Przekonanie o tym że każdy ma prawo do posiadania własnych poglądów to też pogląd polityczny. Niestety w wielu środowiskach które się pchają do tego nowego tworu tożsamość buduje się wokół jedynie słusznych opinii/religii/autorytetów.
Widzę tu sprzeczność zanim zaczęło to działać.
Bardzo interesujące, wygląda to na początek walki o socjalizm, albo o demokrację bez przymiotników. Władza posiadaczy kapitału prowadzi bowiem do scenariusza takiego jak w kurniku, którego właścicielem został lis. Zaczyna to wreszcie docierać do świadomości ludzkiej. Czas najwyższy odrzucić sztuczne podziały i resentymenty, dzisiaj chodzi o człowieka w ogóle, o jego egzystencję i możliwości rozwojowe, także o Polskę.
Jedynym rzeczywistym, istotnym podziałem jaki się wytworzył jest podział na kapitalistyczną władzę wraz ze służącą mu klasą polityczną z jednej strony i całą resztę,
czyli ogromną większość dzisiaj już prekariatu, którego sytuacja we wszystkich krajach tego systemu pogarsza się, szybciej lub wolniej.
Najpierw władza, później polityka gospodarcza zdaje się mówić PIS chcąc się po tej brzozie wdrapać do władzy. To się raczej nie uda. Ludzie nie mają już zaufania. Najpierw
trzeba przedstawić racjonalne rozwiązania, wykazać swoją kompetencję i zdecydowanie, bez komicznego krygowania się, żeby zadowolić publiczkę, ale broń Boże nie powiedzieć czegoś co nie spodoba się beneficjentom tego systemu i hierarchii neoliberalnego Kościoła Kapitału.
Dzisiaj czas dojrzał do tego żeby nie patrzeć już na prawo czy lewo, epatować się barwami: czerwoni, czarni, żółci czy brunatni czy bezbarwni. Każdy człowiek po stronie tej większości pragnie sprawiedliwego systemu umożliwiającego godne człowieka życie.
Ludzie dobrej woli tego świata, łączcie się !
Bo w Katowicach i w promieniu iluś tam kilometrów od nich doszło doprotestów. Teraz dobrze by było, aby taki strajk przeprowadzić na terenie Łodzi i okolic. Bo to dobrze, że komitet został powołany, czas więc aby zaczął działać. Jeśli jest tu ktoś z KOP-u na forum, toproszę się ujawnić. Myślę, że ja, a i inne osoby pomożemy tej organizacji.
Dobrze, że dla nich gdzieś tam w Polsce organizują się ludzie i bardzo dobrze, że autor o tym napisał a lewica. pl opublikowała. Tak dalej - to ten portal przestanie być niszą!
Teraz tylko kwestia w tym, aby znowu ktoś nie wbił klina w to porozumienie ponad podziałami. Egoizm i ambicje to bardzo podstępne wirusy...
..przecież to on jest faktycznym właścicielem "naszego" Państwa ... Czy są realne możliwości aby "wykupić" sie z tych szponów?...Może " Franciszek"w ramach "Ubożenia" Kościoła K. zezwoli łaskawie na "nacjonalizację reprywatyzacji " tych pałaców i "rodowych sreber" biskupich?
mam małą propozycję; ja w poniedziałek idę do prokuratora złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez prezesa Konfederacji pracodawców i przedsiębiorców prywatnych. Wszyscy byli oburzeni tym co napisał w liście do Dudy a on ordynarnie nawoływał do łamania prawa.