to wyzbywanie się wolności za kawałek chleba, bo wolność bez równości zazwyczaj - jak doświadczenie uczy a ten przypadek potwierdza - do tego prowadzi. Tupanie ani pohukiwanie sytuacji tej nie zmieni, uczynić to mogą tylko inne formy własności środków produkcji.
Tytuł newsa sugeruje, że wyzysk to nadzwyczajne zjawisko, podczas gdy istotą kapitalizmu, nawet w najbardziej 'uczciwej' firmie, jest wyzysk pracownika najemnego (patrz: wartość dodatkowa).
...Zainteresowanych odsyłam do Marksa i jego prac.
mnie zastanawia tempo 1440 produktów na godzinę - to świadczy o ilości klientów i daje jakieś wyobrażenie o obrotach takiego sklepu - to zwykły odkurzacz kasy z lokalnych gospodarek
klienci doskonale zdają sobie sprawę z problemów społecznych i ekonomicznych tworzonych przez duże sklepy, dlaczego nie ma nigdzie akcji bojkotowania takich sklepów?
Czy Minister Pracy i panujące nam PO są bezsilne wobec takich działań
cwaniaczków z Agencji ......?
wklejam >>>>>>>>> BIP dane ze strony Ministerstwa
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 18 listopada 2011 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Pracy i Polityki Społecznej
(Dz. U. nr 248, poz. 1485 z 18 listopada 2007 r.)
Na podstawie art. 33 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 199, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Rozporządzenie określa szczegółowy zakres działania Ministra Pracy i Polityki Społecznej, zwanego dalej "ministrem".
2. Minister kieruje następującymi działami administracji rządowej:
1) praca;
2) zabezpieczenie społeczne;
3) rodzina.
3. Minister jest dysponentem części 31, 44 i 63 budżetu państwa.
4. Obsługę ministra zapewnia Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.
5. Ministrowi podlega Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia
>>>>>>>>>>>>>>
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
Podoba mi się to, co napisałaś. Nowoczesny jest tylko socjalizm, bo jest niewątpliwie następnym etapem w rozwoju ludzkości.
bo takiego jak był to mało kto chce :(.
Myślę też, że tu jest problem typu >>> w tym największy
jest ambaras aby wielu chciało naraz :) ......
z SLD
problem ogólno rozumianej lichwy i zachowań lichwiarskich.
Współcześni tzw. pracodawcy zachowują się wobec swoich pracowników tak jak lichwiarze wobec swoich dłużników :(.
Przypominam, że lichwa jako taka była uważano z zło i potępiana już w starożytności, w tym przez pierwszych chrześcijan, do których odwołuję się a także odwołuje się Teologia Wyzwolenia.
Pozdrawiam.
z SLD
Pisze jakaś debilka, "że praca jest NISKO płatna, więc w ten sposób najczęściej dorabiają sobie studenci".
Taaa... i taki student prosto z ulicy jest w stanie sprostać tempu kasowania 1440 produktów na godzinę czyli jeden produkt w ciągu niespełna dwu i pół SEKUNDY, bez podnoszenia go, przesuwania, pobrania zań pieniędzy. Wtedy może liczyć na premię wypłaconą przez ekonoma. To jest kryminał w normalnych krajach, ale nie w Polsce... W Realu polskim taka debilka uważa to za normalną normę...
.
zapoznać się z warunkami pracy APT Agencja Pracy i Gruppo Trade podwykonawców dla Carrfour- 6,56 zł za godzine
Ile Ty masz lat. Bo pamiętasz chyba tylko puste pólki po Solidarności. Ja pamiętam mroźne zimy i łyżwy przypinane do butów, piekarenkę na przeciwko szkoły, gdzie można było za 50 gr. kupić na dużej przerwie ciepłą bułę co smakowała, no i goloneczki w barku akademickim z piwkiem albo i nie. Pamiętam też, że Gierek nastał bo Gomułka chciał podnieść cenę mięsa i władza robotnicza - ta sama, co w 68 ponoć biła studentów - go usunęła. A jeszcze olbrzymie samochody wolno wiązące olbrzymie czołgi, chyba do Czechosłowacji. Ponieważ w tamtych czsach się uczyłem i podkochiwałem to miałem duży zwis na politykę. 20 lat socjalizmu. Dopiero po studiach rok pracy, a tu Walentynowiacz i wałesówka. Puste półki, kartki. Ale wtedy już wiedziałem, że z pustego i Salomon nie naleje, to czułem nosem dlaczego papierosy przynosili w jakich workach. To szła wolność, bo przecież nie terror. To dzięki Hyjdli i jej kolegom ze Związku socjalizm padł. Taki prawie fajowy. No może jeszcze Afganistan.
"To dzięki Hyjdli i jej kolegom ze Związku socjalizm padł", prezio? Hyjdla "walczyła" o socjalizm z ludzką twarzą, bez wypaczeń. Przeszło jej szybciej niż pierwsze dziecko urodziła, prezio. Widziała to parcie na koryta i przeróżne przewały...
"No może jeszcze Afganistan"... Dawno chyba w ryło nie dostałeś, prezio...
.
bo byś wiedział żem stary belfer :(.
Gomułka i Cyrankiewicz to inne bajki w stosunku do tej naszej polskiej ponad 20 letniej drogi do dobrobytu :).
Gomułce powinniśmy być wdzięczni za granicę na Odrze i Nysie ten stary komunista też dobrze przeczuwał też, że kapitalizm odbije się Polsce i Polakom czkawką.
Myślę, że za tą biedę i nędzę Panowie TK-MY i cała prawica jeszcze kiedyś odpowiedzą ...... tak jak zdrajcy :(
z SLD
pamięć mocno siadła.
Za Gomułki pałowanie studentów i wywózka Żydów (Madagaskar musiał ustąpić Syjamowi), pod koniec masakra robotników i kobiet w ciąży na Wybrzeżu. Granicę zachodnią przed bandytami Honeckera Gomułka obronił? Maładiec ...
Gierek padł na kolana przed kapitalistami i wyżebrał dolary na dokończenie odbudowy Polski, bo przecież socjalizm przez 25 lat nie był w stanie dokonać tego własnymi siłami. Z tych dolarów sporo poszło do prywatnych kieszeni, co zresztą ekipa Jaruzelskiego wypunktowała dość celnie (sierotkom po Gierku warto przypomnieć kiedy i dlaczego powołano do życia Trybunał Stanu). Po drodze pacyfikacja Radomia, Ursusa i Płocka, bony na cukier - końcówka rządów belgijskiego emeryta to blisko 21 miliardów papiera długu, z którego nawet odsetek nie byliśmy w stanie spłacać. Średnia pensja wynosiła ok. 30 dolarów, więc nawet sierota po Gierku przeliczy, ile podówczas to 21 miliardów dolarów znaczyło.
bo ten koleżka razem z kurnikową zaraz zaczną ci wypominać coś w związku z rodziną, bo taki poziom prezentują.
A "Solidarność" na pewno wtedy nie walczyła o obecny kapitalistyczny syf, czego taki prezio zainfekowany Urbanem czy kurnikowa (polecam jej komentarz dwa niusy niżej o związkowcach, coś niesamowitego, ciężko sobie wyobrazić, że ktoś jest w stanie napisać coś takiego) zainfekowana lebiodą zrozumieć nie są w stanie.
Napisałeś, że Gierek zadłużył nas na kwotę 21 miliardów dolarów. Ano prawda, tyle że za to zbudował fabryki, szpitale, drogi i szkoły. A Twoi idole zadłużyli nas już na 840 miliardów!!! W dodatku sprzedali wszystko co Gierek zbudował. Sami nie stworzyli nic. Ludziom odebrali nawet możliwość leczenia się, bo ani do specjalisty przed śmiercią dostać się nie można, ani leków wykupić przy wywindowanych pod niebiosa cenach. Emerytury też Ci życzę, jeżeli jej doczekasz, w obecnie przewidywanej wysokości. Już się cieszę, że będzie znacznie niższa od mojej.
