Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Przemysław Wielgosz: Prorocy na puszczy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Dobre!

Choć zbyt pośpieszne. Ale prawie wszystkie zasadnicze kwestie podniesione i skopane trafnie. Swoją drogą to stary polski skandal, że "zagraniczny" autor budzi w Polsce sensacje i amok, a o wiele mądrzejszy polski autor nie ma na to szans...
Ceńmy Wielgosza, mądrzejszego niż Hardt i Negri do spółki! To, jako postać polskiej lewicy, publicysta, wydawca, wspaniały człowieka wielce zasłużonego dla socjalizmu...o
Rewolucyjność Negriego zawsze wydawała mi się podejrzana...cała ta lewacka lewica doprowadziła do zniszczenia lewicy we Włoszech i epoki królowania Berlusconiego... Nie ma przed czym klękać. To głownie rozbijacka robota bez żadnych sukcesów....poza sukcesami wydawniczymi książek Negriego, co samo w sobie powinno budzić podejrzenia... Brakuje mi trochę takiego widzenia sprawy u Wielgosza. Zbyt nieśmiały wobec cudzoziemca? No to uzupełniłam i dodałam... Pozdrawiam Autora..

autor: Tekla, data nadania: 2012-11-24 21:53:02, suma postów tego autora: 151

Negri - naj, naj, naj....

...najodwazniejsza, niedogmatyczna, twórcza i oryginalna myśl wyrastająca z Marksa naszej doby, najpełniejsza i najchłodniejsza synteza współczesnego świata, najambitniejszy i najbardziej dysydencki program polityczny dla światowej rewolucji. Brak zrozumienia dla przełomowego znaczenia myśli Negriego daje złe świadectwo nie myśli Negriego, tylko temu brakowi zrozumienia. Idea Negriego przewartościowała już myślenie o rewolucyjnym programie lewicy w krajach o pogłębionej debacie intelektualno-lewicowej. W Polsce dyskurs radykalnej lewicy jest niestety dwie dekady spóźniony.

autor: Millerntor, data nadania: 2012-12-02 17:06:14, suma postów tego autora: 34

Dodaj komentarz