Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Łukasz Grzesiczak: Czechy skręcają na lewo?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Rewolucja u bram czyli ... Romeo i Julia postpolityki

Zacznę od tego, że zaraz ktoś w komentarzu napisze, że czescy komuniści to takie nasz sld tylko nie miało jeszcze okazji dorwać się do władzy.

Sytuacja w Czechach przypomina tą w Hiszpanii gdzie rozczarowani wyborcy odrzucili lewice i zagłosowali na prawice.

Ale tam przynajmniej ludzie są świadomi umowności podziałów w dzisiejszej post polityce tj. zaraz po demonstracjach pod gmachami partii prawicowej idą pod gmach partii lewicowej.

Partii rządzącej w Hiszpanii nie ufa 70 % ale lewicowej opozycji 75 %. Procent wziąłem z głoskowy liczą się proporcje.

Czy obserwując na Naszej krajowej scenie politycznej przepychanki po między PO a PiS nie macie wrażenia, że oglądacie post polityczny spektakl w rodzaju Romeo i Julia gdzie na sejmowej scenie Monteki rzucają się do gardeł Capulettim a gdy tylko spadnie kurtyna i zgasną światła w tej samej garderobie ścierają teatralny makijaż a potem idą ręka w rękę do kasy teatru (Banku Światowego etc) i pobierają solidarnie wynagrodzenie od tego samego kasjera?

autor: Cud2, data nadania: 2012-11-07 14:29:30, suma postów tego autora: 3212

Re:

Mimo postpolitycznego uwikłania prawicy i lewicy, jest różnica między sytuacją Czech i Polski. Nasz wybór między neoliberalnymi konserwatystami a neoliberalnymi bardziej-konserwatystami to nużące pogrążanie się w tragedii.

Kiedy jednak w obecnym świecie - nie w międzywojniu, nie w latach 60., ale po Reaganie i Thatcher - mamy wybór pomiędzy neoliberalnymi konserwatystami a kryptoneoliberalnymi socjaldemokratami, to lepiej zagłosować na kryptoneoliberalnych socjaldemokratów. Po to mianowicie, żeby skierować publiczną debatę na właściwe tory, i po to, by móc bezideową władzę krytykować z pozycji ideowych.

autor: tow.mauzer, data nadania: 2012-11-07 15:48:09, suma postów tego autora: 78

Czesi to inne klimaty od polskiego zaścianka

po pierwsze nie ma u nich klerykalizmu, po drugie mimo wszystko lewica jest u nich nie tak wyprana z "lewicowości" jak w katolandzie.

Mimo wszystko KPCziM zachowała pewne pryncypia, pewne idee, byli poddawani ostracyzmowi, ich ruch młodzieżowy był represjonowany, zdelegalizowany a mimo to nie mizdrzyli się do prawicy.I może na tym polega ich lewicowość.17 listopada znów zapowiadane są dema w Międzynarodowy Dzień Studentów która to rocznica została ustanowiona na pamiątkę lewicowych studentów rozstrzelanych w 1939 w Pradze.

autor: czerwony93, data nadania: 2012-11-07 17:07:08, suma postów tego autora: 2804

Morał z artykułu

komuniści to zło bo nie mają Romów i anarchiści na nich nie lecą.

Nie dziękuję postoje.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2012-11-07 18:40:33, suma postów tego autora: 2743

Czy to jeszcze demokracja, gdy większość zostaje w domach?

Wszak wolę swą każdy może wyrazić w różnej formie, przez odmowę wybierania władzy, także.

autor: steff, data nadania: 2012-11-07 20:18:39, suma postów tego autora: 6626

Czechy to inny świat

W sierpniu spędziłem tam tydzień na festiwalu Brutal Assault w małym mieście Jaromer. Ludzie życzliwi, wokół festiwalu jak na odpuście z tą różnicą że zamiast świetych obrazków na "straganach" sprzedawano odwrócone pentagramy i odwrócone krzyże. Trawa legalna, picie piwa na trawnikach legalne. I co? I nic sie nie działo. Zero bandytyzmu, żadnych rozrób, wokół nie biegali fanatycy z różańcami, żeby czynić egzorcyzmy i ewentualnie zbierać donosy do prokuratury o obrazę uczuć. 15 tysięcy ludzi i tylko raz widziałem policyjny patrol. I najważniejsze. Nie widziałęm zbieraczy butelek. A tam butelki to towar drogi i przyjmowany w sklepach jak leci. Za trzy butelki masz piwo albo wymieniasz na paragon w Penny market i kupujesz żarcie, to my, Polacy zbieraliśmy butelki żeby kupić parówki albo kiełbasę i bułę. Jak wyjeżdżaliśmy to żegnali nas serdecznie i zapraszali za rok. Wjechaliśmy do Polski, za Kłodzkiem zatrzymaliśmy się na stacji żeby kupić paliwo i żarcie. Obsługa stacji zajebała nas wzrokiem za nasz ubiór. Sympatycznie jest w naszym POjebanym kraju gdzie każdy walczy z każdym. Mądrzy Czesi wzorem swojego wielkiego fikcyjnego krajana Szwejka pierdolą wszystko i mają dystans do życia, jednocześnie nie dając się w chuja robić, bo Szwejk udając idiotę potrafił przytakiwaniem doprowadzić twierdzenia tych kretynów u włądzy do kompletnego absurdu. Dlatego raz do ro ku czytam Szwejka dla higieny psychicznej oraz Paragraf 22 co jest amerykańską wersją Szwejka.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-11-08 09:37:03, suma postów tego autora: 1549

Czechy to inny świat to racja !

