Nie zasługuje na więcej pochwał niż Żelazna Dama. Ogólnie rzecz biorąc jeden z trzech najbardziej pozytywnych polityków dwudziestego wieku.
Socjalizm Castro okazał się bardziej żywotny niż kapitalizm Thatcher...
w NSZZ Solidarność pewnie ogłoszą żałobę.Wszak Ronald Reagan i Margaret Thatcher to znani "przyjaciele ruchu związkowego"
http://en.wikipedia.org/wiki/UK_miners%27_strike_(1984-1985)
http://en.wikipedia.org/wiki/PATCO_strike
W pewnym kraju pewien związek zawodowy niechybnie zawiesi kir, w końcu w epoce totalitarnego komunizmu funkcjonował dzięki jej szczodrym funduszom.
jak na polityka konserwatywnego miała liberalne podejście do tego
Matka neoliberalizmu w Europie, osierociła rzesze wyznawców tej wiary, tych będących jego beneficjentami jak i tych którzy są lub wkrótce będą jego ofiarami. Szczególnie lubiana w Polsce gdzie telewizja np. TVPInfo urządza jej *całodniówkę* zapraszając sieroty po niej do komentowania tego faktu.
W swoim czasie zgniotła angielskie związki zawodowe, a jednocześnie finansowała słuszne związki zawodowe w Polsce. W tym kontekscie nasuwa mi się pewne pytanie . Dużo ostatnio mówi się tutaj o socjalizmie o konieczności zwrotu ku socjalizmowi.
Pytanie brzmi:
Czy w przyszłym nowoczesnym i kreatywnym socjaliźmie powinny być związki zawodowe ?
.. w naszej kulturze, o zmarłych ,"albo dobrze, albo wcale"...
swoją antyspołeczną polityką doprowadziła do wzrostu przestępczości, powstania i wojny gangów
thatcher jest uważana za wroga publicznego numer jeden.
cameroniści zaś starają się zrzucić winę za kryzys na najbiedniejszych i niepełnosprawnych brytyjczyków oraz na pasożytujących na brytyjskim welfare state imigrantów.
a welfare state najbardziej drenują leniwi anglicy, którym bardziej się opłaca zalegać na benefitach niż podjąc się jakiejkolwiek pracy, bo oni nie są "bloody foreigners", żeby robić za grosze.
Zlikwidowała śmierdzący, szarobury, ponury i ubogi socjalizm w UK a wprowadziła kolorowy, wesoły i nowoczesny dobrobyt kapitalistyczny. Cześć Jej pamięci!
Miała być zresztą świadkiem Wojtusia Moskiewskiej Kukiełki w jego procesie dotyczącym wprowadzenia stanu wojennego.
Ale nie umarła idea, którą w praktyce Taczerka realizowała. Oby jej śmierć nie była tylko śmiercią osoby, ale także śmiercią doktryny neoliberalnej, której skutkiem są obecne dramatyczne czasy dla wielu spośród nas i wielu ludzi na świecie ...
gwarantuję Wam , że nie będą płakać ......w tym i ja stary związkowiec z ZNP.
jacekx marksistA chrześcijański
z SLD
Anglia świętuje. ja też. Mam nadzieję, że się męczyła. Czas na Ślepego Wojtka, balcerowicza, bolka i resztę szkodników.
Hell awaits motherfuckers, Maggie Bitch is here.
Lord of All Fevers and Plague.
że kurwa kurwie łba nie urwie.
A propos - czy nie uważasz, że tego idiotę Mikke Janusza należałoby zapodać na prokuraturę za pochwalanie zbrodni komunistycznych. W felietonach w Angorze pochwalał strzelanie do robotników w 1970 i Ślepaka za pacyfikację Solidaności oraz stan wojenny. To chyba gorsze niż szczeniackie hajlowanie czy sierpy i młoty. Ten typ pochwalał otwarcie czyny zbrodnicze.
To jest taki dzień, kiedy lewica rewolucyjna i lewica patriotyczna mają wspólne święto :p
Anglia w żałobie...puby Earls's Court smutne i ciche...
A Wojtuś dołączy niedługo do Maggie i będą razem z Belzebubem grać w ruską ruletkę.
w Liverpool teraz ludzie fajerwerkami żałobę okazują:)
kolejne objawy żałoby
http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/08/margaret-thatcher-death-party-brixton-glasgow
"the bitch is dead" i "rejoice, rejoice" to popularne w UK kondolencje
w Londynie też ludzie płaczą na ulicach - z radości
żałobne fajerwerki zaczęły się właśnie w mojej dzielnicy, idę do knajpy
do jutra
na zdrowie !
To był naprawdę wesoły i szczęśliwy dzień dla wszystkich nieliberałów.
podniósł się, gospodarka rozkwitała. To są fakty. I żadne pohukiwanie tego nie zmieni.
