Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Seriale. Dekonstrukcja

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Feministyczny magiel

Tylko jedyny w towarzystwie facet ma coś sensownego do powiedzenia na temat seriali. Widać, że stara się wyciągać z nich jakieś wnioski, uogólniać, stawiać pytania, gasić emocje, by szukać reguł i ukrytych znaczeń.

Pozostałe dyskutantki mizdrzą się między sobą, przerzucają się autorytetami (zagranicznymi, a jakże!), przywołują - często bez specjalnego związku - zapamiętane sceny i bohaterów. W rezultacie zamiast typowo lewicowego narzekania na niską jakość popkulturowej papki serwowanej otrzymujemy babski magiel, gdzie pitoli się z satysfakcją o rzeczach absolutnie odległych nie tylko od rewolucji społecznej, ale choćby krytyki dominującej kultury. Najwyraźniej panie feministki z kraju nad Wisłą, z wszystkimi swymi fakultetami i doktoratami, też lubią pogapić się w "szklane oczko" (raczej plazmę) i poplotkować w gronie koleżanek. Byle o amerykańskich serialach. Nie to, że polskie są "obciachowe". Tylko, że gorsze "ciacha" w nich grają.

autor: Zoran, data nadania: 2012-08-21 21:33:46, suma postów tego autora: 49

Polska jak zawsze

wszystko małpuje od Jankesów, a może tak wzorować się na francuskich czy angielskich serialach

autor: polak17, data nadania: 2012-08-24 09:41:00, suma postów tego autora: 1323

Redakcja

"Bez Dogmatu" ma chyba zbyt wiele wolnego czasu, skoro śledzi te wszystkie kiepskie, śmieciowe seriale...

autor: Wojownik, data nadania: 2012-08-24 12:21:10, suma postów tego autora: 357

Ja to chyba strasznie obciachowa jestem,

bo prawie nic z tej inteligentnej rozmowy nie zrozumiałam. Nie mam telewizora. Od pięciu lat.
Ostatnio jak byłam na wsi, to na "Julię", "Modę na sukces", "M jak miłość", "Na dobre i na złe" oraz kilka innych dzieł byłam skazana. Musiałam oglądać, bo mój "wolontariat" w pokoju gościnnym i telewizyjnym zarazem się odbywał. Ale to już zupełnie inny serial a nawet horror był...
Tak w ogóle to seriale niezłą sprawą są - dla analfabetów czytających ino program TV i biedaków, których na kino nie stać. Lepiej to niż wódę chlać.
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-08-25 20:25:01, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz