Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Stefan Zgliczyński: Solidarność, ale europejska

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Lewica na głowie

Niestety ale polska lewica krytykuje gen. Jaruzelskiego nie za to, że oddał władze pupilkom prezydenta USA oraz pani premier Wielkiej Brytanii z "Solidarności", ale ze to, że tychże pupilków zatrzymał w 1981.

autor: mlm, data nadania: 2012-12-13 12:33:05, suma postów tego autora: 4284

DOKTRYNA SZOKU

została przeprowadzona pod parasolem solidarności

autor: czerwony93, data nadania: 2012-12-13 15:58:06, suma postów tego autora: 2783

Wiedziałem już dawno, że to Solidarność jest .....

właściwym Grabarzem Polski Solidarnej......

a oczywiście kierownikami tej Instytucji tego

Zakładu Pogrzebowego są jego prezesi:
a) PaN Tusk
b) Pan Bielecki

Byli Przewodniczący Kongresu Liberalno Demokratycznego
który nazwano obecni by nie drażnić mas ......
Platforma Obywatelską - PO

POzdrwiam.

jacekx marksista chrześcijański
z SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-13 16:50:01, suma postów tego autora: 3088

Przypominam ......

PAN TUSK I PAN BIELECKI to byli najważniejsi działacze

Kongresu Liberalno Demokratycznego

którego nazwę zmieniono by nie drażnić mas na ......

Platformę Obywatelską
czytaj PO.

Pozdrawiam.

z SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-13 17:15:13, suma postów tego autora: 3088

mlm

Niestety, prawdziwi lewicowcy nie mogą się odnieść do tego komentarza - z braku czasu. Wczoraj wpadli na gryla pod chałupę Jaruzela, dziś razem z Gwiazdą składają kwiatki pod pomnikiem Reagana.

autor: bolo, data nadania: 2012-12-13 17:48:10, suma postów tego autora: 4522

Jak to Rzeczpospolita jest "wolna",

np. to:
http://cia.media.pl/polski_koncern_bumar_pomaga_scigac_internautow

A ty, mlm (zwłaszcza), jacekx, czerwony i w sumie autor też niech lepiej zostawią "Solidarność" w spokoju, bo to związek, który przynajmniej stara się "coś robić" (wiem, że ABCD pewnie zaraz wyśmieje ten zwrot).
Lepiej z Korwin-Mikkem chwalcie polskiego Pinocheta, że powstrzymał lewaków z trockistowskiej "Solidarności" (to jest niedosłowny cytat z JKM).

autor: Getzz, data nadania: 2012-12-13 17:39:38, suma postów tego autora: 3554

Część

lewicy,wolnościowej, patriotycznej-)) zapomina że lata 1980-81 Solidarność miała również oblicze tzw. prawdziwków czyli Prawdziwych Polaków, nie była to bynajmniej twarz tolerancji

autor: czerwony93, data nadania: 2012-12-13 18:13:51, suma postów tego autora: 2783

Dobry tekst! Można go tylko chwalić!

Bo rzeczywiście te wszystkie partyjki i organizacyjki od dwudziestu lat permanentnie karleją, bo coraz bardziej oddalają się swymi kłótniami o pierdoły od doświadczeń, które przynosi nam nasza codzienność choćby z ostatnich dni: fabryki zamykają albo produkcję w nich ograniczają, pociągi nie wyjeżdżają, domy się palą a oni maszerują lub wspominają jak w cieple za kratkami wypoczywali...No nie, bo jeszcze ze swoich stołów zrzucają nam w postaci jałmużny świąteczna paczki, jakbyśmy w inne dni jeść nie musieli. To wszystko się nagromadza aż wyprowadzi nas spontanicznie na ulicę. Nie będziemy więc gorsi od tych, których słusznie wytyka nam autor.

autor: steff, data nadania: 2012-12-13 20:32:12, suma postów tego autora: 6626

Re:

Ależ i stan wojenny, i Okrągły Stół mogą być interpretowane w duchu klasowym niesprzecznie - jako wydarzenia, w których nomenklatura partyjna i solidarnościowa wierchuszka opowiedziały się razem po stronie reakcji.

Żeby Jaruzelski razem z thatcherystowskimi i klerykalnymi spadochroniarzami na szczycie "Solidarności" mogli się dogadać, najpierw potrzebne było uderzenie w autentyczną, lewicową w swej istocie bazę społeczną związku zawodowego.

Prawica w tym opisie jest po pierwsze po stronie stanu wojennego i Jaruzelskiego - tak jak nacjonaliści z "Grunwaldu" czy neoliberałowie w rodzaju Korwina-Mikkego - po drugie, co ważniejsze, jako elity solidarnościowe, które wkrótce uformują ZChN.

autor: tow.mauzer, data nadania: 2012-12-13 21:28:53, suma postów tego autora: 78

To ciekawe:

Zgliczyńskiemu nie podoba się rzekomy flirt "Solidarności" z PiS-em. Przypomnijmy zatem, że on sam promował - na tych samych łamach - sojusz z liberałami gospodarczymi pokroju Onyszkiewicza czy Lityńskiego:

http://lewica.pl/index.php?id=14956

Jak widać "czystość ideologiczna" Zgliczyńskiemu jest potrzebna tylko wtedy, gdy trzeba nadwiślańskiego reżimku z Agora SA w roli głównej bronić przed konkurencją. Wtedy jest dzielenie włosa na czworo i doszukiwanie się odstępstw od jakiejś rzekomo słusznej linii. Co innego gdy trzeba wesprzeć swoich kumpli i sponsorów ze środowisk odpowiedzialnych za najbardziej brutalne neoliberalne reformy w Polsce - wówczas jest "otwartość", "pluralizm", "jedność" itd.

Warto zapamiętać i wyciągnąć wnioski na temat tego, jaki się wciska kit opakowany w "lewicowość", "krytykę neoliberalizmu" i inne gawędy z gazetki Zgliczyńskiego.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-13 21:38:56, suma postów tego autora: 3848

A dlaczego mam zostawić Panią "S" w spokoju

Za to , że rozpieprzyła pierwszy i ostatni duży zwycięski Strajk
Nauczycieli......

gdzie mimo,że elity związków nie chciały pójść do strajku razem
to my doły zmusiliśmy je do wspólnego strajkowania.

Bo związki nie są od polityki a od obrony praw pracowniczych które nam sukcesywnie belfrom kradną elity rządzące !!!!!

Byłem tam, działałem, widziałem i dzięki działaczom Solidarności Nauczycielskiej gdy zwycięstwo było już w ręku razem z innymi strajkującymi nauczycielami przegrałem :(

Nigdy ja Belfer nie zapomnę tym karirowiczowskim łobuzom przegranego strajku
......

Pozdrawiam.
Stary Belfer ale też stary związkowiec z ZNP.

z SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-13 22:16:53, suma postów tego autora: 3088

Długo nie trzeba było czekać

na zdemaskowanie tekstu jako ukrytej obrony reżimu Michnika-Tuska.:)
Czuwaj!

autor: bolo, data nadania: 2012-12-13 22:35:16, suma postów tego autora: 4522

Sami się, bolek,

zdemaskowaliście i to już dawno temu, promując takie ohydztwo jak LiD, czyli kwintesencja neoliberalizmu salonowo-mafijnego. "Lewica" promująca partię Rosatiego, Onyszkiewicza, Borowskiego itd. - gdyby w Polsce coś takiego jak lewica istniało na serio, to po takim blamażu nie mielibyście wśród niej czego szukać do końca swego cichodajskiego żywota.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-13 23:07:06, suma postów tego autora: 3848

Lewica pokroju Zgliczyńskiego

zawsze potrafi dać tyłka władzy w odpowiednim momencie. Akurat teraz, gdy S się radykalizuje, gdy organizuje kampanię przeciwko umowom śmieciowym, pojawia się taki tekścik. Zwykła głupota czy bezczelny szwindel?

autor: Bartosz Oszczepalski, data nadania: 2012-12-14 03:45:49, suma postów tego autora: 235

Nie wiem jacy "my",

bo nie przypominam sobie żebym chwalił jakieś LiDy. Ale przypisywanie komuś jakichś wymyślonych postaw to standard G(b)uru w dyskusji (wiem, wiem, on ze mną nie dyskutuje, on ze mnie drwi, tzn. z nas, bo ja to "my":D).
Ale skoro już przy prostytucji jesteśmy, spytaj pani Joanny jakie kwiatki złożyli Reaganowi i zdradź nam proszę ten sekret. Tak z ciekawości.

autor: bolo, data nadania: 2012-12-14 07:27:26, suma postów tego autora: 4522

Nie wiem, bolek,

o jakich "kwiatkach dla Reagana" mówisz, ale proponuję, żebyś sam zapytał osoby, wobec której masz jakieś wątpliwości czy raczej, jak mniemam, urojenia - to mili, serdeczni ludzie, chętnie odpowiadają na pytania.

Natomiast co do meritum, czyli obsługiwania przez Zgliczyńskiego LiD-u w kampanii wyborczej, to oczywiście wiem, że tacy jak ty "nie mają z tym nic wspólnego". Wy przecież jesteście doskonale obrotowi i macie luki w pamięci zawsze wtedy, gdy warto je mieć - wy to tylko prawdziwa lewica, antyfaszyzm, antykapitalizm, krytyka neoliberalizmu, zwalczanie prawicy i neokonsów itd. I tylko przypadkiem w waszym środowisku na porządku dziennym są parady z Blumsztajnem na 11 listopada, z Bochniarz na 8 marca, promocja LiD-u czy Kuronia w waszych gazetkach, lansowanie się w tych samych mediach, które promowały plan Balcerowicza, branie forsy od ex-sojusznika Le Pena i NOP-u i od Millera, który przecież imperialistycznie bombardował Irak, obsługiwanie Hajdarowicza przez ścianę z neokonsami z Rzepy itd.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-14 13:48:15, suma postów tego autora: 3848

Durango 95

Skoro rozliczasz innych z bliżej nie określonych źródeł, może najpierw zdasz transparentnie relację z tych funduszy otrzymanych dzięki chodom Czarka M., bez których Ob./Nowy Ob. dawno by zdechł.

autor: Feliks Dzierżyński, data nadania: 2012-12-14 15:31:52, suma postów tego autora: 201

Nie sądzę,

żebym miał obowiązek rozliczać się z czegokolwiek przed anonimami i ich urojeniami/plotkami. Jeśli masz jakiś problem z naszymi źródłami finansowania, to transparentnie opisz ten problem pod własnym nazwiskiem i daj się poznać jako tropiciel straszliwej zbrodni.

Swoją drogą widzę, że lewacka koteria jak zwykle jest bezradna w dyskusjach o swoim cichodajstwie, więc wyprodukowała na tym portalu kolejnego klona ds. opluwania naszego środowiska. Który to już? Nie znudziło się wam jeszcze? Nie zauważyliście jałowości tych kilkunastoletnich wysiłków? Nie stać was na nic więcej? Smuteczek.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-14 16:59:20, suma postów tego autora: 3848

Smuteczek?

Ja anonimowy? Moje nazwisko jest chyba dość znane. I co więcej, jedno kliknięcie i liczba moich postów na tym forum wzrasta o 100%!

Nie zajmowałbym się pisaniną w tym miejscu, gdyby nie to, że komuś od dawna odbija tu szajba i jest zwykłym, szkodliwym obsesjonatem, bezustannie tropiącym rzeczywiste czy rzekome układy i układziki. Skoro tak, to co złego jest w zapytaniu tego człowieka o pomoc Cezarego Miżejewskiego - niegdyś prominentnego w PPS - w zdobywaniu funduszy na wydawanie kwartalnika Nowy Obywatel? W zapytaniu, czy nie ma tu mowy o układach, układzikach i koteriach?

To pytanie nie padłoby, gdyby obsesjonat nie był znany z tego, że nie zajmuje się w tym miejscu niemalże niczym innym. Co ciekawe... tak chciałby, żeby inni szli za jego logiką, a jak idę za jego logiką - bo cóż innego robię??? - to też źle.

Jeszcze jedno pytanko. Czy Czarek Miżejewski nie oczekiwałby od Remigiusza Okraski nieco więcej dyplomacji i dyskrecji, by pewne rzeczy nie wychodziły na jaw? To - zgodnie z logiką Okraski - wprost naturalne pytanie. Pytanie, które MUSI paść, jeśli iść za TĄ WŁAŚNIE logiką. Powinien więc być zadowolony, że ja, krwawy pies rewolucji, okazuję się na swój, może nieco zaskakujący sposób, jego wiernym uczniem. Gdyby jeszcze nie skakał z radości, to wyszedłby na skończonego załgańca. Ale przecież nie jest hipokrytą i już skacze z radości!

autor: Feliks Dzierżyński, data nadania: 2012-12-14 17:54:48, suma postów tego autora: 201

A wam Durango 95

nie czas przyznać się grzechu z kapitałem :)

i złożyć wyznanie wiary i określić sobie pokutę :(.

Czy to nie Wasz Wieszcz napisał:
Ty któryś człowieka prostego .......

cytuję >>>>>>>>>>>>>>

Który skrzywdziłeś – Czesław Miłosz.

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
Gromadę błaznów koło siebie mając
Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
Cnotę i mądrość tobie przypisując,
Złote medale na twoją cześć kując,
Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta
Możesz go zabić - narodzi się nowy.
Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.

Czesław Miłosz.

>>>>>>>>>>>>>>

Pozdrawiam.

z SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-14 18:29:54, suma postów tego autora: 3088

Durango a możesz mi wyjaśnić jak to

po w sumie tragicznie podany strajku nauczycieli
przez min. Pan Książka Przewodniczącego Solidarności Nauczycielskiej ......

został on wiceministrem Edukacji w III RP ?

Pozdrawiam.

z SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-14 18:34:21, suma postów tego autora: 3088

Ależ "pytaj"

sobie do woli, anonimku – choć od kiedy to sugestie i twierdzenia z tezą są pytaniami – tyle że ja nie mam żadnego obowiązku odpowiadać na takie pytania takich osób, bo miejscem właściwym dla donosów jest śmietnik. Zresztą nawet gdyby twoje urojenia miały coś wspólnego z rzeczywistością, to nie bardzo wiadomo, na czym polegałaby ta zbrodnia. Na "układach i układzikach" działacza lewicy z niszowym kwartalnikiem? Doprawdy straszna rzecz. Jeszcze jakąś zbrodnię odkryłeś? Czy może znowu liczycie, że takim bełkotem odwrócicie uwagę od tego, że Zgliczyński bardzo troszczy się o czystość ideologiczną "Solidarności", tylko zapomniał zatroszczyć się o swoją czystość, gdy partia balcerowiczowców wytarła sobie gębę w jego radykalną gazetkę za jego gorliwym pozwoleniem?

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-14 19:39:51, suma postów tego autora: 3848

Przypomnę tylko

Zapytałem czy człowiek, który najgłośniej tu peroruje o najróżniejszych układach, układzikach i koteriach, sam nie jest uwikłany w równie różnorodne układy, układziki i koterie. Zapytałem też czy ci, którzy mu w tym pomagają, po samym wspomnieniu o tym nie poślą go na śmietnik historii (czy też - co dopowiadam teraz - nie nakażą im tego ich własni mocodawcy: bo taki posługacz zostaje zmieciony gdzie trzeba, gdy się - nieraz nawet trochę - destabilizuje). Na tym kończę swą niezwykłą forumową karierę.

autor: Feliks Dzierżyński, data nadania: 2012-12-14 22:00:06, suma postów tego autora: 201

O czym on bredzi?

