Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

CBOS: Polacy pracują ponad 45 godzin tygodniowo

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Znaczy się

siędzą w pracy. Czy pracują to już inna sprawa. Taki urzędas np, popracuje może z godzinkę, reszta to już ploty i kawusie.

autor: jliber, data nadania: 2012-08-08 09:21:13, suma postów tego autora: 4329

jliberciiu...

Taki urzędas nawet jak siedzi lub stoi to on jest na POSTERUNKU! Kawusia i ploty to ATRYBUT URZĘDU - jak kiedyś kałamarz, zarękawki i wieczne pióro... Taki imidż wzmocniony laptopem.
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-08-08 11:30:21, suma postów tego autora: 5956

"Znaczy się siędzą w pracy. Czy pracują to już inna sprawa. "

Napisał jliber o 9 rano.
Gdzie płacą za komentowanie, jliber?

autor: poziomka, data nadania: 2012-08-08 13:27:18, suma postów tego autora: 576

poziomka

Na umowach śmieciowych nie podbija się karty w fabryce.

autor: jliber, data nadania: 2012-08-08 17:34:30, suma postów tego autora: 4329

Hyjdla

Nicnieróbstwo, pasożytnictwo na reszcie społeczeństwa to atrybut nie tyle urzędu co budżetówki w ogóle.

autor: jliber, data nadania: 2012-08-08 17:35:44, suma postów tego autora: 4329

jliber - jak mawia mój znajomy z podgarwolińskiej wsi:

"Od ciężkiej pracy jest cham i traktor".

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-08-08 18:54:30, suma postów tego autora: 6199

jliber

Na Zachodzie statystyczny pracownik intensywniej pracuje niż u nas?

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2012-08-09 08:15:48, suma postów tego autora: 2157

Paweł Kończyk

Intensywniej to nie wiem, na pewno wydajniej, która to wydajność jest wprost proporcjonalna do ilości kapitału w gospodarce na mieszkańca, czyli mniej więcej do PKB na mieszkańca.

autor: jliber, data nadania: 2012-08-09 10:43:01, suma postów tego autora: 4329

kojiberku

kretynie, badania nie dotyczyly tylko urzednikow

autor: nikyty, data nadania: 2012-08-09 11:36:50, suma postów tego autora: 3572

nikyty

Wystarczy by dotyczyły _również_ urzędników. Gdy chodzi o średnią płacę jakoś rozumiecie efekt który powoduje mała grupa ludzi o bardzo wysokich zarobkach. Ta zdolność poznawcza już wam jednak nagle umyka gdy chodzi o średnią ilość przepracowanych godzin i _dużą_ grupę ludzi którzy nie pracują praktycznie wcale.

To akurat bardzo dobrze że urzędasy pracują mało, pamiętajmy że ta pasożytnicza grupa szkodzi tym więcej gospodarce im więcej pracuje (np przeprowadzając różnorodne kontrole). Oczywiście nawet jak nie pracują to dalej muszą otrzymywać pensję, czyli pasożytują na zdrowej tkance społeczeństwa.

autor: jliber, data nadania: 2012-08-09 12:49:13, suma postów tego autora: 4329

Super urzędas z Kolibra

Ładnych kilka lat temu, kiedy spierałem się z konserwatywnymi liberałami na forum Kolibra - młodzieżowego stowarzyszenia związanego z Unią Polityki Realnej, jego prezesem był Przemysław Wipler.

Wipler w owym czasie budował doskonały wolnorynkowy życiorys. Oprócz szefowania koliberałom, prezesował również Fundacji Republikańskiej. Kilka lat pisał do "Najwyższego Czasu!", potem podjął pracę w Centrum im. Adama Smitha i Fundacji Akcji Gospodarczej.

W końcu jednak Wipler został urzędasem! Ale nie jakimś tam zwykłym proletariackim bieda-urzędasem. Były prezes młodych liberałów z marszu wszedł do urzędniczej arystokracji, obejmując w wieku 27 lat funkcję dyrektora Departamentu Dywersyfikacji Dostaw Nośników Energii w Ministerstwie Gospodarki. Do pensji dorabiał sobie również jako członek rady nadzorczej Przedsiębiorstwa Eksploatacji Rurociągów Naftowych "Przyjaźń" - jednoosobowej spółki skarbu państwa. Taką karierę ułatwiło mu socjalistyczne Prawo i Sprawiedliwość, którego obecnie jest posłem na Sejm.

