieli należy pamiętać o inteligenckim elitaryzmie, który sprawia, że inteligent-nauczyciel traktuje robotnika jako podludzia i patrzy na niego z góry. Jest przecież od niego lepszy, bo wykształcony. Nie daj boże, żeby robol więcej zarabiał! Jakim prawem!? Trzeba się było uczyć. Ciemniak ma więcej ode mnie, światłego nauczyciela?! Precz z komuną!
Ten nauczycielski elitaryzm sprawia, że nauczyciele ciążą do burżuazji, a nie klasy robotniczej.
Trzeba też pamiętać o roli szkoły i nauczycieli w ustroju kapitalistycznym. Tą rolą jest nauczanie i wychowanie w duchu panującego ustroju kapitalistycznego i tym samym reprodukowanie ustroju. Szkoła ma wytresować siłę roboczą do pełnienia roli siły roboczej. Szkoła ma wpoić młodemu pokoleniu przekonanie o nienaruszalności ustroju kapitalistycznego. Szkoła daje wiedzę i ideologię potrzebną kapitalizmowi. Kształtuje młode pokolenie na potrzeby kapitalizmu.
A zatem nauczyciele to drobna burżuazja na usługach burżuazji i jej dyktatury. Szkoła to ważny aparat dyktatury burżuazji.
Tak to wygląda obecnie. Nauczyciele w swojej masie popierają PO, partię burżuazyjną, która w dowód uznania dla roli nauczycieli w społeczeństwie kapitalistycznym podnosi im zarobki, jako jedynej grupie w sferze budżetowej.
W związku z powyższym jaki ma interes klasa robotnicza w popieraniu nauczycieli, którzy żyją na jej koszt? Słabo w stosunku do swoich aspiracji opłacani nauczyciele jakoś nie zbliżają się do klasy robotniczej, nie wchodzą w sojusz przeciw burżuazji, nie wiążą nadziei na poprawę swojego położenia z socjalizmem. Zachowują dystans i poczucie wyższości w stosunku do roboli i warstw pracowniczych. Czy wtedy, gdy wyraźnie poprawią swoje położenie materialne zbliżą się do robotników, czy jeszcze bardziej oddalą? Czy raczej jeszcze bardziej zbliżą się do burżuazji i lepiej opłacani będą gorliwiej wypełniać swoją rolę tresury młodego pokolenia według panującej, burżuazyjnej ideologii i kultury?
Więc jaki ma interes klasa robotnicza w popieraniu nauczycieli? Klasa robotnicza ma zapłacić im więcej, żeby lepiej służyli burżuazji?
Nauczyciele to burżuazja ...... Ha.Ha .....za 1200 emerytury
miesięcznie a za 2000 netto po 30 latach pracy na pierwszej linii .....
Na gdyby tak w Niemczech czy Francji ponad 2000 EU miesięcznie a w Grecji 1300 EU miesięcznie to może.
Nie pieprzcie mi tu o 18 godzinach ( 18 to ilość lekcji a do nich trzeba się przygotować i posprzątać czyli sprawdzić prace domowe, klasówki czy zeszyty, rady, szkolenia , wycieczki itd....) i 2 miesiącach wakacji ( realnie ( 15 VII do 15V III tak jest za Pani Szumilas).
Jak już wielokrotnie pisałem od polskiego belfra w Unii gorzej zarabiają chyba litewscy i rumuńscy belfrzy a czescy belfrzy moją od 50% do 100% więcej itd............
"Nauczyciele to burżuazja ...... Ha.Ha .....za 1200 emerytury
miesięcznie a za 2000 netto po 30 latach pracy na pierwszej linii .....
Na gdyby tak w Niemczech czy Francji ponad 2000 EU miesięcznie a w Grecji 1300 EU miesięcznie to może."
Jacku. Wysokość emerytury, a wcześniej wysokość zarobków nie decydują o przynależności klasowej. To abecadło marksizmu. Jakim prawem określasz się mianem marksisty, nie znając abecadła marksizmu?
Nauczyciele nie wytwarzają wartości dodatkowej, ale żyją z niej. Wartość dodatkową wytwarza klasa robotnicza w procesie produkcji. W społeczeństwie kapitalistycznym burżuazja zawłaszcza wartość dodatkową i część tej wartości jest przeznaczana na płace nauczycielskie. W kapitalizmie nauczyciele służą burżuazji, o czym pisałem w poprzednim komentarzu. W społeczeństwie socjalistycznym nauczyciele służą klasie robotniczej i warstwom pracowniczym. Nauczyciele służą tym, od których dostają pieniądze.
Gospodarka koziołku matołku ......i sprawne państwo to nie tylko produkcja i rolnictwo ale też i usługi ......
Edukacja to też usługa i przysparza gospodarce wymiernych korzyści
można to policzyć w EU, zł lub jeśli wolisz $.......
Mamo czemu Tu na lewica.pl w komentarzach tylu analfabetów w obszarze gospodarki i państwa.....:(
jacekx marksista
..... a nie służą
_____________ cytat z Bartusia koziołka matołka
Nauczyciele służą tym, od których dostają pieniądze.
________________ koniec cytatu
Bartuś wyszło szydło z worka według Ciebie ......
to
nauczyciel= czarny człowiek (z czasów niewolnictwa w USA)
Czemu Panie odbierasz rozum niektórym co piszą na Polskich portalach .....
jacek marksista