Jakim cudem taki proces może się tyle ciągnąć? Może sędziów zatrudnić na umowę zlecenie?
No to teraz pan pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop i inne należności. I dobrze, serce roście, że ludzie wygrywają takie sprawy.
bo to jawny agent styropianowych działaczy związkowych z PiSoDudą na czele.
już 12 lat (programista). Jedyny sposób w tym kraju aby nie oddawać większości pieniędzy złodziejom z fiskusa i zusa. Jak śmieciówki zlikwidują to wyjadę do anglii tam przynajmniej są 2-3 razy wyższe progi (prawie 200 tyś zamiast 85 tyś). Na szczęście pracuję przez net więc nic mnie tu nie trzyma mogę rezydencję podatkową zmienić w parę miesięcy jak się zdenerwuję.
Zwykłem mówić, że sprawiedliwość w tym kraju jest dla ludzi zasobnych w czas i pieniądze. Myliłem się, i to dwa razy. Po pierwsze, pieniądze można zastąpić wsparciem tzw. roszczeniowców ze związków zawodowych. Po drugie jednak, samo poświęcenie czasu nie wystarczy, trzeba mieć jeszcze szczęście.
Śmieciówy są dobre dla tych, którzy zarabiają kilka średnich krajowych. Nie dla tych, którym jaśnie pan wypłaca 800 zł za 10 godzin pracy / 6 dni w tygodniu / bez prawa do urlopu.
Problem polega na tym, że ta wiadomość nie jest o Tobie, tylko o Panach Dariuszu i Jerzym.
Osobnym problemem, ale już naprawdę niezwiązanym z komentowaną sprawą, jest to, czy będziesz konsekwentny w swoich ocenach za kilkadziesiąt lat, gdy państwo wypłaci Ci taką emeryturę, na jaką Ty się złożyłeś dla obecnych emerytów.
Mam to szczęście że nigdy w życiu nie musiałem płacić na ZUS więc emerytury zero. Zamiast tego szybciej spłacam kredyty oszczędzając tym na starość w nieruchomościach. Zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie hahaha.
I też ci co zarabiają grosze chcą z reguły więcej socjalu, więc w sumie rzeczywiście byłoby sprawiedliwie gdyby na siebie też płacili zusy i wyższe podatki hahaha. Nie ma niczego za darmo, albo spadną im netto albo pójdą na bezrobocie.
jliber:
Nie życzę Ci oczywiście źle ale różne życiowe zdarzenia, np ciężka choroba nowotworowa w rodzinie potrafią zmienić postawę wzgledem "umowy społecznej" którą zdajesz się z marszu odrzucać.
Jednakże jeżeli jesteś dobrze opłacanym pracownikiem IT to problem umów śmieciowych obchodzi Cię bokiem - znajdujesz się w uprzywilejowanych górnych centylach zarobków i Twojej sytuacji nie można nazwać "reprezentatywną" dla systemu ani na jej bazie analizować ogólnospołecznych konsekwencji śmiecizacji umów.
Pozdroviny
JohREd
Twoje argumenty sprowadzają się do czegoś w stylu: "mnie dają a innym nie dają, to jestem lepszy od innych, więc niech nie narzekają, skoro d..y dają, ha ha ha".
Pamiętaj: łaska pańska na pstrym koniu jeździ
Do NFZtu możesz się zapisać zawsze, za jakieś 200 zeta miesięcznie, jak już ci zdiagnozują raka też, nie mają prawa ci odmówić. A póki co to Medicover złota karta mi wystarcza, zawiera pełną hospitalizację wypadkową i planową, gwarancja własnego pokoju jeśli nie w szpitalu Medicover itd.
Ja mam gdzieś jeśli przegłosujecie aby najbiedniejszym przywalić zusy i fiskusy i jeszcze wysłać dużą z nich część na bezrobocie. Ale na pewno do zusu mnie nie zmusicie, założę firmę albo wyjadę choćby do Czech założę firmę tam jest 15% liniowy, także tym bardziej się wam pogorszy.
też nie musisz płacić podatków :) ......
Aha od lat tu na lewica.pl przyznajesz swię, że jesteś Polakiem wypowiadasz się w imieniu Polaków, dyskutujesz o Polsce a tej swojej matce ojczyźnie
Matce ojczyźnie nie chcesz płacić podatków na sprawy wspólne
......
a może tą matkę do domu starców ?
Jesteś po prostu durnowaty sobek ......
Patiotyzm w czasach pokoju to łożenie na pro publico
bono kraju i walka o rozwój swojej ojczyzny .......
a tak to Ty......
kto ?
Kto żałuje kasy na swój kraj ...... chyba obcy :(
Może tyś Polak mały o może godłem Twym orzeł biały :) ?
Naprawdę nie chcę się byle czego czepiać (naprawdę, ale ten błąd tak bardzo razi), ale jak taki z ciebie znakomity informatyk, który tyle zarabia, to może nie rób takich głupich błędów... (chociaż może "umysł ścisły" może mówić "tyśiące").
to dzisiaj pomieszał chyba wszystko co ma i wciągnął kreskę jak Bohosiewicz w Wojnie Polsko Ruskiej. Zdrowia życzę, bo na rozum za późno. PS. Stefek Jobbs też miał debeściarskie assistance i hajsu tyle, że Jiber by nawet nie umiał policzyć, a jak się skończył to powszechnie wiadomo.
Założę się że w ostatnim roku zapłaciłem większe podatki niż ty przez całe swoje życie na minimalnej. Ja tylko skromną mam taką chęć aby do czegoś w życiu dojść na starość, żeby nie być zależny od niczyjej jałmużny, więc jeśli mojej zajebistej ojczyźnie zachce się jednak zabierać mi 40% tego co zarabiam na jakiś powalony zus to podziękuję.
Właściciele firm są uprzywilejowani o tyle że mogą reinwestować zyski i płacą wtedy zero podatków, tj bogacą się bez podatków. Etatowcy albo kontrakterzy czyli klasa robotnicza jak ja niestety takiego przywileju nie ma bo lewica lubi im przywalać wysokie podatki dochodowe (tj od bogacenia się) i zusy od których nie da się uciec tak łatwo. Nie bardzo po prostu rozumiem skąd ta nienawiść lewicy do etatowców, przecież klasa robotnicza to ich elektorat, powinno im zależeć na tym aby mogli się bogacić. To już lepiej wymyślcie podatki od bogactwa a nie od bogacenia się (tj od stanu majątku a nie od dochodu).
No mnie bardziej rażą błędy logiczne.
Chyba że Prawdziwy Polak zaczyna robić błędy w pisowni (a się w tym specjalizują bo to już zupełne jełopy, przy nich wypadacie nawet inteligentnie), wtedy jest śmiesznie, przecież Prawdziwy Polak powinien polski znać.
A co do Steve Jobsa, to mówisz na naszej publicznej służbie zdrowia dalej by żył? Hahahahahahahaha dobre wygrałeś dzisiaj :)
pierniczysz chłopie .....
ZUS to jedyne sensowne rozwiązanie by polscy emeryci nie umierali w przyszłości z głodu .....
a OFE to skok bankowego diabła na kasę polskich seniorów i seniorek ......
W tym skoku oprócz Buzka brał i bierze też udział J.K.Bielecki (Doradca Pana Tuska) z Gwiazdą Orła Białego ze wstęgą a taże innni z dawnych bonzów Solidarności :(
Jakie on ma śliczne zdjęcie na Wikipedii :).
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
Za swoje sensowne rozwiązania zapłacisz sobie sam.
....... cicho, spokojnie nie potrzebujesz nikogo ani nikogo
wspierać czy działać solidarnie w grupie :)..........
Pozdrawiam prawicowe Zosie Samosie ...... sami sobie wystarczycie :) - wszystko sami nic dla brata Abla :(
z SLD
Od dzieciństwa niczego innego nie robię w szkole na studiach czy w pracy (słyszałeś o zespołach programistycznych?) jak działam solidarnie w grupie często wspierając mniej zdolnych.
Za to wymuszanie pieniędzy przy użyciu aparatu przemocy państwa to zalegalizowa mafia i system haraczy na tych którzy są wyżej w elicie władzy a nie żadne "działanie solidarne w grupie".
Wy socjaliści zielonego pojęcia nie macie co to znaczy "działanie solidarne w grupie". Pięść w nos i zabrać, o, to dla was "altruizm" hahaha.
Trzydziestoletni mundurowi na emeryturze to są "sprawy wspólne"? Państwowe etaty dla pani Wójciak czy pani Środy to są "sprawy wspólne"? Wojna w Afganistanie to są "sprawy wspólne"?
Dawno nie ma w tym kraju żadnych (no, prawie żadnych) "spraw wspólnych".
i ładnego młodego programistę bądź programistkę wesprzesz :).
Ale, ale :( ......
starej, brzydkiej, niewykształconej babci czy dziadka nie wesprzesz niech odchodzą do Pana z głodu czy z braku leków
:( .
Zapomniałeś co jest napisane Ebezenerze ...... cokolwiek uczyniłeś najmniejszemu z braci to mnie uczyniłeś .......
Pozdrawiam Cię >>>> jesteś dla mnie obcy tak jak każdy prawak
czy neoliberał.
Miłego lotu na Srebrny Glob.
z SLD
Neoliberalny Koziołku Matołku Twój ogląd świata :) ......
Wspólna jest Polska i byt materialny oraz duchowy jej obywateli.
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijańska
z SLD
jak wymyślacie mi od socjalisty to napiszcie
dokładniej > chrześcijanie i socjaliści lub
marksiści chrześcijańscy :).
z SLD
Marksizm to świecki komunizm, a chrześcijaństwo to religijny komunizm. Jezus to pierwszy wielki komunista religijny. Prędzej wielbłąd przez ucho igielne niż bogaty do nieba. Także mówienie o sobie marksista chrześcijański to słowotok, jeżeli wierzysz w Jezusa to jesteś po prostu chrześcijaninem.
>>starej, brzydkiej, niewykształconej babci
>>czy dziadka nie wesprzesz
Ano właśnie ja wesprę, podczas gdy ty zasłonisz się swoim komunizmem żądając aby wymusić przemocą takie wsparcie na innych.
jak ty wesprzesz babcię czy dziadka?
No napisz jak .....
Chyba resztkami czy skruchami ze swego Pańskiego stołu :)
Bo ZUS to kochany Koziołku Matołku był już w II RP...... a babci czy dziadkowi nie potrzebna Twa łaska ( tak po prawdzie to wymyślił system emerytalny kanclerz Bismark dla swych 80 letnich wiarusów).
Potrzebna jest im godna emerytura z ZUS za przepracowane lata i także dla Ciebie np. za obcierania Twych 4 liter czy wycieranie nosa w przedszkolu :).
z SLD
Chyba resztkami czy okruchami z Twego stołu :)
Bo ZUS to kochany Koziołku Matołku był już w II RP...... a babci czy dziadkowi nie potrzebna Twa łaska ( tak po prawdzie to wymyślił system emerytalny kanclerz Bismark dla swych 80 letnich wiarusów).
Potrzebna jest im godna emerytura z ZUS za przepracowane lata i także za Ciebie np. za obcieranie Twych 4 liter czy wycieranie Twego nosa gdy uczęsczałeś do przedzkola, czy szkoły bo przecież ktoś to robił i nie powiesz mi ......, że to byli tylko Twoi Rodzice :).
Faktycznie zapomniałem o tych kokosach co emeryci zgarniają z ZUS co miesiąc za te 30 lat płacenia 40% swoich zarobków, pewnie sobie myślą jak to dobrze że socjaliści wprowadzili ten system dzięki któremu po 30 latach harówy niczego nie mają poza jałmużną z państwowego stołu z tego co zostanie po opłaceniu setek tysięcy urzędniczych synekur.
czytaj ze zrozumieniem ......
pomysł emerytur pochdzi od "żelaznego kanclerza" Bismarka
a nie od socjalistów neoliberalny wróbelku :).
i Ty to ten genialny programista chyba tia ....... ,że Twoje zdolności opierają się na takich podstawach
jak ekonomiczne zdolności Jana Krzystofa Bieleckiego ze wstęgą czyli znajomościach z czasów walki z komuną ( czyli opierają się na cwaniactwu) :).
z SLD