Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Czechy: Zarzuty prokuratora wobec prawicowych polityków

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Te aresztowania niewiele zmienią!

Kapitalizm bez korupcji zdechłby jak kundel pod płotem. Wszak brać i mieć - to jest jego istotą! A istoty do więzienia się nie wsadzi.

autor: steff, data nadania: 2013-06-14 10:06:33, suma postów tego autora: 6626

steff

może by i zdechł, ale powiedz mi jak to jest, że największa korupcja występuje w krajach komunistycznych bądź postkomunistycznych? Chiny są jednym z najbardziej skorumpowanych państw mimo, że za korupcję grożą tam drakońskie kary.

Czy nie jest tak, że korupcja występuje wtedy gdy urzędnik ma za dużą władzę i tylko od jego woli zależy załatwienie sprawy petenta? Że różne pozwolenia, bądź usługi trzeba sobie po prostu w urzędzie kupić?

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-14 12:30:08, suma postów tego autora: 288

samson miodek,

kraje post"komunistyczne" i Chiny są obecnie jednymi z najbardziej kapitalistycznych na świecie.

autor: Getzz, data nadania: 2013-06-14 15:17:34, suma postów tego autora: 3554

samsn

Kiedy środki produkcji były społeczne, także w Chinach, korupcji na dużą skalę nie było. Zdecyduj się więc jakim krajem obecnie są Chiny kapitalistycznyn czy socjalistycznym. W każdym bądź razie o korupcji na Kubie ani w Korei Północnej nie wspomniałeś. I słusznie.

autor: steff, data nadania: 2013-06-14 20:43:34, suma postów tego autora: 6626

Getzz, Steff

Nie wspomniałem jak wygląda korupcja w Korei Północnej czy na Kubie bo się nie spotkałem z takimi danymi. Przecież korupcja w Polsce czy innych krajach postkomunistycznych nie zaczęła się w latach '90 tylko dużo wcześniej, właśnie kiedy środki produkcji były "społeczne". Zresztą nie "społeczne" tylko państwowe, bo to nie to samo. Społeczeństwo na proces zarządzania nimi nie miało żadnego wpływu.

autor: samson_miodek, data nadania: 2013-06-15 09:11:46, suma postów tego autora: 288

Dodaj komentarz