"Tupanie ani pohukiwanie sytuacji tej nie zmieni, uczynić to mogą tylko inne formy własności środków produkcji."
Zgadza się Steffie. Wszystkie partie obecne w parlamencie z SLD włącznie, stoją na gruncie prywatnej własności środków produkcji. To oczywiste, bo są to partie przy wszystkich różnicach burżuazyjne. Za społeczną własnością środków produkcji opowiada się tylko Komunistyczna Partia Polski, częściowo także Polska Partia Socjalistyczna. Jakie mają poparcie wyzyskiwanych robotników i warstw pracowniczych sam wiesz. Póki co popierają partie wyzyskiwaczy.
Sumień to oczywiście wszystko wie, ale ględzi dla samej przyjemności prowokowania. Już tak ma.
Emeryturę pewnie będzie miał wielkości kilku Twoich emerytur. Taki mamy "ustrój", niestety...
Pozdrawiam serdecznie.
.
Zajrzałam na lewicę, bo po latach chciałam sprawdzić co tu się dzieje i kto jest ze starej gwardii. Od razu zauważyłam "Sumienie", które nadal plecie to samo co dziesięć, czy dwadzieścia lat temu, chociaż czas najwyższy żeby dla higieny psychicznej zmienił chociaż szyk zdań.
Parę newsów w dół zauważyłam "Jot", która też chyba wpadła na lewicę po długim czasie. To co napisała o emeryturze i o OFE, powaliło mnie. Dlatego mam nadzieję, że nasz prawicowy orzeł za swoją emeryturę zbyt wysoko nie pofrunie. A co sobie na nią poczeka, to jego, jak w banku.
więc Twe życzenia pozostają jak najbardziej pobożne.
Udzielaj się tutaj częściej, kochana, bo sierocy sznapsbaryton po PRL-u to na lewica.pl rzadkość :)
reformach naród zacznie je od rozliczania sędziów i tzw.papug jako środowiska które tego wymaga :).
Coś jakby co oni dobrego dla narodu zrobili :).
Czy aby służalstwem swym wobec zbankrutowanego systemu
nie zniewalali prostego człowieka ...... tacy swoiści celnicy.
Panie Burżua tak po prawdzie bzdury tu piszesz na lewica.pl i prawicową agitację uprawiasz .
Czasami wydaje mi się, że pełnisz tu też rolę prowokatora tylko pytanie mam czy jesteś prawicy agentem
czy też agentem odwróconym :)?
z SLD
Ps. Wydaje mi się, że lewica.pl niedawno obchodziła rocznicę 10 lecia a tu przeczytałem o SN piszącym tu od 20 lat :)
Więc rację ma pan Sumienie Narodu, że był niewydolny ekonomicznie i mógł istnieć jedynie w warunkach najbliższej współpracy z ZSRR.
To sobie warto uświadomić - nie stanowił żadnej samoistnej wartości. Był krajem satelickim i utrzymywany był przez Rosję Radziecką.
PRL ewoluował i choć z początku było mizernie, to jednak za Gierka miał bardzo wiele zalet, o których dziś możemy tylko pomarzyć - bezpieczeństwo socjalne i bardzo niskie rozwarstwienie społeczne, co powodowało, że stosunki między ludźmi układały się o wiele spokojniej niż obecnie.
Ludzie pokątnie oskarżali wprawdzie nomenklaturę o przeróżne nadużycia, ale, mój Boże, co to były za
nadużycia ? na jaką skalę ? i jak częste ?
Gdyby ZSRR nie upadł ( a musiał, bo i on odczuwał skutki takiej bezmyślnej polityki społeczno-ekonomicznej), to
mógłby sobie ten PRL nadal istnieć pod rosyjskim parasolem atomowym i tylko nieliczni mieliby świadomość, że jest to taniec na wulkanie ( w znaczeniu społecznym i niemal dosłownym, bo geopolitycznym).
Pani Hyjdla obraziła się okrutnie, że p.Prezio zarzucił jej obalenie tego raju na ziemi, poprzez uczestnictwo w Pierwszej Solidarności.
