Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Lublin: Ateistyczne billboardy kontra radni PiS (akt.)

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

_

"Lublin jako ostoja polityki kształtowanej przez PiS, symboliczna stolica Polski B."

Co za bzdury. Akurat Lublin jest na o wiele wyższym poziomie, pod każdym względem, niż wiele podobnej wielkości miast w tej "Polsce A" (chciałbym, żeby w końcu ktoś mi w końcu wyjaśnił gdzie dokładnie przebiega granica między Polską A,B,C,Z).
Niech ta fundcja lepiej zamiast promowania ateizmu (to coś jak "promowanie homoseksualizmu", jak to mawiał kiedyś, zapoznany już poseł Wierzejski?) zajmie sie promowaniem działającego mózgu w czaszcze. I niech może oddadzą quady i laptopki z pierwszej komunii:)

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-11 20:15:42, suma postów tego autora: 3554

brawo!

Tak trzymać! Nikt nie mówi, że będzie łatwo, ale z każdym krokiem coraz łatwiej, bo naturalną koleją rzeczy ateistów stale będzie przybywać a katoli ubywać. To bardzo dobry krok - walka o przestrzeń publiczną, o miejsce w niej dla ludzi nie wyznających żadnych religii... Ale trzeba być gotowym na ciężką walkę, ktora potrwac może cale pokolenie, bo podejmujecie walkę... z sanym Lucyferem ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-11 20:17:46, suma postów tego autora: 6205

Marnowanie kasy na bilbordy

aby promować ateizm ;/ Debilizm, a lewica.pl nie ma już o czym pisać?

autor: Fred_BB, data nadania: 2012-09-11 20:25:07, suma postów tego autora: 676

sierp_i_młot

skad taki wniosek że katolików bedzie ubywać? Jak na razie 95 polaków to katolicy, owszem będzie ich mniej ale PL nadal będzie w czołówce, pisze to osoba o lewicowych pogladach ktora jest katolikiem, czasami wśród lewicowców czuję się obco gdy sie dowiadują że jestem wierzący (Chavez im jakoś nie przeszkadza)

autor: Fred_BB, data nadania: 2012-09-11 20:27:11, suma postów tego autora: 676

No i dobrze...

Bo tak sobą wypełnili otaczającą nas przestrzeń, że dzięki tym billoardą wreszcie się dowiedzą, iż jednak nie są sami. Dowiedzą się też inni, którym wszelka jednolitość kojarzy się z szarzyzną i dlatego ich mierzi. Jednym słowem te billoardy nas ubogacą - jak mawiał JPII. Choćby z tych powodów jest za!

autor: steff, data nadania: 2012-09-11 20:32:16, suma postów tego autora: 6626

sierp,

nie miałem pierwszej komunii, bierzmowania, ślubu koscielnego (i mieć nie będę), do kościoła nie chodzę, jeden ostatnio zwiedziłem, nie powiem gdzie, bo będzie, że się chwalę:), ale nie czuję potrzeby wszystkim opowiedzieć o tym, że z kościołem się nie czuję związany.
Co innego pietnować złe rzeczy, które robią księża, dyskryminację niewierzących, itp., a nie takie gimnazjalne "bunty" (koniecznie w cudzysłowie).
Zresztą w dzisiejszej Polsce są jeszcze gorsze rzeczy, ludzie, kościoły i instytucje, niz katolicy. To nie Hiszpania lat 30tych. Wtedy skrajny antyklerykalizm był całkiem zrozumiały.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-11 20:41:09, suma postów tego autora: 3554

No właśnie Fred, racja.

"piszę to osoba o lewicowych poglądach, która jest katolikiem"
Jak Chavez i bardzo wielu innych lewicowych chrześcijan (przede wszystkim właśnie katolików, a nie innych chrześcijan).

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-11 20:43:59, suma postów tego autora: 3554

Dzieci głodują a oszołomy, które podczas chrztu wypadły z rąk rodziców

chrzestnych i zdrowo przywaliły główką w kościelną posadzkę, wydają kupę forsy na billboardy.

Polska pseudolewica jest silna tymi 10% oszołomów, którzy na widok koloratki miotają się jak psy Pawłowa.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 20:48:26, suma postów tego autora: 6199

Dzieci głoduja w Polsce, a oszołomy z PSEUDOlewicy.

wojenkę na bilbordy prowadzą.

Zgoda, Sumienie!

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-11 20:57:03, suma postów tego autora: 3554

plujcie sie plujcie

A laicyzacja i tak będzie postępiwac i kiedys i tu katedry będą czarni sprzedawać klubom alpinistycznym ;-)
Oczywiście, że ateizmem nie każdy musi się afiszować... Tak jak ze wszystkim co wykracza poza "normy"... Do tego trzeba odwagi. Tak jak i nie każda kobieta co dokonała aborcji, a dokonuja jej dziesiatki tysiecy rocznie, powie o tym... Ale ktos musi, by cos sie moglo zmienic... Tak jest ze wszystkim... Proces laicyzacji będzie wprawdzie postępował (przeciez mamy XXI wiek), ale można i należy go przyśpieszyć. Do tego nie wystarczy być ateistą... Trzeba o tym powiedziec głośno... A i zło przecież reklamuje się na każdym kroku... Trzeba dać mu odpór!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-11 21:03:50, suma postów tego autora: 6205

Nie zauważyłem, aby ktokolwiek się tu "pluł",

sierp.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-11 21:07:40, suma postów tego autora: 3554

Sumienie

Więc tak się tych billboardów wystraszyłeś, że usłyszałeś psy Pawłowa? No po patrz, do jakich to słabości prowadzi ta jednolita szarzyzna. Gdyby jej nie było, może nie musiałbyś się bać? Także dlatego jestem za!

autor: steff, data nadania: 2012-09-11 21:08:33, suma postów tego autora: 6626

dzieci głodują

Bo pieniądze zamiast na dzieci idą na kościoły, zwroty majątkow, katechetow, kapelanow, spowiednikow.... Nie widzicie zwiazku? Ktos tym dzieciom sniadania pożera. Robia to kapitalisci i robi to kościół...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-11 21:08:38, suma postów tego autora: 6205

sierp przyzwyczaił nas, że średnio 5 razy w tygodniu

krzyczy o tym, że chce zbawić Polskę od czarnej zarazy.

Ale jak tylko wstaje od stołu i chce ruszać na Licheń, przewracają się butelki i sąsiedzi wzywają policję.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 21:12:17, suma postów tego autora: 6199

steffciu - czy dzwonek już zadzwonił?

Najwyraźniej tak, skoro stoisz w pozycji "ruki pa szwam".

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 21:14:37, suma postów tego autora: 6199

Suminie

A może wypadłeś z rąk rodziców i dlatego się boisz? Okazuje się, że nadmierna troska nie zapewnia zawsze dobrej przyszłości. Twój przypadek zdaje się to potwierdzać. Niestety.

autor: steff, data nadania: 2012-09-11 21:17:46, suma postów tego autora: 6626

steffciu - jako ateista z ponad 25-letnim stażem

patrzę z politowaniem na podrygi frustratów, dla których jedynym sensem życia jest szarpanie sutanny na poziomie kostek katabasa. Jak widać ten poziom w pełni ich satysfakcjonuje.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 21:25:06, suma postów tego autora: 6199

Sumienie...

A więc nie tylko szczekanie psów słyszysz ale również dzwonki? A to się narobiło ... Czy rzeczywiści przez te billboardy? Masz zatem powód, żeby je opluwać.

autor: steff, data nadania: 2012-09-11 21:26:57, suma postów tego autora: 6626

steffciu - repliki na poziomie zerówki jedynie utwierdzają czytających,

że mocno okrzepłeś na poziomie kostek katabasa ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 21:46:07, suma postów tego autora: 6199

słyszącym dzwonki

... Czyżby ministrant?.... Moge polecic specjaliste. Niekoniecznie laryngologa

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-11 21:57:14, suma postów tego autora: 6205

Jak dziwnie zaczynają przebiegać podziały na lewica.pl

Kurczę pieczone ...... muszę poprzeć posty SN
co nie wiem czy mi się to kiedykolwiek zdarzyło?
na lewica.pl ......

Tym razem masz rację SN.
Pozdrawiam Cię.
Twój fan Sierota po PRL
czy jak wolisz
jacek kropeczka (jak mnie ostatnio ochrzciłeś)

jacekx marksista chrześcijański

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-11 22:06:54, suma postów tego autora: 3088

PLN

muszę wpłacić tej fundacji trochę PLN-ów , cel z tymi bilboardami wszak wielce zbożny.

autor: laicite1905, data nadania: 2012-09-11 22:38:10, suma postów tego autora: 102

Katofob wszędzie widzi ministrantów i agentów Watykanu

Sierpie, może Ty nie upadłeś przy chrzcie tylko zakrztusiłeś się hostią podczas pierwszej komunii? A może zemdlałeś na widok biskupa podczas bierzmowania? Bo chyba w ślub kościelny przebiegł w miłej atmosferze?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-11 22:41:37, suma postów tego autora: 6199

W zasadzie już nie trzeba tych banerów wywieszać

Akcja niezbyt mądra, ale cel został osiągnięty: katoprawactwo jak zwykle wydaliło z siebie kał werbalny składający się w 100% z debilizmu. Idźcie lepiej pomóc wykluczonym,koledzy ateiści.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-11 22:42:06, suma postów tego autora: 3747

Jeżeli ktoś zareagował tu jak pies Pawłowa po cerebroktomii

to wyłącznie ten, kto pierwszy użył na forum tego sformułowania.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-11 22:45:42, suma postów tego autora: 3747

Żal mi niektórych was, którzy plujecie na chrześcijaństwo. Możecie żyć jak chcecie.. ale po śmierci traficie tam gdzie nie chcecie.. your chocie.

autor: Czaro, data nadania: 2012-09-11 23:23:19, suma postów tego autora: 201

Czaro szanowny, co rozumiesz pod pojęciem "plujecie"?

Jestem wierzący, ale kompletnie nie przeszkadza mi że ktoś akurat nie posiada tej "łaski". Zresztą jest na świecie wielu innych wierzących, którzy chrześcijaństwa sui generis nie znoszą, co nie przeszkadza im uznawać Jehoszuy za proroka.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-11 23:44:30, suma postów tego autora: 3747

sumieniu

Lepsze szarpanie sutanny niż włażenie pod nią... I co tam pod nią zobaczyłeś? snickersa?
Zabawni z was ateiści, ktorzy niczym rozjuszony byk reagują na to, że ktos chce powiedziec głośno - jestem ateistą. Zabawni i bardzo tolerancyjni demokraci....;-)
A Jacekx w szczegolnosci. Kazda krytyke tej sekty, ktorej druidzi na kazaniach w kościele, takich jak ja niewierzących nazywają zwierzętami... Zapewne nie z nienawiści lecz z miłości;-)... Nazywa nienawiscia a jego nowy idol frustracja. Dlaczegoz to ja, zwierzę, nie mogę nazywac moich przesladowcow ... Żyjącymi w urojeniach debilami? Moze to tez bylby sposob odpowiedzi na miłość bliźniego taką samą miłością?
I to ma byc lewica;-) śmiechu warte.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-12 00:41:23, suma postów tego autora: 6205

i teraz już rozumiem

Dlaczego Jacku w SLD nie przeszkadza Ci Miller... Pewnie w sąsiednich nawach tak samo kolanami froterujecie czarnym posadzki.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-12 00:44:27, suma postów tego autora: 6205

@szczupak

No właśnie masz przykład poniżej co rozumiem.. choćby wypowiedzi sierpa pełne jadu w stosunku do osób, które mają choć trochę inne zdanie, odbiegające od głównego "postympowego nowoczesnego laickiego" nurtu.. ale sam pewnie wytykałby nietolerancję wierzących.. Ja dla takich ludzi nie potrafię być tolerancyjny dla ludzi, którzy nie szanują moich przekonań. Twierdzisz, że jesteś wierzący i dobrze bardzo mnie to cieszy.. jednak jakoś trudno mi sobie wyobrazić pogodzenie lewicowości z chrześcijaństwem - dlatego, że ma się tylko jedno sumienie. (no chyba, że lewicowość rozumiemy jedynie przez pryzmat katolickiej nauki społecznej)

autor: Czaro, data nadania: 2012-09-12 01:03:47, suma postów tego autora: 201

szczupak

" Akcja niezbyt mądra, ale cel został osiągnięty:"
Nieprawda, to jest bardzo dobra akcja. Podobna do tych jakie przeprowadzaly inne mniejszosci... Np. Homoseksualiści kilka lat temu "pokażmy się" "niech nas zobaczą" czy jakoś tak. To tym srodowiskom bardzo pomoglo. Dzieki takim akcjom 95% katoli, a wśrod nich jakas polowa co ma w dupie religie i tkwi w niej z tradycji i strachu przed rodziną, by powiedziec wprost, że Jehowa i Jeszua kalafiorem im zwisają... Dowiedza się, ze takich jak oni jest dużo więcej.
Dzieki takim akcjom na zachodzie wykorzeniono religie a przynajmniej zapędzono ją do kościoła... Wypieprzono z urzedow, ze szkol, szpitali, cmentarzy... I ona juz tam dogorywa. Nas czeka jeszcze dluga droga, ale tabu wkrotce zostanie przelamane... To zapewne jedyny pożytek z UE... Nieuchronna laicyzacja.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-12 01:05:36, suma postów tego autora: 6205

czaro

nikt nie będzie mi mowił co się stanie ze mną po śmierci, każdy wie o tym tyle co ja

a że ludzie wierzą w to co im schizofrenicy spisali - nie mój problem i nie moje zmartwienie

autor: nikyty, data nadania: 2012-09-12 01:17:19, suma postów tego autora: 3572

@sierp

"Dzieki takim akcjom na zachodzie wykorzeniono religie a przynajmniej zapędzono ją do kościoła"