Co ja mam wspólnego z jakimś "środowiskiem", Blumsztajnem, Bochniarz, Balcerowiczem, Millerem, LiDem, Hajdarowiczem??? Nie dziwota, że G(b)uru z takim znastwem wypowiada się o urojeniach.
Za to kwiatki, które "lewicowi patrioci" na wyścigi składają w hołdzie Reaganowi pod ojcowskim okiem Jarosława Polskezbawa, urojone nie są.

autor: bolo, data nadania: 2012-12-15 15:04:08, suma postów tego autora: 4522

no wiesz co, Feliks Dzierżyński! czy to ładnie z Twojej strony?

zapowiadało się ciekawie, ale się wycofujesz. Toż to tchórzostwo. Albo coś w tym rodzaju. Może lenistwo, ale na to samo wychodzi.
Jak ma być lepiej, gdy każdy, kto może coś do tego wnieść woli jednak by zostało gorzej?
No szkoda.

autor: nana, data nadania: 2012-12-15 17:37:22, suma postów tego autora: 4653

No przecież

ci mówię, bolek, że ty "nic wspólnego nie masz". Za to sporo wspólnego mają ci, których tutaj notorycznie bronisz i w których obronie pojawiasz się tutaj zawsze jak na komendę, żeby szczekaniem odwracać uwagę od tego niewygodnego tematu. Co można bez trudu sprawdzić w dowolnym wątku, w którym pojawiła się krytyka pod adresem utrzymanków SLD i Agora SA - również w niniejszym.

A temu, który się pożegnał, muszę pogratulować, że mnie zdemaskował jako uczestnika szemranej podłej koterii. Spaliłem się ze wstydu.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-15 18:14:23, suma postów tego autora: 3848

Coż Durango

zdziwiłoby mnie gdybyś nie był samo zadowolony z siebie i swojej piaskownicy :)

Wszak Targowiczanie też byli z siebie zadowoleni ......

z SLD
Ps. Udajesz głupca czy nie wiesz, że Pan Książek ministrem był......
ciekawe w jakich pokojach władzy obecnie przebywa obecnie pewnie też nie wiesz :) ?

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-16 02:02:51, suma postów tego autora: 3088

Nikt nie znajdzie moich wpisów,

w których "bronię" np. promocji LiDu czy łamania praw pracowniczych przez Ziętka, choćby nawet G(b)uru kazał Bartusiowi przekopać archiwa tego portalu do początku jego funkcjonowania. Ale skoro ktoś twierdzi, że artykuł potępiający kapitalistyczne "reformy" jest de facto obroną ich autorów, to chyba mogę sobie podrwić z tego paranoika, nie?

autor: bolo, data nadania: 2012-12-16 10:06:32, suma postów tego autora: 4522

Wystarczy, bolek,

że broniłeś wielokrotnie SPRAWCÓW promocji LiDu i łamania praw pracowniczych przez Ziętka. I szczekaniem pod moim czy innym adresem próbowałeś zwekslować niemal każdą dyskusję na ten temat na inne tory. Gdyby natomiast jakiś typek z sitwy, w której sobie coś nakazujecie, bo tak pojmujecie lewicowość, przekopał archiwa tego portalu, to na pewno nie znajdzie też dowodów na to, że takie skundlenie tej waszej lewicy, jak popieranie LiDu czy łamanie praw pracowniczych skrytykowałeś. Nic dziwnego - odwagi i zapału starcza ci na demaskowanie urojonych zbrodni urojonej lewicy patriotycznej.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-16 14:33:58, suma postów tego autora: 3848

PS. Paranoików

szukaj wśród podobnych sobie staliniątek, czyli inkwizytorów, którym zabrano zapałki i już nikogo do psychuszki nie wyślą, choć bardzo by chcieli.

