fakt faktem jest ze po za hasłami poparcia dla Rydzyka i Smolenskiem, były hasła społeczno-gospodarcze, jak np Stop prywatyzacji czy przeciw budowy elektrowni atomowej, oczywiście, tak na prawdę najbardziej tu chodziło o rydzyka i koncesję. Duda miał dobre przemówienie, szkoda tylko że poparł Rydzyka i za bardzo się pcha w PiS(które według mnie wcale nie jest lepsze od PO) no ale to moje zdanie
w kolejkach po nowego IPhone'a. Z punktu widzenia liberalizmu są zatem całkowicie bezużyteczne.
Na szczęście polska lewica bardzo kocha Izraelitów, więc jakiekolwiek skojarzenia z moherową wizją świata są chybione.
To że J. Kaczyński zniósł podatek od spadków dla najbliższych członków rodziny, to chyba dobrze przecież?
ze KK glodnego nakarmi... i bezdomnego w dom przyjmie...
....módl się i pracuj a garb ci sam urośnie... Niektórzy nigdy sie nie uczą na błędach, nawet tych własnych.
że marsz był antydemokratyczny.
Danuśce powinni 2 Noble dać, za wytrwanie tylu lat z tym imbecylem ...
Jak trafnie napisal Lenin: 'Dlaczego religia utrzymuje sie wsrod zacofanych warstw proletariatu miejskiego, wsrod szerokich warstw proletariatu, a takze wsrod mas chlopstaw? Wskutek ciemnoty ludu - odpowie burzuazyjny postepowiec, radykal albo burzuazyjny materialista. A wiec 'precz z religią, niech zyje ateizm, naszym glownym zadaniem jest rozpowszechnianie pogladow ateistycznych'. Marksista powiada: nieprawda. Taki poglad to powierzchowne, burzuazyjnie ograniczone kulturnictwo. Taki pogląd tłumaczy korzenie religii nie dosc wnikliwie, nie materialistycznie, lecz idealistycznie. We wspolczesnych krajach kapitalistycznych sa to korzenie przede wszystkim spoleczne. (...) Strach stworzył bogów. Strach wobec slepej siły kapitału, ktora jest slepa, gdyz masy ludowe nie moga jej przeniknac, ktora na kazdym kroku zycia proletariusza i drobnego posiadacza grozi przyniesieniem i przynosi mu 'nagłą', 'nieoczekiwaną', 'przypadkową' ruine, zgube, smierc (...) Oto owe korzenie wspolczesnej religii, ktore przede wszystkim i nade wszystko winien miec na uwadze materialista, jeśli nie chce pozostawac materialista na poziomie przedszkola. Zadna uswiadamiajaca ksiazka nie wykorzeni religii wsrod mas zahukanych przez kapitalistyczną katorge, uzaleznionych od zlepych, niszczycielskich sił kapitalizmu, dopoki same te masy nie naucza sie spolem, w sposob zorganizowany, planowo i swiadomie walczyc z tymi korzeniami religii, z panowaniem kapitalu we wszystkich jego postaciach.'
Kosciol, chrzescijanstwo czy najszerzej -religia - to system pasozytniczy, ktory wykorzysta dla swych celow kazda nowa mysl, kazdy wynalazek techniczny, wszystkie ludzkie marzenia - ktore nia mialyby szans zaistniej pod niepodzielnym panowaniem religii. Dzisiejszy marsz w Warszawie jest najlepszym przykładem, jak rzeczywiste problemy globalne, zwiazane z panowaniem kapitalizmu, zostaly przedstwaione jako wynikajace ze spisku, zlej
woli jednostek, z dzialania szatana - wszystko, by zbudowac falszywa swiadomosc.
mobilizacji mas.
..jeśli zawiedli się na ludziach, to uwierzą każdemu, który poprowadzi ich do Boga, bo przecież ich Bóg ich nie oszuka nawet jeśli to tylko sposób na przejęcie,lub utrzymanie władzy.
Zależy dla kogo, część tutejszej lewicy właśnie m.in. to mu wypominała.
w porównaniu z postulatami protestujących w Europie zachodniej te postulaty były w większości zaściankowe i anachroniczne, poparcie dla katolickiego fundamentalizmu.Żółty związek zawodowy niczym nie zaskoczył.Frekwencja 40-50 tysięcy jak na bierną Polskę olbrzymia ale w porównaniu z milionami w Hiszpanii, setkami tysięcy w Grecji to była niewielka akcja.
Mimo wszystko trzeba przyznać że na tle PiS polska "lewica" to totalny marazm.