Przynajmniej tutaj oddajesz prawdziwe intencje lewicy --> zniszczyć religie

Ale niestety muszę Cię zmartwić i stwierdzić, że masz małe pojęcie o tym jaką rolę odgrywa religia na Zachodzie. Tak naprawdę najbardziej wyzywają PL od zaścianków ci, którzy na tzw. Zachodzie nigdy nie byli.. nie mają pojęcia jak tam jest. Pewnie powiesz, że PL jest państwem wyznaniowym choć nie wiesz co to tak naprawdę znaczy formalnie. Odpowiem Ci.. nie PL nie jest państwem wyznaniowym ale mogę Ci wymienieć przykłady takich państw z Twojego "ukochanego Zachodu". A takimi państawami są Wielka Brytania, Norwegia, Dania, Andora, Islandia (to z protestanckich tylko). W Danii każdy rodzi się luteraninem z urzędu czy chce czy nie a kościół jest państwowy. W Norwegii podobnie. Religia jest nauczana w szkołach prawie w całej Europie (oprócz Francji ale to skrajny przypadek) jak nie wierzysz to poszukaj info. Krzyże w szkołach tak samo wiszą np. w Niemczech czy Austrii albo np. w szwajcarskich sądach. Pojedź więc do Szwajcarii i powiedz im, że są zaściankiem bo wieszają krzyże na salach sądowych. Napisałem to tak w skrócie choć pewnie i tak jak grochem o ścianę.

autor: Czaro, data nadania: 2012-09-12 01:41:39, suma postów tego autora: 201

szczupak

gorliwie wierzą wykluczeni, więc kościół wysysa z nich kasę najłatwiej - pomagać im tylko materialnie to lać wodę do dziury bez dna

autor: nikyty, data nadania: 2012-09-12 09:39:55, suma postów tego autora: 3572

nie ma Boga prócz Allaha

a Muhammad jest Jego Prorokiem

dziękujemy postympowym lewicowcom za Zachodzie za zapędzenie chrześcijan tam gdzie ich miejsce

IBRAHIM Al-ZAWAHIRI

autor: dr(e)s, data nadania: 2012-09-12 09:45:00, suma postów tego autora: 1539

Ateizm na bilboardach ?

A komu rozumnemu to może przeszkadzać? przecież nachalna propaganda turystyki za pieniądze odwiedzanych państw przez JP II nie była inaczej obwieszczana jak przez wszelkiego rodzaju "obrazki małe i duże" w każdym miejscu w Polsce, w każdym "pipidówkowie" był obowiązek wieszania portretu "jaśnie pana" i to w dodatku z napisem cyt.Bóg jest miłością.Dla mnie ten podpis był obrazoburczy, ponieważ wywoływał skojarzenie, ze to JP II jest Bogiem i tą miłością,co powinno wywołać falę oburzenia, ale nie wywołało.. Tak to bywa, szczególnie z Katolikami, że są zaślepieni, zacietrzewieni i nietolerancyjni,a wszystko dla tego, że kiedyś nasi królowie w obawie przed przymusowym "nawracaniem na Chrześcijaństwo" dobrowolnie i tylko ze względów politycznych przyjęło OBCA narodowi Słowiańskiemu wiarę. Sumienie (swoje) daj już spokój temu blogowi, bo tylko piana ci na pyszczek wypływa,a mógł byś tę energię wykorzystać w zbożnym celu, np.nieodpłatnie zająć się dziećmi matek, które z powodu totalnej likwidacji żłobków i przedszkoli ,czyli tej znienawidzonej ,strasznej ,pozostałości po PRL nie mogą podjąć pracy, nawet jak ją znajdą. To mogło by zachęcić ludzi do twojej propagandy KK, ale to co robisz, to właściwie jest dobre dla Ateizmu, bo odstraszasz niezdecydowanych od tej instytucji.. Rób tak dalej..

autor: bambosz0, data nadania: 2012-09-12 09:46:20, suma postów tego autora: 1835

Sumienie

Masz pecha. Bo ten 25 letni staż ateistyczny jednak cię nie obronił przed obszczekiwaniem psów Pawłowa, więcej, bo także przed sygnaturkami. Powinien się więc nawrócić i obwieścić to na billboardach. Będę usatysfakcjonowany, jeżeli przywróci ci to równowagę. Amen.

autor: steff, data nadania: 2012-09-12 11:06:16, suma postów tego autora: 6626

Czaro

" Zachód" już dosyć dawno wyzwolił sie z katolicyzmu i "pochodnych " Chrześcijaństwa. To co przywołujesz, to symbole, których sie nie niszczy, tak jak nie zmienia się nazw. Np. w Paryżu nikt nie zmienił nazwy Placu i stacji Metra "Stalingrad". Nie znaczy to jednak, że te "symbole" oznaczają "bogobojność i wyznaniowość" większości obywateli.Jeśli jesteś tak dobrze zorientowany, to zapewne wiesz i to, ze kościoły świecą pustkami i uczęszczają do nich głownie ci, którzy je zwiedzają,lub emigranci ze wschodnich państw, aby sie spotkać z rodakami i czasami po pomoc materialną.

autor: bambosz0, data nadania: 2012-09-12 11:31:38, suma postów tego autora: 1835

Bravo

i jeszcze raz bravo dla Fundacji

autor: Margo, data nadania: 2012-09-12 12:27:07, suma postów tego autora: 627

deresie

Zmieniłeś proroka? Uwierzyłeś, że większe stado bardziej zabezpiecz? Ja zostaje przy racjonalizmie. Ten zaś nie pozwala na przeskakiwanie z kwitka na kwiatek. W tym tkwi jego siła ale i słabość, bo nie lgną do niego owieczki.

autor: steff, data nadania: 2012-09-12 13:04:52, suma postów tego autora: 6626

Oby na Górnym śląsku

Ich nie było!
Promujcie se ateizm z polsce b lub c.

autor: Antyliberał, data nadania: 2012-09-12 13:42:01, suma postów tego autora: 1302

Przykłady księży którzy byli solą tej ziemi

*Biskup infancki Józef Kazimierz Kossakowski
*Biskup wileński Ignacy Massalski
*Prymas Jerzy Michał Poniatowski

można tak wymieniać dalej przez wieki

ich "zasługi" były zaiste wielkie

autor: czerwony93, data nadania: 2012-09-12 14:14:48, suma postów tego autora: 2783

W Europie zach

ateiści mogą mieć poglądy prawicowe, panom z PiS nie mieści się że w Polsce też.

autor: czerwony93, data nadania: 2012-09-12 15:12:40, suma postów tego autora: 2783

Trudna sprawa z ateizmem w Polsce

Z jednej strony warto się pochwalić ateizmem i stać się częścią niepoprawnej "awangardy", z drugiej strony rozliczne problemy związane z:
- trudnością założenia ateistycznej rodziny w tym kraju, gdzie kobiety (tak - niech pamiętają o tym też feministki) to w większości katoliczki, które podkreślają że są nimi (choćby dla celebry i tzw. "tradycji"),
- kobiety - ateistki często są bardziej profeministyczne i niestety niechętne prokreacji, co może spowodować, ze deklaratywni katolicy nadal będą stanowić 95%
- niestety wiele kobiet o poglądach feministycznych (i ateistycznych)ma dużo dzieci, gdy zwiąże się z kapitalistą.

Jak widzimy, kilka faktów z rzeczywistości i widzimy ogromny rozziew między lewicowością społeczną a lewicowością religijną. Z jednej strony sympatyk lewicowych rozwiązań gospodarczych może być religijnym obskurantem, a z drugiej strona zagorzała feministka i ateistka (co u kobiet w Polsce jest rzadkie) zwiąże się z kapitalista wyzyskującym właśnie tego robotnika.

Wobec tego moja standardowa propozycja dla przeciętnego/j ateisty/ateistki w Polsce (którym w większości jest mężczyzna):
- staraj się być nie gorszym "rozpłodnikiem/czką" niż Terlikowski, bo jeśli taki Terlikowskich jest ileś, to będą oni skuteczniej propagować katolicyzm niż bilboardy ateizm
- trzeba odrzucić neoliberalne poglądy klasy średniej, dotyczące posiadania dzieci (lewica i ateiści nie mogą w szczególności krytykować np. biednych za dużą liczbę dzieci, bo jest to pogląd kapitalistyczny: przeliczanie dzieci na pieniądze i rodzaj darwinzimu czy szowinizmu "rodzinnego", który pozwala bogatym mieć dzieci, a biednym nie)
- jak trzeba, to ulegnij chwilowo, godząc się np. na ślub kościelny, ale gdy zrobiłeś/aś już swoje i utrwaliłeś/aś się w nowej rodzinie, to siej swoje światopoglądowe wybory, tak aby głęboko zapadały one w społeczną glebę.

Wiem, że te rady są głęboko niekonwencjonalne i niepoprawne, ale po to je przedstawiam, by dać nowe impulsy do zmiany zastanej rzeczywistości. Pozdrawiam

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2012-09-12 16:16:02, suma postów tego autora: 1727

Czerwony93,

więcej. Teraz nowa prawica, taka "prawdziwa", kapitalistyczna, nie np. chadecy (jak to na nich oni mówią "pobożni socjaliści), których nie uważają za prawicę (tak jak my nie uważamy za lewicę np. sld) jest prawie zawsze mocno antyklerykalna, ateistyczna i antykatolicka (w końcu chrześcijaństwo to chyba w założeniach miłosierdzie dla słabszych, czyli "nieudaczników" i "nierobów"), tolerują tylko niektóre wersje protestantyzmu.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-12 17:34:45, suma postów tego autora: 3554

Rysz, co Ty gadaszz/piszesz????

- kryzys prokreacji w Polsce związany jest z kryzysem mieszkaniowym, nie z poglądami na metafizykę. Ateistki równie chętnie sę rozmanażają jak katoliczki, gdy tylko jest dach nad głową, konskwentne antyprokreacyjne nastawienia są też właściwe dla katoliczek - patrz siostry. Pieprzenie o singlach i singielkach to burżuazyjne robienie miny do kipskiej gry. O matko boska-marksistowsko-leninowska - na lewicy trzeba tłumaczyć, że byt kształtuje świadomość i zachowania?

autor: altstettiner, data nadania: 2012-09-12 17:56:43, suma postów tego autora: 1512

Jedno mnie zastanawia...

Czy wy se jaja robicie, czy na poważnie z tymi 95% katolików w Polsce? Przecież nikt, kto ma w głowie mózg, a nie trociny, nie będzie tych bajeczek traktował serio.
Bo na ten przykład (jeśli liczyć po katolicku) - to mam 3 znajomych katolików, którzy od lat są świadkami jehowy, przynajmniej kilkunastu ateistów, którzy też są w tych waszych 95%. Ba! Znam nawet jednego nowo nawróconego muzułmanina, który należy do 95% katolików :D

A już najśmieszniejsze jest to oburzenie, że ktoś robi akcję promującą odejście od zabobonu. W XXI wieku! Ci forumowi anty-ateistyczni ateiści prokatoliccy zapewne z tym samym oburzeniem przyjmowaliby emancypację kobiet 100 lat temu. Bo jak to, 95% bab żyje pod butem Pana i Władcy i im z tym dobrze, a wy sufrażystki zajmujecie się pierdołami. Głodne dzieci byście lepiej nakarmiły.

autor: bullshit.detector, data nadania: 2012-09-12 17:57:54, suma postów tego autora: 213

Zresztą chyba dziś w Polsce

przyznawanie się do ateizmu to nie jest jakiś wielki heroizm, prędzej wyśmieją "moherów", niż ateistów.
Ja, ani moje otoczenie, ani moi niewierzący rodzice czy mój dziadek, który deklarował się jako anarchista nigdy nie mieli żadnych problemów akurat z tym. Naprawdę, nigdy w moim otoczeniu nie było takich kłopotów, religijnośc czy jej brak zawsze były uznawane za sprawę osobistą i nikomu nie przyszło do głowy w to się wtrącać.
No, ale ja jestem z Łodzi, co by o niej merdia nie mówiły, "wielkiego miasta", a nie jakiejś Polsce B*:)

*To jest oczywiście ŻART i niech nikt nie bierze tego poważnie, żart pokazujący głupotę palanciarskich dziennikarzyn, którzy dzielą ludzi ze względu na miejsce zamieszkania w tak niewielkim i w sumie jednolitym kraju jak Polska.

PS. Antyliberał, uważaj, bo ci kretyni gotowi niedługo nawet twój Śląsk zaliczyć do Polski innej niż "A".

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-12 18:06:53, suma postów tego autora: 3554

No cóz

polski katolicyzm Getzz to za to kwintesencja lewicowości, ach ci księża i biskupi tak ubogo żyjący, nie pazerni na majątki.Ostatnio czytałem artykuł śp. kardynała Carlo M.Martiniego gdzie piętnował pazerność kościoła, który polski duchowny zdobył by się na takie słowa. We Francji działa nadal Ruch Księży Robotników, w Polsce ksiądz lubi wypasione fury

autor: polak17, data nadania: 2012-09-12 18:55:15, suma postów tego autora: 1323

wiadomo, że katolicyzm

całkowcie inaczej wygląda w Polsce, a inaczej w zachodniej części Eropy czy Ameryce Południowej (tam oczywiście o wiele lepiej).

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-12 19:16:30, suma postów tego autora: 3554

Jednostka chorobowa znana pod nazwą "katofobii" często występuje łącznie

z chorobą sierocą po PRL-u.

Należy stanowczo podkreślić, że oba te schorzenia, wcześnie wykryte, są całkowicie uleczalne.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-12 19:27:34, suma postów tego autora: 6199

Getzz - Twoje wypowiedzi jak zwykle przywracają we mnie wiarę w istnienie

ludzi o prawdziwie lewicowych poglądach.

Skowyt nawiedzonych katofobów w znacznej mierze jest spowodowany ich bezsilnością: taki sierpik, steffcio, czy inny kapeć doskonale zdają sobie sprawę, że mogą co najwyżej cmoknąć sufragana w stułę ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-12 19:31:17, suma postów tego autora: 6199

Czaro - pierwsi chrześcijanie byłi lewicowcami w 102%

zwłaszcza ci pod wpływem nauki Petrosa (Saul z Tarsu zniekształcił trochę Christosowe przesłanie). Co to jest "katolicka nauka społeczna" nie wiem i nie mam zamiaru wiedzieć.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-12 19:43:49, suma postów tego autora: 3747

Dzęki sumienie za taki komplement,

bo ja też cię od dawna uważam za porządnego prawicowca.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-12 19:52:34, suma postów tego autora: 3554

Sum i Getzz

Macie rację.
Jako ateista uważam, że propagowanie ateizmu to walka z czymś czego nie ma. Bardzo wygodna dla rządzących i wyzyskiwaczy, lepiej niech "buntownicy" walczą z cieniem.
Ateizm nie może ponadto być ideologią bo jej przedmiot nie istnieje. To tak jak gdyby promować wiarę że nie istnieje UFO, wampiry (takie z horrorów, bo mendy i pasozyty żerujące na innych jak najbardziej są) duchy i takie tam. Niby mozna tylko po co?

autor: red spider 666, data nadania: 2012-09-12 20:07:24, suma postów tego autora: 1549

Sum nie jest prawicowcem

To porządny acz umiarkowany centrolewicowiec.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-09-12 20:08:47, suma postów tego autora: 1549

Wolnośc od religii

To proste.
Nie utrzymuję kontaktów z kościołem, mam ją w głowie i w sercu. Na pewno nie zalezy ona od tego że ogłoszę ją na plakatach.
Powiem więcej.
Nikt mnie do niczego nie zmusza. Ksiądz nie przychodzi. Świadkowie Jehowy jak mnie widzą to tylko mówią dzień dobry i do widzenia. Nie wypędzałęm ich, nie przeklinałem. Powiedziałem tylko że nie wierzę w żadnego boga. Przyszli jeszcze z raz czy dwa, ale brak było punktu zaczepienia i odnotowali, że tutaj nie ponawracją. Ale pozdrowienia wymieniamy jak idą maglować katolików.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-09-12 20:15:33, suma postów tego autora: 1549

Getzz

"...przyznawanie się do ateizmu to nie jest jakiś wielki heroizm, prędzej wyśmieją "moherów", niż ateistów."

zapewne nie jest to już akt odwagi jakim było to jeszcze całkiem niedawno i co niejeden przypłacił zyciem.... moze i z moherów chętniej będa się smiac, ale tu wszystko zostaje w rodzinie. Katole smieja sie z innych katoli ... jeszcze bardziej ułomnych i ciemnych niż oni. Z ateizmem jest inaczej... gorzej nawet niz z innowiercami. Zresztą podobnie jest i w innych wyznaniowych państwach, nie tylko w Polsce. W Iranie czy Arabii Saudyjskiej mogą nie lubić chrześcijan, ale beda ich, nawet zwalczając szanować... bo wszak łaczy ich ten sam bożek a czy na imie mu Allach czy Jehowa, nie jest juz aż tak ważne... natomiast ateistę najchętniej by powiesili. To samo widać tu. Przeciw ateistom łączą się tu naiwny socjalista z SLD z wyrokującym w imieniu RP eksmisje na bruk... choc jak podkreślił Jacekx, najczęściej się ze sobą nie zgadzają.
Przypomina mi to historie ze wczesnej młodości. Grałem w piłke po szkole i zwichnąłem nogę. Kuśtykając ledwie doczłapałem do domu. Kiedy tak sobie szedłem, w pewnym momencie zauważyłem, że obok mnie kuśtyka jakiś kulawy człowiek z laską... stanąłem, to i ona stanął, ruszyłem, ruszył i on... i tak bez słowa przyłaczył się i razem sobie kustykaliśmy... Do czego zmierzam... Ludzie podobni, choćby przez swą ułomnośc, przyciagają się nawzajem. I choć w innych sprawach się ze sobą nie zgodza, to kulawe mózgi ich jednoczą. wielka jest jak widać siła tego przyciagania, zwłaszcza gdy wróg jest ateistą ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-12 20:27:35, suma postów tego autora: 6205

Górny Śląsk to ani chybi Polska "G",

Czerwony Adasiu z Bytkowa...
Myślisz, że jak ci prezydent Guzy vel Gumowiec zbudował koślawe rondo, a w środku odpicował szmirowatą ciuchcię kwiatową, wiozącą cię w marzeniach co najmniej do Dojczland "A" prim, to to jest prowda?
Goowno prowda. Nadal jesteś w Polsce "G".
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-09-12 20:32:24, suma postów tego autora: 5956

Do mnie czarni też nie przychodzą - kiedyś 2 razy byli u mnie mormoni

Fajne chłopaki, nie nawiedzone jak paniusie od Jehowy, tylko kawy i herbaty pić nie mogą, że o browarze nie wspomnę, więc ich religia jest u mnie na pniu skreślona.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-12 20:50:38, suma postów tego autora: 6199

Sumienie

"Cmoknąć sufragana stułę" - to granice wolności w III RP. Niezłe jej świadectwo wystawiłeś. Służby powinny się jednak tobą zainteresować. Ale śpij spokojnie. Doniesienia nie złożę.

autor: steff, data nadania: 2012-09-12 22:17:12, suma postów tego autora: 6626

steffciu - znając Twoją zdolność do formułowania myśli na piśmie

nie obawiam się.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-12 22:32:34, suma postów tego autora: 6199

Skoro na tym forum

PiSiaki robią za lewicowców, nie dziwota, że klerykałowie deklarują się jako ateiści.

autor: bolo, data nadania: 2012-09-12 22:49:42, suma postów tego autora: 4522

Getzz

Twoim zdaniem ludzie zaprowadzeni jako niemowlaki do chrztu, a jako małolaty do komunii, nie mają prawa w dorosłym życiu odrzucić religii? Tak odebrałem twój wysublimowany żart o laptopach rodem z katalogu ciętych ripost p. Narodu.

autor: bolo, data nadania: 2012-09-12 22:56:34, suma postów tego autora: 4522

Według logiki bolusia ateista musi być antyklerykałem

Cóż - ponad 20 lat hodowania pseudolewicowych debili zrobiło swoje ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-12 23:11:18, suma postów tego autora: 6199

skąd ta zaciekłość katozamordystów laickich?

Konstytucja gwarantuje każdemu prawo do dowolnych wierzeń lub bezwyznaniowości. Tymczasem jest to pusty zapis, bo oto, gdy ktoś chce przedstawic się jako ateista, podnosi się krzyk, że pseudolewica, ze ponieżej czegoś...
Absurd!
Toi jest właśnie zadanie lewicy, bo niby kogo. Lewica to nie tylko pełny brzuch, lewica to także wolność, walka o równe prawa nie tylko formalne ale i realne. My ateiści nie musimy się wstydzic i ukrywać, bo tym, że nie wierzymi w mity i podania tego czy tamtego pochodzenia, nikogo nie krzywdzimy. Swoim życiem pokazujemy, że idea Boga nie jest konieczna, aby być przecietnie czy ponadprtzeciętnie przyzwoitą jednostką.
Mamy też prawo promować swój światopogląd. Choćby po to, aby dodać odwagi innym, ale też pozyskiwać współniewyznawców, którzy "wierzą" nna niby przez takie właśnie pisowskie stygmatyzujace idiotyzmy - skoroś nie katolik, to nie Polak, toś zdrajca, bo kościół w chwiliach trudnych obłożył powstańców.... a nie, to nie ta bajka.

Niech prawica stawia zadania prawicy, nacjonaliści nacjonalistom, a lewica sama znajdzie pola, na których czas zacząć orkę.

Co do lewicowców-chrześcijan: no dobra, jhest to możliwe. Ale jako lewicowcy powinniście walczyć o prawa ateistów - i tu jest pewna sprzeczność, czy raczej napięcie, jak w Biblii o służeniu dwóm panom.
Ideą lewicy jest równość. Skoro obecne są katolickie akcje plakatowe (że nie wstydzą sie Jezusa) to deklarowanie bezwstydne niewiary w bogów jest tej równości jakąś iskierką.
Na głębszym poziomie lewicowość jest przeciw religii - ponieważ człowiek jest najważniejszy, co nie da się pogodzić ze służeniem wyimaginowanym postaciom, które dyktują co dobre a co złe. Podobnie z oddawaniem swego losu łasce niewidzialnych - to działanie, które opóźnia realne zmiany.

Z jeszcze innej strony - w wielu religiach można znaleźć inspiracje lewicy, głoszenie podobnych haseł.

autor: pandada, data nadania: 2012-09-13 00:09:36, suma postów tego autora: 213

Jeśli nienawiść do człowieka rozmodlonego

jest wyznacznikiem lewicowości to 90% piszących posty pod tematem się nią wykazała :(

Ciekawe :( ilu z Was będzie tak samo konsekwentnych w dniu czy w przeddzień odejścia na drugą stronę :( ......

Ps. Nawet w złości trzeba zachować umiar i resztki rozumu.
Przypominają mi tu niektórzy w swym rozindyczeniu rozwydrzonych gimnazjalistów :(

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-13 00:55:49, suma postów tego autora: 3088

Szkoda Sumie że twoja choroba (ateoklerofilia nabyta)

jest nieuleczalna całkowicie, niestety.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-13 01:03:41, suma postów tego autora: 3747

A sierpowi to nienawiść padła na

um ( fonet. umnyj czieławiek - brak mi cyrylicy )

Szkoda, że sierpowi już nic nie pomoże .....
choć jest stworzony na podobieństwo ......

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-13 01:14:52, suma postów tego autora: 3088

gadugadu

pisowcy potrafią być naprawdę zabawni - szkoda tylko, że nie zdają sobie z tego sprawy.
jako agnostykowi - ateizm mi wisi, tak samo jak i kato(czy tam inny)fanatyzm.
ale dobrze, dawajcie ateistyczne plakaty - niech sobie religianckie bydło pokrzyczy. i na lewicapeel i na frondzie i na ulicy.
jak to mówili moi znajomi fani behemotha "ave satan, ale papież (wojtyła) to wielki człowiek i nie powinniśmy go obrażać"...

autor: deadbastard, data nadania: 2012-09-13 01:22:12, suma postów tego autora: 500

+

Jest wolność słowa więc nie widzę nic zdrożnego w takich billboardach - każdy ma prawo do przedstawiania swego poglądu pod warunkiem, że nie czyni tego w sposób agresywny czy obraźliwy. Miejmy świadomość, że z takich napisów nic nie wynika.
W czasie rewolty studenckiej 1968 na murach Berkeley pojawił się napis: "Bóg umarł. Nietzsche". Kilka dni później obok pojawił się drugi napis: "Nietzsche umarł. Bóg".

autor: Angka Leu, data nadania: 2012-09-13 08:51:42, suma postów tego autora: 3102

kazda forma relamy działa..

