pod WWA już jest bezpłatna.
jak Żory będą pierwszym miastem w którym zacznie funkcjonować pierwszy kibuc,a samorządowcy opanują sztukę,którą nie potrafi zrobić sam Salomon.
Teraz podatnicy (bo od nich mają pieniądze samorządowcy) będą płacić za to samo w inny sposób plus będą opłacać przejazdy ludzi, którzy podatków nie płacą w ogóle lub płacą w innym miejscu. Tytuł artykułu powinien brzmieć "Zmiana finansowania komunikacji publicznej w Żorach".
Zasadniczo chyba nic nie mam przeciwko darmowej komunikacji miejskiej, choć prawdę mówiąc coraz częściej zastanawia mnie, dlaczego sprawa ta zdaje się być taka dla niektórych ważna.
Komunikacja miejska we wszystkich miastach jest coraz droższa, i coraz mniej ludzi przewozi. Jednocześnie nasze miasta są coraz bardziej zatłoczone małymi samochodzikami których powinno być stukrotnie mniej.
Gminy miejskie dopłacają spore pieniądze do komunikacji zbiorowej i jednocześnie mają coraz większe problemy komunikacyjne, tłok na ulicach, w większości miast brak buspasów, problemy z przejazdem pojazdów uprzywilejowanych.
Uważam, że te pieniądze byłyby lepiej spożytkowane gdyby miasta przeznaczyły na budowę dużych bezpłatnych parkingów na obrzeżach miast i połączeniu tych parkingów z centrum bezpłatną komunikacją miejską. Tak samo w dużych miastach powinny być bezpłatne linie łączące dzielnice miast z centrum, gdy odległość przekracza powiedzmy 3 km.
"a za autostrady płacą roweżyści, a za szpitale zdrowi, a za lekce religii ateiści, a za straż pożarną, ci co im chałupa się nigdy nie sfajczyła. Na potęgę posępnego czerepu, skąd tak głupie komentarze? Z ulotki PO?"
Tak ktoś gdzie indziej skomentował podobne do Twoich obiekcje. Nie mogłem się powtrzymać, żeby tego nie wkleić...
Czy lewicowcy powinni się cieszyć ze wzrostu bezrobocia w Żorach?
Darmowa komunikacja w całym kraju!
Nic to. U nas każdy pasażer musi wsiadać przednim wejściem, bo nie dość że jedzie za darmo, musi wziąć 2 zł za przejazd od kierowcy. Jeśli szczęśliwie dojedzie do celu może zwrócić tę złotówkę, ale nie musi.
a nie lepiej wydać pieniadze na cos innego? Z komunikacją można zrobić ianczej, np obniżyć ceny biletów, darmowy przejazd dla inwalidów,osób starszych, ostatecznie uczniów, choć to kwestia dyskusyjna
wszystko "darmowe" w całym kraju, hehe