11 listopada znów będziemy mieli kolejny blamaż "lewicy salonowej".
z postulatami ekonomicznymi. Okazuje się że PKP wraz z centralami związkowymi chcą utrudnić nabycie zniżek na przejazdy koleją dla emerytów którzy pracowali w tej firmie. Chcą by to sami emeryci wykupywali te zniżki /.200 zł / czyli tym samym o taką kwotę zmniejszy się im świadczenie emerytalne. Nie można tego nazwać inaczej jak okradanie emerytów. O innych sprawach np. lecznictwa, czy oświaty nie wspomnę z litości. Najśmieszniejsze to jest że PO i Tusk też byli w Solidarności.
To co Mogliśmy oglądać wczoraj w TV Przemarsz ulicami Warszawy udał się ponieważ połączyli wspólnie siły - TV Trwam , PIS i Solidarność . Wiadomo że nie jest dobrze łączyć Religie z polityką ,lecz w Polsce inaczej się nie da.!! Kościół rządził i będzie miał wpływy , niestety Polska to kraj stracony !! . W Polsce silnie się umocniły organizacje zadymiarskie , wywrotowcy polityczni,- nie popuszczą, taki jest ich cel istnienia.!!! Jestem przerażony tym co się wyprawia w tym naszym kraju. !!! Mianowicie co chodzi o lewice to nie wiem czy istnieje ?! SLD jest wystraszone i spanikowane , po prostu boją się czarnych sił tajemnych szwadronów - WYZNANIOWYCH zwykłych OSZOŁOMÓW Kościelnych.!!
by mieć spokój. No a jeszcze jak by jakiś biskup posłów lewicy pokropił wodą święconą to wszyscy by dostali orgazmu. To widać słychać i czuć.
W tym marszu szła Polska, czyli coś na każdej płaszczyźnie przeciwnego liberalno-post"komunistycznym" wypierdkom.
Zgoda, ale chyba zgodzisz się, że na chwilę obecną lepsze takie niż żadne. Co?
Niektórym "społeczeństwo" nie pasuje...
Za mało zgnojone przez post-lewicę jest wg ich "lewicowych" standardów. Jak w ogóle PIS-dzielce śmią się wkradać w ich elektorat i "ich" postulaty?
Patrzeć, słuchać i uczyć się! Lewicowe paligłupy...
.
Dobre hasło !! . żeby PO potrafiło normalnie rządzić to by nie było takich manifestacji. . Platforma Obywatelska jest partią skierowaną do bogatych kapitalistów i dlatego rynek pracy kuleje ,jest drożyzna i brak umów o pracę rośnie jak na lepiej.!! Pan Jarosław Kaczyński sprytnie to wykorzystuje i po prostu robi swoje.. Bardzo współczuje Warszawiakom za utrudnienia w ruchu ..!!
na Nowym Świecie. Na szczęście, gdy będzie przechodził marsz "Śpij dalej, lewico" miasto tego nie zauważy.
Serio "współczujesz"? :)
Przebudziła się ta Polska? Niestety nie moglem byc, bo zaspałem... Ale moze ktos zreferuje?
Nie żałuj utrudnień w ruchu gdy płonie las...
Polityka jest do BANI . I co z tym zrobić? Czy jest mądry i poradzi?/!?!!
do przemyślenia... z nadzieją, e stać Was na jakąś refleksję...
Dlaczego tak się dzieje?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,12577570,Na_marszu_sa_tez_przeciwnicy_eksmisji___Lokatorzy.html
Bo co ta Wasza "lewica" ma tym ludziom do zaproponowania?
Są na świecie ważniejsze sprawy, niż "utrudnienia w ruchu". Wpisywanie się w taki ton to kompromitacja rodem z TVN. Ktoś sobie nie może swobodnie przejechać Krakowskim, bo mu bezczelnie drogę zagradzają ludzie, domagający się skrócenia wieku emerytalnego. Kpina.
Manifestacja była ogromna, tak licznej nie było od dziesiątków lat. Pokazała, że opozycja (jakakolwiek by nie była i cokolwiek bym o niej nie myślał), stanowi realną siłę podpartą masowym ruchem społecznym i związkowym. A każda opozycja ma prawo (nawet obowiązek) domagać się dialogu władzy ze społeczeństwem.
Chciałbym życzyć każdemu, szczególnie opozycji prawdziwie lewicowej, by w razie potrzeby była w stanie zgromadzić 200 000 ludzi pod swoimi sztandarami. Ale do tego trzeba pracy i działania na rzecz biedniejszej części społeczeństwa, a nie zajmowania się pierdołami w rodzaju legalizacji seksualnych trójkątów i czworokątów. I tu tkwi problem oderwania od rzeczywistości. Chyba warto się nad tym zastanowić.
Sobotnią demonstrację oceniam nieco inaczej niż nasz komentator Piotr Szumlewicz.
Cieszy mnie to, że udało się w ogóle zaktywizować sporą część społeczeństwa. Warto sobie uświadomić, że w Polsce nic wielkiego nie da się zrobić bez KK. Piotr Duda zdaje się to kumać.
Kuma to także pseudoliberalna sitwa. Dlatego KRRT odmówiła TV Trwam koncesji na multiplex
(wicie rozumicie z ważnych względów państwowych:) i sama Trwa w uporze mimo woli paru milionów obywateli w kraju i za granicą.
I proszę nie posługiwać się wyświechtanym argumentem z antysemityzmu, bo tego w TV Trwam tyle co kot napłakał czyli ile się przypadkowo w programach na żywo. Nie liczę *antysemityzmu* według nowych definicji.
Solą w oku jest, że TV Trwam jest coraz bardziej antysystemowa wobec systemu który zapoczątkował już gnicie Rzeczpospolitej.
Demonstracja zbiegła się z potężnymi demostracjami w Grecji, Hiszpanii i Francji. Budzi się świadomość. Obrzydliwy system neoliberalnego wyzysku całych społeczeństw zaczyna się trząść.
Ciekawe, że ci którzy tak gardłują na mohery i KK z pozycji lewicowych, jakoś nie dostrzegają szkodliwości neoliberalnej religii kapitału.
Kto nie wie czym jest neoliberalizm niech sobie przeczyta:
http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,518827
Prawdą jest to, że dzisiaj nie widać poważnej siły politycznej zdolnej do zerwania z neoliberalnym oszustwem, ale demonstrację protestu społecznego należy mimo to ocenić pozytywnie.
Tam od razu ktoś pod artykułem sprostował, że pikieta nie była częścią marszu. I słusznie, po co się mają ruchy lokatorskie z narodowo-katolickim chłamem kojarzyć...
Nie przesadzaj. To że PiS ma poparcie 20-30% ludzi, bo spora część społeczeństwa jest zwyczajnie naiwna, to nic nowego (bo jednak ci, co popierają Kaczyńskiego z niskich pobudek, to w jego elektoracie mniejszość). To że struktury kościelne mają dużą sprawność organizacyjną, też wiemy nie od dzisiaj. 200 tys. żadnych tam nie było, ale oczywiście - jak się ludzi zorganizuje i przywiezie za friko do stolicy, to chętnych nie zabraknie.
Pomstowanie na utrudnienia w ruchu jest, oczywiście, przesadą. Dzisiejszy maraton zakorkował Warszawę znacznie skuteczniej.
Tak w przelocie, bo ludzie pracy mają mało czasu. ;)
Czaruś udowadnia, że gimnazja zabijają zdolność czytania ze zrozumieniem. Cytowany tu Lenin mówi wyraźnie, że walka z religią jako taką nie ma sensu, bo trzeba walczyć z kapitalistycznymi korzeniami tejże religii. A Czaruś tym cytatem ilustruje swoją tezę o konieczności walki z religią jako złem immanentnym (ba, źródłem wszelkiego zła!). Całkowite postawienie na głowie marksizmu, który rzekomo wyznaje.
Chłopczyku, zapisz to sobie w kajeciku i podkreśl na czerwono: zdaniem Marksa to baza determinuje nadbudowę ("byt kształtuje świadomość") a nie odwrotnie ani nie są to też byty równoległe i równoważne.
Bez odbioru.
Milo mi, przyczynilem sie do zwiekszenia zasobow slownikowych Anki Luj. Oczywiscie, jak to malpa, zmienila lokacje, gdyz slowo 'immanentny' pojawilo sie w moim komentarzu w innym miejscu i w innym znaczeniu. Zastanawia mnie tylko w 'przelocie' do jakiej to 'pracy', przeciez praca Anki Luj itp. owadow jest cierpliwe i zbozne oraz dochodowe podgryzanie. Czyzby zabki juz nie te, i trzeba bylo dorabiac w Sokolce?
religia w szkołach, konkordat, komisja majątkowa, wydziały teologiczne, pogrzeb, marsze antyaborcyjne i trwaniowe, krzyż w każdym miejscu publicznym, pogrzeb wawelski... i co jeszcze razem z kościołem da się zrobić?
lewicowi stratedzy i taktycy?
Płacę mimnimalną czy minimalny socjalizm?
Potrafi zbierać się tłumnie tylko na ślubie Kwaśniewskiej.
Jaka LEWICA taka Polska.
na pewno nie powrót do przywilejów pracowniczych,a w tym wiek emerytalny (powrót ) 60 i 65 lat.Pracę dla każdego, kto chce pracować.Wyższe,czyli godziwe zarobki.Mieszkania dla bezdomnych i pełny pakiet "zdrowotny"...ale być może, załatwi Rydzykowi TV Trwam, czyli jeszcze jedną tubę Katolicką i posadkę premiera, jeśli znajdzie jeszcze więcej naiwnych. De facto, manifestujący mogą sobie pogratulować udanej wycieczki, bo nie o taki rezultat chyba im szło. " p.s. Zastanawiam się ilu zwolenników PIS dało się nabrać na wysokie zarobki na lokatach w Amber Gold? ja typuję 99 %.
Kaczyński rezygnuje z premierowania, ale już sprawił sobie "premiera" wg własnego kroju i już prawie zabierze się lada dzień do kierowania Nim z tylnego siedzenia " a'la Krzaklewski".... Pod warunkiem oczywiście,że pozostałe 78 % wyborców dostanie "ciemności pomrocznej".
i popierać rządy sekty Gowina i Niesiołowskiego. Siądź u nany w kurniku - będzie Ci cieplej.
Ja nie epatowałbym faktem, że 99% niesionych haseł było głupich, ale cieszył się z 1% sensownych.
Zżera ich zazdrość, bo nasza lewica nic takiego nie potrafi uczynić.
*Religia w szkołach, konkordat, komisja majątkowa, wydziały teologiczne, pogrzeb, marsze antyaborcyjne i trwaniowe, krzyż w każdym miejscu publicznym, pogrzeb wawelski... i co jeszcze razem z kościołem da się zrobić?*
To co piszesz już jest, doszło do tego właśnie w wyniku panowania tej władzy, która poza tym ma jeszcze inne o wiele większe *zasługi*.
Ta władza „się wyżywi”. Teraz chodzi o los milionów ludzi, których ona pozbawia podstawowych praw człowieka, o przyszłość Polski, a ta rysuje się tragicznie.
Rozumiem, że dla *liberałów* to drugie nie ma znaczenia i dlatego trzeba ich odsunąć od władzy, zanim cała substancja materialna Polski przejdzie w prywatne obce ręce . I nie czekać, aż ze stołu bogatych spadną jakieś okruchy dla tych na dole.
To kwestia wyboru, albo walka z religią chrześcijańską albo z neoliberalną religią kapitału, która prowadzi do katastrofy społecznej tylko niektórzy jeszcze tego jeszcze nie widzą.
Dla dużej większości społeczeństwa nie KK jest wrogiem numer jeden, tylko władza działająca w obcym interesie.
I nie chodzi tutaj o nadzieje tylko o działanie, jeśli nie jest jeszcze za późno.
"Siądź u nany w kurniku - będzie Ci cieplej. " Nie da rady, kurnik zajął juz pan pantarak
A pamiętasz może jak to za rządów pana K. obniżano podatki lepiej zarabiającym i składki na ubezpieczenia społeczne, likwidowano podatek spadkowy? A kto wtedy kierował gospodarką, przypomnieć?
..może w tym komfortowym ogrzewanym kurniku Nany zmieści się malutkie Sumienie,to razem z Pantarakiem będą snuć zimowe opowieści o tłustym Kaczorze i złym Gowinie..A potem przyjdzie owadziarz Niesiołowski i ich zje. ps. nie wiesz może dlaczego Sumienie każ mi rozmyślać o tej parze z PO?. Czyżby uważał ich za lewicujących prawiczków ? dziwne, chyba że Sumienie doznał na Kaczo-grzybowej manifie "olśnienia" i wszystko mu się pop.......ło.
Sam więc widzisz, że możliwe jest połączenie efektownej gospodarki rynkowej z postulatami społecznymi.
poglądy uczestników marszu "Obudź się Polsko" że proponuje nasłać na nich Niemców i zrobić blokadę.
Ale nie spodziewaj się zrozumienia że strony ludzi, którzy uważają, że jeśli nie wyrzygasz się na widok koloratki to jesteś agentem Watykanu.
Taką nam "lewicę" wyhodowano i jedynym pocieszeniem może być to, że głupszej już chyba mieć nie będziemy.
Sumienie z pantarakiem się nie dogada... zadziobią się ;-)
Wystarczyła noc w kurniku? :-)
może wyjaśnij co znaczy brunatna propaganda, bo nie wiem.
Jeśli chodzi o pytanie które zadałeś to nie musisz przypominać, pamiętam doskonale. Tylko że z tego pytania wynika, że nic nie zrozumiałeś z mojego posta.
pilibyście sobie z dzióbków :)
To prawica potrafiła zebrać ogromną jak na polskie realia manifestację a lewicy nie ma wcale. I piszę to nie jako recenzent ale jako działacz usiłujący w ostatnich latach tę lewicę budować, świadomy swojej porażki i także swoich błędów.
Po ostatnich wyborach kiedy SLD spadł na ryj uważałem i proponowałem, że trzeba "dorżnąć tę watahę" i spróbowac przynajmniej stworzyć jakiś ruch populistyczny złożony z PPP, tego co zostało po Samoobronie, KSS czy innych tego typu bytów. Z pewnością PPP ma przynajmniej jakieś struktury organizacyjne, związek zawodowy, Samoobrona pewien mir i tradycję na wsi mimo wszystko, KSS sporo doświadczenia i kompetencji w zakresie działań prawnych ale też i związkowych, pracowniczych.
Niestety PPP to zmarnowany potencjał, Samoobrona została pozostawiona sama sobie a KSS rozmienia się na drobne u Palikota.
Nie wiem, czy coś by to dało ale mielismy obowiązek próbować. Prosiłem błagałem dzwoniłem. każdy to olewał.
Teraz biadolenie że prawica może, a my nie, uważam za nieuprawnione. Pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.
To Ci się udało!;)
, że wskrzesisz partię co straciła Wodza i połączysz jej członków
z członkami partii, której przekleństwem jest jej Wódz ...... ?
Marzysz drogi marzycielu ......
jacekx marksista chrześcijański
członek SLD
Czerwony Pająku o czym ty marzyłeś ...... :(
trafna uwaga " i połączysz jej członków
z członkami partii, której przekleństwem jest jej Wódz"
Ani pracy, ani chleba czynności te nie przysparzają. Czyżby ci przebudzeni Polacy jeszcze tego nie wiedzieli? Czyżby jeszcze tego na własnej skórze nie doświadczyli? Niepojęte! I tylko to mnie martwi. Nic więcej.
W samej modlitwie nie ma nic złego, ważne jednak by była owocna.
Owocna tzn. dawała owoce w czynie i działaniu dla dobra brata czy siostry.
Można też określić inaczej dla dobra proletariusza
wszak napisano:
Proletariusze Wszystkich Krajów Łączcie
Można też określić po staropolsku:
Pro publico bono.
Potrzeba nam wiary w możliwość pokonania kryzysu i ludzi może nie herosów, ale ludzi, co zakaszą rękawy pociągną innych do walki z Nowym Wielkim Kryzysem
a nie chłopaczków z PO z ich PR i chęcią utrzymania władzy ponad wszystko
( patrz specjalistów z dawnych lat od rzucania kamieniami
w MO czy byłych właścicieli firmy transportowej, co obecnie przypiął sobie Order Orła Białego do wydatnego brzucha lub piersi)
członek SLD
Nie potrzeba nam w walce z Nowym Wielkim Kryzysem specjalistów z dawnych lat od rzucania kamieniami w MO czy byłego właściciela firmy transportowej, co obecnie przypiął sobie Order Orła Białego do wydatnego brzucha lub piersi.
członek SLD
Nie martw się w ogóle steff, inni zrobią za Ciebie co trzeba.
Śpij spokojnie dalej.
Odśwież sobie pamięć http://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyzm i jak to się mówi "znajdź 10 szczegółów którymi różnią się te dwa rysunki".
Post zrozumiałem, nie rozumiem natomiast skąd nagle u Ciebie takie katastroficzne przewidywania.
Czy Ty w ogóle już nic nie kumasz?
Napisałeś, że widzisz u mnie *zaczadzenie brunatną propagandą* gdy pytam co to dla Ciebie znaczy, bo nie rozumiem związku, Ty odsyłasz mnie do kiepsko zredagowanej strony Wikipedii na temat faszyzmu w której nie ma ani słowa o *brunatnej propagandzie*.
Jeśli coś komuś przypisujesz to miej trochę ambicji i spróbuj swoją teze uzasadnić, chyba że robisz tutaj za trolla(na co wygląda), to rozumiem.
>Post zrozumiałem, nie rozumiem natomiast skąd nagle u Ciebie >takie katastroficzne przewidywania.
Po pierwsze nie nagle, bo piszę o tych sprawach już od siedmiu lat.
Po drugie postaraj się jednak przeczytać tekst według linku który zamieściłem. Tekst jest przydługi, ale bez niego nie zrozumiesz nigdy o co w naszej rzeczywistości chodzi.
Co do treści moich przewidywań, no cóż mogę tylko powtórzyć pytanie początkowe.
Ze smutkiem przeczytałem ten bełkot neoliberalnych młodych wilków
na "racjonaliście" :(
Ta zaraza zwana Neoliberalizmem
zniszczyła całe nowe pokolenie Polaków mieszając im w głowach.
To co zatrocono w młodych ludziach to wiarę w działanie
pro publico bono ......
wprowadzając fałszywe hasło pro mea bono.
To nie Kowalski dźwignął Polskę i jej Stolicę z ruin po 1945.
To efekt działania wspólnego praktycznie wszystkich Polaków.
Tego obecnie nam brakuje i długo będzie brakowało.
członek SLD
Masz rację, poprzez bezwzględną rywalizację i nagradzanie zwycięzców niewspółmiernymi do różnicy osiągnięć przez rywali nagród,generuje się skrajny egoizm,zazdrość,zawiść i bezwzględne dążenie do bogactwa, które trzeba zdobyć, by "zaistnieć". W tak wychowanym społeczeństwie nie będzie miejsca na solidaryzm,empatię,lub chociażby współczucie, no może na litość z poczucia wyższości. Szacunku do bliznich,czy zwykłej pomocy wynikającej z dobroci,trudno będzie znalezć.Widać w tym szaleństwie jest metoda, bo tak indoktrynowany człowiek , dla forsy zrobi wszystko,wystarczy posiadać odpowiednia kwotę, lub dać mu możliwość Zarobku.
przemówienie Dudy było dobre, powiedział wiele słusznych rzeczy (obok kilku, ale tych zdecydowanie mniej, których np. ja bym nie powiedział, ale i tak na plus).
Tym krytykującym to co właściwie nie podoba się w hasłach przeciw podnoszeniu wieku emerytalnego i likwidacji praw pracowniczych, przeciw brakowi dialogu społecznego, arogancji rządu i nieliczenia się ze zdaniem tzw. zwykłych ludzi, hasłach w obronie dialogu społecznego, praw obywatelskich i pluralizmu mediów, przeciw prywatyzacji i elektrowniom atomowym?
Co złego i nielewicowego jest w hasłach: „żądamy wolnych mediów”, „nie chcemy pracować aż do śmierci”, „demokracja bez krytycznych mediów przekształca się w tyranię”, "Platforma złodzieje", "gdzie są nasze stocznie", "dość Tuskolandii"?
Według mnie wypdło to dobrze (chociaż mogłoby być jeszcze bardziej bojowo i lewicowo), ale na pewno było bardziej lewicowo niż odrażający tabloidowo-celebrycki ślubik księżniczki rolexowej dla szmatławych elitek (w mediach z jakichś powodów to to jest uważane za "lewicę").
Jeżeli nie widzisz niczego niepokojącego, acz dobrze znajomego w charakterystycznej dla środowisk pisowskich mieszance kultu wodza, nacjonalizmu, antykomunizmu i populistyczno-korporacjonistycznych pomysłów społeczno-gospodarczych - cóż... ja uważam że warto dmuchać na zimne, nie żyjemy w spokojnych czasach.
Co do polecanego linka - pamiętam taki radziecki dowcip, jak to Czukcza przyniósł swój utwór do publikacji w czasopiśmie, po przeczytaniu redaktor nie chcąc go urazić sugeruje "może byście podszlifowali trochę warsztat, poczytali klasyków, Tołstoja, Dostojewskiego..." na co otrzymuje odpowiedź "Czukcza nie czytatiel, Czukcza - pisatiel".
Zastanawiam się, ile ów "pisatiel" nurtu antyliberalnego przeczytał książek w temacie, o którym stworzył swój opus w odcinkach - mam wrażenie, że ani jednej. Zresztą po co - czytelników znajdzie i tak, a do publikacji można się w naszych czasach obejść bez redaktora.
West, czy ty znasz jakieś inne dowcipy niż rosyjskie? I czy nie wydaje ci się, że w Polsce są one, hm jakby tu powiedzieć, tak trochę niezbyt na miejscu?
myśleć i posiłkują się kalkami z TVN24 i Wyborczej, krytykując obecną władzę będziesz automatycznie brunatnym propagandystą.
Ale może przyniosłeś z marszu zaspanych jakieś stare dowcipy rodem z bawarskich piwiarni?
Zdziwisz się, ale jacekx ..... uważa podobnie jak TY
>>>>>>>>>>>>>>>> cytuję
...... według mnie wypadło to dobrze (chociaż mogłoby być jeszcze bardziej bojowo i lewicowo), ale na pewno było bardziej lewicowo niż odrażający tabloidowo-celebrycki ślubik księżniczki rolexowej dla szmatławych elitek (w mediach z jakichś powodów to to jest uważane za "lewicę").
>>>>>>>>>>>>>>>
Dla mnie już jakiś czas A.Kwaśniewski i jego Rodzina nie reprezentują Lewicy a nawet teraz tzn. kiedy zostałem członkiem
SLD nie reprezentują Tej partii i jej członków.
Kiedyś szanowałem A.Kwaśniewskiego choć głównie za jego politykę zagraniczną tzn. za szukanie przyjaciół Polski. wokół naszych granic a nie za oceanem.
No cóż Pepe to Pan Kwaśniewski nie jest :(
Pepe tak zwany jest prezydent Urugwaju przez swych rodaków.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Prezydent Urugwaju Jose Mujica zyskał miano najbiedniejszego prezydenta na świecie. Większość swojej pensji oddaje potrzebującym. - Po prostu mało potrzebuję do szczęścia. Są ludzie, którym żyje się gorzej niż mnie - tłumaczy.
77-letni Mujica, nazywany przez rodaków Pepe, zarabia miesięcznie równowartość 9300 euro. 90 proc. pensji oddaje organizacji zajmującej się pomocą mieszkaniową dla biednych. "Na życie" zostaje mu więc około 900 euro. - Tyle mi wystarcza, nie mam wielkich potrzeb. Są ludzie, którym znacznie gorzej się żyje - mówi prezydent.
Mujica mieszka z żoną, senatorką Lucią Topolansky, na małej farmie pod Montevideo, stolicą Urugwaju. Nie mają dzieci. Farma należy do żony, a jedynym majątkiem prezydenta jest volkswagen beetle wart niespełna 2 tys. dolarów. Mujica nie ma nawet ani konta w banku, ani żadnych długów.
.....................
Za młodu urugwajski prezydent należał do partyzantki Tupamaros. Po przewrocie wojskowym w Urugwaju w 1973 roku został osadzony w więzieniu wojskowym. Wyszedł na wolność w latach 80. Wcześniej był senatorem i ministrem rolnictwa, na stanowisko prezydenta został wybrany w 2010 roku z ramienia lewicowej koalicji.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
Prezydent Pepe to jest prawdziwy człowiek Lewicy...... a więc można nim być nawet w XXI wieku.
Pozdrawiam.
członek SLD
Btw. Różni są "wodzowie". Np. Duce powiedział kiedyś (już podczas swych rządów), że metody, które Lenin użył w walce z burżuazją to niewinna igraszka przy tych, które on zastosuje by wyplenić tę warstwę społeczną.
W czym Ci przeszkadzają nasi Bracia Rosjanie?
Którego z wodzów komentujesz:
a) Pana Dudę
b) Pana Kwaśniewskiego
c) Prezydenta Urugwaju Pepe
d) Ojca Dyrektora Rydzyka
e) Pana Kaczyńskiego
f) Pana Tuska
g) Pana X ?
Pozdrawiam.
członek SLD
więc jednak o to chodzi, mogłeś od razu napisać, że chodzi Ci tylko o to żeby PIS nie dostał się do władzy. Tak myśli wielu. To wynik wdrożonej w życie przez PO i PIS doktryny zdeterminowanej alternatywy, doskonałej dla prawicy. Wielu dało się zindoktrynować.
Tylko, że ja nie widzę związku, treści moich postów z ew władzą PIS, a zwłaszcza faszyzmem który po tym ma nastąpić. Oceniłem tylko demonstracje jako rodzaj buntu, lub zdolności społeczeństwa do buntu przeciw kierunkowi spraw Polaków przyjętemu przez dzisiejszą władzę i arogancji tej władzy. Tego rodzaju bunt oceniam pozytywnie. Dostrzeganie niesprawiedliwości społecznej i bunt przeciwko niej uważam za podstawową cechę lewicowości. I tyle.
PIS nie jest z mojej bajki. Dla mnie alternatywa jest ciągle lewicowa. Tobie radzę poprawić swoją percepcję naszej rzeczywistości, bo sprawy Polaków naprawdę idą w złym kierunku i jeśli ten kierunek nie zostanie zmieniony to za jakiś czas znów jakiś znany *pisatiel*, będzie się zastanawiał: *Jak to się stało” ;) tylko nie wiem kto go będzie jeszcze czytał.
PS.
Sugestię, że autor *Rekolekcji z neoliberalizmu* nie czyta książek wyssałeś z palca czy z czegoś innego?
Dzięki za ciekawe informacje o prezydencie Urugwaju. Mógłbyś podać gdzie można coś więcej na ten temat przeczytać ?
Dokładnie tak jak napisałeś. Przypomnę pewną anegdotkę.
Parę lat temu naczytałem się w Gaz.Wyb. o Radiu Maryja samych brzydkich rzeczy. Kiedy byłem w Toruniu i spotkałem na ulicy starego znajomego z którym zwykle „szło pogadać”, mimochodem wtrąciłem do rozmowy:
A co tu u was dzieje się z tym Radiem Maryja ?
Oooouuu stary, nic dobrego. Rydzyk jeździ sobie Maybachem, oszukuje ludzi, nie ma na niego siły, a te jego moherowe berety to prawdziwe naziole i faszyści. Sieją nienawiść, głoszą treści antysemickie..
A ty słuchasz Radia Maryja ?
Jaaaa? Broń Boże !
Dalej już nie pytałem domyślając się, że mamy to samo źródło informacji.
:)
Tylko o to, że nie wszyscy "wodzowie" są godni potępienia ex catedra, od niektórych na pewnych płaszczyznach nawet lewica może się czegoś nauczyć.
>Ze smutkiem przeczytałem ten bełkot neoliberalnych młodych wilków na "racjonaliście" :(
>Ta zaraza zwana Neoliberalizmem
zniszczyła całe nowe pokolenie Polaków mieszając im w głowach.
Przynam się, że to właśnie odbiera mi resztki szacunku dla nich, chociaż większość z nich to prawdopodobnie ludzie bardzo młodzi co jeszcze ich jakoś usprawiedliwia, ale zdarzają się i starsi, którzy w zasadzie powinni już zacząć coś kumać, co się wokół nich dzieje.
W okresie przed transformacją ustrojową w Polsce nastąpiła dość powszechna społeczna transformacja światopoglądu w dziedzinie stosunków społecznych. Niektórzy się już obudzili z tego transu inni jeszcze trwają, bo niezdolni są do samodzielnego myślenia. Większość w dyskusjach powtarza dokładnie hasełka neoliberalne podawane im do konsumpcji przez media tegoż mainsteamu.
To zaczadzenie jest na tyle głębokie, że nie rokuje rewizji swoich poglądów mimo, że już nawet w TV Info można usłyszeć z ust redaktora prowadzącego, np.że debata miała na celu poszukiwanie alternatywy dla neoliberalnych recept, które nie sprawdziły się w praktyce społeczno gospodarczej.
Właściwie dzisiaj już nie ma powodów, żeby być nadal jednym z wiernych neoliberalnej religii kapitału. Widać bowiem wyraźnie jej skutki. Jej beneficjentem jest tylko nieliczna hierarchia, plutokracja i jej najemnicy i klakierzy.
Tych ostatnich nie brak wśród tak zwanych elit, co jest najbardziej pożałowania godne i to jest drugie dno problemu.
Pozdrawiam !
Adrem
a) po pierwsze lewicującego tygodnika Przegląd
b) po drugie chyba z Gazety w internecie
c) chyba też w zeszłym roku był news na lewica.pl
Pozdrawiam.
członek SLD
Ps. Mam trochę problemów ostatnio ze zdrowiem i dostaniem się na pewne procedury ratujące zdrowie i życie bo kontrakty na te niektóre procedury skończyły się w sierpniu a niektóre już w kwietniu :( ...... trozważane tu procedury są związane z diagnostyką czy terapią terapią rakową.
- po prostu Polska Eutanazja
w Powszechnej Opiece Zdrowotnej
kontrakty na usługi zdrowotne nie są uzgadniane z kościołem wszak mają bezpośredni kontakt ze stwórcą.Chwalmy Pana on wie co czyni.
szybować w przestworzach ......
to byś Ty ajde był niczym orzeł :(
członek SLD
Ps. A tak prawdę mówiąc ajde wróć to gimnazjum, bo reprezentujesz poziom tych młodych ludzi :( ...... i z nimi się dogadasz :)
lewica.pl to dla Ciebie za wysokie progi :)
Procedury o których piszę są związane z diagnostyką czy terapią rakową.
Cóż ajde Ciebie to też może spotkać ...... choć osobiście tego Ci nie życzę ......
Pisz dalej ajde ...... ale mądre komentarze :(