Gdyby nie ten billboard,to nie wywołano by dyskusji i oporu,a także wielu głosów "za'.Dobrze że jeszcze mamy (teoretycznie) prawo wyboru, być Ateistą,albo Wierzącym w Boga. Co prawda chodzi tu o Katolickiego Boga, bo nie czytałam tu napastliwych wpisów zwolenników innych wyznań,ale Wiadomo że oponentem nr.1, to PIS. Ale ja to w sprawie formalnej, czy wiecie jak SKUTECZNIE wypisać się z Kościoła Katolickiego?Bo ja np. nie chcę figurować jako "wierny" KK i pomimo mojej rezygnacji będę figurować w księgach ,bo moi Rodzice, bez mego przyzwolenia mnie ochrzcili.

autor: bambosz0, data nadania: 2012-09-13 09:31:43, suma postów tego autora: 1835

Religianci, religianci...

Ciekawe ilu spośród tych "wolnych od religii" wyznaje dla odmiany kult Wolnego Rynku i z zabobonnej wiary w Niewidzialną Rękę Rynku pozwala na składanie jej ofiar z ludzi pracy przez kapłanów Kapitalizmu? (-:

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-13 09:47:06, suma postów tego autora: 3566

PT Jacku - z nienawiścią i kłamliwie to akurat wypowiadasz się ty

I to jest przykre.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-13 09:51:26, suma postów tego autora: 3747

Do Allstettinera

No jasne, że dziwne rzeczy piszę, ale odnoszę się do tego, że istnieją pewne kalki pojęciowe, którymi niektóre osoby posługują się i uważają sie np. za lewicowców (nie bronię im takiego nazywania się, wszak lewicowość jest różna), a głoszą poglady typu: "jak jakaś kobieta jest biedna i ma dużo dzieci, to trzeba jej walnąć aborcję lub sterylizację", "nie maja zbyt dużo pieniędzy, to nie powinni mieć dzieci" itp. pierdoły wypowiadane przede wszystkim przez właścicieli firm i urzędników, ale trafiają się też spośród antykonserwatywnych celebrytów nazywanych przez głupie media z jednego tylko powodu "lewicowymi", a są to poglądy darwinowsko-neoliberalne, sam chyba przyznasz.
Jasne, że byt kształtuje swiadomosć i niedostatek perspektyw na wsiach oraz mieszkań w miastach powoduje depresje rozrodczą, jaką mamy, ale mieszkania to nie wszystko. Brak zasiłków socjalnych czy rodzinnych, duże bezrobocie młodych, umowy śmieciowe to również ważne czynniki, o ile nie najważniejsze w obecnej sytuacji.
Tekst jednak dotyczy ateizmu, a ja sie wypowiedziałem na temat sprzeczności, jakie istnieją pomiędzy ateizmem, lewicowością gospodarczą i społecznymi pogladami prokreacyjnymi. I to tyle.

Pozdrawiam

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2012-09-13 10:42:13, suma postów tego autora: 1727

Miś Bucharin

Zwolenników niewidzialnej ręki rynku to akurat można znaleźć zarówno po stronie ateistów, jak i moherów. Nie ma czegoś takiego, że jakiś typ poglądów społeczno-gospodarczych odpowiada w 100% jakimś poglądom światopoglądowym.

Są neoliberałowie-ateiści (chyba Soros) i neoliberałowie-mohery (w Polsce Gowin, Michalkiewicz et caetera) i jeszcze inne gatunki poza tym ...

autor: tomasz_rysz, data nadania: 2012-09-13 10:55:52, suma postów tego autora: 1727

sumień nar.

Jak zwykle myli antykatolicyzm z antyklerykalizmem.Sumień N. jako prawicowiec nie potrafi widzieć PRL inaczej niż w barwach malowanych przez TVN,IPN,TVP

autor: guevarysta, data nadania: 2012-09-13 11:19:25, suma postów tego autora: 788

Bolo, źle odebrałeś.

Po prostu tylko żart na takim poziomie pasuje do poziomu tej inicjatywy.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-13 11:41:12, suma postów tego autora: 3554

./..

Bambosz:
"Co prawda chodzi tu o Katolickiego Boga, bo nie czytałam tu napastliwych wpisów zwolenników innych wyznań"

Istotnie, bowiem wyznawcy innych religii zajmują się raczej atakowaniem tej najpopularniejszej, dlatego też łatwo ich pomylić z ateistami. Na początku wszystko się zgadza, jest krytyka żarłocznego kleru, szkolnych katechez, papieży, czasem jakichś dogmatów, aż tu nagle czcigodni rozmówcy objawiają się jako domorośli "badacze Pisma Świętego", czciciele Ramthy, słuchacze grupy "David Icke i Reptilianie", astrologowie, kabaliści, "nowoorderowcy", poszukiwacze statków kosmicznych, wampirów, wilkołaków, Yeti i tak dalej...

---

Tomaszu, oczywiście, że "nie ma czegoś takiego", dlatego nie z każdym ateistą jest mi po drodze, a z drugiej strony z wieloma wierzącymi jak najbardziej.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-13 11:50:48, suma postów tego autora: 3566

Sumienie

Masz rację. Nie potrafię pisać donosów. Ty pewnie też nie jako jeden z nas i to o 25 letnim stażu. Śpij więc spokojnie.

autor: steff, data nadania: 2012-09-13 17:23:39, suma postów tego autora: 6626

steffciu - szczerze życzę Ci, byś kiedyś potrafił formułować swe myśli

w sposób komunikatywny.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-13 18:44:45, suma postów tego autora: 6199

szczerszeniu - możesz spokojnie przybić piątkę z bolem,

bo Wasze logiki kuleją w ten sam sposób.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-13 18:46:15, suma postów tego autora: 6199

>Anka Luj

Ance Luj stuknął już 2926 krzyzyk, lifting juz nie wystarcza, ale nadal stosuje koncept jak z listow Sobieskiego do Marysienki.

Opowiastka o wymianie napisow o Bogu i Nietzschem zazwyczaj przytaczana jest na konserwatywno-religianckich forach i w zalozeniu ma byc ostatnim slowem kneblujacym dyskutanta. No bo faktycznie - Nietzsche umarl. Czy jednak zabil go bog?

Nietzsche zabil koncepcje boga, zwlaszcza chrzescijanskiego czyli pawlowego ("Antychrzescijanin"). Nietzschego zas zabila wzrastajaca entropia, poniewaz w odroznieniu od boga Nietzsche (byt biologiczny) byl elementem rzeczywistosci. Dzis Nietzsche wzrasta, obecny w swych dzielach, inspirujac wielu ludzi. Koncept boga nadal jeszcze zatruwa rzeczywistosc, czas jej jest jednak policzony.

autor: Czarek, data nadania: 2012-09-13 20:45:08, suma postów tego autora: 306

Sumienie

Nie rozumiesz ale komentujesz. Życzę ci choć trochę logiki.

autor: steff, data nadania: 2012-09-13 21:18:24, suma postów tego autora: 6626

Nie daj się sterroryzować altstettinerowi panie Rysz...

...bo nie "byt" w tym znanym cytacie chodzi a o "Byt".

autor: tarak, data nadania: 2012-09-13 21:45:52, suma postów tego autora: 3283

pandada

o jakich dwóch Bogach piszesz czytaj ze zrozumieniem
......
Bóg = Bóg Człowiek
Tak trzeba więc bliźniego traktować.

Napiszę jeszcze wyraźnie.
Nie ma sprzeczności w miłuj człowieka i miłuj Boga
a to jest przecież sensem Nowego Testamentu.

Ps. To państwo rzymskie ukradło chrześcijanom Chrześcijaństwo i czynią to też nadal niektóre państwa na początku XXX wieku.

Gdzież też w moich wpisach nienawiść koziołki matołki ultralewicowe :(
Co najwyżej jest żal, że niewiele rozumiecie ......

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-13 22:09:08, suma postów tego autora: 3088

Tematy okołokościelne na tym portalu

toczą się stałym trybem. SiM lubi się w nich wyszaleć, przywołując co i rusz argumenty na poparcie swoich tez. Garstka osób z nim polemizuje, a nasi antyateistyczni ateiści wspinają się na wyżyny erystyki tak wyszukanymi ripostami jak:
"niech oddadzą quady i laptopki z pierwszej komunii:)";
"oszołomy, które podczas chrztu wypadły z rąk rodziców chrzestnych i zdrowo przywaliły główką w kościelną posadzkę";
"przewracają się butelki i sąsiedzi wzywają policję";
"zakrztusiłeś się hostią podczas pierwszej komunii";
"20 lat hodowania pseudolewicowych debili zrobiło swoje".
To przykłady tylko z tego niusa. Ciekawe ile osób przekonali swoją wysublimowaną retoryką?:)

autor: bolo, data nadania: 2012-09-13 22:19:05, suma postów tego autora: 4522

mnie nadal nie przekonali... ;-)))

nadal jestem ateistą... mam wrażenie, że oni nawet nie rozumieja co to jest ateizm. Bo ateizm to coś takiego co się w ich postrzeganiu swiata zupełnie nie mieści.
Przypomina mi sie taka opowiastka z Irlandii Północnej. Podczas jakis zamieszek, zaczepiony na ulicy człowiek przez jakąś bojówkę (protestancką czy katolicką, bez róznicy) na pytanie - jesteś protestantem czy katolikiem, odpowiedział - jestem ateistą. Przez moment bojówkarze zaniemówili, ale szybko doszli do siebie i uscislili pytanie - ale jesteś ateistą protestanckim czy katolickim?
Cóż pewne umysły pewnych rzeczy nie są w stanie pojąć

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-13 22:52:01, suma postów tego autora: 6205

sierp,

to chyba naprawdę zupełnie nie zrozumiałeś tej anegdoty, bo tam bycie "protestanckim" czy "katolickim" ateistą nie wiązało się tylko (albo nawet przede wszystkim nie) z wyzananiem, tylko przede wszystkim z poglądami.

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-13 23:05:27, suma postów tego autora: 3554

no i ten rozbrajajacy Jacekx

którys raz próbójacy nauczać, ze chrześcijaństwo tak, wypaczenia nie... za to zupełnie zaimpregnowany na fakt.... , że jaki k... Bóg? skoro Boga nie ma??? Że te wszystkie próby humanizowania potwora o imieniu Jehowa to grubymi nićmi szyte kłamstwo.
Bóg = człowiek... a nie mozna tak po prostu - człowiek = CZŁOWIEK? po kiego wała do podkreślenia człowieczeństwa uzywac jakiegos bajkowego stwora? Gdyby tu chodzilo tylko o alegorie, o większa ekspresję... ale nie! Pitolenie bajkowych stworach ma skutek przeciwny i konsekwencje w postaci wielowiekowych cierpień ludzi. Masz szanowac drugiego człowieka nie dlatego, ze jest Bogiem, ale dlatego, ze jest CZŁOWIEKIEM! To moralnie więcej kosztuje wysiłku... niż czynic coś ze strachu przed bajkowym stworem...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-13 23:09:19, suma postów tego autora: 6205

Getzz nie bój żaby zrozumiałem :-)

chodzi mi o sam fakt, że są jeszcze w XXI w Europie społeczeństwa takie jak polskie czy irlandzkie, których sposób myślenia jest uwarunkowany przez religię. Przez jej pryzmat postrzegają świat, nie w sposób subiektywny, bo to nawet byłoby zrozumiałe, ale z aspiracjami do obiektywizmu. Że innego świata niż ten ich zapisany w bajkach nie ma.
U nas to się przekłada na Polak Katolik. I jest z tym jeszcze gorzej, bo brak przecież po przeciwnej stronie jakiegoś protestanta... czy innego wroga ich wiary, prtzed którym trzeba się bronić. Ale za to jest wróg jeszcze gorszy i bardziej przebiegły, bo nihilistycvzny, pozbawiony wszelkich zasad potwór.... ateista. A Ateista = Komunista. Ten sposób myślenia jest uwarunkowany wadą w mózgu lub wychowaniem. Na wadę wpłynąć nie możemy (może elektrostymulacja?), ale na wychowanie tak. A do tego na początek są potrzebne takie bilbordy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-14 10:03:25, suma postów tego autora: 6205

bolo - Ty naprawdę wierzysz, że sierpa i resztę katofobów można przekonać?

Marnujesz się tutaj chłopcze, Ty do kabaretu powinieneś iść :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-14 10:15:41, suma postów tego autora: 6199

Sumień

Twojej wadzie mózgu może zaś pomóc lobotomia... proponowałbym zdecydować się na zabieg... wiele nie stracisz... raptem jakieś 90% pojemnosci... Funkcję wstrzymywania baków w miejscach publicznych zatrzymasz.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-14 14:02:14, suma postów tego autora: 6205

Tak kwiecistą mowę miłości sierpie, usprawiedliwia fakt,iż

codziennie musisz się zmagać z egzystencją pośród znienawidzonych agentów Watykanu. Rozumiem to i po chrześcijańsku wybaczam.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2012-09-14 17:41:27, suma postów tego autora: 6199

kwiecista jak kwiecista

... Dosadna. A Tobie sie nalezy, bo bez przerwy obrażasz i próbujesz poniżać swoich adwersarzy, rownie kwiecistą katofobią i innymi bzdurami jako jedyną odpowiedzią na racjonalizm. Jakież to katolickie....

