Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

"Bez Dogmatu" protestuje przeciwko wyborom Miss Polonia SGGW

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Błeh

Nie wiem, co mnie bardziej tu obrzydza - czy ta durna choreografia, czy te obrzydliwe komentarze na temat stosunków...

A inna sprawa, że chyba trochę się spóźniliście się z tą informacją, bo ta cała parodia konkursu miss odbyła się parę dni temu...

autor: Paweł Ciupak, data nadania: 2013-04-23 21:50:25, suma postów tego autora: 193

Pytanie zasadnicze

Co na to same zainteresowane, czyli studentki?

Rozumiem, że stawanie do wyborów Miss SGGW obowiązkowe nie jest, więc jeśli ktoś bierze w nich udział, to z własnej nieprzymuszonej woli. Nikomu nie odebranoby stypendium, ani nie nie uwalono na egzaminie, gdyby nie zechciał w tych wyborach partycypować. Wniosek z tego taki, że same studentki uwielbiają się prezentować jako "obiekty seksualne", czynić ze swej seksualności swój główny atut, a te wybory to wręcz doskonała ku temu okazja. Feministyczna retoryka zdążyła już nas przyzwyczaić, że jeśli kobieta jest dziwką, to - broń, panie boże - nie jest to jej wina!

Ja osobiście uważam, że KAŻDE wybory czy to Miss czy Mistera czegośtam są same w sobie demoralizujące, gdyż nie powinno się nagradzać, honorować kogoś za coś, co nie jest jego zasługą, dokonaniem, osiągnięciem, bo mamy wtedy do czynienia ze zwykłym targowiskiem próżności. Problem polega na tym, że osoby biorące w takich dziwowiskach udział JUŻ są zdemoralizowane.

autor: fancom, data nadania: 2013-04-23 22:11:33, suma postów tego autora: 1427

.

Wszystkie takie wybory to typowa burżuazyjna imprezka.

Btw. Na ulicy spotyka się wiele "zwykłych" dziewczyn ładniejszych od tych całych miss (wiem, że to trąci urodyzmem czy czymś w ten deseń).

autor: Bury, data nadania: 2013-04-23 22:41:46, suma postów tego autora: 5751

@Bury

"Wszystkie takie wybory to typowa burżuazyjna imprezka."

Owszem. To wyjątkowo ohydne oblicze kapitalizmu. Należy tylko postawić pytanie, czy studentki są w tym przypadku jego ofiarami czy może raczej pilnymi uczennicami?

O ile można czasem usprawiedliwić prostytucję (bo bieda, bo brak perspektyw, bo dzieci trzeba nakarmić), to akurat brania udziału w tym festiwalu moralnego zepsucia "przymusem ekonomicznym" wytłumaczyć się w żaden sposób nie da.

autor: fancom, data nadania: 2013-04-24 00:41:52, suma postów tego autora: 1427

.

W czasach socjalistycznych tych głupot nie było. Pojawiły się dopiero w połowie lat 80. i od razu zakończyły tragedią. W Polsce laureatka zdaje się drugiego takiego konkursu, zapomniałem w tej chwili nazwisko, zginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, na Węgrzech zaś zwyciężczyni pierwszego konkursu, Csilla Molnar, popełniła samobójstwo.

autor: Bury, data nadania: 2013-04-24 00:47:46, suma postów tego autora: 5751

smiech na sali

protest przeciwko czemu?! Przecież te studentki szły tam samowolnie prawda? Czy szły może na siłę?

autor: Fred_BB, data nadania: 2013-04-24 09:02:03, suma postów tego autora: 676

@fancom 2013-04-24 00:41:52

Nie fancom. Nie należy stawiać żadnego pytania, lecz w miarę możliwości zwalczać toto (np. także poprzez jakiś ośmieszanie), a po obaleniu kapitalizmu - oczywiście natychmiast zlikwidować.

autor: Bury, data nadania: 2013-04-24 09:44:36, suma postów tego autora: 5751

Sojusz ekstremów.

Oczywiście to prawda, że takie wybory to głupie burżuazyjne imprezki (a "zwykli ludzie" często są ładniejsi niż ci, którzy biorą udział w takich konkursach), ale zamiast przytoczyć solidne argumenty przeciw takiemu czemuś, ci ośmieszają się wyskakując z czymś w stylu: "buty na obcasie są piekielnym złem".
Identyczne argumenty przeciw "rozwiązłości" i "wyzywającemu ubiorowi" przytaczał kiedyś były poseł, a teraz wódz "Ruchu Narodowego" A. Zawisza (ciekawe czy już się podpisał, razem z np. Terlikowskim).
Nic w tym nowego, często skrajny feminizm łączył siły z fanatycznymi bigotami przeciw różnym "rozwiązłościom".
Najlepiej niech jedni i drugie ubiorą się w worki, wtedy będzie już wszystko w porządku.

Jeśli chcecie coś o traktowaniu kobiet, to może zamiast takich głupot o tym byście wspomnieli - http://cia.media.pl/tychy_150_000_zl_odszkodowania_dla_ofiary_gwaltu_policjantow

autor: Getzz, data nadania: 2013-04-24 10:27:58, suma postów tego autora: 3554

Wszystko sie sprzedaje, dziewczyny też...

Taka jest istota kapitalizmu.

autor: steff, data nadania: 2013-04-24 10:28:25, suma postów tego autora: 6626

@Getzz 2013-04-24 10:27:58

Wydaje mi się Getzz, że absolutnie niepotrzebnie mieszasz do tego np. ruch narodowy (co ma jedno z drugim?). I na serio nie widzisz nic uwłaczającego godności ludzkiej w takich imprezach? Naprawdę nie wierzę. A że one tam lezą same - bez znaczenia.

autor: Bury, data nadania: 2013-04-24 11:16:45, suma postów tego autora: 5751

Takie dyskusje jak powyższa pomagają uświadomić sobie

dlaczego lewica radykalna czasem może rządzić, jeżeli okoliczności historyczne tak się ułożą, ale nigdy, przenigdy nie zdobędzie poparcia społecznego.

autor: west, data nadania: 2013-04-24 11:32:01, suma postów tego autora: 6717

Wybory Miss Polonia w PRL

http://inspiracje-vintage.blogspot.com/2012/05/polska-miss-alicja-bobrowska.html

http://polskiemiss.blogspot.com/2011/06/historia-lata-50e-miss-polonia57.html

W czasach jedynego słusznego ustroju kobiety również traktowano jak towar. A może w ramach uspołecznienia każdej dziedziny życia uznano, że są dobrem wspólnym?

autor: tymas, data nadania: 2013-04-24 12:44:01, suma postów tego autora: 330

Volenti non fit iniuria

Lewica jak zwykle totalitarna.
W komentarzach pod tekstem pojawiają się zapowiedzi zakazania konkursów piękności po dostaniu się do władzy. Zupełnie jak w Korei, gdzie istnieje kilka legalnych rodzajów fryzur jakie może nosić kobieta...

autor: tymas, data nadania: 2013-04-24 12:48:14, suma postów tego autora: 330

fred bb

"protest przeciwko czemu?! Przecież te studentki szły tam samowolnie prawda? Czy szły może na siłę?"

kiedyś same kobiety były przeciwne idei, że mogłyby głosować, dziedziczyć tytuł, iść do pracy...

autor: nikyty, data nadania: 2013-04-24 13:09:49, suma postów tego autora: 3572

Bury,

widzę właśnie uwłaczający charakter takich "imprez" i masz rację, że tak to wygląda. Uważam tylko, że argumenty przeciw powinny być inne.
A co do ruchu narodowego, to właśnie miałem na myśli ten "Ruch Narodowy" Zawiszy, a nie ogólnie coś co można tak nazwać.

autor: Getzz, data nadania: 2013-04-24 15:17:59, suma postów tego autora: 3554

No co się dziwią, magistry i inne inżyniery?

Szkoła Główna Gospodarki Wolnorynkowej ma PRZEDE WSZYSTKIM ZARABIAĆ, potem ewentualnie czegoś nauczyć studentów a nawet studentki!
Toteż jeśli jest popyt wśród obleśnych staruchów a także pryszczatych młokosów na tego typu imprezki to się je organizuje. "Pekunia nie omlet" jak teraz wykładają. Będzie zainteresowanie "Misterem Mokrych Slipek", a nawet "Prącia w Zwisie" to też się zorganizuje wybory w Auli Kryształowej, no nie, Szanowna Magnificencjo, Alojzy Szymański???
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2013-04-24 16:01:56, suma postów tego autora: 5956

gdzie lewica?

Tak czytam te komentarze i się zastanawiam, gdzie się podziała lewica w tym kraju? Bo ciężko ostatnio ją gdzieś znaleźć...

autor: 1234, data nadania: 2013-04-24 16:05:07, suma postów tego autora: 873

też mi porównanie

dużo dziewcząt pcha się do miss, top model itp dlaczego? Bo lubię modeling, lubią pokazywać swoje ciało, chcą się podobać mężczyznom, a tu taka śmieszna akcja

a wiecie ile z lewicowców było kobieciarzami?:) Allende,Castro,Mitterand,Brandt :) co na to "nowa lewica" ?

autor: Fred_BB, data nadania: 2013-04-24 17:44:43, suma postów tego autora: 676

Getzz, słuszna uwaga - ładne dziewczyny powinny chodzić w workach,

bo pryszczatych katolewaków dekoncentrują i od rozmyślań o wyższości socjalizmu nad kapitalizmem odrywają.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2013-04-24 17:58:56, suma postów tego autora: 6199

Fredek... nie chodzi o to

co dziewczyny lubią, a co im wmówiono, że powinny lubić.
Chodzi o to, że państwowa uczelnia z blisko dwustuletnią historią ma statutowy cel: NAUKA!!! Po pierwsze, drugie i ostatnie! A nie robienie w jej murach burdelu nawet jeśli za to ciężką kasę dostanie. Jeżeli tego Jego Magnificencja nie rozumie, to powinien zastępcą pedela zostać, bo na pedela za głupi...
Teraz rozumie Fredek, znawca lewicowych kobieciarzy?
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2013-04-24 22:46:42, suma postów tego autora: 5956

PT 1234 - Szukajcie a znajdziecie, proście a dane wam będzie

kołaczcie a otworzą wam. No, to ostatnie raczej się nie sprawdzi. Ale może rzeczywiście gdzieś istnieje lewica, bo na lewicapeel coraz jej mniej.

autor: szczupak, data nadania: 2013-04-25 00:28:23, suma postów tego autora: 3747

Najlepszy przykład: ni cholery tu nie przeczytamy

o aktualnych obradach komisji trójstronnej w/s płacy minimalnej.

autor: szczupak, data nadania: 2013-04-25 00:29:45, suma postów tego autora: 3747

.

Liberalne lumpy wszystko sprowadzają do swojego poziomu (szkołę czy uczelnię do "promocji").

autor: Bury, data nadania: 2013-04-25 12:06:50, suma postów tego autora: 5751

cdn

...Wyrażając ubolewanie wobec zaistniałej sytuacji, władze SGGW przepraszają społeczność akademicką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i wszystkie osoby, które zostały urażone postawą części naszych studentów oraz zobowiązują się do podjęcia działań, które zapobiegną takim incydentom w przyszłości. Wiedza, intelekt i postawa moralna były i zawsze będą w SGGW najwyższymi wartościami" - napisał w specjalnym oświadczeniu rektor uczelni prof. Alojzy Szymański...

autor: 1234, data nadania: 2013-04-25 13:52:07, suma postów tego autora: 873

a o co to walczyły owe rzeczone feministki? otóż, walczyły one o to, żeby móc pokazywać publicznie

na przykład gołe tyłki czy biusta odziane tylko w wulgarne napisy. I gdy teraz już im wolno to wszystko pokazywać, to one podnoszą krzyk, że ktoś na to patrzy. Tymczasem, żeby móc wiedzieć, że na coś patrzeć nie chcę, muszę to najpierw zobaczyć,albo ktoś musi mi opowiedzieć, co to jest i wtedy ja mogę nie chcieć tego oglądać. Bowiem w sytuacji, gdy ja nie wiem, że coś takiego jest na świecie, to do głowy mi nie przyjdzie przeciw temu protestować.
Więc te całe feministki to jedna, wielka ściema.

autor: nana, data nadania: 2013-04-25 14:18:40, suma postów tego autora: 4653

Podoba wam się?

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,wybrali-najpiekniejsza-studentke-br-impreza-ma-seksistowski-charakter,84829.html

Mnie nie.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2013-04-25 22:54:09, suma postów tego autora: 2157

Hyjdla,

oj nie wiedziałem źe masz takie zdanie o kobietach że są głupie, że robią wszystko to co im wmówiono:) czy kobietom też nie wmawia że aborcja jest dobra?:) I tak możemy do rana. Najpierw zapytajmy dziewczyn czy sesja ich "obraża" ;-) s pozniej robcie sobie protest:) jeżeli dziewczyny wam na to pozwolą, bo wątpię :) bo gdyby ich to obrażało to by nie szły prawda?:D

autor: Fred_BB, data nadania: 2013-04-26 08:44:51, suma postów tego autora: 676

Ja o sacrum uczelni,

ten o aborcji i "czy sesja ICH obraża"...
Twój wpis świadczy o tobie. Poziom onetu...
Szkoda.
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2013-04-28 21:34:54, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz