Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Sejm czci pamięć Narodowych Sił Zbrojnych

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

O take Polske walczylim,...

... to jom momy...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-11-10 04:26:09, suma postów tego autora: 5956

NSZ to pomagierzy hitlerowców i AK

Lista zbrodni tej organizacja jest długa. NSZ atakowały Polską Partię Robotniczą i Gwardię Ludową, które podjęły walkę z hitlerowskim okupantem, podczas gdy AK wolała stać z bronią u nogi i przygotowywać powstanie, które przywróci do władzy ekipę zdrajców i uciekinierów z Londynu. NSZ sprzyjały hitlerowcom, bo ich wrogiem był Związek Radziecki
który ostatecznie wyzwolił Polskę kosztem ok. 500 000 swoich żołnierzy.
NSZ atakował polskich komunistów z PPR i GL otwarcie, a AK skrycie, ale obie organizacje były zgodne, że awangarda polskich robotników i chłopów musi zostać fizycznie zlikwidowana. Ostatecznie obie reakcyjne organizacje połączyły się. Kogo dziwi, że polski reakcyjny Sejm chce oddać cześć NSZ? Zabijali komunistów czyli dobrze robili.

autor: Bartek, data nadania: 2012-11-10 08:28:42, suma postów tego autora: 2550

Ubeckie sieroty zaraz zaczną ujadać,

na szczęście patriotyczna karawana jedzie dalej.
LEWICOWY PATRIOTA

autor: bolo, data nadania: 2012-11-10 09:10:42, suma postów tego autora: 4522

@Patriota

Czy Irena Sendlerowa (dla przypomnienia, działaczka PPS) też była "ubecką sierotą"? Bo NSZ wydało na nią wyrok śmierci za pomaganie Żydom

autor: Kautsky, data nadania: 2012-11-10 09:15:55, suma postów tego autora: 420

A porozumienie 11 listopada

wciąz bredzi o zagrożeniu ze strony ONR,MW.Czy nie dostrzegają że ta nacjonalistyczna deklaracja parlamentarzystów prawicy POPISPSL+SP,PJN jest groźniejsza niż gromada ulicznych narodowców.

ps Marsz Prezydencki (czyli PO) z udziałem Giertycha kończy się pod Dmowskim, podobnie jak marsz nacjonalistów PiS,ONR,MW itd-to o czymś świadczy

autor: czerwony93, data nadania: 2012-11-10 09:33:02, suma postów tego autora: 2783

@Kautsky

Żołnierze Wyklęci likwidowali tylko prosowieckich zdrajców.
LEWICOWY PATRIOTA

autor: bolo, data nadania: 2012-11-10 11:36:34, suma postów tego autora: 4522

Sejm organem wykonawczym IPN?

Nie dziwię się im. Skoro nie mogą zająć się poprawą bytu Polaków, muszą się zająć czymś innym, byle o nich mówiono. Tak to jest, jak wybiera się towarzyszy zamiast przedstawicieli.

Jestem za zmianą systemu w Polsce z obecnego Totalitaryzmu Partyjnego na Demokrację Przedstawicielską. I za zmianą ordynacji wyborczej z obecnej partyjniackiej, na ordynację większościową, oraz za przywruceniem pełnych praw wyborczych obywatelom.
Od swojego przedstawiciela wyborcy będą wymagać, od obecnego towarzysza partyjnego Tuska, Kaczyńskiego czy Millera nie mogą. Byłem kiedyś na spotkaniu kiedyś z takim jednym, który był wtedy posłem. Ludzie się go pytają dlaczego głosował przeciw interesowi naszego regionu, a ten dupek powiedział że była taka dyscyplina klubowa i on musiał tak głosować jak kazali. Nawet jego towarzysze nie pomogli, nie dostał się po raz kolejny do tego koryta.

autor: kaktusnadłoni, data nadania: 2012-11-10 12:28:19, suma postów tego autora: 441

bolo z twojej strony

to oczywiście kpina (?) z "lewicowych" patriotów czczących antysemitów, czy takich ludzi jak Herbert Jura ps Tom czy wychwalających BŚ NSZ która tworzyła w Pradze wspólny front z ustaszami,Żelazną Gwardią-wszystko pod egidą RSHA

autor: czerwony93, data nadania: 2012-11-10 12:30:16, suma postów tego autora: 2783

Komentarz liryczny

"W mordę jeb#$@ kur#$$% rozjeżdzał bym walcem"

Wilku WDZ, Kaczy Proceder

Nie wiem co można trafniej napisać.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2012-11-10 13:13:20, suma postów tego autora: 2743

.

Narodowcy stanowią zagrożenie dla Systemu (w odróżnieniu od tutejszej lewicy jest to zagrożenie realne), stąd też System stara się ich ideologię wtłoczyć w swe ramy. Typowy chwyt liberalizmu i jego (bez)ideowej postpolityki. Wot i wsjo w temacie "band" NSZ.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-10 13:45:59, suma postów tego autora: 5751

Sejm jako X departament systemu..

A może ta rzekomo patriotyczna, zakłamana szajka spod znaku Restauracji zechciałaby uczcić ofiary tzw. transformacji i dokonać bilansu spustoszeń w gospodarczej i kulturalnej substancji narodowej? O cześć wam, panowie posłowie..

autor: Eheu, data nadania: 2012-11-10 13:57:54, suma postów tego autora: 118

Wyjaśnijmy sobie

Więc tak wyjaśnijmy sobie parę rzeczy

Skoro NSZ była antysemicka dlaczego w takim razie

-działacze tej organizacji byli odznaczeni przez Yad Vashen tytułami Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata ludzie tacy jak Edward Kemnitz ps.Szczeciński czy Sławomir Modżelewski ps. Lanc ryzykowali życie żeby ocalić Żydów przed zagładą.

-dlaczego osoby pochodzenia żydowskiego, które dodatkowo były powiązane ze środowiskiem lewicowym wstawiały się za NSZ-owcami i ratowały ich przed śmiercią.Świadectwa Anieli Steinsbergowej czy Juliana Tuwima mówią na ten temat wiele.

-Brygada Świętokrzyska która dla wielu jest symbolem kolaboracji z Niemcami zaatakowała obóz dla kobiet i uratowała przed spaleniem żywcem wiele Żydówek,które miały zginąć gdyby wojska amerykańskie zaczęły się zbliżać do Holiszowa.

-Były przypadki Żydów służących bezpośrednio w NSZ takich jak kapitan Born-Bornstein który był szefem służby sanitarnej zgrupowania Chrobry II w Powstaniu Warszawskim

Skoro byli z nich tacy kolaboranci to dlaczego w takim razie

-zabili w zasadzce najwyższego oficera niemieckiego jakiego udało się upolować polskiemu podziemiu czyli Kurta Rennera?

-z raportów Gestapo na ich temat można przeczytać że byli wojskiem ideowym,w czasie Powstania Warszawskiego ich oddziały jako jedyne nie opuszczały stanowisk,zawsze bili się do końca

-ich wywiad dostarczył Aliantom Zachodnim wielu ważnych informacji m.in daty ataku Afrika Korps na Aleksandrie orazi nformacje dotyczące budowy łodzi podwodnych w stoczniach Gdyni, Gdańska i Elbląga. Mikrofilm z meldunkiem w tej sprawie przekazano do Warszawy. Zdobyte informacje uzupełniono danymi o mocy silników i innymi danymi technicznymi uzyskanymi od agentów-marynarzy z holowników "Jaguar" i "Jantar". Jedną z doświadczalnych łodzi podwodnych - wraz z komisją techniczną - zatopiono w czasie rejsu próbnego przez podwieszenie bomby

czerwony93 - zdajesz sobie sprawę że ciągle powtarzasz te same kłamstwa które już dawno obaliłem :)??

autor: Last Drakkar, data nadania: 2012-11-10 14:39:03, suma postów tego autora: 44