Wniosek z tego jest taki, że jak się już zaprzedawać socjalizmowi, jak już zostawać urzędasem, to tylko jako awangarda klasy urzędniczej. ;)

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2012-08-09 16:29:35, suma postów tego autora: 2157

kojiberku

któregoś dnia napiszesz coś co warto będzie przeczytać, więc się nie poddawaj, kombinuj dalej

autor: nikyty, data nadania: 2012-08-09 16:32:09, suma postów tego autora: 3572

nikyty

A o co ten spór ......
przecież jliber potrafi tylko jedno ......
tzn. odmieniać na różne sposoby kocham liberalizm, kocham liberalizm ...... X 100, X 1000 ...... itd.

Zaczynam nawet podejrzewać go, że kocha inaczej ...... liberalizm niż jego rodacy ......

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-10 11:28:07, suma postów tego autora: 3088

jacekx

wolę perwersyjną miłość jlibera do liberalizmu niż twój sldowski doktrynalizm.
z dwóch betonów wolę ten, co zmusza do myślenia - więc raczej z przeciwnej niż moja strony światopoglądowej.
jliber jest zabawny. ty jacekx - żałosny.

w 100% bezrobotny
olaf nowaczyk

autor: deadbastard, data nadania: 2012-08-10 14:23:31, suma postów tego autora: 500

Toż to syn marnotrawny,

ten Wipler. Z konserwatywnego liberała na lewicowego patriotę, no, no...

autor: bolo, data nadania: 2012-08-10 18:58:43, suma postów tego autora: 4522

deadbastard ......

A co Ty chłopczyku, co sadziłeś granaty w pieluchy, gdy ja jako student w strajkach studenckich nadstawiałem karku z tzw. wolność
( wolność która wychodzi mi obecnie bokiem ) o moim doktrynaliźmie SLDowskim wiesz .....

Ja po prostu przestałem być marzycielem choć byłem kiedyś naiwny ..... i tak się podpisywałem jacekx socjalista naiwny.

Obecnie podpisuję się jacekx marksista vel jacekx marksista chrześcijański.

A wiedz młody człowieku, że ani marksizm ani teologia wyzwolenia które wyznaję nie są żałosne ......

To też nie moje bajki:
a) PO
b) PIS
c) PSL
d) Ruch Pana P
najbliżej mi ideowo do socjaldemokracji więc wybór w RP prosty ..... SLD

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-10 22:36:28, suma postów tego autora: 3088

można to retoryczne pytanie zadawać bez końca...

i choć nigdy na nie odpowiedzi nie dostanę... to znów retorycznie zapytam Jackux... co SLD ma wspólnego socjaldemokracją, demokracją, sprawiedliwością i wrażliwością społeczną i innymi wcale nie rewolucyjnymi ale lewicowymi wartościami? Ja wiem co ma wspólnego z PO... liderami i ich ambicjami się tylko przecież różnią.
Nie różnią się niczym, powtarzam niczym co dałoby się poznać w realnych działaniach, a nie deklaracjach, których jedynym celem jest miejsce przy korycie i dymanie społeczeństwa. Socjaldemokraci, ci prawdziwi, w grobach się przewracają jak słyszą, że ktoś SLD nazywa socjaldemokracją. Nie wygłupiaj się... przecież w to już nikt nie uwierzy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-10 23:30:09, suma postów tego autora: 6205

Co do tematu który powinniśmy komentować .....

To Polacy dzięki PO i PSL będą pracować aż do śmierci ......:(
a może nawet będą musieli to robić trochę dłużej
......czyli po śmierci

Stanie to się dzięki oszczędnościom na zasiłku pogrzebowym poczynionym przez PO :(

Chyba, że ...... na wieczny spoczynek udawać się będziemy tak jak nas stworzył Pan i do tego w kartonowej trumnie..... i dodatkowo bez księdza.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-10 23:31:59, suma postów tego autora: 3088

Sierpie ..... nie uwierzy ?

Mylisz się ...... wszak wiara czyni cuda :).

Pozdrawiam Cię mój przyjacielu anarchosyndykalisto.

jacekx marksista członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-11 10:02:40, suma postów tego autora: 3088

Pierniczysz sierpie .....