Ktoś już raz porównał Polaków do stada BARANÓW i to jest prawda. Społeczeństwo ma taki rząd na jaki zasługuje !!! . Macie wynik - dlaczego w Polsce rządzi '' kato-prawica''...?!

autor: Sekretarz, data nadania: 2012-11-08 18:19:11, suma postów tego autora: 125

Red ...... :( , :(

Co z Tobą język sobie połamałeś ...... :(

Przy takim jego stanie to jeno w gips go na pół roku :(.

Ciekawe czy poza k...., ch ... masz jescze coś do przekazania światu :) a może jesteś ...... na ucieczce z gimnzjum :)

Kloaka. jeszcze raz kloaka językowa co obecnie niektórzy starzy i młodzi reprezentują w tzw. nowych mediach.

jacekx marksista chrześcijański
członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-09 00:16:15, suma postów tego autora: 3088

errata jackax

Ciekawe read czy poza k...., ch ... masz jescze coś do przekazania światu :) a może jesteś ...... na ucieczce z gimnazjum :)

Pozdrawiam.

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-09 00:50:09, suma postów tego autora: 3088

Jackxu

Słowa, których używam oddają mój stan emocjonalny i zawierają moją ocenę rzeczywistości. Inaczej nie mogę. Byłoby to nieprawdziwe. Nie mam ochoty silić się na obiektywizm. Wypisuję to co mi leży na wątrobie. A jest we mnie wiele gniewu, nienawiści i pogardy.

autor: red spider 666, data nadania: 2012-11-09 09:41:37, suma postów tego autora: 1549

@redspider666

dodam od siebie krótkie wspomnienie. podczas pierwszej wizyty w Pradze, sam początek lat 90-tych, łaziliśmy z kumplem po barach, sobotnim wieczorem, delektując się tanim czeskim piwem. obydwaj zwróciliśmy uwagę na to, ze zupełnie inaczej niż w Polsce, mimo ze knajpy były pełne i wszyscy wydawali się pijani nie zaobserwowaliśmy ani jednej awantury i nikt nawet źle na nas nie spojrzał ( a byliśmy obaj w pełnym punkowym rynsztunku ). po jakimś jednak czasie dostrzegliśmy kłócących się pijaków, wkrótce doszło do rękoczynów. stwierdzamy wiec, a nie, jednak jest tak jak u nas. podeszliśmy bliżej, i co się okazało ? oczywiście - to byli Polacy !

autor: Mao Tan Wen, data nadania: 2012-11-09 12:23:01, suma postów tego autora: 368

Czesi mądry Naród

Wysoko zaszli komuniści !! jednak widać że odradza się komunizm w Europie ! II- miejsce w wyborach to dobry wynik. Brawo Czesi !!!!

autor: Sekretarz, data nadania: 2012-11-09 15:26:02, suma postów tego autora: 125

.

Czechy (gł. właściwe) są najbardziej na wschód wysuniętą ekspozyturą kultury mieszczańskiej i stąd też na zasadzie przeciwieństwa kraj ten tak przyciąga Polaków, naród wzrosły na wzorcach chłopsko-szlacheckich. Wot i cała "tajemnica" czeskiego innego świata.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-09 17:58:48, suma postów tego autora: 5751

read ...... :(

trochę emocji przydałoby się powściągnąć a byś pewnie wtedy wyładniał i dał się czasami ..... polubić :)

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-09 18:48:51, suma postów tego autora: 3088

Cholera

co ty bury pierniczysz o wzorcach szlacheckich :)

Co zapomniałeś jak naszych przodków Pan pejczem posuwał
by zasuwali w spiekocie i zimnie na jego polach
a chłopki po krzakach ciągał.....

Moja pra ciotka jeszcze za poprzedniego ordynata Zamojskiego
(przedwojennego) by nakarmić kilkoro swego drobiazgu o 3 rano wstawała by zdążyć do pracy w jego ( najjaśniejszego Pana Ordynata)za parę groszy.

Litości ludzie lewicy skończcie z Tymi zafajdanymi tradycjami szlacheckimi w RP :(.

Pozdrawiam.

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-09 18:58:41, suma postów tego autora: 3088

cd .....

Moja praciotka jeszcze za poprzedniego ordynata Zamojskiego
(przedwojennego najjaśniejszego Pana Ordynata) by nakarmić kilkoro swego drobiazgu o 3 rano wstawała by zdążyć do pracy do jego szklarni a wracała po ciemnicy :(

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-09 22:49:16, suma postów tego autora: 3088

zgadza się jacekx,

doświadczenie twej ciotki to właśnie element tradycji, o której mówię.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-10 16:21:48, suma postów tego autora: 5751

Przepraszam Bury , że mnie poniosło......

nie zrozumiałem Twego postu i myślałem, że usprawiedliwiasz prawdziwych Polaków
czyli tzw. Prawicę Patriotyczną :).

Pozdrawiam.

członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-11-13 16:13:54, suma postów tego autora: 3088

nie ma za co jacek,

ja się nie obrażam, mnie zresztą w ogóle bardzo ciężko jest "obrazić".

autor: Bury, data nadania: 2012-11-14 13:03:13, suma postów tego autora: 5751

Dodaj komentarz