Aktualizacja informacji

W dniu 9 listopada br. odbyło się głosowanie nr 43 o godz. 15:57:15 nad projektem wzmiankowanej uchwały.
21 posłanek i posłów SLD głosowało przeciw projektowi uchwały upamiętniającej 70. rocznicę powstania Narodowych Sił Zbrojnych. Czterech posłów było nieobecnych ( nie głosowali również nad innymi ustawami).
Posłowie z Klubu Poselskiego Ruchu Palikota głosowali w sposób następujący: 36 posłanek i posłów głosowało przeciwko projektowi w/w uchwały, 1 poseł głosował za uchwałą a 2 posłów wstrzymało się od głosu. W głosowaniu nie uczestniczyło 7 posłanek i posłów. Zwróciłem uwagę na to, że 1 poseł który nie uczestniczył w głosowaniu nr 43 godz. 15:57:15, uczestniczył w głosowaniach wcześniejszych a zwłaszcza w głosowaniu tj. nr 42 o godz. 15:44:38 czyli w tym glosowaniu które poprzedzało głosowanie w sprawie upamiętnienia NSZ. Uczestniczył również w następnym głosowaniu o numerze 44 o godz. 16:15:06. Jak i kolejnych, do końca głosowań.
Oczywiście, niczego nie sugeruję i nawet sądzę, że może znaleźć się jakieś sympatyczne wyjaśnienie. Mogę sobie bowiem wyobrazić, że poseł, w tym czasie, miał do załatwienia ważne sprawy jak np. telefon z istotną informacją, sprawy zdrowotne, fizjologiczne, ważne zadanie partyjne czy coś tego rodzaju. Odnotowuje ten fakt jedynie z obowiązku kronikarskiego jako obserwator polskiego życia politycznego.

Link do wyników głosowania w sprawie NSZ >> http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=25&NrGlosowania=43
Link do wszystkich głosowań w dniu 09.11.2012 >> http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=listaglos&IdDnia=1250

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2012-11-10 15:07:38, suma postów tego autora: 569

Last Drakkar

Podajesz wyjątki potwierdzajace regułę. Pod wpływem doświadczeń wojennych wielu skrajnych prawicowców zmieniało poglądy. Żydzi walczyli do pewnego momentu również w Wehrmachcie i niczego to nie dowodzi. Wstawianie się za żólnierzami NSZ przez ludzi lewicy też niczego nie dowodzi. Ci ludzie nie chcieli aby karano zwykłych partyzantów, szeregowych żołnierzy.
Znane są również przypadki starć między NSZ a AK, np. w Warszawie kilkakrotnie dochodziło do różnych starć, np. o magazyny broni, czy też prób zabójstw lewicowych członków AK.

autor: Cisza_, data nadania: 2012-11-10 15:49:00, suma postów tego autora: 2083

"dochodziło do różnych starć"

A dlaczego miałby nie dochodzić? Zwykła polityczna walka o władzę w warunkach wojennych. Przy okazji: ktoś mądry (zdaje się Wańkowicz) powiedział kiedyś coś w tym rodzaju, że NSZ była jedną formacją, która wiedziała o co naprawdę chodzi w tej wojnie.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-10 16:54:44, suma postów tego autora: 5751

Last Drakkar z aryjskiej walhalli

niczego nie obaliłeś swoimi kłamstwami i wybiórczą pamięcią

autor: czerwony93, data nadania: 2012-11-10 17:07:43, suma postów tego autora: 2783

Cisza

Dokładnie takie same starcia miały miejsce podczas hiszpańskiej wojny domowej,nie tylko między stalinistami a anarchistami ale nawet w obozie samych anarchistów.Mniej romantyczna wersja nt. śmierci Duruttiego która mówi iż został on zastrzeolny przez jednego ze swoich podkomendnych który miał dość surowej dyscypliny jaka panowała w jego oddziale za sprawą Duruttiego właśnie.

Widzisz odnośnie tych Żydów którzy za NSZ-owcami się wstawiali,to nie były wcale odosobnione przypadki mogę jeszcze napisać o Hufcach Polskich czyli harcerstwie NSZ ratujących Żydów podczas walk w gettcie warszawskim na apel Kossak-Szuckiej.

czerwony93- pokaż mi gdzie kłamię,prosze po raz kolejny bo póki co jesteś naprawdę śmieszny miotając na mnie te oskarżenia nie potrafiąc jednocześnie nic napisać konstruktywnego.

autor: Last Drakkar, data nadania: 2012-11-10 18:33:45, suma postów tego autora: 44

