Wielka szkoda. Miała zaledwie 43 lata. Dlaczego wartościowi ludzie muszą tak młodo umierać?
Chrystus umarł w wieku 33 lat.
Każdego człowieka szkoda kiedy odchodzi tak młodo. Pani Laszuk była wielce tolerancyjną osobą, ale tylko dla gejów i lesbijek. Dla innych była skrajnie nietolerancyjna. Wręcz agresywna. W swoich audycjach w tok.fm, bardzo często posługiwała się manipulacją, kłamstwem, wybiórczością. Jej audycje były skrajnie zideologizowane. I nic wspólnego ze obiektywnym dziennikarstwem nie miały wspólnego.
czy ta pani miała coś wspólnego z lewicą ?
Ludzi z tych środowisk mamy wśród neoliberałów,ludzi z RP czy PO
kwak, widzę, że tobie też obca jest zasada, że o zmarłych źle się nie mówi. Cytując Chiraca: zmarnowałeś swoją szansę, by siedzieć cicho.
ta zasada, Angka Leu, stosuje się też do takich zmarłych, jak Hitler czy Stalin?
Która z historii z 'Dziewczyny, wyjdźcie z szafy!' jest Ci najbliższa?
- Do wszystkich spotkań mam bardzo osobisty stosunek. Z wieloma bohaterkami utrzymuję kontakt. Ale najbliżej mi do historii dziewczyny, która wróciła z Niemiec, bo ona poznała rzeczywistość, w której jest wiele sposobów istnienia i rodzajów relacji międzyludzkich, a ty możesz wybrać. Chciałabym taką tutaj zbudować. Poza tym bliska jest mi strategia polityczna Niemek: one nie myślą o jednym wykluczeniu, tylko widzą je w szerszym kontekście.
To znaczy?
- Różne grupy społeczne działają solidarnie na swoją rzecz. Polskie feministki poparły górników, w tym roku oni przyjadą na Marsz Kobiet. Fenomenalny sojusz, a takich jest stanowczo za mało. Brakuje nam prawdziwej międzyludzkiej solidarności. Ja w niej upatruję przyszłość ruchu LGBT [międzynarodowy skrót określający lesbijki, gejów, osoby bi- i transseksualne]. Funkcjonuje albo pojęcie "Solidarności" jako walki z komuną, albo solidarności Kaczyńskich, która opiera się na frazesach, a pod spodem jest polityka: my kontra oni, czyli bogaci przeciwko biednym, katolicy przeciwko odmieńcom.
O ile wiem, nie byla jej bliska idea socalizmu czy komunizmu, ale bez takich ludzi inny swiat nie bedzie mozliwy.
Jej smierc to wielka strata - takze z prozaicznych przyczyn i zwlaszcza dla radia TokFm, zdominowanego juz bez oslonek przez red. Mosza i jemu podbnych.
Tak o zmarlych jak i o zywych powinno sie mowic prawde
Współczuje rodzinie, znajomym. Ale czy to co robiła ma coś wspólnego z lewicą