Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Duda pisze do Wałęsy ws. wizyty Romneya

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nie te czasy

Szkoda, że takiego oświadczenia "Solidarność" nie była w stanie wystosować w latach 80 przeciw Margaret Thatcher i Ronaldowi Reaganowi, ale wtedy skończyłoby się sponsorowanie niepodległościowej opozycji.

autor: mlm, data nadania: 2012-08-01 14:12:05, suma postów tego autora: 4284

Brawo Duda!!!

Szczere słowa uznania za zdecydowaną i jasną postawę po jasno określonej stronie.
To przełomowe wystąpienie polskiego lidera związkowego.
Duda zerwał z wieloletnią już tradycją nijakiego, pozbawionego kręgosłupa aparatczyka, którego celem jest bycie przewodniczącym i lizanie dupy politykom i biznesowi.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-08-01 15:09:22, suma postów tego autora: 1549

Bardzo dobrze Duda się zachował.

Może wreszcie Solidarność się odrodzi przy tym przewodniczącym.

autor: Getzz, data nadania: 2012-08-01 15:58:54, suma postów tego autora: 3554

czerwony pająku

twa wypowiedź tchnie sarkazmem.
głos dudy, w końcu, to tylko kolejny głos w pseudosporze po-pis. gdyby jarek romneya zaprosił - duda musiałby milczeć.

autor: deadbastard, data nadania: 2012-08-01 16:35:55, suma postów tego autora: 500

...o take Polske walczył..

ten,który uważał sie za zbawcę Narodu. Marionetka amerykańskich 'służb" i rodzimych cwaniaków znowu w akcji.Tym razem lizus po propozycji "spałowania " związkowców z lubością kolaboruje z anty robotniczymi "siłami"... Wielki bumelant PRL,błysną kiedyś geniuszem hipokryzji ale tym razem trafił na prawdziwego Związkowca.

autor: bambosz0, data nadania: 2012-08-01 16:42:15, suma postów tego autora: 1835

Duda pokazuje jaja

mlm i reszta zwolenników Bolka "bendem pałował" Wałęsy zaraz się uaktywnią ..

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-01 17:06:04, suma postów tego autora: 6199

Nie jestem sarkastyczny

Poważnie. Duda naprawdę zrobił na mnie wrażenie.
Przy takich palantach jak Broniarz, Guz że o innych litościwie zmilczę ten facet wie po co stanął na czele związku zawodowego.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-08-01 18:08:52, suma postów tego autora: 1549

Nie prawda dead

Myślę, że to Kaczyński boi się Dudy jak ognia. Bo Duda jako jedyny ma na tyle charyzmy, że gdyby chciał to zagospodarowałby PiS bez problemu w sytuacji kiedy Kaczyński ciągnie ten interes na dno. Ale bardzo dobrze, że tego nie robi. Teraz musi wzmocnić związek i przywrócić mu charakter prawdziwej organizacji broniącej interesów ludzi pracy. Reszta przyjdzie sama, bo coś takiego musi zaprocentować.
Jeśli związek będzie szedł w tym kierunku to zamierzam wrócić do "S", z której wystąpiłem jak Krzaklewski zrobił z tego szambo.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-08-01 18:16:44, suma postów tego autora: 1549

mowi jak związkowiec..

związkowiec, a nie biurokrata i to jest piękne. Ewoluuje we właściwym kierunku... jak jeszcze podniesie związek z kolan w koscielnej kruchcie... to zacznę go podziwiać.

mlm, dajże spokój z tymi Reaganami... to nie Duda tworzył tamtą solidarność. Mówi dobrze, wiec o co ci chodzi?
Sam sie burzysz, gdy ktoś komunizm ocenia tylko poprzez pryzmat Stalina. A robisz to samo z solidarnością, która naprawdę od czasu Dudy próbuje być związkiem zawodowym. Czy to źle?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-01 20:45:32, suma postów tego autora: 6205

ma jaja

w odróżnieniu od BOLKA Wałęsy noszącego w klapie najświętszą panienkę , Duda nosi w klapie GAPĘ , a jak wiadomo GAPA zobowiązuje , bo żeby ją otrzymać trzeba mieć naprawdę jaja.
To dobrze ,że przewodniczący związku ma fachowe wyszkolenie powietrznodesantowe , przyda się podczas rewolty.

autor: no pasaran, data nadania: 2012-08-01 21:01:56, suma postów tego autora: 329

"Chciałabym, chciała-bym , chciałabym... chciała..."