A "potępianiem kapitalistycznych »reform«" to wy się oczywiście zajmujecie od zawsze - specjalizował się w tym np. wasz idol Kuroń - co nie przeszkadza wam czerpać pełnymi garściami z ich skutków i zawsze na komendę lub gwizdek bronić obozu ich głównych beneficjentów przed każdym, choćby najbardziej łagodnym zagrożeniem lub konkurencją. Powyżej podałem link do tego, jak przed wyborami AD 2007 niejaki Zgliczyński "potępiał" owe "reformy" w swej lewicowej i radykalnej gazetce - promując balcerowiczowców z LIDu. Parafrazując znany dialog z "Ziemi Obiecanej": Często potępiaj kapitalistyczne "reformy" - to nic nie kosztuje - mówił jeden fabrykant do drugiego.

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-16 14:56:32, suma postów tego autora: 3848

Po konsultacji z Michnikiem

potępiam promocję LiDu i łamanie praw pracowniczych przez Ziętka! Adam wykombinował, że dzięki temu Michnikjugend łatwiej będzie udawać lewicę...
Po tym taktycznym wybiegu, dalej wracam do "szczekania pod adresem urojonej lewicy patriotycznej" (z tą formacją jest szczególnie ciekawa historia - jednego dnia istnieje tylko w mojej głowie, innego pod jej sztandarem występują hiperaktywni forumowicze...).
Mówiąc poważnie, takie hobby - codzienny polew z groteskowego bufona-czirliderki "obozu patriotycznego", który od lat staje tu na głowie aby wykazać, że partia słynna z obniżki podatków dla bogaczy reprezentuje "siły prospołeczne", i który przy tym coraz mocniej tupie nóżką i miota obelgami wobec wszystkich którzy mają czelność nie zgadzać się z jego bredniami.

autor: bolo, data nadania: 2012-12-16 22:13:51, suma postów tego autora: 4522

Polew

to my tu mamy wyłącznie z twoich nieudolnych kłamstewek. Tak się składa, że pomysły Gilowskiej potępiłem publicznie jakieś dwa czy trzy dni po ich ogłoszeniu. Tymczasem twój koleżka z ferajny "prawdziwej lewicy" obsługiwał partię Rosatiego i Onyszkiewicza z wielkim zapałem tuż przed wyborami, na co dowód-link podałem wyżej. To jesteście właśnie wy w całej okazałości - sprzedajne typy, które można wynająć w dowolnej chwili do dowolnego celu, za to mające gębę pełną frazesów, morałów i pouczeń. Agencja Towarzyska "Prawdziwa Lewica".

autor: Durango 95, data nadania: 2012-12-17 01:43:13, suma postów tego autora: 3848

Durango czyżbyś w realu był sam na sam z Bolem ?

po drugie ...... dlaczego popieranie Lidu nazywasz skundleniem.
Zaś popieranie i osłonę działań Leszka.B
przez twoją ukochaną Panią S to jak nazwiesz ?

a może to dziwkarstwo :( ......

z SLD
Ps.Uprzedzam, że Lid to nie moje klimaty :)
Zawsze byłem przeciwny temu tworowi i uważałem to za błąd uwczesnych władz SLD a mnie jeszcze w tej strukturze nie było :)

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-17 21:44:08, suma postów tego autora: 3088

errata jackax

Oczywiście ówczesnych władz :(, :(
Poużywajcie sobie na mnie.

jacekx

autor: jacekx, data nadania: 2012-12-18 00:11:54, suma postów tego autora: 3088

Z kogo

"polew wy macie wyłącznie", to mnie akurat średnio interesuje, podobnie jak - podejrzewam - miażdżącą większość forumowiczów, którzy, sądząc po komentarzach, mają wyrobione zdanie o lewicowopatriotycznej trupie cyrkowej. To co kiedyś pisałeś o Gilowskiej to już historia - jak sam mówisz "minęło parę lat" od tamtych artykułów. Teraz mieszasz z błotem ludzi, którzy porównują PiS do PO, bo "podwyższyli jakiś tam podatek". Takie są fakty, a moja przynależność do jakiegoś "środowiska" to wyłącznie twoje urojenia, niezmiennie tak samo zabawne. Niech więc dalej ci się roją, bo gdzie znajdę lepszą rozrywkę? :D

autor: bolo, data nadania: 2012-12-18 09:17:19, suma postów tego autora: 4522

Dodaj komentarz