Skandal

Skandal to najłagodniejsze słowo jakim można okreslić tą uchwałę. Kolejna pewnie będzie o anulowaniu skutków reformy rolnej.

autor: wasyl, data nadania: 2012-11-10 19:03:20, suma postów tego autora: 62

SKANDAL

Mnie to nie dziwi że kato-prawica chce pamięci armii z przed 70 lat bo to było wojsko prawicowe. Tak to wygląda. Gospodarka Polski nie jest w najlepszej kondycji a te mendy reakcyjne rządząca prawica musi uczcić ich wojsko. Ale luja i do przodu jak mawia ojciec dyrektor...

autor: Sekretarz, data nadania: 2012-11-10 19:10:32, suma postów tego autora: 125

Bury

"Zwykła polityczna walka o władzę w warunkach wojennych."
Dobrze że to napisałeś, bo to doskonale podsumowuje działalność NSZ. Ta organizacja prowadziła właśnie zwykłą polityczną walkę o władzę: z lewicą i w ogóle wszystkimi nie-faszystami. I to się dla nich liczyło, nie jakieś "wyższe cele".

autor: Pikos, data nadania: 2012-11-10 19:11:04, suma postów tego autora: 876

wyjasnijmy to panu hurtowo

Wyliczanka Last Drakkar'a przypomina analogiczna wyliczanke Sergiusza Piaseckiego ("Sto pytan pod adresem dzisiejszej Warszawy"), takie samo pomieszanie z poplataniem rzeczy istotnych i blahych, polprawd i klamstw z rzadka umajonych prawda.

Co zatem mamy sobie wyjasniac: ze wsrod antysemitow byli ludzie lagodni, projektujacy usuniecie Zydow z Polski w ramach akcji "zorganizowanej humanitarnie i wg najnowszych metod naukowych" (Doboszynski), że Karolina Marek trafila do "Rzolnierza Starego Miasta" - bo tak bywalo w Powstaniu, ktore zastalo wielu w nietypowych miejscach (np. moja babcie, ktora do swego oddzialu nie trafila do konca), ze Brygada Swietokrzyska wyzwolila oboz, a potem - juz na Zachodzie - "wyzwalala" esesmanow, ktorych miala pilnowac, ze nawet wsrod najdzikszych przedwojennych antysemitow metody hitlerowskie ogladane naocznie, a nie tylko podziwiane z daleka wywolywaly zmiane nastawienia (czesto zreszta tylko czasowa), ze kolaboracja mogla byc wtedy, gdy nazisci ZECHCIELI kolaborowac z podludzmi (analogiczne dzieje RONA i ROA), ze u naczelnego katolickiego antysemity Kolbego wojna nie byla zauwazana az do czasu gdy Niepokalanowem zainteresowali sie Niemcy, ze...

A jak wygladalo w praktyce, wsrod tych, z ktorych rekrutowala sie oslawiona Brygada, to mozna poznac np. wstrzasajacej ksiazki Barbary Engelking - "Jest taki piekny sloneczny dzien..." 2011.

autor: Czarek, data nadania: 2012-11-10 20:26:48, suma postów tego autora: 306

@Pikos 2012-11-10 19:11:04

Każda formacja prowadziła głównie walkę o władzę, jeśli wierzysz w jakieś "wyższe cele" to jesteś albo idiotą (sorry), albo wyrachowaną kanalią. Oczywiście inne (wyższe) cele też się zdarzały, np. reakcja AK i BCh na wysiedlania i rabunek chłopskiego mienia na Zamojszczyźnie 1942-43.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-10 20:44:28, suma postów tego autora: 5751

"projektujący usuniecie żydów z polski"

Jakimś dziwnym trafem w badaniu przydatności Madagaskaru (bo pewnie to masz na myśli) pod ewentualne osadnictwo żydowskie brali udział także przedstawiciele środowisk żydowskich. Sama zaś wyspa miała być próbą rozwiązania problemu przeludnienia RP, emigrować na nią mieli zarówno Polacy jak i Żydzi, czyli jak np. Włosi i Chorwaci z Dalmacji do Libii. I jeszcze jedno, zamierzeniem min. Becka było umiędzynarodowienie tej "sprawy". W ogóle to trochę bez sensu jest wypowiadanie się na tematy sprzed blisko już stu (!) laty bez uwzględniania kontekstu epoki, to w sumie tak jakby przez pryzmat lat 30. wieść spory na temat szans powstania listopadowego.

autor: Bury, data nadania: 2012-11-10 20:56:56, suma postów tego autora: 5751

>Bury

Projektów, Szanowny Bury, bylo wiele. Ja cytuje z ksiazki AD wydanej w 1947, zbierajacej jego prace emigracyjne z lat 41-46. Jak rozumiem piszesz o "Madagaskarza" haslowo, bo chodzilo ogolnie o "Afrykę, w minimalnym jeszcze stopniu zaludniona i eksploatowana" i "otwarcie dla wszystkich ludzi bialej rasy, pod auspicjali jakiejs nowej Ligi Narodow czy Federacji Swiatowej, obszarow Afryki niezamieszkalych przez zwarte narody, z tym ze moglby sie tam osiedlac kto chce i gospodarowac swobodnie, przy czym wywoz i wwoz towarow musialby byc absolutnie wolny. Tylko taki system dalby narodom europejskim rzeczywistoa swobode zaopatrywania sie w bogactwa kolonialne". Uff. I teraz zechciej to zestawic Szanowny Bury np. z projektem takiego H.G. Wellsa (z "Król, który był królem" - pol. 1930, ang. 1929 wiec sporo czasu przed emigracyjnym AD), ktory rysuje zarys swiata dla wszystkich ludzi, gdzie nie byloby "zaopatrywania sie w towary koloniale" i eksportowania wojny oraz eksportowania niepotrzebnych ludzi, jako armi podbijajacej rzekomo "niezamieszkale" tereny. Antysemityzm jest tylko egzemplifikacja szerszego i bardziej podstawowego zjawiska.

Ponadto ja, jak najbardziej, pisze diachronicznie. Wiem co sie stalo, jakie byly przyczyny i konsekwencje. Wiem tez do czego uzywa jezyka Drakkar/ Angka Leu i podobni.

autor: Czarek, data nadania: 2012-11-10 23:50:59, suma postów tego autora: 306

To straszne jak gangrena nacjonalizmu

przeżarła życie polityczne w Polsce, niestety mocno wpływając na Polaków

autor: polak17, data nadania: 2012-11-11 10:34:59, suma postów tego autora: 1323

Czarku pokaż mi...

"Wyliczanka Last Drakkar'a przypomina analogiczna wyliczanke Sergiusza Piaseckiego ("Sto pytan pod adresem dzisiejszej Warszawy"), takie samo pomieszanie z poplataniem rzeczy istotnych i blahych, polprawd i klamstw z rzadka umajonych prawda."

Gdzie te kłamstwa,możesz mi je pokazać?

I co to znaczy "z rzadka majona prawda" przecież to wszystko zostało udokumentowane,są zdjęcia Kemnitza z wręczenia mu medalu w Yad Vashem,są świadectwa Tuwima i Steinsbergowej,jest raport Gestapo w którym nie przedstawili NSZ jako organizacji otwartej na kolaboracje.

"Co zatem mamy sobie wyjasniac: ze wsrod antysemitow byli ludzie lagodni, projektujacy usuniecie Zydow z Polski w ramach akcji "zorganizowanej humanitarnie i wg najnowszych metod naukowych" (Doboszynski)"

Stronnictwo Narodowe miało różne swoje skrzydła,jedno było bardziej liberalne drugie to najskrajnieszje które reprezentowała Falanga Bolesława Piaseckiego.Poczytaj sobie o takich ludziach jak Edward Jan Zajączek ps.Wolf,endek który przyjaźnił się z Żydami i pomagał im podczas okupacji,zmarł w Auschwitz w bunkrze głodowym.Wspominałem też o Antonim Mokrzyckim,działaczu narodowym rozstrzelanym wraz z synami ONR-owcami za ukrywanie i pomaganie Żydom.

Ja sam do Żydów jako całości nigdy nic nie miałem,aczkolwiek są wśród nich jednostki które nienawidzą Polaków i nawet pewien wpływowy izraelski dziennikarz powiedział że "Polacy byli gorsi od Niemców" a sam spotkałem się z wypowiedzią pewnego łódzkiego Żyda "nie moge zapomnieć Niemcom holocaustu,ale chociaż nie patyczkowali się z polaczkami"

"że Karolina Marek trafila do "Rzolnierza Starego Miasta" - bo tak bywalo w Powstaniu, ktore zastalo wielu w nietypowych miejscach (np. moja babcie, ktora do swego oddzialu nie trafila do konca)"

W szeregach NSZ służyli również Żydzi z wyzwolonej Gęsiówki,pomagając im np. w drukowaniu ich wydawnictw kolportowanych w powstańczej Warszawie.Znany pisarz żydowskiego pochodzenia Feliks Pisarewski-Parry odbity przez oddział kapitana Piotra Zacharewicza z transportu na Pawiak,później pozostał w NSZ jako oficer wywiadu.Możesz poczytać jego wspomnienia z tego okresu w książce "Orły I Reszki".Israel Gutman,były dyrektor Yad Vashem opisał w swojej książce przypadki mordowania Żydów przez polskie podziemie wiesz że na 120 przypadków na NSZ przypada tylko...jeden i to jak się później okazało rodziny ofiar złożyły wniosek o ekshumacje ofiar zbrodni niemieckiej :)

Moge tak jeszcze dłuuuugo wymieniać :)

"ze Brygada Swietokrzyska wyzwolila oboz, a potem - juz na Zachodzie - "wyzwalala" esesmanow, ktorych miala pilnowac, ze nawet wsrod najdzikszych przedwojennych antysemitow metody hitlerowskie ogladane naocznie, a nie tylko podziwiane z daleka wywolywaly zmiane nastawienia (czesto zreszta tylko czasowa)"

Oni po prostu wiedzieli,że wobec pewnych rzeczy nie można przechodzić obojętnie niezależnie od poglądów.Możesz sobie pisać jacy to z nich byli antysemici i szmalcownicy,ale prawdy nie zmienisz.

"ze kolaboracja mogla byc wtedy, gdy nazisci ZECHCIELI kolaborowac z podludzmi (analogiczne dzieje RONA i ROA)"

Gdyby NSZ chciał kolaborować,mógłby chociażby pod koniec wojny zgodzić się na stanięcie u boku Niemców.Brygadzie Świętokrzyskiej proponowano walke u boku Niemców i osłanianie ich odwrotu ale się na to nie zgodzili.

BTW lewicowa Armia Ludowa kolaborowała jawnie z Gestapo,razem przecież uderzyli na archiwum AK w Warszawie i to ci pewnie nie przeszkadza :)?

"ze u naczelnego katolickiego antysemity Kolbego wojna nie byla zauwazana az do czasu gdy Niepokalanowem zainteresowali sie Niemcy, ze..."

Wiesz za co Kolbe poszedł do Oświęcimia?

Przyjął do Niepokalonowa żydowskich uchodźców z Wielkopolski.

"A jak wygladalo w praktyce, wsrod tych, z ktorych rekrutowala sie oslawiona Brygada, to mozna poznac np. wstrzasajacej ksiazki Barbary Engelking - "Jest taki piekny sloneczny dzien..." 2011"

Przeczytam,masz moje słowo i porównam z moją wiedzą.Często bywa tak iż ludzie którzy na siłe szukają tego strasznego polskiego antysmeityzmu,bardzo często mijają się z prawdą choćby taki Gross w swoich "Złotych Żniwach".

Na koniec powiem tylko iż zdaje sobie sprawę że wśród Polaków były osoby denuncjujące Żydów,wiem że były to szuje.Ale naprawde darujcie sobie tą waszą propagande dotyczącą NSZ bo to się robi śmieszne.

autor: Last Drakkar, data nadania: 2012-11-11 11:37:38, suma postów tego autora: 44

Bury

"Każda formacja prowadziła głównie walkę o władzę, jeśli wierzysz w jakieś "wyższe cele" to jesteś albo idiotą (sorry), albo wyrachowaną kanalią. Oczywiście inne (wyższe) cele też się zdarzały, np. reakcja AK i BCh na wysiedlania i rabunek chłopskiego mienia na Zamojszczyźnie 1942-43."

