Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Radosław S. Czarnecki: Odrobina refleksji w przedmiocie Amber-gate

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Diagnoza wyprowadzona z trzewi

Słuszna diagnoza wyprowadzona z trzewi systemu ,którym się szczycimy(nie wszyscy na szczęście) . Abdykacja Państwa, prowadzona przez ostatnie lata przez neoliberałów pod wodzą Donalda Tuska przynosi pierwsze smutne dla nas efekty i nie ostatnie, niestety.

autor: TadeuszK., data nadania: 2012-09-11 11:09:51, suma postów tego autora: 34

I co tu dodać?

Chyba tylko to, że całe to święte oburzenie Sejmu w kilkunastogodzinnej dyskusji i mediów w kilkutygodniowej młódce jest wyrazem albo zwykłej głupoty albo obrzydliwej hipokryzji. I na tym tle tylko premier wypadł przyzwoicie, bo przyznał, że nic się nie stało poza drobnymi uchybieniami drobnych urzędników. W ten sposób przynajmniej nie wyparł się tego, że od dwudziestu lat wraz z innymi reformatorami buduje system, który nagradza za wyzysk wolnego człowieka przez innego wolnego człowieka. Dobrze też wypadła pani prokurator, która tego wolnego człowieka nagrody za wyzysk zgodnie z regułami systemu, któremu służy, nie chciała pozbawić. Inaczej mówiąc w tym systemie muszą być takie nagrody, bo bez nich po prostu go nie będzie. Czyżby to rozumiał tylko premier i pani prokurator?

autor: steff, data nadania: 2012-09-11 18:27:49, suma postów tego autora: 6626

...

Cały ten system działa jak Amber Gold, a jego beneficjenci jak Plichtowie. Cóż, taki świat.

autor: jazi, data nadania: 2012-09-11 20:31:12, suma postów tego autora: 493

Umieszcze artykul na porlalu SLD Mokotow

Mam nadzieje ze Autor nie bedzie mial nic przeciwko umieszczeniu- jutro- Jego artykulu na http://www.sldmokotow.pl

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-09-11 22:37:54, suma postów tego autora: 569

...

pewnego dnia, tuż po wybuchu afery amber gold - udałem się do sądu rejonowego po poradę prawną. czekam w kolejce (w końcu mi się odechciało porady, bo czekanie przeciągało się w nieskończoność), nagle z drzemki wyrywa mnie utyskiwanie na amber gold. dwie paniusie, wiek ok. 60 lat, wyfiokowane jak stare kokoty - odwalają tyradę na złodzieja plichtę i rozpaczają, że straciły pieniądze i nic mu nie zrobią. słucham z zaciekawieniem, pytam czy dużo straciły, kiwam z głową ze zrozumieniem...
w końcu pytam "jak można powierzyć jakiekolwiek pieniądze firmie, która rok temu była siecią kantorów czy lombardów? nie zdziwiło to pań?"
odpowiedź z nieco innej galaktyki "ale wie pan, ile procent obiecali?"
usiłowałem paniom wytłumaczyć, że padły ofiarą własnej naiwności, rozumianej jako chciwośc i głupota - w końcu sie poddałem. wyraziłem ubolewanie, życzyłem udanej walki z amber gold i wróciłem do domu.
czasami cieszę się, że jestem totalnym biedakiem.

autor: deadbastard, data nadania: 2012-09-13 01:09:07, suma postów tego autora: 500

...

Kapitalizm kompradorski (i postępująca erozja/odrealnienie prawa) oraz panujące wśród ludzi przekonanie, że istnieją cudowne narzędzia które zwalniają z myślenia/pracy dając w zamian krociowe zyski i życie w luksusach.

Co to ma wspólnego z etosem pracy i wolnością małego przedsiębiorcy?

Typ pokroju P. Plichy w każdym systemie znajdzie drogę by się nachapać.

autor: JohREd, data nadania: 2012-09-13 10:17:01, suma postów tego autora: 89

@JohREd

Co obecny system ma wspólnego z jakimkolwiek innym etosem niż etos drobnego cwaniaczka, oszusta, przestępcy?

autor: Bury, data nadania: 2012-09-13 17:10:38, suma postów tego autora: 5751

Prosba i pytanie do Pana Radosława S. Czarneckiego

Panie Radosławie, poznalismy sie (wymienilismy kilka zdan) podczas panelu w X 2011 r. dot. stosunków Panstwo-Kosciół, ktory odbyl sie na UW. Znam tez Pana dr Slowika z Res Humany ktory pozwolil mi publikowac artykuly z czasopisma. To jako rekomendacja.
Otoz bylbym zainteresowany publikacja na stronie sld mokotow http://www.sldmokotow.pl rowniez innych Panskich artykulow. Moga byc starsze. Od razu dodam, ze bezplatnie poniewaz strona SLD Mokotow to wolontariat.
W razie watpliwosci podaje telefon: 608 07 07 52, mail: krzysztofmroz105@wp.pl
serdecznie pozdrawiam
krzysztof mróź

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-09-14 09:23:22, suma postów tego autora: 569

Poparcie

Popieram.

autor: filozof, data nadania: 2012-09-15 08:35:14, suma postów tego autora: 22

Dodaj komentarz