Zastanawia mnie jednak coś innego: jak można zarzucać jej, że pozamykała nierentowne kopalnie? Absurd.
Neoliberalne skurwysyny w żałobie.
Porządni ludzie zaś świętują!
Message for that bitch:
ROT IN HELL!!!
AND NO STATE FUNERAL!!!
Użyła wojska przeciw bezbronnym górnikom; dobrze, że wreszcie szlag ją trafił... dobrze byłoby, żeby jeszcze szlag trafił tych trzech sukinsynów... tych; jednego od cerkwi i dwóch od gazpromu. Życzę im śmierci.
pozdrawiam portal!
ab.
"Hell awaits motherfuckers"
red spider 666, data nadania: 2013-04-08 20:35:52,
Chevez juz tam jest.
Teraz czekamy na Castro. Miejmy nadzieje ze juz niedlugo
Ciekawe czy przejdzie?
będziesz się smażył w ......
Cha, cha kilka dni temu nie puszczono mego postu tłumacząc jego ......
podżeganiem do ...... chyba śmiechu w stosunku do postu SN_ka
powyżej i co Panowie Redaktorzy na lewica.pl
znów wytniecie post chrześcijańskiego komucha z SLD :).
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
Jak tam trafisz, to nam opowiesz.
w polskiej TV i na polskich forach przesciagaja sie w kondolencjach, jakby byla ich matka, a byla dla wiekszosci wredna macocha.
wiarygodnych ustaleń psychologicznych, agresja jest wyrazem frustracji, a ta, z kolei, wiąże się z poczuciem bezsiły.
Gdzie jest obecnie najwięcej zwolenników reform (niekoniecznie osoby) Thatcher? W brytyjskiej Partii Pracy. A jaki status mają w Zjednoczonym Królestwie fani poglądu, że Thatcher zniszczyła kwitnący kraj i zostawiła ruiny? Taki sam, jak u nas. Dość niszowy, mówiąc łagodnie.
zleciało się aby opłakiwać "wielką demokratkę" fankę Pinocheta.
No cóz ostatnio pan L.W mówił coś o pałowaniu związkowców (a L.Miller zaprasza go na Kongres Lewicy) ot jak b.lider Solidarności rozumie dziłalność związkową
Wchodzę na lewica.pl a tu prawactwo szaleje w spazmach rozpaczy.Czy naprawdę kolektyw redakcyjny nie może nic z tym zrobić.Mają TVN,TVP itd itp
Nie chodzi mi o poglądy gospodarcze, choć akurat Thatcher miała je zdroworozsądkowe w odróżnieniu od ówczesnych bujających w obłokach labourzystów. Mam na myśli przede wszystkim konsekwencję, umiejętność podejmowania wyzwań, pójścia pod prąd, ignorowania nagonki medialnej, przeciwstawienia się wpływowym grupom zawodowym. No i postawienie na kolana argentyńskiej junty - perełka :-)
nie nieuzbrojonym a uzbrojonym w kilofy. Jest różnica?
Wobec tego nie wolno sie z niego nabijać, zapraszać i robić pośmiewiska w telewizji jak z tego nieszczęsnego Kononowicza.
No i zamiast w ramach terapii zajęciowej lepiej niech maluje, szydełkuje czy majsterkuje a nie pisze po gazetach.
Też macie się z czego cieszyć i świętować?
Przecież to teraz to i tak nie ma znaczenia, że umarła.
Za późno.
> red spider 666,
>"Hell awaits motherfuckers"
Przepraszam, ale nie znam języka Samoa Dolnego.
Na polskim portalu, pisz proszę po polsku, to chyba nie trudne ciężki idioto?
Cześć!
ab.
Oj, dała popalić lewactwu Pani Premier. Aż przyjemnie się patrzyć jak ślinicie się z zachwytu nad Jej śmiercią. Można odnieść wrażenie, że odejście MT to zasługa polskiej, skrajnej, postępowej lewicy. Wręcz sukces.
jako świeżo upieczonemu miłośnikowi ruchu kibicowskiego (i fanowi gościa, który śmierć nielubianych przez siebie osób czci kultowym "jeszcze jeden!"), powinno to się spodobać:
http://www.youtube.com/watch?v=NtwavcblPzo
P.S. Krytycy Thatcher w UK to dość pojemna nisza: 34% ankietowanych ocenia jej rządy źle, w tym 20% bardzo źle. Skąd oni tyle homo sovietikusów tam wzięli?
A propos sierpa i młota - masz coś przeciwko ? ;przed realizacją kolejnej złotej myśli , sugeruję gruntowne zapoznanie się z historią ruchu robotniczego ; w tym wielkiej miłości bliźniego jaką okazali kapitalistyczni Samarytanie w 1886 roku w Chicago wobec ludzi pracy . Po drugie ; to raczej kohorty dotkniętych obłędem smoleńskim nie tyle się ślinią lecz od trzech lat biją rekordy świata w niezliczonych aberracjach psychicznych kwalifikuj ących się do konsultacji z specjalistą oraz snuciu teorii , przy których wena Tolkiena to mizerna ramota .I czas przejść do konkretu :
Górnicy zap....y w pocie czoła , " serdecznie dziękują " i zapewne nie zapomną do końca dni swoich , aktu niewymownej wielkoduszności wielkiej humanistki , wspaniałej , genialnej i histerycznie czczonej na kolanach " damie " - w postaci brytyjskich pał grzmocących ich głowy tudzież solidnych " glanów OBROŃCÓW DEMOKRACJI " , które szły w ruch , gdy " klient zszedł do parteru."
W latach 90. znałem gościa, który będąc wielkim admiratorem "Pani Taczer" odżywiał się (w porze obiadowej) serkiem topionym.
Ja ciebie też
że "bolo" trochę przesadnie chwali Thatcher.
Bo jeśli jej rządy negatywnie ocenia 34%, to blisko 66% musi je oceniać pozytywnie. A biorąc pod uwagę, że przemiany inicjowane przez Thatcher dla niejednej grupy były dość dotkliwe - to wysoki wynik.
Czy Ciebie akurat obowiązek nauki nie objął?
Wielka mi rzecz rzucić na kolana państwo w najlepszym układzie ledwie średniej wielkości samemu będąc częścią trójjedynego światowego żandarma (USA-GB-IL). Jakież to zresztą dla tego wampira typowe.
"Bo jeśli jej rządy negatywnie ocenia 34%, to blisko 66% musi je oceniać pozytywnie" - tak Zychu, MUSI. :D
Pomijając niezwykle skomplikowane niuanse dotyczące zwyczajowych opcji w rozmaitych sondażach ("nie wiem", "nie mam zdania"), nie wydaje mi się, żebym musiał bronić tezy, że większość Brytyjczyków potępia Thatcher. Grunt, że doktor nauk zepchnął do "niszy" bagatela 1/3 brytyjskiego społeczeństwa.
a argentyńskiej juncie wojskowej dała odpór w wojnie o Falklandy.
Nic dziwnego, że prawaki triumfują.
"Acha" to jaka ortografia, bo na pewno nie polska kretynie.
godne lewicowego potępienia?
Ależ z tymi admiratorami to do dzisiaj wiele się nie zmieniło.:)
co ty wiesz o PIRA czy OIRA ich linia polityczna była bardzo krytyczna wobec KRK.księża związani z IRA czy ETA to byli wychowankowie teologii wyzwolenia społecznego.
kurcze ale się tu neoliberalnego oszołomstwa zleciało
Powiedz ile płaci Ci watykan za obronę pedofili w sutannach?
Nie tylko klasa robotnicza, ale kibice po niej nie płaczą. Czyli wychodzi na to, że wg ciebie w Polsce kibole to są szczerzy patrioci, których należy podziwiać bo mogą obalić Republikę Okrągłego Stołu, a w Anglii to jest nic nie znacząca nisza, którą trzeba olać? No ciekawe...
A jeśli agresja jest wynikiem bezsilności i frustracji, to jako, że ty wręcz epatujesz agresją w dyskusjach na fejsie, to chyba już teraz wiem dlaczego.
Pozdrawiam
coś na ochłodzenie
i chyba blisko klimatów rs666
http://s2.b3ta.com/host/creative/69639/1365424669/deadthatcher.gif
pozdrawiam forumowiczów!
Grindcorowe
w 88r. ta jejmość odwiedziła socjalistyczną piękną Polskę.Zaproszona do telewizji na wywiad który prowadził znany dziennikarz pan Jacewicz.Wpatrzony jak w obraz matki boskiej prowadzący wypytywał panią premier jak zrobić by żyło się długo i szczęśliwie.Majestat odpowiadał skromnie że najpierw musimy pomóc sobie sami.No i pomogliśmy sobie sami przy maleńkiej pomocy CIA i kościoła stworzyliśmy raj na ziemi.
Najbardziej groteskowa sytuacja miała miejsce pod bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej im. Lenina w roku 1988 kiedy to klasa robotnicza wiwatowała na cześć Maggie.
Mlm, a co taki wróg socjalizmu, jak Thatcher, w ogóle robił w okolicach stoczni? Przypłynęła łodzią podwodną na przeszpiegi? Czy może wpuścili ją szykujący ostateczną zdradę klasy robotniczej towarzysze biurokraci?
z tamtej wizyty, na którym na drugim planie widać Kaczorka i Adasia niemal merdających ogonkami ze względu na zaszczyt, jaki ich kopnął - stanie w promieniu kilkunastu metrów od "Pani Thatcher".