To straszne, jak się antysemityzm szerzy po świecie. Nawet Izraelici krzyczą "precz z żydami", nawołując by "pejsatych" pogolić i w mundurki wpakować. A z drugiej strony, ortodoksi nie ustępują im w antysemityzmie, krzycząc dla odmiany "precz z Żydami!" ;-)
..... a może te Twój wpis to z gorąca :)
jacekx marksista
Ps. Misiu proszę rozwiń swą myśl ..... bo mnie frapujesz :)
obejmie chasydów ? bo ultraordotoksi to szerokie pojęcie
Jacku, to proste.
Tzw. świeccy Żydzi darzą niechęcią (ultra-)ortodoksyjnych żydów m. in. ze względu na przywilej uniknięcia służby wojskowej. Natomiast w drugą stronę, ortodoksyjni gardzą świeckimi, uważając ich za bezbożników.
Zwróć uwagę na rozróżnienie pomiędzy "Żydem" - przedstawicielem narodu, a "żydem" - wyznawcą religii przede wszystkim. Stąd ta gra słowna "precz z żydami/Żydami" :-)
A ponieważ część lewicy ma wręcz nabożny stosunek do nich, każdą krytykę, drwinę, czy nietakt uważając z definicji za antysemityzm, obowiązkowo z widmem obozów i pieców krematoryjnych w tle, to ja - kpiąc z tego - zasugerowałem, że i Żydzi powinni zostać skazani na potępienie za swój... antysemityzm ;-)))
z informacji nie wynika jasno czy proponowane zmiany maja dotyczyc rowniez izraelskich Arabow. jesli tak, to mogloby to byc krokiem w strone bardzo istotnych zmian w Izraelu.
oczywiscie dla samych zainteresowanych to watpliwy przywilej.