Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wielka Brytania: Pół miliona mieszkańców zagrożonych głodem

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Przydałoby się

w końcu w UK i USA najwięcej otyłych jest wśród najbiedniejszych. Niestety "zagrożenie głodem" w kapitalizmie jak widać oznacza zasypanie tuczącym śmieciowym żarciem z marketów. Ale lewica temat ma? Ma.

autor: jliber, data nadania: 2013-05-31 00:51:04, suma postów tego autora: 4329

Miał rację że nie zaprosił

w końcu nie ma się czym chwalić.

autor: bambosz0, data nadania: 2013-05-31 08:08:22, suma postów tego autora: 1835

?

Twórcy raportu zaapelowali, aby rząd nie uszczuplał dalej zasiłków, licząc że sektor dobroczynny zastąpi państwową pomoc socjalną.

Ale skoro otwierają te punkty to oznacza,że właśnie zastępuje.

autor: tymas, data nadania: 2013-05-31 12:49:55, suma postów tego autora: 330

To co się wydaje najważniejsze w tej informacji

to to, że ludzie mogą sobie sami pomagać, bez udziału państwa. I biorą w tym udział również ci "ohydni kapitaliści".

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-05-31 16:22:49, suma postów tego autora: 288

poglądy prawaków udowadniaję tylko jedną rzecz: jesteśmy zawsze tylko o krok od średniowiecza

autor: nikyty, data nadania: 2013-06-01 02:34:08, suma postów tego autora: 3572

nikyty

nie bardzo rozumie co ty (i nie tylko ty) chcesz od tego średniowiecza? W ogóle na lewicy, jak się mówi o średniowieczy to tylko w negatywnym kontekście, przypisując mu cechy, z którymi nie ma ono nic wspólnego. Świadczy to najpewniej o ignorancji. Średniowiecze było okresem w historii Europy, ani gorszym ani lepszym od innych. Nawet nie można mu przypisać jakiś charakterystycznych cech, gdyż trwało 1000 lat i w różnych jego okresach wyglądało inaczej. Cały czas, wiele ludzi (w tym bardzo często na lewicy) posługuje się jakimś stereotypowym obrazem średniowiecza, które ma się nijak do prawdy. Na uwadze powinna mieć to szczególnie lewica gdyż to ona cały czas występuje przeciwko posługiwaniu się stereotypami.

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-01 13:03:55, suma postów tego autora: 288

samson_miodek

Szczególnie że średniowiecze to dzieło pierwszego wielkiego komunisty Jezusa, czyli prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne niż bogaty do nieba. Pożyczajcie niczego w zamian nie oczekując czyli zakaz pożyczek na jakikolwiek procent. Ścisła regulacja handlu przez cechy ograniczająca wolny rynek do minimum. Lewica powinna kochać średniowiecze.

autor: jliber, data nadania: 2013-06-01 21:01:40, suma postów tego autora: 4329

jliber

dziełem Jezusa (przynajmniej teoretycznie) jest chrześcijaństwo, a nie średniowiecze. Przyjmuje się, że średniowiecze zaczęło się w 476 r., to jakim cudem mógł je stworzyć Jezus? Po drugie średniowiecze np. w chrześcijańskim Bizancjum miało zupełne inne cech niż w chrześcijańskiej Europie zachodniej.

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-02 12:15:04, suma postów tego autora: 288

samson_miodek

Ja tam słyszałem że średniowiecze chrześcijańskie było, no ale dawaj swoją rewizję ciekawe co tam masz, komuniści zawsze pod tym względem mnie kręcili.

autor: jliber, data nadania: 2013-06-03 16:46:12, suma postów tego autora: 4329

W kraju

ktory konsumuje tak duza ilosc światowej produkcji nie powinno sie nawet mowic w tym kontekscie, a skoro mowi, to ten system kapitalistyczny jest kompletnie do bani.

autor: dyzma_, data nadania: 2013-06-04 13:11:27, suma postów tego autora: 2960

dyzma_

Fanatycy lewicowi będą w tym kontekście mówić zawsze i wszędzie, tak samo jak będą strajkować pracownicy zarabiający 50 tyś euro rocznie (niedawny przykład z Hiszpanii). Wszystko zależy od tego jak zgrabnie zdefiniujesz "zagrożenie głodem". Bo ja np zagrożony się czuję, piwko wypiłem, a tu nie wiem czy KFC zamawiać czy makaron czy pizze.

autor: jliber, data nadania: 2013-06-04 21:02:38, suma postów tego autora: 4329

jliber

ale co z tego, że średniowiecze było chrześcijańskie? Nowożytność, XIX i XX wiek też były chrześcijańskie. To w chrześcijańskim XIX w. rozwijał się w najlepsze kapitalizm. Więc nie wiem co szczególnego ma chrześcijaństwo ze średniowieczem? Może wytłumaczysz?

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-05 15:07:32, suma postów tego autora: 288

samson_miodek

No to byś musiał zrozumieć Renesans, powstanie nowoczesnego państwa, rozdziału państwa od Kościoła, reformację która Kościół pozbawiła władzy, nawet w państwach katolickich (konkordaty), dużo dużo dużo rzeczy byś musiał poczytać aby się ze swojej ignorancji wyciągnąć.

autor: jliber, data nadania: 2013-06-05 19:47:13, suma postów tego autora: 4329

jliber

ale pieprzysz. Gdzie w Renesansie masz powstanie nowoczesnego państwa czy rozdział państwa od kościoła? Lepiej to ty trochę poczytaj.

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-06 22:51:54, suma postów tego autora: 288

Dodaj komentarz