Znowu bardzo się cieszę z tego, co napisałeś. Jeżeli NSZ po prostu walczyły o władzę wchodząc w alians z Hitlerem, podjęły decyzję polityczną taką jak Petain, Quisling itd. to po co dorabiać do tego jakąś ideologię i bronić tych kolaborantów? Zagrali politycznie i tyle, dlaczego mamy ich teraz czcić?

autor: Pikos, data nadania: 2012-11-11 18:54:33, suma postów tego autora: 876

ile ty masz lat pikusiu?

Bo inteligentniejszy 12-latek zwykle wie albo przynajmniej już jakoś wyczuwa, że wojny, okupacje itp. to dość pospolita walka o władzę, z tą atoli różnicą wobec czasów pokojowych, iż prowadzona bardziej bezpośrednimi środkami. Do zwyczajowych form sprawowania władzy, tj. kłamstwa (manipulacji) i wyzysku (rabunku) dochodzi oto mord - kolejne ogniwo tego samego ciągu. I m.in. dlatego narody zachodnie (niestety jako całość mądrzejsze od naszego) już dawno dały sobie spokój z takimi sprawami jak Petain to, Quisling tamto, ktoś tam znowu siamto. Kogo to może interesować poza głównymi aktorami tak marnej sceny???

autor: Bury, data nadania: 2012-11-11 22:30:14, suma postów tego autora: 5751

odtrupka do trupka

"A Żydzi? Żydzi mają przedziwną, we krwi płynącą skłonność do bolszewizmu. W 90% procesów komunistycznych występują Żydzi. Walka z komunizmem wywołała hitlerowski antysemityzm. Antysemityzm polski chłopa i proletariusza miejskiego jest odtrutką, utrzymującą równowagę przeciw prądom komunistycznym." (Słowo, nr 228, 20 sierpnia 1936)

Barara Toporska - Metafizyka na hulajnodze. Kontra, Londyn 2012

autor: Czarek, data nadania: 2012-11-12 21:26:47, suma postów tego autora: 306

ostatni drakar w tym temacie

Gdzie klamiesz, Szacowny Last Drakkar? A na przykład piszac:

"Wiesz za co Kolbe poszedł do Oświęcimia?
Przyjął do Niepokalonowa żydowskich uchodźców z Wielkopolski."

Otoz w ksiazce Alberta Wojtczaka, Ojciec Maksymilian Maria Kolbe, t.1-2, wydanej przez Niepokalanów 1989 (a wiec chyba autorytatywnej) stoi jak nastepuje:
"Kilka dni po powrocie zaczeli przybywac do klasztoru maryjnego ludzie wysiedleni z Poznanskiego i zachodnich terenów Polski, wcielonych do Rzeszy niemieckiej. Wkrótce zaczeli równie Niemcy przysyłac do klasztoru Żydów. Ju w połowie grudnia 1939 roku było tych biednych ludzi 3500 osób."
(t.1, str.263)

I tak ze wszystkim. Nieładnie, nieładnie panie Drakkar, po prostu obrzydliwie. (Zzy może - dla przeciwników ortografii - 'obżydliwie'?)

autor: Czarek, data nadania: 2012-11-12 22:34:07, suma postów tego autora: 306

Wojna domowa była wojną klasową

Bury ma rację. W Polsce jeszcze przed wyzwoleniem przez Armię Czerwoną zaczęła się wojna domowa. Z jednej strony reakcja i jej siły zbrojne AK (plus NSZ), a z drugiej rewolucja: PPR i GL. Pierwszych popierał Zachód, drugich ZSRR. Walka szła o władzę i ustrój Polski. Reakcjoniści walczyli o przywrócenie Polski burżuazyjno-obszarniczej, a komuniści i socjaliści o Polskę ludową i socjalistyczną. Wojna domowa była wojną klasową.

autor: Bartek, data nadania: 2012-11-13 13:51:35, suma postów tego autora: 2550

Bartku, sugeruję, że głupotę należy pozostawić

Lastdrakkarom i innym prawasom.

autor: szczupak, data nadania: 2012-11-14 17:27:30, suma postów tego autora: 3747

Dodaj komentarz