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-14 18:55:19, suma postów tego autora: 6205

sierpie jesteś rzeczywiście zaimpregnowany ......

to napiszę jak futurysta :) ......

Człowiek to Boska Maszyna.

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-14 21:57:05, suma postów tego autora: 3088

Logika, niechby czasem nawet kulawa,

jest lepsza, Sumie drogi, niż jej brak, jaki prezentujesz.

autor: szczupak, data nadania: 2012-09-14 22:27:02, suma postów tego autora: 3747

Obiektywne poglądy...

To jest nawet zabawne. Małotek właśnie uznał, że to on ma mandat do decydowania obiektywnie jaka motywacja ludzka jest dopuszczalna. Tej opartej na wierze religijnej postanowił zakazać. Ciekawe w takim razie, któreż to z poglądów na sprawy społeczne i polityczne mają rangę obiektywnych? :-)

Czyżby tylko te płynące z nauk Miszcza na tutejszym forum? (-:

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-15 22:08:05, suma postów tego autora: 3566

pajacyku

nikomu nic nie zabrabniam... ty mozesz sie motywować Zeusem, Zientasem czy innym ... i nic mnie to nie obchodzi.
Ale i owszem uważam, ze ludzi (nie mowie o tobie ale o ludziach uczciwych) trzeba edukować i pomagać wychodzić z mroków średniowiecza i zrozuniec rzeczywistość. Nawet dziś gdy nie wiemy juz tylko co sie stało na sekundę przed wielkim wybuchem... rozmowa o bogach jest szczególnie zabawna i ciemnota nadal trwa.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-15 22:48:33, suma postów tego autora: 6205

a co do mandatu

to lepszy taki mandat od mandatu dla obszczymura ukaranego za wypróżnianie sie w bramie.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-15 22:49:47, suma postów tego autora: 6205

./..

A czym w takim razie jest to oburzenie, że "przez jej [religii] pryzmat postrzegają świat, nie w sposób subiektywny, bo to nawet byłoby zrozumiałe, ale z aspiracjami do obiektywizmu"?

Czy gdy jakiś Matołek twierdzi, że "religia to ciemnota", to ma na myśli wyłącznie to, że na niego tak zadziałała, czy też może zgłasza jakieś pretensje do obiektywizmu tego stwierdzenia?

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-15 23:56:37, suma postów tego autora: 3566

bo to tak

jakby ktoś założył wiadro na głowę i twierdził, że jest noc... no i dyskutuj sobie z nim, przekonaj go, że jest godzina 12 w południe... powodzenia

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-16 03:11:40, suma postów tego autora: 6205

Miśku..

Masz rację ,Słońce kręci sie wokół Ziemi,która jest płaska i "siedzi" na trąbach słoni,żółwi albo Atlasach- do wyboru.. Kto w to nie wierzy,powinien być spalony na stosie, a Australijczycy pójdą do piekła, bo to antypody " i nie wolno wierzyć w jakąś kulistość Ziemi" ..A Kopernika też spalić. Kościół Katolicki to zbiór mędrców i krzewiciel wiedzy wszelakiej.Główny "Moher" na Prezydenta,Papierz jest nieomylny (zawsze),a "Wiara katolicka jest najpierwsza" - wg, Księdza Kitowicza.

autor: bambosz0, data nadania: 2012-09-16 08:23:08, suma postów tego autora: 1835

Oj $mutasy z $ld-owa

PO ilości postów widać, że opowiadanie pierdół to jedyna na co was stać.
świat pracy sra ze śmiechu jak was czyta!!!
TFU!!!!!

autor: dzeus, data nadania: 2012-09-16 09:47:52, suma postów tego autora: 1046

smieszne jest to,

Że akurat na tym portalu padają "argumenty" o 95% -tach, o tym, że tylko pogląd większosci ma walor obiektywizmu itd. Na tym portalu, na którym w większości, zaczynając od wyższości socjalizmu nad kapitalizmem, prezentujemy przecież opinie mniejszościowe.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-16 11:08:22, suma postów tego autora: 6205

./..

Młotku, czy to wiadro na głowie to jest dobry opis Twojego stosunku do palenia papierosów i opinii o (nie-/)szkodliwości tego nałogu? :-)

Jak widzisz nie potrzeba wiary religijnej, by się przy głupocie upierać. Gdyby ateizm dawał gwarancję automagicznego "wyleczenia" głupoty i bezmyślności to można by się zastanawiać nad "uzdrawianiem" tych całych "moherów", ale fakty są takie, że na świecie bynajmniej nie brakuje ani niewierzących durniów, ani wierzących mędrców.

---

Bamboszku, w jakiej sprawie mam rację, bo nie rozumiem? :-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-16 18:06:08, suma postów tego autora: 3566

...

"Młotku, czy to wiadro na głowie to jest dobry opis Twojego stosunku do palenia papierosów i opinii o (nie-/)szkodliwości tego nałogu? :-)" dokladnie tak jest... ale to kiepskie porównanie, bo ja tym nikomu nie szkodzę... i jest tu tez taka istotna różnica, że ja nie namawiam nikogo do palenia, nie dostaje z tego powodu, że palę jakiś zwrotów majątków, nie otrzymuje nawet publicznych pieniedzy na tytoń i gilzy. Nie indoktrynuje, nie zabijam, nie kradne, nie cudz... no bez przesady, ... nie wierzę.
Ateizm nie jest madrością, która ma zastapić religię. Ateizm to stan poczatkowy. Stan po przebudzeniu z urojeń, w którym człowiek staje się otwarty na innych ludzi. A co z tym zrobi? To już róznie bywa. Religia zaś prawie wyłacznie prowadzi do zła.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-16 22:47:38, suma postów tego autora: 6205

./..

My tu nie rozmawiamy o zwrotach majątków, ale o (nie-/)wyznawaniu religii, a to różnica. Póki co zgodziłeś się, że idiota po "przebudzeniu z urojeń" nie staje się automagicznie mędrcem, ograniczając się jedynie do własnych naiwnych rojeń, że taki osobnik "staje się otwarty na innych ludzi" :-)

Być może to prawda, ale trudno w to uwierzyć obserwując Twój przypadek. Nienawistne rojenia ateistnika w rodzaju "religia prawie wyłącznie prowadzi do zła" poważnie trzebią rzeszę tych "innych ludzi". Mniemam, że ostatecznie ich listę ogranicza owo wiadro na głowie, wypełnione w dodatku dymem tytoniowym.

Ale, bo zawsze jest jakieś "ale", Ty też masz, podobnie jak wyznawcy religii, prawo do swoich własnych poglądów na dowolny temat i to nawet "z aspiracjami do obiektywizmu". To właściwie nie musi nikogo innego obchodzić poza samym zainteresowanym. Istotne mogą być dopiero konsekwencje jakie z posiadania takich poglądów mogą wynikać.

I tu dopiero byłoby miejsce na dyskusje o zwrotach majątków, albo o tym czy indoktrynujesz. Istotnie tego nie robisz, bo w pojedynkę nie masz jak, ale przecież nieco wyżej postulowałeś takie rozwiązanie, prawda?

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-16 23:45:51, suma postów tego autora: 3566

Młotku ......

W czym Ty jesteś mądrzejszy ......a jesteś może np. wrażliwszy na nędzę drugiego człowieka od takiego np. jak ja marksisty chrześcijańskiego ?

Marksisty chrześcijańskiego, który kieruje się w życiu
ideą Bóg = Bóg Człowiek ......
Wyjaśnij mi łaskawie moje wątpliwości wielki ateisto.

Pozdrawiam.

i do tego członek SLD :)

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-17 00:55:11, suma postów tego autora: 3088

Jacku

Ja nigdzie nie twierdzę , ze przez to iz jestem ateistą to jestem lepszy od Ciebie... albo mam wiekszą społeczną wrażliwość. Nic podobnego. To się ma lub nie i nie ma to nic wspólnego z jakakolwiek religią. Powiem więcej, gdyby przeciętny polski katolik nazywał się Jacekx, a nie Stefan Niesiołowski czy iny Głódź... to bym machnął ręką... niech se wierzy ;-)
Ale jest odwrotnie... religia jest narzędziem w wiekszości złych ludzi, którzy za jego pomocą manipuluja dobrymi ludźmi, nierzadko skłaniając ich do rzeczy złych... o czym swiadczy "Zbrodnicza Historia Koscioła"
I jeszcze raz przytocze ten mądry cytat. "Od zawsze na swiecie są ludzie dobrzy, który czynią dobro i ludzie źli, którzy czynia zło... ale tylko religia jest w stanie sprawić, by z natury dobry człowiek czynił złe rzeczy". I tej prawdy nie zmienia fakt, ze Jacekx taki nie jest. Że Jacekx nie dałby się tak zmanipulować, bo nie brakuje takich co sie dadzą. Potwierdza to historia swiata, nie tylko katolicyzmu ale i islamu. Od krucjat, poprzez wojny religijne i stosy dla heretyków i innowierców aż po WTC.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-17 01:51:16, suma postów tego autora: 6205

Decyduje stosunek do dyktatury proletariatu

Jeśli chrześcijanie, czy wyznawcy innych religii, są za dyktaturą proletariatu to niech sobie wierzą w swoje pozaziemskie bzdury. Ale jeśli występują przeciw dyktaturze proletariatu to odpowiedź może być tylko jedna: delegalizacja kontrrewolucyjnej organizacji religijnej i konfiskata majątku.

autor: Bartek, data nadania: 2012-09-17 10:12:26, suma postów tego autora: 2550

Bartku

Stalin i Pol-Pot to próbowali i co z tego wyszło :( ?

Powiem Ci szczerze efektem ich działań były:
a) zbrodnie
b) krew
c) cierpienia ludzi

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-17 21:27:19, suma postów tego autora: 3088

./..

Oj, gdybyż tylko Stefan Niesiołowski dostąpił łaski i doznał antyreligijnego pierdolca, to mielibyśmy kolejnego odważnego i bezkompromisowego bojownika o wyzwolenie spod watykańskiej okupacji. A tak, pozostaje nam się oburzać jaki to bezmyślny i bezczelny typ ;-))) A gdyby tak, zamiast na pomnik Lenina, zasadził się na uliczny ołtarz w czasie procesji w Boże Ciało? Byłby kombatantem antykościelnego ruchu oporu (-:

Nie wiem, Młotku, czy wiesz, ale w te Twoje antyreligijne filipiki mają w sobie wiele z sekciarskiego zelotyzmu, a same oceny nieodmiennie kojarzą mi się z rozprawami inkwizytorów na temat czarownic i im podobnych wspólniczek(/-ków) Szatana.

I właśnie w tym rzecz, że nie potrzeba wcale religii, by płonęły stosy. Nie jest religia jakimś jedynym, czy niezwykłym źródłem motywacji, wyjątkowym wyróżnikiem, czy najistotniejszą linią podziału. To właśnie chciałem Ci przekazać, ale wątpię czy do Ciebie to dotrze, bo "lewicowość głupców", czy też może substytut lewicowości, jakim jest antyklerykalny szowinizm jest bardzo pożądany w przypadku deficytu realnie lewicowych inspiracji.

Na marginesie, setnie się ubawiłem czytając, że to te wstrętne religie odpowiadają i za wyburzenie budynków Światowego Centrum Handlu...

Ciekawi mnie jak "antyreligianci" godzą sprzeczność, jaką jest zarzucanie np. konkwistadorom napaści w celu ograbienia innych cywilizacji, a więc w całkiem świeckich celach, jeśli można tak to określić, z obwinianiem za tego rodzaju działalność wyznawanej przez nich religii...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-17 22:04:09, suma postów tego autora: 3566

Jacek chrześcijanin rzuca kamienieniem

"Stalin i Pol-Pot to próbowali i co z tego wyszło :( ?

Powiem Ci szczerze efektem ich działań były:
a) zbrodnie
b) krew
c) cierpienia ludzi"

A uczniowie Jezusa są bez winy? Inkwizycja, krucjaty, chrystianizacja. Masowe zbrodnie przez kilkaset lat.
Zbrodnie, krew, cierpienie ludzi. I ty rzucasz kamieniem?

autor: Bartek, data nadania: 2012-09-17 23:17:27, suma postów tego autora: 2550

Bukmacherze

no to Ci wytłumacze jak krowie na rowie
"Na marginesie, setnie się ubawiłem czytając, że to te wstrętne religie odpowiadają i za wyburzenie budynków Światowego Centrum Handlu...?"
Jeśli odrzucimy załozenie, ze tych kilku Saudyjczyków co wsiadlo do samolotów i rozbiło sie dwoma o WTC, jednym o Pentagon, a ostatnim nie wcelowali i zrobili dziurę w ziemi, że byli chorymi psychicznie samobójcami (w jakims sensie tak, ale o tym za chwilę), którzy postanowili zabic wielu ludzi i poswięcic na to swe życie... to musimy sie zastanowic, co może motywowac kogos do takiego czynu? Co pozwala mu wyzbyc się naturalnego instynktu przetrwania i zakończyć swoje życie tak bezsensownie (na dodatek zbiorowo) rozbijajac się o zasrany wiezowiec, zasranej instytucji? Potrafisz taką motywacje podac? Wątpię. Takiej motywacji po prostu nie moze być... poza jedną... A co jeśli wierzysz, że życie na ziemi to nie jest jedno jedyne zycie , które masz, a po nim nie nastepuje niebyt? Co jeśli wierzysz, że nie dośc, ze jak rozmaślisz się na scianie wieżowca nie umrzesz, ale bedziesz żyć wiecznie... i to na dodatek natychmisat, tego samego juz dnia w niebie z anielskimi Hurysami u boku? Jeśli naprawdę w to wierzysz, ze taka jest nagroda..., że to co robisz jest dobre i miłe bogu... to czemu nie? Rozumiesz? Gdyby ci ludzie byli ateistami nie zrobili by tego...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-18 01:40:10, suma postów tego autora: 6205

./..