Nie ma racji - trzeba jej było wówczas rozumieć, skąd brały się pieniądze dla organizacji robotniczej i że jak już kapitaliści coś dają, to nieuchronnie zażądają rewanżu. No i teraz jesteśmy w okresie odwzajemniania się Wielkiemu Narodowi Amerykańskiemu za ich hojnie wsparcie Pierwszej Solidarności.
Pani Hyjdla tego nie rozumiała, bo pewnie wyobrażała sobie, że jak dojdzie do powstania przeciwko rosyjskim okupantom, to NATO wkroczy do Polski i zrobi z Ruskimi porządek.
Jak się tak głupio myślało, to nie ma się potem prawa wymyślać panu Preziowi.
Ot, co !
"Średnia pensja wynosiła ok. 30 dolarów, więc nawet sierota po Gierku przeliczy, ile podówczas to 21 miliardów dolarów znaczyło"
Gdyby pan S.N. rozumiał o czym jest mowa, to wiedziałby co to takiego "wartość nabywcza" waluty i takiej prostackiej propagandy by nie upowszechniał.
W telegraficznym skrócie powiem, że chodzi tu o to, jaki koszyk usług i towarów można było w określonym czasie nabyć za średnią pensję wyrażoną w złotych polskich w Polsce a jaką w tym samym czasie w krajach posługujących się walutami wymienialnymi na dolara.
Średnia płaca w Polsce, aczkolwiek nie nadmiernie wysoka, umożliwiała utrzymanie się przeciętnej rodzinie na poziomie wolnym od niedostatku, a 30 dolarów , np. w USA, to była wartość pojedynczej pary dżinsów, a koszty utrzymania kształtowały się tam na poziomie minimum 1200 1500 dolarów
( dzisiaj są znacznie wyższe ze względu na inflację).
I to porównanie pokazuje jakim ignorantem jest pan Sumienie Narodu.
Skoro cytując prawidłowo słowa, iż o znaczeniu kwoty 21 miliardów dolarów świadczyło to, że przeciętna pensja wynosiła ok. 30 dolarów, zaczyna pisać "ni pri cziom" co za te 30 dolarów można było kupić.
Drogi analfabeto pantaraku, praca domowa: obliczyć jaką wielokrotnością liczby 30 jest liczba 21 miliardów.
I na przyszłość: zacząć czytać ze zrozumieniem.
Nadal nie rozumie Pan o co chodzi, prawda?
Podpowiem: napisał Pan, że średnia pensja w Polsce za Gierka wyniosła 30 dolarów, a następnie porównał Pan owe
21 mld dolarów zadłużenia do średnich pensji wynoszacych
30 dol. - i to jest właśnie takie głupie.
Nie ma żadnych danych pozwalających wyprowadzić taką zależność, bo złoty polski za Gierka był walutą nieprzeliczalną na dolary.
Przeliczany był jedynie złoty dewizowy w stosunku do rubla transferowego, więc te Pańskie 30 dol. za miesiąc pracy w Polsce jest wzięte z sufitu, albo z czarnego rynku, co nijak nie miało się do jego rzeczywistej siły nabywczej w Polsce.
Gdyby zastosować Pańskie rozumowanie zmierzające do porównania ówczesnego długu do średniej płacy w Polsce, to należałoby podzielić owe 21 mld nie przez 30, jak to Pan uczynił, ale przez 1500, które odpowiadało pojęciu średnich kosztów utrzymania w strefie dolarowej, a które było równoważne naszej ówczesnej średniej płacy.
I to byłaby całkiem inna liczba panie Sumienie Narodu,
daleko niższa niż dzisiejsze zadłużenie.
Dziś, gdy złoty polski ma określoną wartość w dolarach
( obecnie ok.3,2), taki wywód, który Pan przedstawił, ma jakiś sens ( z zastrzeżeniem co do siły nabywczej na polskim rynku) ale nie w odniesieniu do złotego z czasów Gierka, z powodów które przedstawiłem powyżej.
