nic nie wiem o tym czy optymizm Ikonowicza jest uzasadniony, czy nie, głównie dlatego, że nie śledzę polskich stron poza lewica.pl, nie oglądam polskiej telewizji, nie czytam polskich gazet, nie słucham radia... ostatnio w pl byłem naprawdę dawno temu i właśnie przekonałem samego siebie teraz, że wogóle nie powinienem zabierać glosu w polskich sprawach wogóle - z pl jestem rozłączony...
ale to nie jest o sprawach w końcu - nie znam oryginalnego stanowiska Ikonowicza, znam teraz tylko jego komentarz Ciszy, a z tego co się zorientowałem jak dotąd, Cisza też lubi stronniczo rzeczy widzieć
Grodzkiej wspomnienia, jak już je napisze kupię i przeczytam w drodze z księgarni, a potem drugi raz do obiadu: Grodzką podziwiam za odwagę i jej odwagi tej zazdroszczę - Cisza jak dotąd taką odwagą się nie popisał i nie będzie miał nawet takiej okazji (ani ja, ani nikt inny na tym portalu). Ona odstaje od społeczeństwa i od swojej partii, na codzień w prezencie dostaje większą ilość nawozu niż w całym swoim życiu wszyscy z nas mieli, mają i mieć będą do czynienia razem wzięci, ma poglądy, jest inteligentna i wykorzystywana przez swoją partię ze względu na kontrowersję - jest to osoba, która moim zdaniem wykorzystała jedyną możliwość dostępu do parlamentu: sld, czy inne "lewicowe" i lewicowe partie nawet by minuty nie zmarnowały na samą propozycję wystawienia jej do sejmu - więc jeśli się znalazła możliwość, to z niej skorzystała i dając się partii wykrozystać, sama ją wykorzystała (jest teraz jedną z najbardziej znanych i rozpoznawalnych twarzy w polityce, a co za tym idzie pomaga odkontrowersować temat "kontrowersyjny") - ujednolicanie jej z partią jest nadużyciem
a sam pierwszy maja jest w końcu dla większości lewicowych polityków chałturą do odwalenia - a mam tu na myśli głównie czerwonych baronów, kórzy najchętniej by wogóle zapłacili komuś za pokazanie się tam w ich imieniu - więc co się dziwić, że to zamieniło się w coroczny zbiór statystów z "The Walking Dead"
z tymże taką analizę piszę Cisza co roku.
Co do "wojny o symbole" ktoś ją musiał wywołać? Mnie w tej całej sprawie wkurzyła indolencja anarchistów którzy muszą się zjechać z całej PL żeby być odważnym.
Akurat PPS i MS to inne sprawy z tymże przed takimi akcjami PPS najpierw powinien się sam zdekomunizować w innych poza Wrocławiem ośrodkach a MS słynie że kiedyś ciągnął hajs z postkomunistycznego cycka jednocześnie werbalnie i propagandowo kreując się na antykomunizm i lewicowy "patriotyzm".
@Najśmieszniejsze jest to, że większość najbardziej zaangażowanych w spór osób o wiele mniej czasu poświęca na walkę z kapitalizmem.
Nie mylmy rzeczy podstawowych, "prawdziwa lewica" nie poświęca czasu na walkę z kapitalizmem, tylko na ulżenie bolączek wynikających z jego istnienia, to jeszcze nie to samo.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bilans-ofiar-katastrofy-w-dhace-przekroczyl-900,1,5510506,wiadomosc.html
Wybacz, Cisza, ale XaViER ma trochę inne zdanie:
http://cia.media.pl/dlaczego_sierp_i_mlot_poszly_precz
Nie chcesz mu chyba zakneblować twarzyczki?
Prawda jest taka iż w Polsce nie ma obecnie lewicy. Wbrew sloganom nie nie nią ani SLD ani tym bardziej partia Palikota. jest kilka rachitycznych grup jak KSS, MS itd które dużo mówią ale nic więcej - zresztą większość z nich działa jak sekty i problemy społeczne ma w poważaniu. Puste miejsce zagospodarowuje PiS i skrajna prawica co widac nie tylko na manifestacjach - to oni zwracają się do wykluczonych i powoli ich organizują.
Teoretycznie jest spory kapitał ludzki a obecny kryzys powinien napędzać lewicę ale brak jest pomysłów i chętnych do pracy....
jak się nie przychodzi na spotkania w sprawie 1 maja to nie można swoich symboli pokazywać na marszu. Litości.
Hm, społeczeństwo jest obojętne do lewicy, co tu zrobić, najlepiej masywna propaganda w szkołach i w mediach, ale lewica nie ma władzy, nie ma pieniędzy, zaś może lewica powinna kilka skromnych kościołów wybudować/wynająć, ubrać się w sutannę i na ambonie regularnie przekazywać swoje lewicowe poglądy.
A czy bylbys w stanie ugryzc ktoras z tych kopitalowych wszy?
Niemozliwe.
Od tego nieustannego klapania paszczeka wypadly ci juz wszystkie zeby i mimo groznej ksywki wygladasz bardziej jak Karp albo nawet Plotka:)
Zresztą szczupakom zęby odrastają.
Prawda jest trochę inna. W Polsce nie tylko nie ma lewicy ale nie ma również prawicy. Bo ani PiS, ani PO ani tym bardziej SP nie są partiami prawicowymi. W Polsce (podobnie jak w innych krajach) mamy bezideowe partie władzy, które robią to co się im akurat opłaca, nie kierują się przy tym żadnymi wartościami (zarówno lewicowymi jak i prawicowymi)
"mamy bezideowe partie władzy, które robią to co się im akurat opłaca, nie kierują się przy tym żadnymi wartościami (zarówno lewicowymi jak i prawicowymi)"
no nie do końca
thatcheryzm, liberalizm, usuwanie państwa z gospodarki, prywatyzacja - to są przykłady ideologii i działań podejmowanych na ich podstawie wbrew interesom polityków, którzy tracąc kontrolę nad gospodarką, nadal są odpowiedzialni za jej wydajność
...... nie konserwatywnym Rzymem
a z pierwszym chrześcijaństwem.
Tu Cię cytuję Margo
>>>>>>>>>>>>>
Hm, społeczeństwo jest obojętne do lewicy, co tu zrobić, najlepiej masywna propaganda w szkołach i w mediach, ale lewica nie ma władzy, nie ma pieniędzy, zaś może lewica powinna kilka skromnych kościołów wybudować/wynająć, ubrać się w sutannę i na ambonie regularnie przekazywać swoje lewicowe poglądy.
>>>>>>>>>>>>>>>>> koniec cytatu
lub jak kto woli mariaż z Teologią Wyzwolenia.
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
będzie częściej patrzeć w tył, niż pod nogi.
No właśnie lewica za mało patrzy się w tył. Dzisiejszej lewicy powinna dać do myślenia np klęska keynesizmu i państwa dobrobytu lat 70tych. Pompowanie pieniędzy i dotowanie finansjery prowadzi tylko do stagnacji, wysokie podatki tworzą bezrobocie, a zadłużanie się prowadzi do katastrofy. Niby już wiele razy przerabiane, ale dalej nie dociera. A komuniści dzisiejsi to już prawdziwa abstrakcja, klapki na oczy i ku świetlanej socjalistycznej przyszłości, jak zawsze :)
kryzys lat 70' jeśli ktoś wie cokolwiek spowodowany został drastycznym podniesieniem cen ropy, na jego fali do władzy doszli thatcher i reagan - keynesizm jest tu tyle winny co kubuś puchatek
kiedy dorośniesz :) .......
i zrozumiesz, że państwo prospołeczne, bezpieczne dla obywateli, dbające o interesy szarego człowieka to jedyna droga ocalenia ludzkości ......
Jeśli będzie inaczej to skończy to się permanentną rewolucją i końcem ludzkości by kasta kilkuset tysięcy bogaczy pławiła się w bogactwie, rozpuście i głupocie ......
Tak, tak mordowanie państwa doprowadzi w przyszłości do totalnej rewolucji na skalę nie porównywalną z Wielką Francuską :(
.......
Gdzie głupole bogacze uciekną świat się przecież skurczył...... a może myślą, że na Księżyc :).
Państwo socjalne jest w interesie bogaczy choć tego te głupole nie rozumieją :(.
Pozdrawiam.
z SLD
Ps. Uważam tak jak ostatnio wyraził to w wywiadzie Prof G.Kołodko trzeba walczyć a państwo socjalne a ludzie powinni się dzielić pracą ......
uważam też, że inaczej przed nami ciemności i degradacja ......
ty używasz słowa "finansiści" i to w pejoratywnym kontekście? Co jadłeś lub piłeś ostatnio?
jak piszesz ......
Cytuję Ciebie
>>>>>>>>>>>>
Nie będzie dobrze, dopóki tzw. lewica
będzie częściej patrzeć w tył, niż pod nogi.
autor: szczupak, data nadania: 2013-05-11 23:47:11, suma postów tego autora: 2149
>>>>>>>>>>>>
a odważniej .....
Nie będzie dobrze, dopóki tzw. lewica
będzie częściej patrzeć w tył, a nie do przodu czyli......
Na drogę do Gwiazd po tam mniemam jest miejsce Człowieka.
Pozdrawiam.
z SLD
Wyrastaja ale nie glowne zeby tylko malutkie zabki . A i te przy twoim klapaniu wyrosna jedynie na tyle zebys podrapal sie w ogon
nasz zagubiony rodaku z Jackowa czy New Britan :(
Czemu ćwierkliwie zanieczyszczasz swymi wysokiej, jakości postami to upadłe ideologicznie, bo ultralewicowe forum ......?
Skocz se na onet.pl, wp.pl, o2.pl ...... i tam się wykaż :).
Żal mi Ciebie wróbelku teksański, że nie dasz się namówić
na jakieś ambitniejsze posty niż Twoje Yankeskie Agitki.
Skąd Ten Twój upór i wybranie tak mało ambitnego sposobu
nawracania lewicowców na amerykański kapitalizm.
Zadałeś se pracę na miarę Syzyfa :)
Przykro mi Ci uświadomić ale muszę to jako Twój brat Abel Kainie :) uświadomić Ci, że kapitalizm w stylu USA to obecnie rak świata to źródło totalnego kryzysu ( wszak przyczynili się tego kryzysu Reagan, Bush i Chciwe Banki USA ) prowadzącego Świat na dno :( ......
Pozdrawiam.
jacekxmarksista chrześcijański
z SLD
NB. Rebel to nazwa amerykańskich woblerów - wiele już z nich pourywałem frajerom, którzy chcieli mnie złowić :P