Może ten komandos przynajmniej Wałęsę ośmieszy.
Nowe idzie. Może lepsze.
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-08-01 21:55:56, suma postów tego autora: 5956

Spadochroniarz motorowodniaka?

Czyżby Matka Boska przymierzała się do zejścia z osiołka?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-01 22:31:00, suma postów tego autora: 6199

Przełom

Skoro po takiej informacji wije się nawet SN, zwykle inteligentnie kontrujący, to coś znaczy. Co konkretnie? Otóż wygląda na to, że tradycyjna linia podziału w polskiej polityce wynikająca z jakichś drugorzędnych (np. towarzyskich) przesłanek może zaniknąć, a pojawi się wreszcie podział na obóz liberalny i prospołeczny. Prawicowy związek zawodowy - to samo w sobie brzmi głupio. Ale Solidarność a'la Duda ma sens.

autor: Pikos, data nadania: 2012-08-01 23:25:23, suma postów tego autora: 876

Skoro nawet silący się zwykle się na sarkazm Pikos

poważnie pisze o swej wierze w Dudę to znak, że nawet pseudolewica miewa czasem głębsze przemyślenia.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-02 07:26:46, suma postów tego autora: 6199

Strach się bać

do jakiego stopnia "zDudnieje" lewactwo wszystkich nisz po przymierzu solidurnego dudostwa i Ojca Oszuścika,które ma stać się ciałem już we wrześniu roku bieżącego.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2012-08-02 08:59:56, suma postów tego autora: 623

Duda zaczyna powoli mówić ludzkim

głosem. Ale nie zapominajmy, że cała reszta wierchuszki "Solidarności z kapitałem" to katoliberałowie (betonowa konserwa w sprawach społecznych + liberalizm gospodarczy) od Kłamczyńskiego.

autor: Stirlitz, data nadania: 2012-08-02 09:24:02, suma postów tego autora: 1578

red spider,

nie sądzę, żeby w "S" chcieli działacza KSS: przybudówki ruchu poparcia Palikota.
Notabene, ile struktur regionalnych KSS założono za 10 diet poselskich, otrzymanych od Palikota?

autor: Sygne, data nadania: 2012-08-02 11:34:28, suma postów tego autora: 190

Sygne

Widzę Jacku, że jak się nie zacietrzewiasz w walce z lewactwem, to stać cię na ciekawe spostrzeżenia i celne komentarze :)

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-08-02 14:18:19, suma postów tego autora: 235

Sygne,

a publicystów "Forum Klubowego" chce "Solidarność" w swoich szeregach?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2012-08-02 14:25:31, suma postów tego autora: 2743

Zychu

Nie wiem. Już jakiś czas w tym nie robię. A do Solidarności zakładowej przyjmą mnie z otwartymi rękami właśnie dlatego że mnie znają z działalności społecznej. zawsze coś tam potrafię dla związku zrobić. W przeciwieństwie do ciebie nie polezę tam po ochłapy jak łaziłeś do SLD i PiS.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-08-02 14:46:23, suma postów tego autora: 1549

B.O.

Sugerujesz, że Sygne to Zychowicz? I ty, Brutusie...?

autor: bolo, data nadania: 2012-08-02 15:47:58, suma postów tego autora: 4522

Ciekawe,

czy obecni fani Đuy z lewj strony bêda go nadal lubić po 29.09, kiedy to odbêdzie sie wspolny marsz ruchu na rzecz obrony wolnosci mediow z Solidarnoscia?

autor: Sygne, data nadania: 2012-08-02 16:49:42, suma postów tego autora: 190

Spoko list.

Zwłaszcza wstawka o pałowaniu.
Z drugiej strony podejrzewam, że jakby doszło do demonstracji przeciw spotkaniu Wielkiego Elektryka z Romneyem, dominowałyby standardowe hasła: "precz z komuną" i "raz sierpem...".

autor: bolo, data nadania: 2012-08-02 20:49:19, suma postów tego autora: 4522

Lewacy lewakami,

ale my Dudy już nie lubimy. W końcu krytyka Romneya = poparcie Obamy, czyli de facto Putina.
PRAWDZIWI LEWICOWI PATRIOCI

autor: bolo, data nadania: 2012-08-02 20:51:36, suma postów tego autora: 4522

Bolo

No wiesz...ten charakterystyczny styl pisania. Nietrudno się domyślić kto stoi za nickiem Sygne :)

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-08-02 22:42:17, suma postów tego autora: 235

Chociaż

Mogę się w sprawie Sygne mylić i jeśli tak jest to zwracam honr. Ale byłby to bardzo dziwny zbieg okoliczności. Bo styl pisania kojarzy mi się jednoznacznie.

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-08-02 22:46:02, suma postów tego autora: 235

Grunt, że proszki działają.

Na razie nic o Kłamczyńskim, kaczce po smoleńsku czy goszystach.

autor: Stirlitz, data nadania: 2012-08-03 09:41:55, suma postów tego autora: 1578

Prawy sierpowy,

lepiej popisz komentarze u kapitalisty Urbana (jeśli jest taka możliwość), tutaj jest już wystarczająco dużo prawicowców.
Chociaż nie dziwi mnie, że dobre, prawdziwie związkowe, propracownicze zachowania Dudy denerwują prawaków z eseldówa.

Stirlitz, po co piszesz o jakimś "Kłamczyńskim" jak wreszcie Solidarność ma porządnego przewodniczącego i może się stać prawdziwym związkiem zawodowym po tym jak Krzaklewski ją zniszczył? Chory byś był jakbyś o tym Kaczyńskim nie wspomniał. No ale ty raczej z tego samego środowiska co "Lewy" sierpowy.

Sygne, już się tak nie martw na zapas.

W każdym razie: Brawo Duda! (i to nie pierwszy raz pokazał się z dobrej strony, przy protestach przeciw pomysłowi Tuskaraka, żeby pracować do śmierci i później jak odpowiadał na ataki dziennikarzyn, posłańców, którym spieszyło się do domu i różnych balcerków też było ok. To że niektórzy, jak red spider, chcą wrócić do "S" mówi bardzo dużo o tym, że Duda jest w porządku).

autor: Getzz, data nadania: 2012-08-03 14:20:06, suma postów tego autora: 3554

chyba

ważniejsze nawet od tego, że Duda jest w porzadku (wolałbym określenie - zachowuje się w porzadku, by dnia przed zachodem nie chwalic) jest zapewne dla red spidera to, jakim związkiem jest Solidarnośc w jego miejscu pracy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-03 15:13:53, suma postów tego autora: 6205

Jak to było,... boże chroń mnie przed przyjaciółmi, z wrogami sam sobie poradzę?

Przyznam, że jestem pod wrażeniem, socjalfaszysta pochwalił swojego towarzysza broni "w walce z lewactwem", po czym swą aprobatę podkreślił... demaskując go, czego ów, sądząc po tym, co pisze, wyraźnie sobie nie życzy...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-08-03 15:36:34, suma postów tego autora: 3566

Getzz

Czytaj ze zrozumieniem. O Dudzie napisałem pozytywnie. A niezaprzeczalnym faktem jest, że reszta wierchuszki "Solidarności z kapitałem" ma silne ciągoty propisowskie o czym jako sympatyk "lewicy patriotycznej" sam dobrze wiesz. Pytanie zasadnicze: czy Duda to rzeczywista próba zmiany (co bez wyczyszczenia pisowskiej stajni Augiasza będzie niemożliwe), czy też medialny show?

autor: Stirlitz, data nadania: 2012-08-03 16:23:27, suma postów tego autora: 1578

Getzz

Nie wiem czy mam usiąść,czy śmiać się,czy płakać?Spróbuj przeczytać mój krótki komentarz ze zrozumieniem i ten Sygne:"Ciekawe,

czy obecni fani Đuy z lewj strony bêda go nadal lubić po 29.09, kiedy to odbêdzie sie wspolny marsz ruchu na rzecz obrony wolnosci mediow z Solidarnoscia?

autor: Sygne, data nadania: 2012-08-02 16:49:42, suma postów tego autora: 189
Dla ułatwienia powiem Ci,że"pijemy"do tego samego.-:)) I przestań dudać!

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2012-08-03 16:35:42, suma postów tego autora: 623

Oj Bucharinku

Bucharinku w sumie za pomawianie kogoś i nazywanie faszystą można dostać ładny paragrafik. Gdybyś nie był tchórzykiem i podał swoje imię i nazwisko, to może i bym skorzystał z tej opcji, żeby dać tobie i koleżkom lekcję, ze nie można pisać wszystkiego co tylko do pustego łebka wpadnie.

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-08-04 01:04:27, suma postów tego autora: 235

"Plose pani, plose pani, on mnie przezywa!

Nie uważasz, że w Twoim wieku takie nadużywanie zdrobnień jest nieco dziwne i budzi podejrzenia co do Twojej infantylności?

W przekonaniu tym może utwierdzać dodatkowo fakt, że chyba (jeszcze) nie rozumiesz, że jak się kogoś prowokuje tytułując per "lewactwo", to należy spodziewać się równie sympatycznej reakcji, o czym zresztą sądy również wiedzą, orzekając zwykle winę prowodyra, albo obu stron, jeśli sprowokowany przesadzi. Tutaj nie ma z tym problemu, oba terminy funcjonują w przestrzeni publicznej jako równie obraźliwe epitety. Nawiasem mówiąc, "socjalfaszysta" nie jest synonimem faszysty, lecz nieprzychylnym określeniem socjaldemokraty.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-08-04 13:12:28, suma postów tego autora: 3566

:D

A to Miś miał być kapusiem...

autor: bolo, data nadania: 2012-08-04 14:44:14, suma postów tego autora: 4522

Gomułka wciąż żywy

Jesteście tak zepsuci i zmanierowani, że ze zwykłego przyzwyczajenia nazywacie z automatu ludzi faszystami. To obrzydliwe. Gomułkowskie metody jak widać są nieobce tzw. "demokratom". Jesteście dziecinni i śmieszni.

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-08-04 15:13:21, suma postów tego autora: 235

Pseudolewacy i tak bardziej od Dudy kochają motorowodniaka Bolka,

bo choć niby komunę obalił a Matką Boską w klapie wszystkich w oczy kłuje to jednak w dobrym momencie podpisał lojalkę, no i internowany był jak towarzysz Edward Kredytobiorca ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-04 17:58:46, suma postów tego autora: 6199

./..

Czy tylko ja mam wrażenie, że trafił się tu zawodnik, który w całkiem efektownie parodiuje pewnego innego antylewackiego komentatora? To komicznie egzaltowane oburzenie, godne najbardziej nadętej dulszczyzny, jest nawet zabawne.

--

Sumie, z Dudą jest ten problem, że to wciąż ten sam człowiek, który nazwał się "sierotą po POPiS-ie", i którego martwiły "zbyt wysokie koszty pracy", tudzież nadmiar nie tylko liberalizmu, ale i... socjalizmu w Polsce.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-08-04 22:09:19, suma postów tego autora: 3566

PT Sygne - to bardzo dobrze że "S" ujmie się za Faktami i Mitami

W końcu red. Cioch i paru innych autorów piszą tam wypisz wymaluj jak Duda - prolewicowe informacje i tezy, których próżno by szukać w Wybiórczej, Łżepospolitej, a nawet gazecie Wolskiej czy Ówarzam Że z Ziemkiewiczem wiecznie żywym.

autor: szczupak, data nadania: 2012-08-04 22:33:35, suma postów tego autora: 3747

B. Oszczepalski dwie sprawy

1.
Jak chcesz kogoś pozywać bo Cię obraża to idź na policję a nie straszysz.

2.
Nie masz zielonego pojęcia na temat Gomułki. Albo się doucz albo temat przemilczaj.

Salut.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2012-08-05 08:54:07, suma postów tego autora: 2743

Misiu - z dwojga złego wolę sieroty po PO-PiSie od sierot po PRL-u,

których stopień lewicowości mierzy się poziomem akceptacji dla władzy strzelającej do robotników.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-05 10:12:24, suma postów tego autora: 6199

./..

Sumie, ale są dwa rodzaje, że się tak wyrażę, takich "sierot". Wciąż zwrócone ku przeszłości, jedne wciąż tęsknią, drugie wciąż przeklinają :-)

Natomiast dzisiejszym problemem jest to, żeby nam tych "wysokich kosztów pracy" za bardzo nie obniżano, chroniąc nas przed nadmiarem "socjalizmu", bo od tej "wolności" umrzemy i bez strzelania.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-08-05 12:20:46, suma postów tego autora: 3566

A kto na początu lat 90-tych

trzymał kolorowe parasolki nad reformą matoła balcerka.

autor: ajde, data nadania: 2012-08-07 09:03:07, suma postów tego autora: 291

ewentualna odpowiedź Wałęsy?

Mam wrażenie, że Duda na swój list nie doczeka się odpowiedzi. Chyba, że Wałęsa znajdzie ghost-writera...

autor: mateuszbirkut, data nadania: 2012-08-07 17:48:19, suma postów tego autora: 94

Ale, ale strzelanina i walenie po pyskach ......

Trochę umiaru Panowie ...... wszak piszecie o przewodniczącym prawicowego związku zawodowego na lewicowym portalu :) ......

Ochłodźcie gorące umysły ......
Pozdrawiam i o umiar proszę towarzyszy z ultralewicy ......

jacekx marksista

Ps. Brakuje mi jeszcze w ostrej wymianie zdań ...... Precz z Komuną!!!

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-11 09:57:33, suma postów tego autora: 3088

Dodaj komentarz