Napisałem wyraźnie, że skalę zadłużenia gierkowskiego, czyli 21 miliardów dolarów oddaje wysokość przeciętnego wynagrodzenia z tamtego okresu, czyli 30 dolarów. Prosta matematyka, panie tarak, której obce jest pojęcie siły nabywczej, bo liczby - na Pana nieszczeście mają stałą wartość.
Po co więc ten bełkot o sile nabywczej, mowa była o zobrazowaniu skali zadłużenia?
Na marginesie: złoty był jak najbardziej przeliczalny na dolara, z tym że nie ma to najmniejszego znaczenia, gdyż chodzi o ukazanie realnej wartości tych 21 miliardów dolarów. Poza tym sam Pan posługuje się wartościami w dolarach (21 miliardów i 30), czyżby zatem miał Pan rozdwojenie jaźni i sam ze sobą się nie zgadzał?
Czy to nie Pan napisał:
"Napisałem wyraźnie, że skalę zadłużenia gierkowskiego, czyli 21 miliardów dolarów oddaje wysokość przeciętnego wynagrodzenia z tamtego okresu, czyli 30 dolarów. Prosta matematyka, panie tarak, której obce jest pojęcie siły nabywczej, bo liczby - na Pana nieszczeście mają stałą wartość."
Jeśli posługuje się Pan pojęciem "wysokość przeciętnego wynagrodzenia", to najpierw trzeba przestawić źródło wg którego ta wielkość wyniosła 30 dol za Gierka, a potem dopiero porównywać do kwoty zadłużenia wynoszącego
21 mld dol.
Napisałem to już dwa razy i teraz po raz trzeci powtarzam, ale nadzieja, że uda sie Panu zrozumieć problem jest niewielka.
Bo Pan czyta bez zrozumienia.
I chętnie powtarza jakieś zasłyszane, Bóg wie gdzie, banialuki, jak chociażby tę o przeliczalności gierkowskiej złotówki na dolara, bo jest Pan zbyt leniwy by to sprawdzić,
do czego wysiłku nawet nie potrzeba, bo Wikipedia jest pod ręką.
Bo wycofując się chyłkiem z bredni o sile nabywczej i o tym, że dolar był ponoć nieprzeliczalny na złotego (ciekawe, czy za materiały budowlane i robociznę PRL płaciła w dolarach, które otrzymywała od kapitalistów z Zachodu), dajesz Pan tylko dowód własnej niekonsekwencji.
http://praca.wp.pl/title,5-mln-328-tys-tyle-kiedys-zarabialismy,wid,14122082,wiadomosc.html
http://las.polskieradio.pl/kursy-walut/artykul182844.html
Idź Panie tatarak i nie bredź więcej.
Uprościłem jedynie zagadnienie do poziomu Pańskiej percepcji.
Ale, jak widać, i to nie pomogło.
Więc pozostawiam Pana w błogiej nieświadomości własnej niewiedzy.
Nowoczesność ma pozytywne konotacje.
Bardziej pasuje "współczesne", "polskie", "korporacyjne" albo po prostu KAPITALISTYCZNE... panie Kopeć.
NOWOCZESNY to jest SOCJALIZM... panie Kopeć.
.
Szczególnie to, jak szybko uciekł pan od wywodów o sile nabywczej złotówki do nieprzeliczalności dolara. Wymowna rejterada, która świadczy o braku argumentów.
Cieszę się, że zapoznał się pan z podanymi przeze mnie linkami.
Brak obiekcji świadczy, że tym razem odrobił pan lekcje.
Wesołych Świąt, panie tatarak.
Słyszałem głosy proletariatu, że przy następnych
reformach naród zacznie je od rozliczania sędziów i tzw.papug jako środowiska które tego wymaga :).
Coś jakby co oni dobrego dla narodu zrobili :).
Czy aby służalstwem swym wobec zbankrutowanego systemu
nie zniewalali prostego człowieka ...... tacy swoiści celnicy.
Panie Burżua tak po prawdzie bzdury tu piszesz na lewica.pl i prawicową agitację uprawiasz .
z SLD