Czym się różnią?

AWS i jego następcy PO, PIS a także PSL wprowadziły następujące działania przeciw swym obywatelom

a) antypracowniczą reformę emerytur
b) szpitale jako spółki prawa handlowego
c) budowę pseudo autostrad niszcząc strukturę PKP
d) reformę edukacji uderzającą w poziom nauczania jak i miejsca pracy belfrów (pojawiło się bezrobocie wśród nauczycieli) zamknięto ponad 4000 szkół

e) zniszczono polski przemysł stoczniowy
f) zniszczono polski przemysł lekki
g) zniszczono polską flotę handlową i rybacką
h) zniszczono transport publiczny wiodący na prowincję
i) doprowadzono do bankructwa Ossolineum i PWN
j) zniszczono PGR zapominając, ze w II Rzeczpospolitej była też w rolnictwie gospodarka państwowa

k) zaczęto ograniczać ruch spółdzielczy w tym spółdzielnie inwalidzkie

l) całkowicie sprywatyzowano handel lekami
ł) zniszczono służbę zdrowia w szkołach - gabinety lekarskie i stomatologiczne
m) zniszczono budownictwo "publiczne" - fabryki domów
n) sprywatyzowano przez zachodnie banki polski sektor bankowy
rezygnując w ten sposób z rodzimych źródeł kredytowania przemysłu

o) ograniczono drastycznie liczebność i możliwości polskiej armii

itd. ....

Podsumowując zaniechano narzędzi chroniących przemysł i gospodarkę własnego kraju w celu uzyskania mirażu tzw. wolnego rynku .....

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to jeszcze dopiszę w nowym poście
.

Zaś L.Millera oskarżam o zbytnią ustępliwość prawicowym pomysłom
społeczno - gospodarczym wszak sam powiedział ...... coś w tym stylu ...... złożyliśmy politykę społeczno-gospodarczą na ołtarzu
UE i sojuszy.

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-11 10:42:04, suma postów tego autora: 3088

:-)

prawie wszystko co wymieniłes (chyba, że w czasach gdy rządziło SLD ratowano PGR-y;-)))), można zarzucić całej bandzie, która jak pijawka ssie mój kraj od 20 lat... + kilka dodatkowych, charakterystycznych już dla samego SLD jak włażenie w d... kośiołowi, religia w szkołach, udział w dwu wojnach, podatek liniowy CIT i zakusy na likwidację całej progresji, likwidacja funduszu alimentacyjnego, zmniejszenie ochrony pracownika w Kodeksie Pracy, zero jakiejkolwiek polityki społecznej... itd... ale ja nawet nie odróżniam już kto co zrobił, bo wszyscy poza ... tak się akurat składa... PiS ochoczo prywatyzowali nasz majątek. Wszyscy co do jednego powinni siedzieć w więzieniu.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-11 19:15:17, suma postów tego autora: 6205

Powtórzę sierpie bo chyba uczulenie na partie ......

zaciemnia Ci widzenie .......
Zapomniałeś, że przemiany zaczął AWS
w tym reformę emerytury - przypominam ...... na emeryturze mieliśmy mieć palmy wymyślił to Buzek łobuzek a 67 lat wieku emerytalnego to dzieło PO i PSL :)

a ja pisałem przecież

>>>>>>>>>>>> cytat

Zaś L.Millera oskarżam o zbytnią ustępliwość prawicowym pomysłom
społeczno - gospodarczym wszak sam powiedział ...... coś w tym stylu ...... złożyliśmy politykę społeczno-gospodarczą na ołtarzu
UE i sojuszy.
>>>>>>>>>>>>>> koniec cytatu

Pozdrawiam i cierpliwie Ciebie nadal lubię :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-12 15:12:26, suma postów tego autora: 3088

sierpie sorry ale zapomniałem o najważniejszym

Za SLD G.Kołodki przyrost gospodarczy wynosił 7%

a Polska była wtedy prawie tygrysem gospodarczym Europy Środkowej

i wtedy to Balcerowicz ( jako chyba wówczas prezes NBP) zaczął schładzać Polską Gospodarkę

...... przecież komuchy nie mogły odnieść sukcesu gospodarczego :).

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-12 15:17:21, suma postów tego autora: 3088

Jaki problem?

Najlepiej zlozyc donos:

http://www.sfora.pl/Polska-to-kraj-konfidentow-Donosimy-na-potege-a46372
Polska to kraj konfidentów. Donosimy na potęgę

"Nic tak nie cieszy jak ludzka krzywda, o którą możemy się postarać, pisząc donos"

autor: Rebel2, data nadania: 2012-08-12 16:06:24, suma postów tego autora: 3910

Rebel2

Robi się z Polski druga Szwajcaria. ;)

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2012-08-12 20:07:42, suma postów tego autora: 2157

Rebelku jankeski wróbelku .....

znów ćwierkasz ....... Twoje trele są boskie choć ich nie rozumiem

pisz jaśniej ...... :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-12 21:24:43, suma postów tego autora: 3088

Sierpie chcę się ustosunkować do pojawiającyego

się cyklicznie na lewica.pl tematu udziału RP w awanturach wojennych:
a) w Iraku
b) w Afganistanie

Żeby nie było wątpliwości moim zdaniem obydwa udziały są moralnie naganne ......
Chcemy czy nie chcemy świat jest wstrętny ......

Przypomnę, więc komentującym reakcję Stalina w rozmowie z gen
Henrykiem Berlingiem na jego podziękowania za możliwość
stworzenia 1 Armii LWP w ZSRR ..... w polityce nie ma sentymentów
w polityce są sojusze ......

Irak i Afganistan to cena sojuszy wojskowych RP z NATO, ale bardziej z USA.

Przypomnę inne polskie sojusze z historii nie zawsze moralnie zrozumiałe:
a) udział w interwencji Napoleona polskich wojsk na Haiti

http://www.wprost.pl/ar/46558/Mieso-armatnie-Napoleona/?pg=1
http://www.wprost.pl/ar/46558/Mieso-armatnie-Napoleona/?pg=2
http://www.wprost.pl/ar/46558/Mieso-armatnie-Napoleona/?pg=3

b) udział LWP w składzie Paktu Układu Warszawskiego w interwencji w Czechosłowacji
cytat z netu>>>>>
Operacja Dunaj – kryptonim, jaki nadano interwencji członków Układu Warszawskiego w Czechosłowacji, rozpoczętej 20 sierpnia 1968 roku o godz. 23:00. Uważana jest za największą operację wojskową w historii powojennej Europy.

Państwa Układu Warszawskiego dokonały inwazji na Czechosłowacką Republikę Socjalistyczną w celu zatrzymania politycznych reform liberalizacji Praskiej wiosny kierowanej przez Alexandra Dubčeka. W operacji wzięło udział od 175 tys. do 500 tys. żołnierzy Związku Radzieckiego, Bułgarii, NRD, Węgier i Polski. Operacja skutecznie zatrzymała reformy liberalizacji i wzmocniła władzę Komunistycznej Partii Czechosłowacji. Polityka zagraniczna ZSRR w tym czasie była znana jako Doktryna Breżniewa.
>>>>>>>>>>> koniec cytatu

Historia w pigułce dla młodych - cytat z netu >>>>

Zygmunt Henryk Berling (ur. 27 kwietnia 1896 w Limanowej[1], zm. 11 lipca 1980 w Konstancinie-Jeziornie) – polski dowódca wojskowy, uczestnik walk o niepodległość Polski, żołnierz Legionów Polskich, uczestnik wojny polsko-bolszewickiej, skazany przez sąd wojenny Rzeczypospolitej Polskiej w 1943 na śmierć za dezercję z Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR, generał broni Wojska Polskiego, dowódca 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki i 1 Armii WP, zastępca Naczelnego Dowódcy Wojska Polskiego, komendant Akademii Sztabu Generalnego, prawnik, urzędnik państwowy i działacz partyjny, członek PZPR, wiceminister Leśnictwa (1957–1970), prezes Naczelnej Rady Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego (1956-1959).

>>>>>>>>>>>>>> koniec cytatu

Pozdrawiam.

jacekx marksista

Ps.
W awanturach w Iraku i Afganistanie naganne jest też szczególnie to, że odbywało to się odbywa kosztem polskiego podatnika oraz to, że nie daje to innych bonusów ze strony sojusznika USA - naszego Wielkiego Brata ..... przypomnę problem ropy Irackiej czy wiz obywateli RP do USA.

Taka polska miłość do brata bez wzajemności :(

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-13 09:03:21, suma postów tego autora: 3088

widzisz Jacku

piszesz "Zapomniałeś, że przemiany zaczął AWS
w tym reformę emerytury - przypominam ...... na emeryturze mieliśmy mieć palmy wymyślił to Buzek łobuzek a 67 lat wieku emerytalnego to dzieło PO i PSL :)" . Tzw. reforma Buzka łobuzka pochodzi z roku 1999... w roku 2001 SLD powróciło do władzy...i czy ja coś przeoczyłem czy też SLD odwołało tę reformę?
W sprawie obecnej "reformy" PiS zadeklarował, że po dojściu do władzy natychmiast uchyli tę "reformę"... zobaczymy. Jak dojdą do włądzy i odwołają, to nawet ich pochwalę... Niestety jeśli do władzy doszłoby SLD z reformą Tuska zrobi to samo co z reforma Buzka... bedzie ja kontynuować... obarczając oczywiście winą PO... ale nie zrobi nic by to zmienić i tego jestem pewien.
Bo przecież jeśli SLD po przejęcu władzy reformy Buzka nie odwołało to tym samym się pod nią podpisało. Przecież dobrze wiemy, ze wszystkie te świnie w sejmie głosuja czasem przeciw jakimś antyspołecznym rozwiazaniom tylko wtedy, gdy są w opozycji. Gdy dorywaja się do koryta, kontynuuja polityke poprzednika... w skrócie całe to bydło od 22 lat realizuje plan Balcerowicza. Winę zwala na poprzednika, a gdy zamienią się miejscami przy żłobie sytuacja jest odwrotna... ale najważniejsze, że nikt tego zła, które narobił poprzednik ani mysli odwoływać. Bo jeśli głosował przeciw, to nie dlatego, ze był przeciw, ale dlatego, że był w opozycji i dzięki takim głosowaniom w następnym rozdaniu chciał sam uchwalać antyspołeczne ustawy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-13 13:47:44, suma postów tego autora: 6205

Sierpie

nie pamiętasz jak za G.Kołodki L.Balcerowicz schładzał jako prezez
NBP 7% rozwój RP.

Ciekawe dlaczego Ludowy Bank Chin (chin. upr. 中国人民银行, chin. trad. 中國人民銀行, pinyin Zhōngguó Rénmín Yínháng – bank centralny Chińskiej Republiki Ludowej, który sprawuje kontrolę nad polityką pieniężną państwa.)
nie schładzał i nie schładza rozwoju Chin :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-13 20:06:25, suma postów tego autora: 3088

oczywiscie, że pamietam

Wziąłem wtedy kredyt na samochód a to bydle po miesiacu zaczęło podnosić stopy procentowe... Ładnych parę tysięcy przez tego złodzieja straciłem.
Ale to tez dowod na to, ze w systemie nic sie zmienić nie da. Ty sobie rządzisz a Balcerowicz trzyma kasę... Jak mozna prowadzic jakąkolwiek politykę gdy nie masz kontroli nad finansami?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-08-14 10:44:11, suma postów tego autora: 6205

./..

Jliber:
"Znaczy się siędzą w pracy. Czy pracują to już inna sprawa."

Właściwie nie robi to większej różnicy, bowiem w dzisiejszej gospodarce na wydajność i atrakcyjność wytworzonych towarów, z wyjątkami oczywiście, wpływ ma przede wszystkim nasycenie nowoczesnymi technologiami, a na tutejszej pustyni krucho z tym.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-08-15 22:29:06, suma postów tego autora: 3566

Panie Sierpie-i-Młocie

Przestań wreszcie bełkotać i przedstaw alternatywę.
Bo w przeciwnym wypadku dotychczasowy Pański status forumowego durnia, wzrośnie do sześcianu !

autor: tarak, data nadania: 2012-08-23 22:56:29, suma postów tego autora: 3283

Panie Tarak zapytam naiwnie ......

Byłem kiedyś naiwny i coś z tego ...... mi zostało :(

Dlaczego Sierp ma być forumowym durniem ?
...... on jest tylko naiwnym anarchistą a w ten zaułek wpędzili go ludzie ......Pana pokroju czyli liberalni socjaldemokraci :(

Pozdrawiam.

jacekx marksista członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-08-27 17:03:58, suma postów tego autora: 3088

Dodaj komentarz