Owszem, są ludzie zdolni oddać własne życie dla jakiejś sprawy, niech to będzie np. Rewolucja, albo Ojczyzna, skoro potrzebujesz przykładów. Egoistyczny oportunista może tego nie rozumieć, wiem.

Co do WTC, istnieją również nieco inne scenariusze zdarzeń, niż ten, którym zalały świat media ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-19 03:59:26, suma postów tego autora: 3566

;-)))

"Owszem, są ludzie zdolni oddać własne życie dla jakiejś sprawy".
No i nic jak zwykle nie zrozumiałeś...
Jakiej sprawy? Co to za sprawa rozmaślić sie na wieżowcu?
Co to ma za zwiazek z tym, że ktoś popełnia samobójstwo (sprawa jest obojętna ważne, że bóg tak chce) dlatego, ze jest święcie przekonany, że przecież nie umrze, tylko zakończy ziemski etap życia i przejdzie na jego wyższy poziom?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-19 15:35:30, suma postów tego autora: 6205

Któż mógłby nie przyznać, że jest egoistą? Tylko kłamca - myśli Młotek, a jego dusza mu przyklaskuje

Istotnie, "nie zrozumiałem", ale skąd Ci przyszło do głowy, że ja w ogóle miałbym chęć przyjąć Twój toporny tok rozumowania?

Pytasz jakiej sprawy? Jakiejkolwiek, istnieje milion powodów o dowolnym stopniu racjonalności, które mogły kogoś zachęcić do podobnego czynu. I tylko niektóre z nich mogą dotyczyć religii, korzyści własnej, a jeszcze mniej obu tych spraw jednocześnie, co jak widać nie mieści się w Twoim egoistycznym móżdżku.

Swoją drogą, ciekawa "logika". Zabili się z powodów religijnych. A dlaczego religijnych? Bo nie ma innego wyjaśnienia, które wskazywałoby, że mogli wyciągnąć z tego osobistą korzyść, poza religijnym, więc z pewnością z powodów religijnych! Śmiać się, czy współczuć, sam nie wiem...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-19 17:10:50, suma postów tego autora: 3566

PT Misiu

Porównanie śmierci poniesionej w walce o socjalizm (a więc o sprawiedliwszy podział dóbr na Ziemi, tej Ziemi) z bezsensowną śmiercią samobójczą poniesioną w imię jakiegoś bożka wymyślonego kilka tysiącleci temu jest raczej kiepskie.

autor: Wąż jadowity, data nadania: 2012-09-19 17:48:30, suma postów tego autora: 213

mowie pass

To nie ma sensu...
Ty nadal nie pojmujesz zasadniczej różnicy... Możdzek za maly? " Jakiejkolwiek, istnieje milion powodów o dowolnym stopniu racjonalności, które mogły kogoś zachęcić do podobnego czynu". Ale żadna, powtarzam żadna nie obiecuje ci, ze na skutek takiego "poswiecenia"... Nadal będziesz żył i będzie ci jeszcze lepiej niz na tym padole łez.. tylko religia może dac taką chora obietnice... Co zresztą sprawia, ze wcale nie jest to poswiecenie... Bo co poswiecasz? Nędzę wzamian za Hurysy?;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-19 19:08:09, suma postów tego autora: 6205

./..

Wężu, na wstępie, ja właśnie na potrzeby tej dyskusji nie oceniam słuszności samych poglądów motywujących do jakiegokolwiek działania. Chodzi bowiem o to, że zarówno szczytne cele mogą sprowokować do działań wyjątkowo głupich, jak i ta, jak ją nazywacie, "ciemnota religijna" może dać początek czemuś pozytywnemu. Choćby przypadkiem! To oczywiście w warunkach idealnych, bowiem w rzeczywistości ludźmi powoduje wiele różnych czynników i właściwie nie da się wyekstrahować z tego wszystkiego "czystego Zła", które jako jedyne należy zwalczać. Takie niezbyt rozwinięte intelektualnie wizje to tylko inkwizytorskich umysłach się mogą rodzić, tu mamy więc przypadek inkwizycji a rebours :-) A z ciemnotą trza przeca walczyć, prawda? ;-)

Myślę, że socjalizm to chyba dobry przykład, że można poświęcić życie dla celów, których dobrodziejstwa osobiście się nie doświadczy. I nie chodzi mi tutaj o jakieś idealistycznie pojmowaną "walkę o Dobro", lecz o to, że istnieją cele, na zrealizowanie których może braknąć jednego ludzkiego życia, a ktoś jednak musi zacząć...

Co się tyczy "rozmaślonych Saudyjczyków", to skąd Ci wiadomo, że to była śmierć w imię "jakiegoś bożka wymyślonego kilka tysiącleci temu"? Równie przekonujące może być stwierdzenie, że to była śmierć w imię walki z imperializmem amerykańskim, albo żeby było z innej beczki to jeden epizod "zderzenia cywilizacji". Myślę, że lewica raczej nie powinna zadowalać się prostymi odpowiedziami na trudne pytania i z tego co się orientuję to tego nie robi...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-19 20:00:46, suma postów tego autora: 3566

./..

Streszczę Ci, Matołku, Twój genialny tok myślenia:

Religia jest złem. Z powodu religii dokonano zamachu na WTC. Zamachowcy dokonali ataku nie osiągając dzięki temu żadnych osobistych korzyści. To niemożliwe, musieli działać z pobudek egoistycznych. Jedynym rozwiązaniem jest w tym wypadku religia i życie po śmierci. Zamachowcy zabili się dla korzyści jakie daje życie po śmierci. Ergo, zabili się z powodu religii. Nie ma życia po śmierci. Religia jest złem.

Doprawdy, aż mnie kości zabolały od nagromadzenia materiału dowodowego w tych Twoich wywodach ;-)

A nędza? Co tam nędza, hurysy!

Żeby się tylko Matołeczku nie okazało, że w owo życie po śmierci i te hurysy to bardziej wierzysz Ty, niż ci, którym taką wiarę tonem nieznoszącym sprzeciwu przypisujesz :-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-19 20:49:19, suma postów tego autora: 3566

Nie miałem na myśli akurat zamachu z 11 września.

Faktem jest, że organizacje religijne (w tym Kościół katolicki) w przeszłości nakłaniały prostych ludzi do bezsensownej śmierci w imię bożka z siwą brodą. I pewnie nakłaniałyby po dziś dzień, gdyby nie rozwój cywilizacyjny, który dokonał się wbrew tej instytucji. Co dobrego wyniknęło ze śmierci choćby niewinnych dzieci wysłanych do Ziemi Świętej na krucjatę dziecięcą?

autor: Wąż jadowity, data nadania: 2012-09-19 21:14:22, suma postów tego autora: 213

./..

Wężu, trochę chyba mnie nie rozumiesz, ja tu nie jestem adwokatem żadnego wyznania, kościoła, sekty, czy czegokolwiek podobnego. Stoję jedynie na stanowisku, że wiara religijna nie jest jakąś dewiacją umysłową, którą koniecznie należy izolować i leczyć. Podobny charakter może mieć tysiące innych poglądów, których nikt tak nie traktuje...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-19 21:43:50, suma postów tego autora: 3566

eh...

" Równie przekonujące może być stwierdzenie, że to była śmierć w imię walki z imperializmem amerykańskim"... no oczywiście. i przepraszam... wygrali? czy coś przegapiłem? Jak mozna było wygrać z imperializmem amerykańskim rozbijajac się o wieżowiec niczym jakiś kamikadze? A moze chodzi o ilośc? w takim razie ile taki samolotów musiałoby uderzyć w jankeskie budynki, by zastanawiać się, że już enough? Yes we win!?
"albo żeby było z innej beczki to jeden epizod "zderzenia cywilizacji". No zderzenie było,... ale ludzi z betonem... zbyt dosłownie to wziąłeś Bukmacherze ;-) i faktycznie beton pokonali ;-)

Porównanie do poświęcania życia za socjalizm jest równiez karkołomne. Eh gdyby wiedzieli o tym Hiszpanie, Rosjanie, Niemcy, Polacy, Chinczycy... etc., że to nie z policja wroga i jego wojskiem ale z wieżowcami walke trzeba było prowadzić... to wszedzie panowałby socjalizm... eh ta donkiszoteria... znów dosłownie i w przenośni... bo wszak bohater Cervantesa pierwszy podjął walką z architekturą...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-19 23:23:04, suma postów tego autora: 6205

... inadal nie rozumiesz

"Religia jest złem. Z powodu religii dokonano zamachu na WTC..." Nie z powodu, ale dzięki temu, ze ci ludzie swiecie wierzyli w Allaha, że religia dawała im polisę ubezpieczeniową... na skok na bangi, bez bangi; zderzenie z pociągiem, wejście w ogień czy kontakt z betonem przy predkości kilkuset kilometrów na godzinę... bo przecież to nic nie kosztuje... są nieśmiertelni! Dzięki temu byli w stanie zrobić coś co nie miało najmniejszego sensu (nawet dla idei walki z imperializmem). Jak od tego imperializm miał runąć? Imperializm to nie wieżowiec... Dzieki religii mogli byc przekonani przez swych dowódców, że nic im nie grozi i czeka ich wielka nagroda. I zapewne świecie w to wierzyli. Takze w USA dzięki religii nie jedna sekta, gdy guru przyszło do głowy ... "zjadamy cyjanek i idziemy do Boga"... posłuchała go... chyba nie chcesz powiedzieć, ze gdyby Lenin powiedział swoim zwolennikom - zjadamy cyjanek i bedzie socjalizm... to oni by to zrobili?
Otóż religia choc sama w sobie zło prowokuje, nie zawsze je powoduje... Byc moze nawet się zdarzy, ze ktos w jakimś uniesiemniu religijnym zrobi coś dobrego (tak jakby nie mogł przeprowadzić starszej babci przez ulice bez wiary w Jehowę?) tak jak nie zapiecie pasów w samochodzie nie zawsze podczas stłuczki spowoduje śmierc (a zapiecie nie zawsze uratuje)... ale sam fakt, ze niektórych, tych najmocniej wierzacych jest w stanie skłonic do działań bezsensownych, autodestrukcyjnych i obiektywnie złych potwierdza, że sama idea życia po życiu może być przyczyną zbrodni i smierci... i wystarcza do tego by to zło starać się usuwać.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-19 23:38:30, suma postów tego autora: 6205

"hurysy"

"W ogóle z tymi dziewicami to jest ciekawa sprawa. Otóz muzułmanin nie może być po prostu zły. Nie może być wkurwiony. Nie może popełniać strasznych zbrodni z powodów politycznych. Od Palestyńczyków do Bin Ladena: wszyscy oni zachowują się tak, jak się zachowują, bo chca się popieprzyć z niebiańskim dziewicami. Jasne.(...)
To pokazuje jak bardzo zachód boi się islamu. Jak go sobie stereotypizuje, idealizuje i uwzniośla, by jeszcze bardziej się go bać. Jak bardzo potrzebuje niezłomnego wroga."

http://czerwoneiczarne.blox.pl

autor: Getzz, data nadania: 2012-09-20 12:20:40, suma postów tego autora: 3554

z Hurysami

jest podobnie jak z anielskimi zastępami... Bo czy to jedną wojnę chrześcijaństwo toczyło z obietnicą nagrody po śmierci dla tych co w imię Boga padną? W islamie jest to być może w tej chwili bardziej wyraźne, dlatego podaję ten przykład, a nie dlatego bym jakoś stopniował zło w różnych religiach.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-20 16:16:45, suma postów tego autora: 6205

"Czerwony kapelusz zawsze jest podejrzany..."

Równie dobrze zamachowcy mogli być przekonani, że się w odpowiedniej chwili katapultują, a potem będą podziwiać nie hurysy, ale runięcie Światowego Centrum Handlu, a wraz z nim, co nazwa wybitnie sugeruje, również i światowego handlu (-:

To jest, jak mniemam, objaśnienie na Twoim poziomie, więc może dotrze do Twojej mózgownicy i uzmysłowi Ci, że skrajnie nieracjonalne, a nawet głupie poglądy nie muszą mieć nic wspólnego z religią. Przy czym równocześnie sprawcy mogli wierzyć sobie w Allaha, a także to, że zima będzie mroźna. Założenie, że to zawsze religia jest winna przypomina teorię z "Bruneta wieczorową porą", która zakładała, że "czerwony kapelusz zawsze jest podejrzany"...

