Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Kanada: Zwycięstwo separatystów i strzelanina na wiecu

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

.

Mam nadzieję, że katolicki łaciński francuski Quebeck będzie kiedyś niezależny od anglosaskiej protestanckiej Wampirii.

autor: Bury, data nadania: 2012-09-05 19:24:02, suma postów tego autora: 5751

A ja z kolei

Mam nadzieję że Ouebeck będzie nadal częścią Kanady tak jak dotychczas!

autor: Antyliberał, data nadania: 2012-09-05 21:08:59, suma postów tego autora: 1302

...

a ja mam nadzieje, że Kanada stanie sie prowincja Quebecu

autor: jakobin, data nadania: 2012-09-05 22:15:21, suma postów tego autora: 319

A ja...

mam nadzieję że kanadę w końcu odbiją Eskimosi i wygonią angoli i francuzów do europy

autor: AntykapitalistA, data nadania: 2012-09-05 22:37:39, suma postów tego autora: 306

@Antyliberał

Québec nie jest Górnym Śląskiem.

autor: Bury, data nadania: 2012-09-06 11:22:03, suma postów tego autora: 5751

Ciekawe że

za niepodległością jest lewica która oględnie nie przepada za KRK.Sam KRK zaś jest przeciwny niepodległości.Swego czasu działała nawet polityczno-zbrojna grupa radykalnej lewicy FLQ walcząca o niepodległą republikę socjalistyczną

autor: guevarysta, data nadania: 2012-09-06 12:54:57, suma postów tego autora: 788

Bury

Twoja uwaga była zbędna bo to akurat każdy wie!

autor: Antyliberał, data nadania: 2012-09-06 14:43:11, suma postów tego autora: 1302

@guevarysta

A co do tego w ogóle może mieć związek wyznaniowy?

autor: Bury, data nadania: 2012-09-06 16:06:30, suma postów tego autora: 5751

To że

grupy lewicy narodowo - wyzwoleńczej nie są przywiązane do katolicyzmu

autor: guevarysta, data nadania: 2012-09-07 11:25:46, suma postów tego autora: 788

Strzelaniana wywołana przez anglika

Ci anglosasi to jednak krwawi, żądni mordu barbarzyńcy. W sumie nic dziwnego, że zawsze byli forpocztą konserwatywnego liberalizmu 0.o

autor: Mephisto666, data nadania: 2012-09-07 12:48:10, suma postów tego autora: 115

+

Oczywiście, Mephisto: Robin Hood, Wat Tyler, lewellerzy, diggerzy, czartyści, Wobblies...

autor: Angka Leu, data nadania: 2012-09-07 13:54:22, suma postów tego autora: 3102

A lewica nie jest przypadkiem przeciwnikiem państw narodowych?

Przecież nawet jeżeli Quebeck ogłosilby niepodległość byłoby to państwo narodowe. Już przecież ogłosili, że istnieje naród Quebecku. Lewica zawsze popierała przecież byty ponad narodowe (ZSRR, UE), a tutaj nagle taka zmiana.

autor: samson_miodek, data nadania: 2012-09-07 13:19:38, suma postów tego autora: 288

do: Mephisto666

a propos barbarzyństwa anglosasów, zgadzam się. Już słynny filozof pisał w XVIII wieku...

"Od surowego mięsa zwierzęta dziczeją; to samo stałoby sie z ludźmi, gdyby się tylko nim odżywiali. Dowodzi tego fakt, że Anglicy, którzy spożywają mięso nie tak wysmażone jak u nas, lecz na wpół surowe i krwiste, odznaczają się, jak się zdaje, w większym lub mniejszym stopniu okrucieństwem; wynika ono częściowo z tak przyrodzonych pokarmów, częściowo zaś z innych przyczyn, których wpływ osłabić może jedynie wychowanie. To zdziczenie wywołuje w duszy pychę, nienawiść i pogardę dla innych narodów, hardość oraz inne uczucia, które wypaczają charakter, podobnie jak ordynarne pokarmy sprawiają, że umysł staje się tępy i ociężały, szczególnie skłonny do lenistwa i gnuśności*."

------------
* La Mettrie, "Człowiek maszyna", Warszawa 1984, s.23

autor: jakobin, data nadania: 2012-09-07 13:33:59, suma postów tego autora: 319

++

Przypadkiem, samson, sama koncepcja państwa narodowego jest dziełem lewicy (oczywiście o ile zgodzimy się, że jakobini byli lewicą). Natomiast Ojcami-Założycielami Wspólnot Europejskich byli chadecy: Adenauer, Schuman, De Gasperi. Także w przypadku Traktatu z Maastricht rola nielewicowych polityków takich jak Kohl, Major czy Andreotti była decydująca.

autor: Angka Leu, data nadania: 2012-09-07 14:57:37, suma postów tego autora: 3102

quervarysta

A czy oprocz katolicyzmu slyszales jeszcze o jakims innym zwiazku wyznaniowym?
Najwyrazniej masz alergie na katolicyzm

autor: Rebel2, data nadania: 2012-09-07 20:48:11, suma postów tego autora: 3910

A więc jaki z tego wniosek?

Ano taki że lewica w kwestiach światopoglądowych jest pojeb..a
Co prawda po wojnie w europie zachodniej odnosiła sukcesy ale tylko dlatego bo miała normalny pogląd na goospodarke i sprawy społeczne stąd na dobre zakorzeniła sie w parlamentach na zachodzie europy i nawet wtedy gdy przegrywała wybory to i tak miała wpływ na rządzenie.
A dziś sytuacja jest odmienna stąd tzw.lewica znika z politycznego krajobrazu.
Nic dodać nic ująć a że prawda w oczy kole cóż kto nie wyciąga wniosków z błędów ten musi przegrać stąd lewica przegrywa na własne życzenie.

autor: Antyliberał, data nadania: 2012-09-10 14:26:29, suma postów tego autora: 1302

Dodaj komentarz