Jeśli uważasz, że idea życia po śmierci daje tak silną motywację do działań samobójczych, to ciekawe dlaczego ludzkość jeszcze istnieje? (-:

Reszty Twoich mądrości chyba nie ma sensu komentować, zwłaszcza, że zaczyna się trolowanie z Twojej strony. Gdyby interesowały mnie wynurzenia "nawiedzonego", to zamiast Ciebie, wolałbym księdza Natanka. Jest przynajmniej zabawny :-)

A tak na marginesie, to Ty chyba jesteś jednym z ostatnich, którzy jeszcze _wierzą_ bez zastrzeżeń w teorie zamachu dokonanego przez "islamistów" z Al-Kaidy, jaką zaserwował światu imperialistyczny rząd wraz z burżuazyjnymi mediami ;-)))

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-20 21:46:37, suma postów tego autora: 3566

./..

Młotek:
"Bo czy to jedną wojnę chrześcijaństwo toczyło z obietnicą nagrody po śmierci dla tych co w imię Boga padną? W islamie jest to być może w tej chwili bardziej wyraźne, dlatego podaję ten przykład, a nie dlatego bym jakoś stopniował zło w różnych religiach."

Chrześcijaństwo nie jest tu podmiotem, lecz jedynie atrybutem podmiotu. A może się mylę i dzisiaj wojny toczą nie imperialiści, lecz "demokracja i prawa człowieka", bo takie są przecież deklaracje agresorów? :-)

Taki właśnie sposób myślenia sprowadza myśl lewicową do czasów babilońskich.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-20 23:28:21, suma postów tego autora: 3566

no to jedziem dalej...

" Równie dobrze zamachowcy mogli być przekonani, że się w odpowiedniej chwili katapultują, a potem będą podziwiać nie hurysy, ale runięcie Światowego Centrum Handlu, a wraz z nim, co nazwa wybitnie sugeruje, również i światowego handlu (-:"
Owszem, ale jeśli nie zabrali do samolotu katapult, to nie mogli "być przekonani", ze się katapultują katapultami, których nie mieli (to był samolot pasażerski)... chyba, że wierzyli, że w odpowiednim momencie sam Bóg im te katapulty podrzuci ;-)... a jesli wierzyli... to znów religia ;-) i to jest ta wersja na Twoim poziomie?

" To jest, jak mniemam, objaśnienie na Twoim poziomie, więc może dotrze do Twojej mózgownicy i uzmysłowi Ci, że skrajnie nieracjonalne, a nawet głupie poglądy nie muszą mieć nic wspólnego z religią."
A gdzie ja powiedziałem że muszą? Np pan pantarak nie deklaruje czy wierzy w jakiś bogów, a poglady ma nie najmądrzejsze. Ale to znów karkołomne porównanie, zrównujące posiadania głupich pogladów (tylko pogladów, które nic nie kosztują?) z utratą instynktu samozachowawczego i oddanie życia?... nie wiadomo za co?

"Przy czym równocześnie sprawcy mogli wierzyć sobie w Allaha, a także to, że zima będzie mroźna. "
A w jakiż sposób wiara, że zima bedzie mroźna mogłaby zamachowcom ( w ich mniemaniu) uratować zycie???

"Założenie, że to zawsze religia jest winna przypomina teorię z "Bruneta wieczorową porą", która zakładała, że "czerwony kapelusz zawsze jest podejrzany"..."
Ale z tym, że czerwony kapelusz zawsze jest ... czerwony... to sie chyba zgodzisz? I jakie zawsze? Bezpośrednio winna to religia była za holocaust Katarów, za stosy, za krucjaty etc. Tu religia jest juz tylko, ale niezbędnym katalizatorem i polisą ubezpieczeniową od wszelkich wypadków, by kilkunastu ludzi, nie jeden szajbus, zrobiło coś takiego.

" Jeśli uważasz, że idea życia po śmierci daje tak silną motywację do działań samobójczych, to ciekawe dlaczego ludzkość jeszcze istnieje? (-:"
Jesli uważasz, że interes klasowy jest tak silna motywacją dla klasy robotniczej... to dlaczego na świecie nie zapanował jeszcze socjalizm? ... Nic nie wiesz o religii ;-) według niej to samobójstwo jest grzechem śmiertelnym. Dlatego ci co rozbili sie o wieżowce wcale nie mysleli, że popełniaja samobójstwo, ale "walczą"... a w walce czasem sie ginie... a czasem nie ;-). To my mozemy to oceniac jako działanie samobójcze.

" A tak na marginesie, to Ty chyba jesteś jednym z ostatnich, którzy jeszcze _wierzą_ bez zastrzeżeń w teorie zamachu dokonanego przez "islamistów" z Al-Kaidy, jaką zaserwował światu imperialistyczny rząd wraz z burżuazyjnymi mediami ;-))) "
Absolutnie nie. Ale jesli zamach zleciło CIA czy MOSAD, to najłatwiej wykonawców można było znaleźć wśród ludzi mocno wierzących, bo tylko takim da się wmowić, że walczą o wiarę (niszcząc burzuazyjna architekturę;-), a dzięki swemu poświeceniu bedą zbawieni... bo żaden agent CIA by na to nie poszedł. Wiara była, nie tyle motywem ile niezbednym czynnikiem do wykonania zadania, niezaleznie od tego kto je tak naprawdę zlecił.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-21 00:22:46, suma postów tego autora: 6205

Misiu celnie jak zwykle .....

Misiu choć logicznie rozumuje a Ty nic ino KWAS I ŻÓŁĆ wylewasz na ekranie.
Sierpie Ty prosisz się pisząc w afekcie coraz większe głupoty by tu na lewica.pl.

Wykuto zawołanie ......

Sierpy i młoty należy wysyłać na ziemie Babilonu !!!!

Pozdrawiam Sierpy, Misie i innych zakręconych lewicowców :).

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-21 17:02:34, suma postów tego autora: 3088

jacku

Pudło jak zwykle... u Ciebie chrześcijańskiego ateisty jak i u tego antyateistycznego ateisty.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-21 18:12:01, suma postów tego autora: 6205

./..

1. Tacy "profesjonalni piloci" po kursie na Cessnach, skoro mogli wierzyć w hurysy, równie dobrze mogli mieć przekonanie, że samoloty pasażerskie jednak mają katapulty, albo coś pokrewnego.

2. Nie ja, ale Ty musisz udowodnić, że "utrata instynktu zachowawczego i oddanie życia" może być wynikiem wyłącznie wiary religijnej, a nie jakichkolwiek innych mądrych, czy głupich poglądów. Jeśli nie potrafisz, to gdzie się pchasz z tymi bredniami?

Pieprzenie, że samobójczy atak umożliwić mogła tylko religia, bo skoro doszło do samobójczego ataku to z pewnością za sprawą religii, to bynajmniej nie dowód.

3. Mroźna zima i zamachowcy? :-)))

4. Jeżeli "tu religia jest już tylko, ale niezbędnym katalizatorem i polisą ubezpieczeniową od wszelkich wypadków, by kilkunastu ludzi, nie jeden szajbus, zrobiło coś takiego" to udowodnij to!

Ja stawiam na wiarę w katapulty, albo jednak... mroźną zimę (-:

5. Z socjalizmem jest ten problem, że trzeba wroga pokonać, co jest trudne, natomiast w Twoich chorych rojeniach sukcesem jest przegranie z wrogiem, co już trudne nie jest. Dlaczego więc do tego nie doszło?

Ha, przegrana walka o socjalizm zakończona szczęśliwie wniebowstąpieniem, to by było coś! (-:

6. Równie dobrze CIA czy Mossad mogły wmówić zamachowcom, że na pokładzie samolotów są katapulty, albo spadochrony, czyż nie?

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 05:33:56, suma postów tego autora: 3566

PS.

I jeszcze jedno odnośnie religii. Skoro przekonania religijne mogą ponoć doprowadzać do samobójczych ataków, wojen i innych strasznych czynów, to dlaczego niby te same przekonania nie mogą być przyczyną zachowań pozytywnych, jeśli posiadają stosowne do tego mity i przykazania?

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 05:35:35, suma postów tego autora: 3566

PPS.

Kto tu niby jest "antyateistycznym ateistą" i na jakiej podstawie taki wniosek wysnułeś, Matołku?!

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 05:37:45, suma postów tego autora: 3566

Moi drodzy wszyscy razem :) ...... byle głośno

Sierpy i młoty na ziemie Babilonu !!!!

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-22 14:33:00, suma postów tego autora: 3088

Dowody mówisz? Zmuszasz mnie

bym przyjął twoje metody i tok "rozumowania". Prosze bardzo;-)

Proszę bardzo, nie ma sprawy

1) dowód poproszę

2) moim dowodem jest wielowiekowa historia religii, która zawsze niosła ze soba zbrodnię, ksenofobię, nietolerancję... i nie ma sensu bym to dowodził, jakie rzeczy ludzie pod wpływem religii robili. Wygooglaj se... Wymienie kilka przykładowych. Zabijanie innych dlatego, że albo nie wierzyli, albo wierzyli w inne gusła; tortury, zabijanie lekarzy dokonujących aborcji, ... jedzenie ekstrementów trędowatego... moge podac źródło;-)... nie no to śmieszne bym wymieniał całe zło jakie z powodu religii zaznał świat... Tego jest nieskończona lista... a dobro? Jakieś jednostki, potwierdzajace regułę.
O wyłączności religi na chorobe psychiczną nigdzie nie pisałem, więc sam sobie ciołku szukaj dowodów. Jedyne co w tym istotne to to, ze religia jest uleczalna (to tylko schorzneie pewnej sfery mózgu, całkowicie uleczalne), a większośc chorób psychicznych nie.
W ogóle baranie ja stawiam hipotezy... duzo bardziej wiarygodne niz twoje z dupy wziete. A sam zachowujesz sie jak przeciętny katol, który gdy usłyszy, ze boga nie ma, odpowie - udowodnij mi! ;-) a gdy nie jest kompletnym debilem, teorii wielkiego wybuchu nie potrafi zakwestionować ... to ma tę sekunde przed wybuchem, gdzie umieszcza stwórce... z każdym dniem rozwoju nauki w coraz odleglejszych czasach... w tej chwili 15 miliardów lat temu... ale sekunde wczesniej mogl być Wielki Poruszyciel, który nażarł się grochówki i puscił bąka? ... to by do twego poziomu pasowalo.

3... we wrześniu? Jakiś dowód? na mroźna zime we wrześniu? ;-)

4 Dowody są pośrednie. Motywacje innych ludzi, które znamy, a którzy swe szalencze i bezsensowne czyny motywowali wiarą w Boga. Dowód? Może wywiad z rozmaślonym na ścianie wieżowca zamachowcem?

5 a religia nie ma wrogów, których trzeba pokonać by np. szariat na całym swiecie mógł zapanować?

6 podaj "dowód" ;-)

To prawda, że religia moze u częsci jej wyznawców wywoływac reakcje pozytywne... ale chodzi o to by te plusy nie przesłoniły nam minusów ;-)...A poważnie, jeszcze raz powtórze, bo nie lapiesz jak ja postrzegam religię. I uważam, ze mam rację ;-) Religia to przede wszystkim instytucja, która żywi się ciemnotą. Bez niej nie ma religii, jest krótkotrwała sekta o bardzo nikłym zasięgu i wpływach... to wielowiekowy przymus, represje i wreszcie w ten sposób wykształcone tradycje i obrzędy... kultywowane przez tę instytucje. Religia to instytucja, która jest do szpiku zła, i to ona decyduje o ocenie religii jako takiej a nie święty Franciszek.
Jest wiele takich przykładów, ze jakieś rzeczy powoduja skrajne reakcje. Np. alkohol... jest dobry czy zły? U jednych powoduje agresje, u innych alkoholizm, a u innych jest prostą używką, pomagajacą nieraz nawiazywać nowe relacje z ludzmi, czy podtrzymywać stare... i bywa tez po prostu smaczny. Czy na tej podstawie, że prowadzi do wielu złych rzeczy, należy go zakazać? Nie, religii też nie trzeba zakazywać... ale czy warto mimo tego prowadzić polityke wychowania w trzeźwosci? Chyba warto... A czy nie warto laicyzować społeczeństwa by pozbyć się JEDNEGO Z motywów czynienia zła? Tez warto. Ale nic na silę... bilbordy, nauka, kontakt z krajami cywilizowanymi i tak zrobią swoje.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-22 14:45:15, suma postów tego autora: 6205

...

"Kto tu niby jest "antyateistycznym ateistą" i na jakiej podstawie taki wniosek wysnułeś, Matołku?! " dowód? ;-)
Nie mam... przeczucie i ocena tej karkołomnej dyskusji ze mną, ateistą... ty nawet sam nie wiesz co chcesz dowieść....

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-22 14:47:02, suma postów tego autora: 6205

./..

1. Ja dowodzić nic tutaj nie potrzebuję, zadowalam się tylko obaleniem Twojej durnowatej tezy o wyłączności religii, podając zamiast hurys w Niebie inne _prawdopodobne_ przeświadczenie zamachowców.

2. Analizując sprawę warto poczynić rozróżnienie między sytuacje, gdy religia była rzeczywistą przyczyną, a takie, gdy stanowiła jedynie usprawiedliwienie podłych działań, podobnie jak dziś temu celowi służy tzw. demokracja, wolność i prawa człowieka. Gdy ktoś wyrusza na wyprawę gdzie podbija, niewoli, grabi i gwałci, to ja mam poważne wątpliwości, że to Jezus go tego "nauczył", kapujesz?

To tyle o złu, a dobro to nie "jakieś jednostki, potwierdzajace regułę", tylko miliony tych, jak ich nazywasz, ciemnych ludzi, którzy prowadzili uczciwe życie, wierząc w Boga i nauki jego proroków.

Nie "ekstrementy", tylko ekskrementy.

3. Ech, aleś Ty bystry. Ta mroźna zima znaczyła ni mniej ni więcej tylko cokolwiek innego bezsensownego.

4. Polityk motywuje swoje działania troską o wyborców, czy ogólnie obywateli. W takie deklaracje też bezkrytycznie wierzysz?

Swoją drogą, niektórzy twierdzą, że owi zamachowcy żyją i mają się dobrze, więc może ich zapytaj po prostu.

5. Może ma, ale co z tego?

6. Nie muszę, patrz punkt pierwszy.

7. Religia winna, religia winna, winna religia.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 17:03:32, suma postów tego autora: 3566

./..

Twierdzisz, że nie wiem czego chcę dowieść? Cóż, widocznie nie zrozumiałeś o czym pisałem wcześniej. Otóż, ja po prostu zwalczam ciemniactwo, uprzedzenia i zabobony, a taki właśnie charakter ma ten Twój antyreligijny pierdolec, który dla zmylenia przeciwnika nazywasz zwyczajnie ateizmem.

Religie nie zawsze służyły dobrej sprawie i niech będzie, że nawet częściej złej, niż dobrej, ale to nie one mordowały a ludzie. Poglądy owych ludzi nie składały się wyłącznie z wierzeń religijnych, a ich środowisko z kościelnych krucht, modlitwą się wyłącznie nie żywili, a Biblią nie okrywali. Wiesz co z tego wynika? Ano to, że te Twoje "hipotezy" i pseudoanalizy nic nie wyjaśniają i są gówno warte, tak jak obsesje antysemitów, którzy niemalże za wszelkie zło na świecie winą obarczają Żydów. Ponadto szowinizm jaki reprezentujesz bezpodstawnie atakuje masy tzw. zwykłych ludzi, tylko dlatego, że zdarza(/-ło) im się spędzić w niedzielę godzinkę w swojej lokalnej świątyni. Niestety wielu głupkom wydaje się, że słowo "ateizm" ich automatycznie nobilituje, stawiając pomiędzy tych, których atrybutem jest "nauka" i z tego powodu czują się upoważnieni do obrażania milionów innych ludzi.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 17:14:38, suma postów tego autora: 3566

Sierpie oj Sierpie ......

Zabierz ludziom Boga to zrobisz im krzywdę :(

Dlaczego?
A co dasz w zamian by bez szaleństwa i bólu przebyli nurty
Styksu ...... jesteś po prostu wariat.

Czy chcesz otworzyć puszkę Pandory?
3 miliardy Ludzi wierzy w Chrystusa Boga Człowieka i Ty pyłku
anarchistyczny chcesz zabrać im ideę, która pozwala, żyć bez szaleństwa aż do śmierci.

Gdyby tylko te 3 miliardy oszalało to oznaczałoby koniec Ludzkości.

Wierzę, że gdy przeczytasz mój post ze zrozumieniem przestaniesz obarczać Wielkie Wielkim Złem.

Pozdrawiam.

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-22 22:22:09, suma postów tego autora: 3088

Errata jackax do Sierpa

Wierzę, że gdy przeczytasz mój post ze zrozumieniem przestaniesz obarczać Wielkie Religie Wielkim Złem.

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-22 22:50:36, suma postów tego autora: 3088

wiesz co Bukmacher?

rozpedz sie i walnij sobie z byka w sciane... bo ja mam juz dośc

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-22 23:01:25, suma postów tego autora: 6205

Jacku

na litośc boska... czy w Czechach jest otwarta puszka Pandory? I co tam z niej wylazło? Alkohol metylowy? ;-))) zamiast mszalnego? Co Ty opowiadasz? Wszedzie tam gdzie sa laickie państwa, gdzie religia nie ma wpływu na życie społeczne jest lepiej niż w takich krajach wyznaniowych jak nasz. Skąd te pomysly, ze ludzie sobie bez religii nie poradza skoro sa dowody na to, ze radzą sobie wręcz doskonale. Duzo lepiej niz z nią.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-22 23:04:42, suma postów tego autora: 6205

:-)

Myślisz, że dzięki temu dopadnie mnie podobne do Twojego aspołeczne zidiocenie?

Nie sądzę, ale i tak nie skorzystam z propozycji.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2012-09-22 23:36:29, suma postów tego autora: 3566

Spóbuję trochę atmosferę rozluźnić Sierpie .....

W Czechach mój drogi Sierpie mają Pilsner i nie tylko.

Czesi zaś jako mądry naród który wydał Haška i jego Dobrego Wojaka Szwejka potrafią używać Pilsnera roztropnie :)

>>>> Trochę wiedzy w pigułce dla czytających komentarze >>>>>>>>>>>>>
Pilsner Urquell (czes. Plzeňský prazdroj, plzeň) – jasne piwo produkowane w Pilznie w Czechach. Pierwsze piwo tzw. dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach) na świecie, stworzone w 1842 r. przez pilzneńskiego piwowara Josefa Grolla.
To od nazwy pilsner wzięły początek wszystkie piwa typu pils, a sam Pilsner jest do dziś przez wielu uznawany za wzorzec jasnego piwa. Zawiera 4,4% alk.

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-22 23:52:18, suma postów tego autora: 3088

Nie wiem dlaczego ale ucięło mi komentarz

Czesi zaś jako mądry naród który wydał Haška i jego Dobrego Wojaka Szwejka potrafią używać Pilsnera roztropnie :)

>>>> Trochę wiedzy w pigułce dla czytających komentarze >>>>>>>>>>>>>
Pilsner Urquell (czes. Plzeňský prazdroj, plzeň) – jasne piwo produkowane w Pilznie w Czechach. Pierwsze piwo tzw. dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach) na świecie, stworzone w 1842 r. przez pilzneńskiego piwowara Josefa Grolla.
To od nazwy pilsner wzięły początek wszystkie piwa typu pils, a sam Pilsner jest do dziś przez wielu uznawany za wzorzec jasnego piwa. Zawiera 4,4% alk.

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-22 23:58:59, suma postów tego autora: 3088

Jednak ucina

......Trochę wiedzy w pigułce dla czytających komentarze .....
..................

Polacy zaś to w dużej mierze Lud Maryjny z wszystkimi tego konsekwencjami.

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-09-23 00:10:22, suma postów tego autora: 3088

Bukmacher

Asloleczny to ty jestes bez tego. Walniecie z dynki w beton, mialoby to wlasnie zmienic... Choc szanse sa niewielkie.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-09-23 11:59:37, suma postów tego autora: 6205

Odp

@ Getzz
„Niech ta fundcja lepiej zamiast promowania ateizmu (to coś jak "promowanie homoseksualizmu", jak to mawiał kiedyś, zapoznany już poseł Wierzejski?) zajmie sie promowaniem działającego mózgu w czaszcze.”

Promowanie (lub raczej przekonywanie do) ateizmu nie można porównać do „promowania homoseksualizmu”. Orientacja seksualna jest cechą wrodzoną. Człowiek rodzi się homoseksualny, heteroseksualny, biseksualny, albo aseksualny. Tego nie da się zmienić. Natomiast wiara w boga jest cechą nabytą, którą można zmienić.

@ Fred_BB
„Marnowanie kasy na bilbordy aby promować ateizm ;/ „

Ta kasa płynie z prywatnych kieszeni ateistów. Natomiast promowanie religii katolickiej (na przykład w szkołach) jest fundowane z budżetu państwa. Chyba to drugie powinno Cię bardziej denerwować.

@ Getzz
„Jak Chavez i bardzo wielu innych lewicowych chrześcijan (przede wszystkim właśnie katolików, a nie innych chrześcijan).”

Dogmaty katolickie nie zgadzają się z lewicową ideologią (na przykład, prawa kobiet i homoseksualistów, prawo do eutanazji, itp.). Nie wiem więc jak Chavez godzi ideologię z religią.

@Czaro
„po śmierci traficie tam gdzie nie chcecie..”

Udowodnij to.

@tomasz_rysz
„- kobiety - ateistki często są bardziej profeministyczne i niestety niechętne prokreacji, co może spowodować, ze deklaratywni katolicy nadal będą stanowić 95%”

Chyba nie twierdzisz że religia jest cechą biologiczną i dziedziczną?

„- trzeba odrzucić neoliberalne poglądy klasy średniej, dotyczące posiadania dzieci (lewica i ateiści nie mogą w szczególności krytykować np. biednych za dużą liczbę dzieci, bo jest to pogląd kapitalistyczny: przeliczanie dzieci na pieniądze i rodzaj darwinzimu czy szowinizmu "rodzinnego", który pozwala bogatym mieć dzieci, a biednym nie)”

Ciekawe co myślisz o tym:
http://www.wiadomosciusa.com/2012-05-01/kalifornia-bankructwo-matki-rekordzistki/

„No jasne, że dziwne rzeczy piszę, ale odnoszę się do tego, że istnieją pewne kalki pojęciowe, którymi niektóre osoby posługują się i uważają sie np. za lewicowców (nie bronię im takiego nazywania się, wszak lewicowość jest różna), a głoszą poglady typu: "jak jakaś kobieta jest biedna i ma dużo dzieci, to trzeba jej walnąć aborcję lub sterylizację", "nie maja zbyt dużo pieniędzy, to nie powinni mieć dzieci" itp „

Większość kobiet przy zdrowym umyśle, gdy wie że więcej dzieci nie może wyżywić, chce mieć wszelkie metody pozwalające jej nie rodzić więcej dzieci. Ubóstwo jest tam gdzie kobiety nie mają tych metod.

@ red spider 666
„Jako ateista uważam, że propagowanie ateizmu to walka z czymś czego nie ma. ...”

Propagowanie ateizmu to walka z irracjonalsnością i zabobonami.

„Ateizm nie może ponadto być ideologią bo jej przedmiot nie istnieje. To tak jak gdyby promować wiarę że nie istnieje UFO, wampiry (takie z horrorów, bo mendy i pasozyty żerujące na innych jak najbardziej są) duchy i takie tam. Niby mozna tylko po co?”

Po to żeby zniszczyć głupotę i przyczynić się do postępu ludzkości.

@jacekx
„Jeśli nienawiść do człowieka rozmodlonego jest wyznacznikiem lewicowości to 90% piszących posty pod tematem się nią wykazała :( „

Nikt nikomu nie jest winien miłości. Winien jest tylko poszanowania praw osobistych. Katolicy nie są zbyt sympatyczni, a zwłaszcza tacy, którzy chcą odebrać kobietom prawo do aborcji, zmusić kobiety do rodzenia kalekich dzieci, i sieją nienawiść do gejów.

@ deadbastard
„jako agnostykowi - ateizm mi wisi, tak samo jak i kato(czy tam inny)fanatyzm.
ale dobrze, dawajcie ateistyczne plakaty –„

Jako ateistce – agnostycyzm mi wisi, tak samo jak i kato(czy tam inny)fanatyzm.
ale dobrze, dawajcie agnostyczne plakaty –

@Angka Leu
„Jest wolność słowa więc nie widzę nic zdrożnego w takich billboardach - każdy ma prawo do przedstawiania swego poglądu pod warunkiem, że nie czyni tego w sposób agresywny czy obraźliwy.”

Dla wielu religijnych ludzi, samo stwierdzenie że się w boga nie wierzy, jest obrażliwe. A już przedstawić argument że nie ma powodów żeby w boga wierzyć, jest dla nich agresją.

@Miś_Bucharin
„Ciekawe ilu spośród tych "wolnych od religii" wyznaje dla odmiany kult Wolnego Rynku i z zabobonnej wiary w Niewidzialną Rękę Rynku pozwala na składanie jej ofiar z ludzi pracy przez kapłanów Kapitalizmu? (-: „

Wolny rynek i niewidzialna ręka są częścią teorii Adama Smitha. Teorię można obalić. Z religią jest inna sprawa.

autor: Barbara B, data nadania: 2012-10-22 00:13:29, suma postów tego autora: 1

Dodaj komentarz